Over erfbelasting (kleine topic kaping) kan je lang discusseren, persoonlijk vind ik dat je daar geen belasting over zou moeten heffen. Het is niet een constructie die je kan gebruiken voor het ontwijken van andere belastingen (verkapte dienstverlening oid) en over het te erven deel zijn voorheen al verschillende belastingen geheven. Dat het huidige systeem zo in elkaar zit, is natuurlijk een groot deel historie te noemen. Je hebt natuurlijk de huidige Successiewet uit 2010 die de Successiewet uit 1956 vervangen heeft, en die leunde weer op de wet uit 1859 die weer leunde op de successieheffing/boedelbelasting uit 1805.
Voor 1859 werd als rechtvaardiging aangevoerd dat het een eindafrekening van de persoonlijke belastingheffing van de overledene betrof. Er werd dus als het ware geheven over de draagkrachtvermeerdering van de erflater die tijdens zijn leven in geen enkele draagkrachtheffing was betrokken, een nabelasting.
Voor 1956 vindt de wet zijn rechtvaardiging in de gedachte van het beginsel “loon naar werken”, van evenwicht tussen prestatie en tegenwaarde. Vanuit deze gedachte kan worden geaccepteerd dat hetgeen iemand “zomaar” toekomt, zonder tegenprestatie, als soort van correctie moet worden belast.
Inkomstenbelasting is met een snelle google slechts pas in 1897 in Nederland ingevoerd als onderdeel van de belastingwetten van minister Pierson, en werd daarvoor op gemeentelijk / regionaal niveau gedaan. Met die wetten verschuift de belastingdruk van levensbehoeften naar kapitaal.
Heden ten dage lijkt mij een erfbelasting behoorlijk achterhaalt (aangezien we inkomen en bezit al behoorlijk belasten), als je kijkt naar Zweden (in 2004) en Noorwegen (in 2014) dan hebben die erfbelasting al compleet afgeschaft.
Leuk om eens door te nemen als je de tijd hebt
http://www.ey.com/Publica...e-tax-guide-june-2016.pdf
En nog wat cijfers voor NL:
Overheid; ontvangen belastingen -
http://statline.cbs.nl/st...tion/?dm=slnl&pa=82569ned
Voor 2016 was dat 1845 mln euro aan vermogensheffingen. Terwijl de totale inkomsten van NLse overheid 307822 mln euro was in 2016. Dat is dus 'slechts' 0,6%.
Vermogensheffingen
Verplichte, niet-periodieke betalingen aan de overheid, die gebaseerd zijn op het vermogen van de belastingplichtigen. In de praktijk gaat het hierbij bijna altijd om successierechten. De vermogensbelasting wordt niet tot de vermogensheffingen gerekend. Deze wordt namelijk periodiek geheven en wordt daarom gerekend tot de belastingen op inkomen en vermogen.