Of je het offtopic vind kan je misschien over discussieren...
maar ik vind het wel erg dom een eventuele persoonlijke en individuele oude dag-spaarvoorziening te gaan laten afhangen van heel abstracte en twijelachtige doomsday voorspellingen en natte-vinger toekomstbeelden.
Of dat nu over milieu, energievoorzieningen, grondstof-beschikbaarheid of de toekomstige economische ontwikkeling gaat
Het is ook eigenijk niet eens zo belangrijk of je toekomstbeeld heel erg donker of jusit positief is, wat het 'nut' kan zijn van bepaalde spaarvoorzieningen:
Bij een erg donker toekomstbeeld zullen spaarvoorzieningen uiteindelijk je een betere zekerheid bieden tegen die toekomstdreigingen...
en bij een erg positief toekomstbeeld zullen deze je meer bestedingsruimte bieden in een verder innoverende gemeenschap.
Feit is echter dat je niet _achteraf_ moet gaan klagen als je bv boven de 50 komt en je merkt dat je positie op de arbeidsmarkt steeds onzekerder wordt, dat je op die leeftijd bij een eventueel verlies van een vaste positie zelfs mogeljk erg veel problemen kunt ondervinden een nieuwe baan te vinden omdat werkgevers liever jonger personeel aannemen...
Of als blijkt dat tientallen jaren veel te betalen aan allerhande hypotheken of kredieten, maar hiermee weinig vermogenswaarde op te hebben gebouwd, en je dan na die tientallen jaren bv nog steeds met een te grote hypotheekschuld zit en deze je ook maandelijks een grote hap uit je maandlasten neemt (zeker bij lage inkomens zijn de kosten voor woonlasten heel hoog, naar ik meen bij lage inkomens, vaak tegen de 50%).
Mnsen die nu een redelijk goed vast inkomen verdienen, hebbend e mogelijkheid ook nu een spaarvoorziening op te bowuen voor latere tijden, laat je dat na, is de kans best grot dat je dus later een enorme teruggang in je levensstandaard tegemoet gaat, los van hoe je toekomstvoorspellingen zijn.
Of je de toekomst nu zwart of wit ziet, er zullen altijd 'winaars' en 'beter-vermogenden' bestaan en een groep 'verliezers' en 'onder-inkomensgroepen'... zaak is altijd te pogen te vorkomen tot die kwetsbare groepen te gaan behoren.. en ik denk dat het erg kortzichtig is te stellen dat een groot pensioengat voor velen een van de grootste reele risico's is ooit een grote teruggang in levensstandaard te ervaren, vor de meesten van ons
Het kijken naar je individuele 'mogeljke' inkomens positie in je later leven, de invloed die bepaalde pensioenvoorzieningen, zowel collectief als privaat, is gewoon het omgaan met zeer reele risico's.
En niet domweg een bepalde abstract en donker toekomstbeeld nu gaan uitdenken (dat in het verleden overigens nooit erg kloppend is gebleken, als je bv 20 of 40 jaar terugkijkt naar hoe mensen dachten dat de wereld er in 20 jaar zou uitzien is vaak ontzetend ver van de realiteit, zowel in het 'vergeten' van bepaalde ongekend invloedrjke nnovaties, als het overschatten van bepaalde andere gevaren of ontwikkelingen)
[
Voor 24% gewijzigd door
RM-rf op 02-03-2017 10:13
]
Intelligente mensen zoeken in tijden van crisis naar oplossingen, Idioten zoeken dan schuldigen