o0SmOkE0o schreef op vrijdag 13 januari 2017 @ 00:41:
[...]
Aha okay. Had me daarin niet zo verdiept. Maar er zijn toch "verschillende" koerslijsten?
[...]
Duidelijk, maar dit gaat dan specifiek voor auto's tot bouwjaar 2012. Na bouwjaar 2013 en is CO
2 toch de maatstaaf en is er alleen via de afschrijving (forfaitaire tabel / koerslijst / taxatie <-- alleen bij schade auto's toch ) het e.e.a. extra te korten.
[...]
Duidelijk (en ook met autocorrect duidelijk

).
Indien je geen naheffing wilt dus gewoon de meest recente berekenings methode gebruiken en alles naar waarheid invullen (met behulp van de data die de BD aanlevert).
Betaal je wel wat meer, maar dan is de kans op een naheffing nihil

Is ook bouwjaar afhankelijk, maar ook weer niet. Is meer afhankelijk van welke auto het is. Een Ferrari met een tik in de motor mag je harder afschrijven dan een Fiat Punto. Een Ferrari moet namelijk in nieuwstaat zijn wil het zijn hoge waarde behouden. Je kunt daarom geen stelregel nemen omdat het echt van te veel factoren afhankelijk is.
Je hebt afschrijvingstabellen (Waarop de BD stelt dat een auto zoveel % afschrijft per jaar en dat over het restant BPM betaald moet worden. Een LaFerrari schrijft niet af maar als je er al één kan bemachtigen is hij veel meer waard dan de nieuwprijs; is dat het geval, is de afschrijvingstabel gunstig want koerslijsten vinden dat een LaFerrari véél meer waard is)! Koerslijsten (Soort van dagwaarden). Je mag mbv een taxatie schades aftrekken van de koerslijst. Bij een LaFerrari moet je dus veel schade taxeren (want koerslijst) wil je onder de afschrijvingstabel komen;dus het is niet voor elke auto voordelig om te taxeren.
Het probleem is alleen als ik een auto heb, een Porsche 911 van 2008, Koerslijst 42.500,- , Afschrijvingstabel 30.000,- moet ik dus al 12.500,- aan schade hebben wil ik op het niveau van de afschrijvingstabel komen. Bij een normalere auto minder; maar ik kan een taxatie maken waarin ik stel dat er 10.000 schade zit aan een auto (gladde banden, krasje, speciale lak; auto moet compleet overnieuw gespoten worden, steenslagpitje op de deur; complete nieuwe deur), en zo kun je veel geld aftrekken. Alleen de BD zegt dan op zijn beurt; ho wacht eens even, dit gaat nergens meer over. We gaan een tegentaxatie doen; 5 jaar na afgeven kenteken moet je dan facturen kunnen overleggen of de schade kunnen laten zien aan de auto waardoor vastgesteld kan worden dat het ook echt zo is. Daar zit hem de crux.
Daar is enorm veel gesteggel over en er zijn bedrijven die een reputatie hebben (met name door rechtszaken) waardoor het makkelijker gaat. De BD stopt na een aantal verloren zaken ook met rechten alleen welke taxatiebedrijven zeggen 'wij hebben een auto getaxeerd, de belastingdienst doet moeilijk, wij sturen een leger advocaten en zorgen dat jij er geen last van ondervind!'. Dat is een beetje het verschil wat er is tussen taxatiebedrijven. Nogmaals: Als ik een auto invoer van koerslijst 8.000 euro en zeg er is 7500 schade, krijg je een aanslag BPM over 500 euro. (Even makkelijk uitgelegd). Je krijgt netjes je kenteken alleen de BD stelt achteraf vragen; niet vooraf! Die zegt niet; 500 euro? Raar toch? We wachten nog even met kenteken afgeven totdat wij eruit zijn. En zie dan maar verhaal te halen bij het taxatiebedrijf.
[
Voor 33% gewijzigd door
RedHat op 13-01-2017 01:02
]