Skimovic schreef op zondag 14 mei 2017 @ 06:29:
[...]
Denk je zelf ook niet te makkelijk? Cloud bestaat in meerdere soorten en maten. Private cloud icm MPLS bijvoorbeeld. Daar kan je alles op draaien wat je wil en gaat veel verder dan CRM en Office365.
Private cloud is een vaag begrip. Sommige mensen noemen eigen servers in een datacenter al private cloud. (Ik noem dat colo.) Maar laten we private cloud even heel kort door de bocht, definiëren als een stack virtuele servers bij een commerciële aanbieder. Denk Azure, maar ook TransIP en consorten.
Dan heb je vooral een hoop zorgen over de onderliggende infra minder, daar hoef je je immers niet meer actief mee bezig te houden en dat kan voordelen hebben. (Al moet je wel weten wat daarover is afgesproken in het contract.)
Is inderdaad een stuk duurder dan de standaard oplossingen en lijkt dan dus ook duur. Tot je mee gaat rekenen dat je de loonkosten van een of meerdere IT'ers uit kan sparen. Dan heb je nog stroom, koeling, schaalbaarheid etc. Backups, disaster recovery en dergelijke zijn meestal ook standaard inbegrepen.
Dat zijn zeker dingen die je mee moet rekenen en daarom moet je cloud per geval berekenen en kan iemand niet zeggen "cloud is goedkoper" of "cloud is beter" want dat is veel te kort door de bocht. Sowieso heb je al meerdere vormen van cloud, ieder met zijn eigen kenmerken en kostenplaatje.
Maar bedrijfsbehoeftes zijn verschillend.
Een bedrijf van een paar man die eigenlijk alleen standaard applicaties heeft en zelf niets met ICT doet: Lekker in de cloud werken. Remote desktop voor een paar tientjes per maand, gaan.
Zodra je wat groter bent dan dat en eigen personeel nodig hebt, word de rekensom lastiger.
Bij ons is het bijvoorbeeld zo dat ze eigen ICT personeel willen hebben omdat mensen graag een direct en kundig aanspreekpunt willen hebben. Tuurlijk, alles went maar juist het feit dat wij daadwerkelijk op kantoor zitten en direct onze diensten verlenen vinden mensen prettig. Ze kunnen even naar je toe lopen. (Al proberen we mensen meer en meer via tickets te laten werken en het aantal aanlopen te beperken.)
Veel dingen zijn misschien inbegrepen, maar je betaald er wel voor. Alle onderliggende infra en diensten kosten geld en die worden doorbelast. Ook de aanwezige ICTers kosten geld. Door schaalgrootte kunnen ze de kosten per klant wellicht wat drukken (goedkopere inkoop, efficiënter gebruik van systemen en infra), netto heeft een cloud provider ook zijn kosten en die betaal je. Dus waar je aan de ene kant de kosten voor een resident ICTer bespaart, heb je die kosten in de cloud alsnog omdat je ook daar de beheerders en servicedesk moet betalen.
Bij maatwerk word het leuk, omdat dan de grote voordelen van standaard werk goeddeels teniet worden gedaan.
Zijn vaak IT'ers die dit tegen proberen te houden, anders zijn ze misschien niet meer nodig en raken ze hun baan kwijt. Daar ben ik het overigens niet mee eens. Een goede ITér zal je altijd nodig hebben, ik verwacht wel dat de functie anders zal worden. Ipv te knutselen met hardware/servers zal het meer iemand worden die de processen moet bewaken en de infrastructuur moet overzien.
Dat ben ik met je eens.
Los van wat jij zegt, heb je ook iemand nodig die de dienstverleners kan controleren. Leveren ze wel wat ze beloven te leveren, betalen we wel een eerlijk bedrag voor de diensten, etc, etc, etc.
Daar heb je ook zinvolle kennis van de systemen voor nodig.
Mijn manager heeft bijvoorbeeld nul verstand van techniek, hij is applicatiebeheerder en manager van de afdeling ICT. Zodra het gaat over iets anders dan zijn specifieke applicatie, vertrouwd 'ie blind op mijn expertise. Dat is goed. Da's juist een deel van mijn toegevoegde waarde aan het bedrijf. Niet alleen dat ik aardig kan systeembeheren en helpdesken, maar ook dat ik op management/MT niveau kan nadenken over oplossingen.
Het lastige is alleen dat wil je zoiets goed kunnen, je ook hands-on ervaring nodig hebt. Die doe je niet op als je enkel nog aansturend werk verricht, daarvoor moet je juist een tijd met je poten in de klei hebben gestaan. Dus hoe ga je bij een veranderende invulling van het vak ICTer borgen dat die ICTer die juist een meer controlerende rol heeft, dat goed kan?
Dat je elk jaar meer waard aan het worden bent kan dan ook wel eens tegen vallen. Als je niet mee gaat met de ontwikkelingen ben je ondertussen misschien ook wel minder waard aan het worden zonder dat je het door hebt.
Ik ben er bij die stelling even vanuit gegaan dat je je ook als residential ICTer doorontwikkeld. Dus ook technisch bij blijft en neit stil blijft staan. Het is een combinatie van dat en het feit dat je steeds beter het bedrijf en haar behoeftes leert kennen die je in mijn beleving meer waard maken.
Betekend wel dat je daar bewust mee om moet gaan. Niet denken "ik zit hier toch al -tig jaar dus ik hoef mezelf niet meer te bewijzen", maar juist fris blijven, het nog beter willen doen, ieder jaar het beste uit jezelf willen halen en het beste voor het bedrijf willen doen.
Ná Scaoll. - Don’t Panic.