Gordon89 schreef op zondag 30 april 2017 @ 22:25:
[...]
Daarom vraag ik ook specifiek naar het streamen zelf en niet het aanbieden, daar zijn ook allang uitspraken over gedaan.
En als die diensten ook maar 10% zouden aanbieden van wat wij interessant zouden vinden zouden we daar ook graag gebruik van maken.
Maar er staat maar bar weinig op naar onze beleving en soms zelfs niet eens alle afleveringen, vandaar de uitstap naar Kodi.
Er wordt in dit topic iets teveel op een hoop gegooid.
Even duidelijk onderscheid: Streamen is een stukje techniek. Auteursrechtelijk beschermd materiaal bekijken is iets anders.
Even om een vergelijking te trekken: Met een mes kan je van alles doen. Je kan een lekker gerecht maken en daar voor een mes gebruiken. Je kan er ook een bank mee overvallen.
Dat maakt het mes (de techniek) niet illegaal, echter de actie die je uitvoert kan wel illegaal zijn.
Streamen is ook gewoon een vorm van downloaden, maar je slaat de data niet op en toont het direct op je scherm. Alle data die je binnenhaalt is downloaden. We noemen het alleen niet altijd zo.
Een webpagina bekijken is ook downloaden. Je haalt de pagina op (je download de data), daarna doe je er iets mee. En dan noemen we het websurfen of browsen.
In de media wordt altijd gepraat over de de recente wetgeving dat je niet mag downloaden. Dat is gewoon fout. (zie b.v. dit artikel:
http://www.nu.nl/internet...weten-downloadverbod.html)
De wet zegt dat je geen auteursrechtelijk beschermd materiaal mag downloaden zonder dat je daar voor toestemming hebt. En die toestemming verkrijg je door geld te betalen aan de rechthebbenden via de daartoe bestemde kanalen.
In geval van TV, betaal je aan je TV provider (b.v. je kabelaar, internet provider als je IPTV hebt of KPN in geval van Digitenne). Zij sluizen dan weer een deel door naar de rechthebbenden.
En dan zijn er nog andere opties zoals Netflix en Videoland. Die doen exact hetzelfde.
Ze innen geld van jou en geven jou in ruil daar voor toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal, waarover zij ook weer geld afdragen aan de rechthebbenden.
En laten we wel zijn, we leven in een kapitalistische wereld. Iedereen wil geld ontvangen voor de dingen waarover ze geld kunnen innen.
Je kan er dus redelijkerwijs vanuit gaan dat TV series en films geld kosten om te bekijken. Heb je niet betaald aan de organisatie die jou videomateriaal aanbied, dan kan je er vanuit gaan dat de kans groot is dat het illegaal is.
Het is verder totaal onbelangrijk hoe je dat materiaal op je scherm tovert. Dat kan zijn door te downloaden in de traditionele zin van het woord, door te streamen (dus downloaden maar niet opslaan, en wel direct tonen), dat kan op een gekopieerde DVD zijn, een externe harddisk of USB stick die je bij iemand hebt opgehaald, dat kan desnoods via rooksignalen of met een postduif zijn.
De methode is totaal niet van belang. Wat van belang is, is dat jij het recht moet verwerven om te mogen kijken, en dat doe je door te betalen.