Consumenten recht, achteraf hogere kosten bij domein

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mickezzz
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 30-11-2022
Inleiding
Graag wil ik advies inwinnen in hoeverre in ik mijn recht sta als consument om een aankoop via internet voor een afgesproken prijs alsnog kan krijgen, terwijl de web winkel twee dagen na de koopovereenkomst meld (nadat ik ze contact) dat het nu alleen tegen een meerprijs kan.

Achtergrond
Sinds enige weken ben ik opzoek naar een geschikt internet domeinnaam voor een blog. De website van de betreffende webhoster gaf aan dat mijn gewilde internet domeinnaam niet meer beschikbaar was met het .nl domein extensie (normaal ca 3,50 per jaar). Binnen de website was de optie om dezelfde naam te controleren met een andere extensie. Nadat ik een geschikte andere domeinnaam gevonden had, die vrij was, met de .club domeinextensie gaf de website mij een nieuwe prijs van 12,79 Euro (een stuk duurder dan een normaal domeinnaam). Dit heb ik op 2 Juli 2017 online gekocht. Naast het domeinnaam heb ik toen ter tijd ook gelijk webhosting voor een jaar afgesloten om ook gegevens op het domeinnaam op te kunnen slaan. Volgens de website zou het registreren van het domein uiterlijk 24 uur duren. Het webhostings gedeelte werkte gelijk een half uur na de aankoop overeenkomst en kon ik het gelijk gebruiken. Het domeinnaam werkte nog niet gelijk, maar dit was normaal omdat dit wel 24 uur kon duren. Na twee dagen werkte het domeinnaam nog steeds niet en heb ik via het digitale dashboard van de webhoster een support ticket aangemaakt met de vraag wat er aan de hand kon zijn met mijn nieuwe domein. Een paar uur later kreeg ik een reactie van de klantenservice dat ze nu pas konden zien dat het om een speciale domeinnaam zou gaan en ik eerst 8500 Euro ex BTW zou moeten betalen voordat de registratie door kan gaan. Ze melden in het support bericht dat ze dit pas achteraf kunnen zien.

Ik ben van mening dat ik een aankoopovereenkomst heb afgesloten en hoster achteraf de overeenkomst niet kan nakomen. Ik vind me wel een beetje afgezet met de prijs lokkertjes op de website van de hoster. Ik kon mijn geld terug krijgen, maar dan maken ze het wel erg makkelijk voor zichzelf.

Wat vinden jullie hiervan? Er zijn webshop voorbeelden geweest waar er duidelijk een type foutje in de prijs zat. Bijvoorbeeld de OTTO tv die voor 99 euro te koop stond ipv 999. De rechter besliste dat de consument had kunnen weten dat dit geen reële prijs was. Ik heb nu achteraf onderzoek gedaan naar het domeinnaam via godaddy.com. Toevallig heeft de .club extensie een enorm hoge prijs, maar gerelateerde extensies hebben allemaal een normale prijs tussen de 3 en 12 dollar.


Feiten

Aankoop
2 juli 2017 om 22:53 Aankoop gedaan via de webhoster zijn website met een ‘bedank’ bevestiging per mail.

Aankoop overeenkomst
2 juli 2017 om 22:55 Aankoop overeenkomst met factuur met een bevestiging per mail. Dit zou volgens de webhoster ook gelden als contract overeenkomst (Algemene Voordwaarden (AV): Artikel 1.1 Contractsluiting: “De Overeenkomst ontstaat
op het moment van verzending van de (al dan niet automatisch gegenereerde) e-mail van
***webhoster*** met daarin de bevestiging en acceptatie van de aanvraag.”)

Uitvoering van de overeenkomst
AV 2.1 “Na de totstandkoming van de Overeenkomst zal ***webhoster*** deze naar beste kunnen en onder toepassing van voldoende zorgvuldigheid en vakmanschap nakomen.”
Dit is dus niet gedaan.

Type- en programmer fouten
AV: 16.4 “Informatie en mededelingen, inclusief prijsaanduidingen, op de ***webhoster*** Website zijn onder voorbehoud van programmeer- en typefouten. In geval van enige inconsistentie tussen de
Website en de Overeenkomst prevaleert de Overeenkomst.”
De klantenservice van de webhoster meld, twee dagen na de overeenkomst, in het support bericht dat ze achteraf pas kunnen zien dat ik extra zou moeten bij betalen. Dit duidt er dus op dat het niet gaat om een typefout of programmeer fout. Voor alle andere .club domeinnamen geldt nog wel de prijs van 12,79 Euro.

De Wet oneerlijke handelspraktijken
Volgens ACM is het volgende verboden voor webwinkels:
“Wat mag in ieder geval niet met prijzen?
De Wet oneerlijke handelspraktijken verbiedt prijsmisleiding. Voorbeelden daarvan zijn:
- Een product aanbieden voor een prijs die u niet kunt waarmaken (werken met ‘lokkertjes’).
https://www.acm.nl/nl/ond...melden/prijzen-vermelden/

Additioneel meldt ACM: “Wat zijn de regels bij drukfouten?
“Staat een prijs verkeerd in een folder of op uw website? Dan geldt:
- kon de consument begrijpen dat de prijs niet klopte? Dan hoeft u niet voor de verkeerde prijs te verkopen.
- kon de consument erop vertrouwen dat de prijs juist was? Dan moet u voor de verkeerde prijs verkopen.”

Normaal kost een domein bij de betreffende webhoster ca 3,50 Euro. Aangezien ik al een meerprijs heb betaald van meer dan 12 Euro ben ik van mening dat ik erop kon vertrouwen dat dit de juiste prijs was en ik al een meerprijs heb betaald. Het betreft naar mijn idee wel een mooi domein naam maar wel met een .club extensie. Ik begreep dat er afgelopen jaren zoveel extensies zijn bijgekomen dus ik ging er vanuit dat de kans reeel was dat nog redelijk wat namen vrij zijn.

Regels registrerende instanties
AV 5.4 “Klant dient zich te conformeren aan de regels die registrerende instanties stellen voor
aanvraag, toekenning of gebruik van een domeinnaam. ***webhoster*** zal naar deze regels
verwijzen tijdens de registratieprocedure.”
Onduidelijk wat daarmee wordt bedoeld, maar bij het aankoop process wordt alleen naar de Algemene Voorwaarden verwezen.

Factuur is geen bevestiging van registratie
AV 5.2 “Klant kan uitsluitend uit de bevestiging van ***webhoster***, waarin vermeld wordt dat de gevraagde domeinnaam is geregistreerd, het feit van registratie vernemen. Een factuur voor registratiekosten is geen bevestiging van registratie.”
Dit staat los van het feit dat een andere prijs is beloofd

In eerste instantie zat ik te denken om naar een juridisch loket te gaan. Alleen begreep ik van bekenden dat die vooral hele brede kennis hebben en ik waarschijnlijk bij een dure advocaat terecht zou komen.


Alvast bedankt! :)

MBP 2015, iPhone 7+, AppleTV4


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • servies
  • Registratie: December 1999
  • Laatst online: 19:53

servies

Veni Vidi Servici

mickezzz schreef op donderdag 6 juli 2017 @ 10:31:
...
De website van de betreffende webhoster gaf aan dat mijn gewilde internet domeinnaam niet meer beschikbaar was met het .nl domein extensie (normaal ca 3,50 per jaar). Binnen de website was de optie om dezelfde naam te controleren met een andere extensie. Nadat ik een geschikte andere domeinnaam gevonden had, die vrij was, met de .club domeinextensie gaf de website mij een nieuwe prijs van 12,79 Euro (een stuk duurder dan een normaal domeinnaam).
Wat is een normale domeinnaam?

Heel simpel: de kosten van een domeinnaam zijn verschillend per extensie.
Ja een heleboel extensies hebben een lage prijs, sommigen zijn duurder, weer anderen kun je helemaal niet krijgen als je niet aan een hele rits voorwaarden voldoet.
Als ik op de site van de beheerder voor het .club TLD kijk dan hanteren zij blijkbaar een bepaald variërend prijsbeleid dat afhankelijk is van o.a. de lengte van de domeinnaam...
Als ik een van hun lijstjes bekijk dan vermoed ik dat je een 4letterig domein wil hebben...
Tja... zoek een andere extensie zou ik zeggen...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • F_J_K
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online

F_J_K

Moderator CSA/PB

Front verplichte underscores

Eens dat het - volgens jou verhaal - vreemd overkomt. Blijkbaar werd getuige de reactie van @servies "een Ferrari per ongeluk voor een paar euro getoond".
Zie oude topics in dit subforum voor vele vergelijkbare vragen en tips daarbij. En natuurlijk Over: (Veilig) online winkelen / faillissementen / garantie (vergeten te lezen?)
AV 5.2 “Klant kan uitsluitend uit de bevestiging van ***webhoster***, waarin vermeld wordt dat de gevraagde domeinnaam is geregistreerd, het feit van registratie vernemen. Een factuur voor registratiekosten is geen bevestiging van registratie.”
Dit staat los van het feit dat een andere prijs is beloofd
Dat lijkt me vrij duidelijk. Er is geen sprake van een def. overeenkomst. Gegeven het prijsverschil ga je daar niet uitkomen. Inderdaad je geld terugkrijgen en naar een andere naam en/of extentie gaan kijken. Bij twijfel dan eerst vragen naar totaalprijzen.

[ Voor 12% gewijzigd door F_J_K op 06-07-2017 11:33 ]

'Multiple exclamation marks,' he went on, shaking his head, 'are a sure sign of a diseased mind' (Terry Pratchett, Eric)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mickezzz
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 30-11-2022
servies schreef op donderdag 6 juli 2017 @ 11:22:
[...]


Als ik een van hun lijstjes bekijk dan vermoed ik dat je een 4letterig domein wil hebben...
Tja... zoek een andere extensie zou ik zeggen...
Het gaat om een 10 letterig domeinnaam. Daarnaast staat dit toch los van het feit dat de webhoster de consument met een lokkertje laat komen en de consument achteraf (op eigen initiatief) er achter moet komen dat er bij betaald moet worden?

MBP 2015, iPhone 7+, AppleTV4


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Perkouw
  • Registratie: Juli 2005
  • Laatst online: 17:29

Perkouw

Moderator General Chat
Wellicht dat ik iets in het verhaal mis, maar als ik heel simpel zoek op ''.club domein registreren'' op Google dan komen er diverse partijen naar voren met bedragen tussen de pak en beet 16 en 20 euro.

Waar komt die 8500 exc. btw nu precies vandaan?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CyBeR
  • Registratie: September 2001
  • Niet online

CyBeR

💩

mickezzz schreef op donderdag 6 juli 2017 @ 10:31:

Ik ben van mening dat ik een aankoopovereenkomst heb afgesloten en hoster achteraf de overeenkomst niet kan nakomen. Ik vind me wel een beetje afgezet met de prijs lokkertjes op de website van de hoster. Ik kon mijn geld terug krijgen, maar dan maken ze het wel erg makkelijk voor zichzelf.
Het is geen lokkertje.
Toevallig heeft de .club extensie een enorm hoge prijs, maar gerelateerde extensies hebben allemaal een normale prijs tussen de 3 en 12 dollar.
Dat is een policy van de registry (de beheerder van .club) die daar zo veel mogelijk aan wil verdienen. Die heeft een aantal domeinen uitgekozen en die "speciaal" gemarkeerd, en vraagt daar een extra hoge prijs voor. De registrar die jij uitgekozen hebt (waar je het domein geregistreerd hebt) heeft daar niks mee te maken en heeft blijkbaar ook geen weet van de verschillende prijzen. (Blijkbaar heeft godaddy dat wel.) Zoek voor de gein 'running.club' eens op. €35000. Of 'golf.club': twee ton.

All my posts are provided as-is. They come with NO WARRANTY at all.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • servies
  • Registratie: December 1999
  • Laatst online: 19:53

servies

Veni Vidi Servici

Perkouw schreef op donderdag 6 juli 2017 @ 11:34:
Wellicht dat ik iets in het verhaal mis, maar als ik heel simpel zoek op ''.club domein registreren'' op Google dan komen er diverse partijen naar voren met bedragen tussen de pak en beet 16 en 20 euro.

Waar komt die 8500 exc. btw nu precies vandaan?
Ik gok hier: http://nic.club/availability/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Standeman
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 21:07

Standeman

Prutser 1e klasse

mickezzz schreef op donderdag 6 juli 2017 @ 11:33:
[...]


Het gaat om een 10 letterig domeinnaam. Daarnaast staat dit toch los van het feit dat de webhoster de consument met een lokkertje laat komen en de consument achteraf (op eigen initiatief) er achter moet komen dat er bij betaald moet worden?
Een lokkertje? Adverteren ze dan ergens dat je een .club domeinnaam kan krijgen voor een paar tientjes?

Een 'normaal' domein (.nl, .tk, .com, .net) kan je gewoon voor enkele euro's per jaar krijgen daar. Dus ze te betichten van lokkertje slaat imo nergens op.

Ik vind wel dat ze bekend hadden moeten maken dat prijzen kunnen variëren.

[ Voor 5% gewijzigd door Standeman op 06-07-2017 11:44 ]

The ships hung in the sky in much the same way that bricks don’t.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mickezzz
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 30-11-2022
Oke, misschien ben ik inderdaad wat snel geweest met ze te betichten van een lokkertje, want ze adverteren niet ergens speciaal het .club domein naam. Wel vindt ik het raar dat een domeinnaam registreer + webhosting. Je betaald, een contract krijgt en dan zelf op eigen initiatief er achter moet komen dat het verhaal niet doorgaat. Bij de melding dat je .nl domein niet beschikbaar is krijg je vervolgens wel alternatieven aangeboden voor een 'fixed' prijs. Er staat nergens 'vanaf' of een woord gerept over premium domeinen.

MBP 2015, iPhone 7+, AppleTV4


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sunsmountain
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 15-03 04:14
De uitgevende instanties (registries), voor elke extensie (zoals .club) is er maar 1, hebben het recht om domeinnamen te reserveren en uit te sluiten van registratie. Vervolgens hebben ze 3 strategieën om de mooie domeinnamen toch te verkopen, ruwweg:
- Sunrise (moet je een geregistreerd handelsmerk hebben, voordat een nieuwe extensie lanceert)
- Landrush (aanmelden, en als er meerdere zijn, veiling, voordat een nieuwe extensie lanceert)
- Premium (maatwerk prijs)

En de domeinnaam die je wilde valt in die laatste categorie. Doordat er te veel verschillende prijsmodellen zijn per extensie, verwijzen de meeste registrars en providers je naar de aftermarkt. Partijen als SEDO, undeveloped, AfterNIC, etc. die brengen je in contact en bemiddelen voor de maatwerk prijs.
Het betreft naar mijn idee wel een mooi domein naam maar wel met een .club extensie
Als iets te mooi is om waar te zijn...
kon de consument erop vertrouwen dat de prijs juist was? Dan moet u voor de verkeerde prijs verkopen.
Er is geen sprake van een direct aanbod. Registrars en providers bemiddelen als tussenpersoon voor de overeenkomst met de uitgevende instanties.

kleine muisjes hebben grote wensjes: Beschuit Met Gestampte Mensjes

Pagina: 1