Batiatus schreef op dinsdag 25 juli 2017 @ 14:35:
[...]
Lijkt me de meest voor de hand liggende uitleg. Ik weet de omstandigheden niet precies, wel dat ze altijd last hebben van onderbezetting doordat meerdere collega's om uiteenvallende redenen uitgeschakeld zijn.
Thanks voor de reactie!
Wellicht kan je nog wat met de onderbezetting. Echter moet je dan wel aan gaan tonen dat deze onderbezetting voor een te hoge werklast heeft gezorgd. Ik weet niet of er bepaalde normen zijn in die branche en of daar van afgeweken wordt.
Daarnaast is het nog de vraag of de werkgever aansprakelijk is voor een vrijwillig genomen risico. Je vriendin heeft vrijwillig gekozen het risico op zich te nemen meer dan 385 euro aan zorgkosten te hebben. Ik kan hier niet zo snel jurisprudentie over vinden.
Ik zou vooral kijken naar het bedrag wat je er bij inschiet en of je voor dat bedrag überhaupt een zaak wilt beginnen.
Waah schreef op dinsdag 25 juli 2017 @ 14:38:
[...]
Volgens mij ben je als werkgever bijna altijd de klos in dit soort gevallen. Of je er nu iets aan kon doen of niet. Eventueel blijvende schade misschien niet, maar dit soort schade wel.
het verhaal mbt je berekening van het eigen risico is leuk voor meningvorming, maar daar gaat geen rechter naar kijken. Die kijkt puur of het is gebeurt tijdens het werk, en of de werkgever aansprakelijk is. Zo ja is het gewoon alle kosten die de werknemer maakt betalen. Ook al is die persoon (om legale redenen) niet verzekerd.
Dus goed verhaal... maar ik zie nog geen bewijs dat jou verhaal ook wettelijk correct is. Dat werkgever het eigen risico betaald verteld volgens mij al dat ze weten dat ze de schade horen te betalen. Waarschijnlijk gaan ze er vanuit dat het enkel het eigen risico is en gaan ze er niet vanuit dat er een hoger eigen risico is.
Boek 7. Bijzondere overeenkomsten
Titel 10. Arbeidsovereenkomst
Afdeling 6. Enkele bijzondere verplichtingen van de werkgever Artikel 658
1. De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.
2. De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
3. Van de leden 1 en 2 en van hetgeen titel 3 van Boek 6, bepaalt over de aansprakelijkheid van de werkgever kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken.
4. Hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, is overeenkomstig de leden 1 tot en met 3 aansprakelijk voor de schade die deze persoon in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt. De kantonrechter is bevoegd kennis te nemen van vorderingen op grond van de eerste zin van dit lid.
Indien de werkgever voldoet aan de verplichtingen in lid 1 (en dit kan aantonen) is hij niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen. Aangezien we het hier niet hebben over een ongeluk met machines of gereedschappen en het ongeluk niet veroorzaakt is door een object of een onderdeel van het pand maar door een interactie tussen een werknemer en een client is het zeer de vraag of de werkgever hier verzaakt heeft de juiste maatregelen te treffen.
Daarnaast is het natuurlijk de bedoeling dat de werkgever schade vergoed. De werknemer ontvangt echter een aanzienlijk voordeel op zijn jaarpremie als gevolg van de keuze voor een hoger eigen risico bij zijn zorgverzekering. De werknemer zou dan, financieel gezien, winst halen uit dit ongeluk. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.
Paul1987 schreef op dinsdag 25 juli 2017 @ 14:44:
In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk, ook als ogenschijnlijk lijkt dat er alles aan gedaan is om een ongeluk te voorkomen. Pas als aangetoond wordt dat de werknemer zelf onzorgvuldig te werk is gegaan dan vervalt de aansprakelijkheid. Contact met cliënten zal onderdeel zijn van de werkzaamheden. Hierbij zal, in sommige gevallen, fysiek contact nodig zijn. Je werkt immers met mensen. Met andere woorden, het ongeval heeft zich voor gedaan bij het uitvoeren van werkzaamheden.
Waar kan ik dat terug vinden? Als ik mijzelf tijdens de lunch snijd met het broodmes is de werkgever ook niet opeens aansprakelijk. Als ik mijn teen stoot tegen het toilet is de werkgever ook niet aansprakelijk. Als ik plotseling een beroerte krijg is de werkgever ook niet aansprakelijk.
Ongeluk in de tijd van de baas is alle schade vergoeden. Ook de niet wettelijke eigenbijdrage. Had ze niet gewerkt dan had ze deze schade ook niet geleden. Ze gaat het 'risico' van die 780 euro aan voor situaties waarin er geen 'schuldige' partij aan te wijzen is niet om vervolgens 400 euro te moeten betalen omdat ze door een werk gerelateerd ongeluk haar vinger breekt,
Zie hierboven, wat is de definitie van schade? Het volledige eigen risico vergoeden betekent dat de werknemer financieel gewin haalt uit de situatie.
SMA SB5.0 + 16x Jinko 310wp OWO + 10x Jinko 310wp WNW |--|--| Daikin 4MXM68N + 1x FTXA50AW + 3x FTXM20N