f_algera schreef op dinsdag 25 april 2017 @ 01:11:
Hallo,
Ik vraag me af of een job binnen de IT iets voor mij zou zijn. Ik weet namelijk redelijk weinig over IT in de praktijk dus daarom zal ik wat over mezelf vertellen zodat jullie zouden kunnen inschatten of ik binnen IT zou passen.
Iets over mezelf:
- Binnenkort Msc. Bedrijfskunde,
specialisatie Strategisch HRM.
- Ik ben een hardware fanaat. Dus spendeer veel tijd in het lezen over hardware reviews.
Daarnaast heb ik zelf meerdere pc zelf gestemd of adviseer anderen over hardware compenenten.
- Dagelijkse kijk ik nl.hardware, tweakers & linus tech tips voor de nieuwst hardware weetjes.
Echter heb ik niks met software. Natuurlijk ben ik wel gewoon bekend met Windows 7 & Office. Maar voor de rest heb ik van software geen kaas gegeten. Tevens heb ik ook niet echt veel interesse om te verdiepen in software.
Denken jullie dat een IT baan bij mij zou passen? Ik heb namelijk wel interesse in hardware maar niet in software.
Op zich wel ironisch, specialisatie in HRM en dan deze vraagstelling, bevestigd toch een bepaalde vooroordelen die ik over HR heb
Daaronder valt bijvoorbeeld alles met computers samenvatten als 'een IT baan'. Dan moet ik altijd denken aan mensen op een feestje die zeggen dat je IT'er moet worden omdat je een probleempje hebt opgelost.
Je zal het zo niet bedoelen maar moest er wel even om lachen
Serieus dan:
Ik denk dat het meeste al wel langs is gekomen.
Bezig zijn met hardware, reviews lezen, af en toe een pc samenstellen en bouwen is heel leuk. Wil je profesioneel iets in de IT doen zijn dat echter skills waar je bijna niks aan hebt.
Bedrijven bouwen over het algemeen niet zelf systemen voor hun zaak, en stellen deze ook niet samen uit losse onderdelen. Dat komt meestal gewoon kant en klaar van een HP, Dell, etc met een carepack. Iemand moet alleen nog de stekker in het stopcontact stoppen en installeren, hooguit is een HDD kunnen verwisselen of dergelijke. Ook dat is steeds minder aan het worden gezien de trend dat er steeds meer in datacenters gaat draaien. Ik ga er even vanuit dat je hoger mikt dan achter de balie in de showroom van een Alternate, RMA medewerker of servicemonteur.
Op de hoogte blijven van hardware en systemen bouwen zou ik dus vooral zien als leuke hobby, je kan het hooguit tijdens een sollicitatie gebruiken om de mensen van HR te laten zien dat je wel ergens affiniteit hebt met IT.
Hoeft geen probleem te zijn, in de IT branche zijn genoeg functies te bedenken waarvoor je helemaal niet hoeft te kunnen programmeren en ook niet bijzonder handig met software hoeft te zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan commerciele functies.
In de IT sector zijn er tal van leveranciers, dienstverleners, resellers die ook commerciele binnendienst medewerkers, account managers etc nodig hebben. Dat kan ook een aardige leerschool zijn waarbij je wat ervaring op kan doen, de meest courante softwarepaketten, situaties etc kom je dan vanzelf ook wel mee in aanraking.
Ik kom ook best regelmatig in aanraking met IT managers die zelf geen IT achtergrond hebben. Die moeten het team aansturen, processen bepalen, budget bewaken, knopen doorhakken etc. Dat kan dus best, die hebben dan wel hun strepen al verdiend en een bak werkervaring in de praktijk waardoor ze die processen etc ook goed in kunnen schatten.
Enkel een oplieding bedrijfskunde is zonder de bijkomende ervaring en bewezen prestaties dan niet genoeg. Na je afstuderen kan je er wel mee aangeven dat je een bepaald werk/denkniveau aankan.
Hoe dan ook zal het staan of vallen met bereidheid om in je eigen kennis te investeren en om te blijven leren, dat zal overigens in bijna alle vakgebieden gelden.
En anders kan je natuurlijk ook altijd nog recruiter worden
Abit nf7-s, Amd xp 2800+ Barton, 1024mb DDR400 Dualchannel (2*512), 200gb 7200rpm 8 mb cache + 2* 120gb 7200rpm 8 mb cache