joramoudenaarde schreef op dinsdag 31 januari 2017 @ 13:47:
@dion_b: Da's mosterd na de maaltijd. Je kent de situatie niet maar trekt wel conclusies. FIY, ik had méér dan genoeg andere dingen aan m'n hoofd op dat moment, iets waar ik hier verder niet op in ga omdat dat privé is. Ik stel een vraag en hoop daar met wat inzichten van welwillenden hier wat wijzer uit te worden, meer niet.
Ik weet op basis van jouw beschrijving genoeg over de technische situatie voorzover hier relevant. Het klopt inderdaad dat ik de achterliggende redenen daar niet voor ken, en dat die er ook niet toe doen - maar besef wel dat de radiogolven in je huis er ook geen boodschap aan hebben. Weten hoe je volgende keer een situatie voorkomt is ook een vorm van wijzer worden, zeker voor een ander die nog overweegt te gaan klussen...
De info over het bereik van andere routers kun je gewoon via Google vinden, o.a. door te zoeken op "Airport Extreme vs Asus RT-AC66U range" bijvoorbeeld.
Bereik van WiFi is sowieso meer dan 300m, en het verschil tussen 300m en 450m ga je - tenzij je in Paleis Soestdijk woont - niet merken. Dat veel reviews dit noemen is vooral kwestie van dat het makkelijk te meten is. Dekking in een normale huissituatie is totaal andere zaak en zeker niet iets waar automatisch de apparaten die het verste reiken ook het beste in doen, en zegt ook al weinig over hoe prestaties zijn in minder schone omgevingen. Enige vergelijking in een review die ik in eerste paar hits vind op de genoemde zoekterm is van HW.info, en hun reviews zijn vrij notoir ivm ontbreken iedere vorm van ruis of verstoring. Relevant als je in hutje op de hei woont, niet zo relevant in de bewoonde wereld - ook al omdat de aanwezigheid van verstoring de rangorde door elkaar gooit. Apparaat met beste bereik en/of dekking zonder ruis zal dat zeker niet automatisch ook zijn als er ruis aanwezig is.
Bovendien: zoals gezegd zijn er veel types AirPort Extreme. Als je een zoekt op "Airport Extreme" vang je resultaten van al die apparaten waarvan overgrote deel niet relevant gaan zijn voor wat jij daar hebt. De vergelijking hierboven is iig met de ME918LL/A, dus zeker niet apparaat wat jij hebt.
En ik stel de vraag met bijhorende info natuurlijk niet omdat ik zoveel weet van routers. Maar als de reviews die ik kan vinden aangeven dat het ontvangst van andere routers dan de Airport Extreme wat beter bereik hebben, of dat nou door beam-forming is of signaalsterkte of iets anders, dan klinkt dat bij een semi-leek natuurlijk als muziek in de oren.
Ik heb een Airport Extreme uit ±2010-2011, een plat vierkant model overigens.
Dat klinkt behoorlijk oud, waarschijnlijk 4e of 5e generatie (MC340LL/A of MD031LL/A), dus WiFi-n maar wel al 3x3 MiMo. Dat maakt het vergelijkbaar met de Asus RT-N66U of Netgear WNDR4300. Qua throughput (snelheid) bij goede verbinding zou je met een nieuwer apparaat meer moeten kunnen halen, maar qua ontvangstgevoeligheid zul je bij een nieuwere apparaat dat ook maar 3x3 is nauwelijks erop vooruit gaan. Dus om die reden een van de 3 a 4 jaar oude ontwerpen die je noemt nemen schiet weinig op.
Boven heb ik qua loze aansluitingen helemaal niets zitten: geen telefonie, geen coax, geen nutteloze wandcontactdoos. Geloof me, ik heb echt rondgekeken en zou de vraag hier niet stellen als ik, met mijn eigen kennis en kunde, daar niet zelf een antwoord op zou hebben gevonden.
Dan wordt een uitdaging dan. Overwogen om iemand via werkspot.nl in te schakelen?
Palomar schreef op dinsdag 31 januari 2017 @ 14:10:
[...]
Niet om teveel offtopic te gaan, maar helemaal mee eens. Lees zulk soort 'verwijten' vaker. Ik ben onlangs ook verhuisd en had precies hetzelfde. Je hebt dan wel meer aan je hoofd dan netwerkkabels netjes wegwerken. We hadden 4 dagen klustijd en dan hebben kabels voor je snelle downloads op zolder helaas geen top prioriteit.
Volledig begrip voor de drukte bij verhuizingen. Been there, done that, incl peuter die in de weg kroop en nog een kleine op komst om de spanning extra op te voeren. Sterker nog, twee jaar na dato is het nog steeds niet allemaal af hiero, ook niet qua netwerken
Maar dat je bij de uitvoering compromissen moet maken, soms genoegen moet nemen met minder of met moeten wachten tot je kans hebt om dingen aan te pakken, betekent niet dat je niets kunt plannen en kop in zand kunt steken en totaal niet vooraf stil staan bij wat nodig cq handig zou kunnen zijn. Dat doen en dan verbazen dat het allemaal niet zo soepel loopt is van zelfde categorie als verhuizen naar droomboerderij in buitengebied en dan raar opkijken dat je maar een paar Mbps over DSL kunt krijgen en geen glas of kabel - of trouwens een wastafel boven willen aanleggen en constateren dat je boven geen waterleiding hebt

- dat is gewoon onhandig/niet geplanned en daar kun je rustig wat over zeggen IMHO.
[...]
Het ligt er ook een beetje aan of de gebruikte stopcontacten geaard zijn. Want dan hebben de snellere exemplaren meer nut. In mijn geval heb ik een vrij oude elektrische installatie met weinig geaarde stopcontacten (iig niet waar ik de powerlines aansluit) en mede vanwege het feit dat het niet altijd stabiel werkt heb ik gewoon zo;n goedkoop setje gekocht om te proberen. Doel was om de snelheid van mijn internet abonnement te halen en dat lukt. Ik lees dat dat ook ongeveer jouw doel is. Als je vaak grote bestanden wilt overpompen heeft het wellicht zin om uit te zoeken of een duurdere set niet beter is. Maar de teleurstelling zal dan ook groter zijn als het in jouw huis helemaal niet snel blijkt te zijn

Bedenk dat PLC net zoals WiFi gebruikt maakt van OFDM-modulatie en stabiliteit en snelheid dus inwisselbaar zijn. Snel = stabiel, traag = hoogstwaarschijnlijk instabiel - althans, bij zelfde modulatie.
De goedkopere PLC-zooi is vooral verouderde Homeplug AV 1.1. Dat gebruikt alleen de fase-nulpaar voor gegevensoverdracht. Dus inderdaad geen aarde. Nadeel is tweevoudig: 1) helft theoretische throughput tov beide paren tegelijk en 2) overgrote deel van apparaten, dus ook van de troep, zit alleen op fase-nul. Aarde-nul is nagenoeg altijd veel schoner. Gevolg is dus flink minder dan halve snelheid tov MiMo (beide paren) en inherent minder stabiliteit. Het kan goed werken. Ik heb een keer een field trial begeleid met zo'n 100 van die apparaten. 30% leverde een stabiele verbinding waar men tevreden mee was, 35% had een verbinding, maar niet stabiel en/of te traag om mee te werken, 35% had simpelweg geen verbinding. Heb een vergelijkbare trial van G.hn MiMo-apparaten (vgl Homeplug AV 2.0 "1200Mbps" of "2000Mbps") gezien. Daar had 95% van gebruikers een verbinding waar ze tevreden mee waren.
Je wint ook zonder randaarde met een MiMo-set - uiteraard ga je zonder die extra lijn geen tweede datastroom kunnen opzetten, maar de tweede radio vangt alsnog een deel op van het signaal over de ene lijn en mbv antenna diversity kan het de totale ontvansgstgevoeligheid en ruisonderdrukking opschroeven (net zoals het bij WiFi ook helpt om een 2x2 AP te hebben als je met een 1x1 client werkt). Of dat de meerprijs waard is, is een tweede. Het blijven vrij lomp grote apparaten die aardig wat kosten (MiMo begint rond de EUR 70 per 2, EUR 100 als je er ook WiFi ingebouwd wilt) en je hebt nooit garantie dat jij tot de 30% of zelfs tot de 95% gaat behoren. Zorg iig voor mogelijkheid voor kosteloze retour als het niet bevalt.