CH40S schreef op donderdag 10 november 2016 @ 10:27:
Hou er ook wel rekening mee, dat het gewicht van de monitoren die aan de beugel zitten ook op 1 punt rust.
Als het bureau tegen de muur komt te staan, zou ik dus ook iets maken, waardoor het bureau dankzij de zijkant aan de muur bevestigd wordt. Dan neem je best een flinke last weg bij de poot.
Locatie van de poot staat nog niet exact vast, ik zal deze ook nog gewoon onder de monitor standaard kunnen zetten (pas zo het ontwerp even aan)
BastaRhymez schreef op donderdag 10 november 2016 @ 10:34:
Het eerste wat in me opkomt: WAAROM?! Waarom een bureau op één poot?!
Heb je "last" van de poten aan de zijkant van een traditioneel bureau? Of vind je het mooi staan (praktisch is het namelijk niet i.v.m. gewicht wat je op je bureau gaat doen en je bureau dus kan gaan kantelen).
Iets wat op één poot staat, is bijna nooit stabiel!
Heb je last van de poten aan de zijkant, pak het dan gewoon goed aan en ga dan voor een "zwevend" bureau. Veranker (minimaal) twee (metalen) vierkante / platte buizen aan de muur en schroef je blad dan hieraan vast.
Niet omdat moet, maar omdat het (hopelijk) kan

plakpot schreef op donderdag 10 november 2016 @ 11:17:
Wat nodig is om de dimensies van je poot te berekenen is massa's en afstanden. Wat je met 1 poot hebt is dat hij vooral moment op aan het vangen is(een kracht op een afstand). Dit valt te minimaliseren door gebruik te maken van massamiddelpunten.
Het middenpunt van massa is straks een stuck dichterbij het draagpunt, de poot komt dichter naar het midden van het bureau en de monitoren.
Slavink89 schreef op donderdag 10 november 2016 @ 11:30:
Oef, dat is best een mooie constructie die je wilt gaan maken. Je zal er sowieso voor moeten zorgen dat het zwaarte punt van het blad (+ de 'vaste' objecten erop) boven het zwaarte punt van je poot uitkomen. Zo heb je het kleinste moment op de onderkant van je poot, en dus minder kans dat je pluggen/schroeven uit de vloer worden getrokken. Het beste is denk ik om het zwaarte punt van het blad e.d. zelfs iets naar de linker kant van de poot te verschuiven, zodat als er iemand op het bureau leunt de krachten ook nog enigszins te overzien zijn.
Gaat ook gebeuren (poot iets naar links)
Slavink89 schreef op donderdag 10 november 2016 @ 11:30:Je kan er vanuit gaan dat er zo nu en dan een behoorlijk moment op bovenkant van de poot en het blad komt, als het gewicht anders verdeeld wordt (leunen, erop willen zitten, andere monitoren, even een boodschappen krat erop laten rusten of je vriendin die denkt dat die plant daar wel erg mooi staat). Hiervoor zal er een stevige constructie om de poot heen gemaakt moeten worden, met een z'n groot mogelijke poot (zodat die beter bestand is tegen het draaiende moment en je meer oppervlakte hebt om het blad aan de poot te monteren).
Bedankt voor de tip
Dit kan als het goed is wel geregeld worden gelukkig

Slavink89 schreef op donderdag 10 november 2016 @ 11:30:Zoals hierboven al is gezegd is het een goed idee om het blad aan het muur te verankeren, vooral aan de rechterkant. Als dit niet mogelijk is heb je ook altijd nog de optie om via een staaldraad oid het blad met het plafond te verbinden. Dit zal gigantisch schelen op de constructie die je anders zal moeten maken.
Hoe dik je je blad maken? Hoe dikker het blad is hoe stijver die zal worden, en dus minder op het uiteindelijk zal gaan hangen.
De dikte staat nog niet vast, maar de dikte van de draagsconstructie mag dik zijn (8cm zal geen probleem zijn)
- Toen ik dit in 3 software tekende wist ik wel dat ik het echt mooi vond ;D
- Eigenlijk niet, het plafond is behoorlijk hoog en er zit niet echt een punt in waar ik het aan zal kunnen verankeren
- Waar de grootste krachten op komen doe ik het niet zelf

- De dikte van het blad staat niet echt vast, dit is meer afhankelijk van hoe dik het moet zijn om het gewicht te kunnen houden.
Bedankt voor de tip!
Gaat nog wel even duren tot dat die er is ;D
Boppo84 schreef op donderdag 10 november 2016 @ 14:23:
Ik zie de connectie tussen voet en vloer wel als problematisch. Doordat het zwaartepunt van het bureau met alles erop een stuk verwijderd ligt van de vloerconnectie, krijg je daar niet alleen het gewicht van het bureau (rode pijl), maar ook een koppel om te voorkomen dat de boel kantelt. De baluwe pijl is zo groot als de rode plus oranje pijl.
De oranje pijl hangt f van het koppel. Die is zo groot als het totale gewicht maal de afstand van het zwaartepunt tot het midden van de voet, gedeeld door de afstand tussen de boutjes. M = F * L.
Bijvoorbeeld een halve meter tussen zwaartepunt en poot en 100mm tussen de boutjes, 50kg totaalgewicht:
50(kg)x9,82(m/s^2)x0,5(m)=245,5(Nm) Per boutje (uitgaande van twee boutjes per kant): 245,5(Nm)/0,1(m)/2(aangrijppunten van het koppel)/2(bujes per kant)= 613,75N per kant (~62,5kg). In dit geval zou de blauwe pijl dus (2 boutjes+rode pijl=) 175kg zijn.
Door de poot zo te maken dat er in ieder geval materiaal onder het zwaartepunt zit, is blauw precies even groot als rood. De voet breder maken zodat de boutjes verder uit elkaar zitten is ook bevorderlijk.
Dit is slechts een voorbeeld om aan te geven hoe ongunstig het is om het zwaartepunt en de voet zo ver uit elkaar te doen. Hierbij is nog geen rekening gehouden met bijvoorbeeld leunen op je bureau. Als je leunt op het uiteinde, dan duw je l gauw met enkele tientallen kilo's en kun je de halve meter in m'n voorbeeld wel meer dan een meter.
[
afbeelding]
toon volledige bericht
De bouten komen volgens mijn huidige tekening ongeveer 28.5CM uit elkaar, en het zullen waarschijdenlijk M12 bouten (of groter) zijn.
Omdat ik de vloer nog uit de garage te breken heb (vloer van de oude (kleinere) garage ligt er nog in) is het mogelijk om al een mooie constructie in/onder de vloer aan te legen waardoor ook alles kabels door de buis kunnen en er dus een zeer goede verankering mogelijk is hier.
Bedankt voor de moeite (ik ga nog wel even kijken voor die kleine ondersteuning die je hebt getekend, dat ziet er wel uit dat het het een heel stuk steviger gaat maken)!
Flimovic schreef op donderdag 10 november 2016 @ 14:24:
[...]
Dit is echt een bijzonder ongelukkige manier om een bureau te maken. Uiteraard kan het wel, mits je het maar dik genoeg maakt en je een fatsoenlijke constructie hebt waarmee je het blad bevestigt aan de poot. Wat je zou moeten doen is doorrekenen wat de maximale kracht gaat worden op de belangrijkste plekken in je constructie. Bijvoorbeeld op de plek waar de poot vastgezet wordt aan de vloer, waar de stalen kolom vastgezet wordt aan de bodemplaat, waar de poot en de tafel aan elkaar verbonden zijn, etc.
Is het haalbaar? Jazeker, maar je moet wel verstand van zaken hebben. Als hobbyprojectje is dit behoorlijk uitdagend.
Ik ga dan denk ik mijn rekenmachine ook weer een keer gebruiken binnenkort ;D (misschien kunnen wat simulaties in bijvoorbeeld blender ook een beetje helpen dit te vinden)
Niet gezien
mat2005 schreef op donderdag 10 november 2016 @ 14:30:
Hoe dik wil je het bureaublad zelf maken? Zo te zien is dit niet hoogkantig en dus heb je grote kans op buiging (buig stijfheid gaat met de dikte tot de derde macht). De reden dat een normale tafel op vier poten staat is dat een blad niet torsiestijf is. Het blad heeft dus een interne vrijheidsgraad (vandaar dat je bijna geen drie potige tafels ziet). Je zou dus een bijzonder stijf tafelblad moeten hebben (door bijvoorbeeld gebruik te maken van een hoogkantige koker) om dit bureau stijf en stevig te maken.
Het idee wat ik tot nu toe had was een groot profiel op de draagbalk te leggen, en vanaf achter (waar de poot zit) een aantal dragers naar voren te laten komen, waar dan aan de voorkant weer een balk overheenzit zotdat het niet onderling gaat bewegen en het mischien nog iets steviger is aan de zijkanten
En mischien nog iets wat er bij kan komen (weet nog niet zeker of dit gaat gebeuren), maar onder een dikkere balk, met daarin een andere balk, met daarin een draadstang (met glijlagers aan de zijkant) zodat het bureau in hoogte verstelbaar word, maar eerst maar even zien dat ik hier een beetje grip op heb