Vraag


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • lucamasira
  • Registratie: December 2013
  • Laatst online: 08-04 11:55
Sorry voor de onduidelijke titel, mijn vraag past niet echt binnen de 60characters :P

TL;DR: Ik heb al hobby-ervaring met programmeren(vooral Java). Ben begonnen met een HBO software engineering opleiding die focust op Java en vind het veel te makkelijk/leer bijna niks. Blijft dit zo doorgaan? Kan ik met mijn hobby-ervaring studie versnelling aanvragen? Wat te doen?

Hallo tweakers!

Ik zal eerst even een korte introductie geven over de situatie waarin ik me bevind:
Mijn naam is Luca en ik ben 17 jaar oud. Een van mijn hobbies is programmeren, dit doe ik al sinds ik tien jaar ben. Hierbij programmeer ik vooral in Java en heb dus al best wat kennis met de concepten en taal zelf. Ook heb ik redelijk wat ervaring met andere talen. Verder ben ik in het begin van 2016 begonnen met het leren van Spring Framework.

Ik heb afgelopen zomer mijn havo diplo gehaald en ben nu begonnen met een software engineering opleiding op HBO niveau. Bij deze opleiding gaan we voornamelijk Java gebruiken(later ook wat python en C# maar niet zo veel).

De eerste twee maanden van mijn studie zijn nu voorbij en ik heb totaal geen moeite met de stof(voor de wiskunde misschien een paar uurtjes moeten leren, propositie/predicaten logica etc...). Verder verveel ik me echt enorm. Ik probeer hier niet op te scheppen maar ik zie dit echt als een probleem. Het eerste semester programming heb ik afgerond in de eerste twee lessen en ben de rest van de lessen niet komen opdagen. Voor de toetsen haal ik verder gewoon alleen maar 10'en. Voor elk vak wat ik tot nu toe gehad heb sta ik een 9 of een 10. Verder heb ik ook al een aantal grote verslagen moeten inleveren en had daar ook totaal geen moeite mee(UI/UX). Het enige wat ik hier eigenlijk leer is hoe je een project voor een klant maakt(businesscase, moscow principe, use cases, etc...). Ik vond de middelbare school nog moeilijker dan deze opleiding op dit moment.

Mijn vraag is nu: kan ik verwachten dat het zo makkelijk blijft? Zou ik een versnelde studie kunnen aanvragen? Hiervoor kom je in aanmerking als je werk ervaring hebt. Ik nooit een officiele baan gehad als developer maar heb zat ervaring?

Ik dacht er ook aan om misschien mijn propedeuse te halen en dan een wo informatica studie te volgen. Deze keuze zal ik echter niet maken. Hiervoor heb ik verschillende redenen: ik moet een wiskunde b vwo certificaat halen(is opzich nog te doen), er is op wo niveau meer theorie en weinig praktijk wat niet handig is voor werk ervaring?, ik heb heel veel moeite met nederlands(op de basisschool bijna de laatste 3 jaar nederlands gemist door redenen, op de middelbare had ik hierdoor heel veel problemen met het vak en scoorde ik extreem laag op mijn eindexamen), ik kan mezelf nooit aan een planning houden.

Zelf denk ik dat ik nog een paar maanden zal wachten totdat ik weet wat ik ga doen met deze studie. In deze maanden hoop ik dat het niveau wat omhoog gaat en er moeilijkere/nieuwe stof komt. Ook zal ik zeker naar de extra nederlandse lessen gaan(de vrijstelling toets ga ik zeker niet halen).

Ik heb deze discussie al gehad met mijn ouders(mijn vader heeft een IT achtergrond) maar zou graag feedback willen krijgen van tweakers.

Thanks voor het lezen!

Alle reacties


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Niet online
Ik weet niet of en hoeveel uitdagender het nog gaat worden, maar wat is je reden voor geen WO nou?

Je moet dus wiskunde B VWO certificaat halen, maar daar zeg je zelf van dat het te doen is. Sowieso, geen flauw idee hoe dat werkt, maar dat kan je toch in ieder geval proberen naast je studie?
Daarnaast is WO inderdaad meer theorie, minder praktijk. Maar dat is toch prima? (Onder andere) die praktijk gaat je nu toch veel te makkelijk af. Voor werkervaring zit iedereen die die opleiding doet met hetzelfde 'probleem', maar ik vermoed dat dat probleem wel meevalt. Als je voor technische informatica gaat zal je ook meer programmeren hebben dan bij reguliere.
Nederlands lijkt me wel het minste probleem, vind de juiste universiteit en die doen de hele handel in het Engels.
En als laatste aan een planning houden: Gewoon niet plannen maar direct je werk doen :P. Oké, als je probleem niet plannen is, maar simpelweg dat je alles voor je uit schuift, dan kan dat wel problematisch worden.

Het grootste probleem wat ik zie van na je P naar WO gaan, dat is dat als dat toch niet lukt voor wat voor reden dan ook, dat je niks hebt. En hoewel ik niet weet hoe het bij Informatica is, weet ik wel bij andere opleidingen dat het gat HBO/WO flink groot kan zijn. Vergeleken met de technische WO opleidingen die ik ken is de middelbare school een eitje :P.


Overigens omdat het mogelijk relevant is: Waarom heb je HAVO en geen VWO? Meer moeite ermee gehad op de middelbare school? Of ook dat Nederlands?

[ Voor 5% gewijzigd door Sissors op 04-11-2016 07:44 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Joostje123
  • Registratie: September 2010
  • Laatst online: 15-07 22:35
Ten eerste praat hier met de betreffende docenten, mentoren over die kunnen je veel makkelijker helpen.

HBO Informatica (Software Engineering) is in het 1ste jaar inderdaad veel te makkelijk voor mensen met al wat ervaring.

Ik kwam van het MBO af, dus al 4 jaar bezig met programmeren voor het HBO.
Maar de HBO opleiding is gemaakt voor mensen zonder kennis ervaring (ook wel logisch), maar vanaf de 2de en derde gaat het wel een klein stapje omhoog.
Dus ik zal het gewoon nog even volhouden en dan nu maar met 2 vingers in je neus alles halen.
En daarnaast een bijbaantje zoeken waar je wel je voldoening kan uithalen je hebt tijd zat op dit moment dus.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Davidshadow13
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 14:12
Ik heb op zich wel hetzelfde probleem gehad maar dat ondervangen door mijn HBO TI opleiding versneld te doen. Verder ben ik het wel met de TS eens dat als je van programmeren houdt en software ontwikkelen echt je hobby is het HBO veel beter past dan WO.

Ik heb zelf mijn Atheneum Cum Laude gehaald maar ben toch naar het HBO gegaan omdat ik "iets doen" veel leuker vind dat over iets praten, filosoferen of eindeloos nadenken en dit was toch wel het verschil tussen HBO en WO zeker bij de technische studies vond ik. Op het WO leren ze je hoe je programmeren kan gebruiken als tool om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren maar je leert er niet een goede software engineer te zijn, op mijn HBO opleiding bij de HvA was dit juist het uitgangspunt en dat paste veel meer bij mij.

Ik zou je de tip willen geven om te kijken of je het voor jezelf uitdagender kan maken. Als je toch ruimte in het lesrooster hebt, ga keuzevakken volgen, extra vakken die je interessant lijken en maak projecten complexer waar mogelijk en bespreek dit vooral met je mentor / studieloopbaanadviseur.

Ik weet niet op welke hogeschool je zit maar als je de mogelijkheid hebt en het interessant vind switch dan van SE naar TI. die richting is sowieso uitdagender en je leert dan ook vaak programmeren in C en C++, een stukje elektronica en regeltechniek wat altijd wel weer van pas kan komen. Hier is er ook een grotere wiskundecomponent waardoor je je wel minder zal gaan vervelen.

Zelf merkte ik in ieder geval dat het 1e jaar echt wel een lager niveau heeft als de rest. Als instapniveau wordt het nulpunt aangehouden en dat is voor MBO'ers of mensen met hobby ervaring vaak veels te laag. Ik heb mijn hele P dan ook in 4 maanden gehaald, dit kon toen nog op de HvA. Het 2e jaar en zeker TI is een stuk complexer. Dan krijg je ARM Embedded Systemen, programmeren in C en C++. Complexe datastructuren en algoritmen en dat daagt al veel meer uit. Vergeet ook niet dat later in je opleiding met je stages en minor je het zo complex en uitdagend voor jezelf kan maken als je maar wilt. Ik zou voor nu vooral even door de zure appel heen bijten en kijken of je wat aanpassingen kan maken aan je studieprogramma en dan moet het wel goedkomen.

HD4Life @ Full-HD


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • pirke
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 12:18
Op het WO TI leer je in het eerste vak programmeren, daarna raak je 5 jaar lang de pc weinig aan. TI maakt het minst gebruik van een computer van alle WO opleidingen op de TU Eindhoven toen ik er op zat.

Er komt *zeer* veel complexe wiskunde en logica bij kijken. Als de middelbare school wiskunde of natuurkunde een probleem waren zou ik hier zeker niet aan beginnen. Ook als je het liefst aan het programmeren bent zou ik hier niet aan beginnen. Ongeveer 2/3 van alle eerstejaars haakt ergens tijdens de studie af... Danwel vanwege de complexiteit, danwel omdat het saai is.

Eén vd misvattingen is dat WO een moeilijkere vorm van het HBO is, maar die vlieger gaat niet op. Praktische vaardigheden leer je vrij weinig op het WO, en genoeg mensen die er vanaf komen kunnen niet programmeren (dat is geen doel vd opleiding).

Ik zeg niet dat je het WO niet moet proberen, maar bereid je goed voor en lees je goed in voordat je op basis van verkeerde aannames een switch maakt waar je achteraf spijt van krijgt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • matty___
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 01-07 15:16
Door gaan. Dat heb je nu mazzel dat het makkelijk. Kun je in je vrije tijd alvast iets op pakken wat later in je opleiding aanbod komt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • t_captain
  • Registratie: Juli 2007
  • Laatst online: 12:22
Misschien een beetje obvious, maar als je HBO te makkelijk vindt dan doe je gewoon WO.

Als je geen VWO hebt, gebruik je gewoon je HBO propadeuse om binnen te komen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • .Maarten
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 12:06
Het eerste jaar is vooral basis en gelijktrekken van kennis. Mensen van havo zonder programmeer kennis hebben er waarschijnlijk wel moeite mee. Vaak is het mogelijk om in overleg alvast wat stof uit het 2de jaar te krijgen. Dit kan je coach / slber je wel vertellen. Ik raad je aan om eens met hem of haar te praten. Daar zijn ze voor.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • shinmeiryu
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 18-02-2023
Makkelijk antwoord:
Overleggen met je SLB-er en aantonen met snelle voortgang, dat je een versneld traject kun doen.

In de volgende jaren, leer je over Design patterns, ontwikkelstraten, database architectuur, werken in SCRUM/Agile, Stage, etc, etc.
In het HBO Software Engineering gaat het om meer dan alleen maar diehard programmeren.

Sorry, maar om te zeggen dat je niet op komt dagen nadat je je vakken hebt gehaald en dan ook niks meer onderneemt, laat eigelijk in de ogen van docenten zien dat je motivatie niet hoog is en dat je het wel goed zo vindt om veel vrije dagen te hebben als je je zaken in orde hebt.

Door rechtstreeks te communiceren dat je versneld wilt gaan, is altijd beter. Later op je werk ga je ook niet zomaar stil blijven als je alles klaar hebt. Wat ga je dan de overige uren in de week dan doen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ionicawa
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 13-07 16:56
Inderdaad overleggen of je een versneld traject kan doen en anders gewoon door gaan en zelf dingen gaan leren tijdens lesuren. Na het eerste jaar ga je ongetwijfeld nieuwe dingen leren dus nu moet je gewoon even doorzetten.

Eventueel kan je een bijbaantje zoeken in de software ontwikkeling. In de meeste gevallen hebben hogescholen contacten met bedrijven die studenten aannemen, informeer daar eens naar. In sommige gevallen zijn er zelfs intern binnen de hogeschool mogelijkheden. De kans is overigens wel aanwezig dat ze daar niet aan beginnen met eerstejaars studenten.

WO is een optie, maar dat is eigenlijk gewoon een andere richting en het klinkt alsof je dat niet wilt

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • appendto
  • Registratie: Januari 2014
  • Laatst online: 22-07-2022
lucamasira schreef op vrijdag 04 november 2016 @ 03:52:
Sorry voor de onduidelijke titel, mijn vraag past niet echt binnen de 60characters :P

TL;DR: Ik heb al hobby-ervaring met programmeren(vooral Java). Ben begonnen met een HBO software engineering opleiding die focust op Java en vind het veel te makkelijk/leer bijna niks. Blijft dit zo doorgaan? Kan ik met mijn hobby-ervaring studie versnelling aanvragen? Wat te doen?

Hallo tweakers!

Ik zal eerst even een korte introductie geven over de situatie waarin ik me bevind:
Mijn naam is Luca en ik ben 17 jaar oud. Een van mijn hobbies is programmeren, dit doe ik al sinds ik tien jaar ben. Hierbij programmeer ik vooral in Java en heb dus al best wat kennis met de concepten en taal zelf. Ook heb ik redelijk wat ervaring met andere talen. Verder ben ik in het begin van 2016 begonnen met het leren van Spring Framework.

Ik heb afgelopen zomer mijn havo diplo gehaald en ben nu begonnen met een software engineering opleiding op HBO niveau. Bij deze opleiding gaan we voornamelijk Java gebruiken(later ook wat python en C# maar niet zo veel).

De eerste twee maanden van mijn studie zijn nu voorbij en ik heb totaal geen moeite met de stof(voor de wiskunde misschien een paar uurtjes moeten leren, propositie/predicaten logica etc...). Verder verveel ik me echt enorm. Ik probeer hier niet op te scheppen maar ik zie dit echt als een probleem. Het eerste semester programming heb ik afgerond in de eerste twee lessen en ben de rest van de lessen niet komen opdagen. Voor de toetsen haal ik verder gewoon alleen maar 10'en. Voor elk vak wat ik tot nu toe gehad heb sta ik een 9 of een 10. Verder heb ik ook al een aantal grote verslagen moeten inleveren en had daar ook totaal geen moeite mee(UI/UX). Het enige wat ik hier eigenlijk leer is hoe je een project voor een klant maakt(businesscase, moscow principe, use cases, etc...). Ik vond de middelbare school nog moeilijker dan deze opleiding op dit moment.

Mijn vraag is nu: kan ik verwachten dat het zo makkelijk blijft? Zou ik een versnelde studie kunnen aanvragen? Hiervoor kom je in aanmerking als je werk ervaring hebt. Ik nooit een officiele baan gehad als developer maar heb zat ervaring?

Ik dacht er ook aan om misschien mijn propedeuse te halen en dan een wo informatica studie te volgen. Deze keuze zal ik echter niet maken. Hiervoor heb ik verschillende redenen: ik moet een wiskunde b vwo certificaat halen(is opzich nog te doen), er is op wo niveau meer theorie en weinig praktijk wat niet handig is voor werk ervaring?, ik heb heel veel moeite met nederlands(op de basisschool bijna de laatste 3 jaar nederlands gemist door redenen, op de middelbare had ik hierdoor heel veel problemen met het vak en scoorde ik extreem laag op mijn eindexamen), ik kan mezelf nooit aan een planning houden.

Zelf denk ik dat ik nog een paar maanden zal wachten totdat ik weet wat ik ga doen met deze studie. In deze maanden hoop ik dat het niveau wat omhoog gaat en er moeilijkere/nieuwe stof komt. Ook zal ik zeker naar de extra nederlandse lessen gaan(de vrijstelling toets ga ik zeker niet halen).

Ik heb deze discussie al gehad met mijn ouders(mijn vader heeft een IT achtergrond) maar zou graag feedback willen krijgen van tweakers.

Thanks voor het lezen!
toon volledige bericht
Zelf heb ik ook de HBO software engineering opleiding gedaan en moet inderdaad zeggen dat de eerste jaar niet zo heel lastig was. Overige jaren waren ook niet moeilijk maar wel uitdagender en leuker. In het eerste jaar deden wij heel veel projecten waarbij we een werkend product op moesten leveren. Hierbij hadden we de vrijheid om het zo complex te maken als we zelf wilden. Verder kregen we in het tweede jaar met Multi threading en reverse engineering te maken. Dit was uitdagend en heel leuk om te doen.

Ik denk dat je niet binnen twee maanden de conclusie kan trekken dat het al veel te makkelijk is. Er zijn mensen met nul kennis over programmeren en die moeten ook mee kunnen, vandaar dat het niveau aangepast is waarschijnlijk. Vraag even na wat de opleiding in de toekomst gaat brengen.

Bedenk voor je zelf wat je later als werk wil gaan doen en specialiseer je zelf daar op. Zorg dat je een portfolio opbouwt die je straks eventueel aan je werkgever kan tonen. Vooral omdat je straks waarschijnlijk met niet zo veel ervaring de markt op moet. Bedenk een project voor je zelf en werk daar aan.

Good luck :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Pizza_Boom
  • Registratie: Juli 2012
  • Laatst online: 15-07 17:44
Ik heb geen ervaring met software engineering, maar wel met vrijstellingen e.d. Probeer, en dat meen ik oprecht, probeer zoveel als mogelijk lessen te blijven volgen. Als er iets killing is, is het vrij nemen/hebben. Nu is het leuk, maar als je straks wel een 40 urig studieritme in moet, is dat niet vol te houden omdat je daar simpelweg de discipline niet voor hebt. En dat kan je meer tijd kosten dan dat het je uiteindelijk opgeleverd heeft. Vraag vrijstellingen aan, probeer met het 2e jaar of met de februariinstroom van vorig jaar (die zijn nu nog in jaar 1 bezig, maar in de 2e helft) mee te lopen, doe wat, maar kom uit de startblokken en ga naar die school.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MeZZiN
  • Registratie: Augustus 2002
  • Nu online
Dat was vroeger wel anders maar goed tijden veranderen. Het eerste jaar was een groot struikelblok voor de meeste studenten. Voor PR moest je minimaal een 7 halen voor praktijk en voor de theorie. De helft viel in het eerste jaar af.

Maar als het eerste jaar makkelijk is alleen maar handig toch dan kan je makkelijk door de opleiding komen. Maar het eerste jaar is maar een introductie de rest komt nog. Software maken komt meer bij kijken dan alleen je opdracht goed doen. Veel praktijk en ervaring is nodig. WO is een hele andere opleiding en insteek dus of je daar echt iets mee opschiet denk ik niet. Wacht maar tot dat je je eerste stage heb dan moet je echt aan de bak en dan zal pas echt kunnen merken hoe het is om software te maken voor klanten/opdrachtgever etc. Maar als het zo makkelijk is nu pak een extra taal zoals python. Maar zou wel alle lessen volgen er is altijd wat te leren en anders help je toch je mede studenten daar leer je enorm veel van. Maar het wordt vanzelf moeilijker dus kom in het ritme. Misschien kan je wat extra's er bij pakken altijd goed.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • hackerhater
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 10:36
Ik spreek zelf uit ervaring omdat ik ook flinke ervaring had qua programmeren en ook nog een IT-bijbaantje ernaast (staat heel goed op je CV!)

De programmeervakken waren veel te simpel voor mij en samenwerken op project-basis maar zo-zo omdat het niveau-verschil te groot was. Ik heb ook nog een flink IQ-verschil erbij wat het verschil nog groter maakte.

Echter toen ik een paar jaar door de zure appel heen had gebeten sprong ik direct in op 2300 bruto i.p.v. 1700 (600 bruto verschil per maand!)
En binnen een paar jaar zat ik op 3K en was ik in staat een huis te kopen!

Je zou met de docenten kunnen praten of je het versnelde programma zou kunnen volgen, dat gooit het niveau flink omhoog en scheelt je een half jaar.

Qua de verplichte practica waar je toch achter je laptop zit : Ga meehelpen aan open-source pakketten.
1) Je verveeld je niet
2) Je bouwt tijdens de studie al een naam voor je op.

De meeste docenten boeit het niet of je in de practica mee doet of niet (praat uit ervaring als studente en als klassen-assistente). Zolang je het vak maar haalt en de les niet stoort.
En genoeg docenten boeit het nog niet eens of je het vak haalt. Jouw studie, jouw verantwoordelijkheid.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • maniak
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 14-07 10:44
Als het zo makkelijk voor je is dan verwachten we dat je Cum laude slaagt natuurlijk ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nat-Water
  • Registratie: December 2013
  • Laatst online: 08:31
Ik heb geen Software engineering gedaan (wel HBO though) maar het was toen als volgt: Het 1e halfjaar was vooral orientatie. Na dat halfjaar ging de eerste lichting eruit - die vond dat de opleiding niet bij hun paste, en dat was dan gunstig met Stufi als ze dan weggingen, ofzo...
Het 2e halfjaar was vooral om te kijken of je het niveau aankon, en ging het niveau dus ook omhoog. Aan het einde van dat jaar ging de volgende lichting eruit met BSA.

[ Voor 3% gewijzigd door Nat-Water op 04-11-2016 12:44 ]

Balls have got to be one of the oldest toys. They've been round for a long time.
Gloria patri furnituribus In nomine IKEA!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mint
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 13:37
Ik denk dat je 2 dingen niet moet vergeten:
  1. Een HBO Software Engineering opleiding leert natuurlijk in de basis hoe je moet programmeren, maar de opleiding leert je vooral hoe je projecten en de bijbehorende problemen moet benaderen. Software engineering is veel meer dan alleen code kloppen, het is ook deugdelijke designs maken, met opdrachtgevers en andere stakeholders praten, stukje projectmanagement en nog veel meer
  2. Vergeet niet dat je nog maar 2 maanden bezig bent met je opleiding. In mijn eerste twee maanden van mijn HBO Software Engineering opleiding had ik alleen nog met Alice 3D gewerkt. Daar kun je een complete HBO opleiding van 4 jaar niet op beoordelen. Als je je echt verveelt, ga met je SLB'er in gesprek over wat je nog meer kunt doen. Bij mij waren er bijvoorbeeld extra vakken die je kon volgen, die dieper ingingen op de materie of die een bredere toepassing van kennis vroegen. Wellicht dat je daarmee meer voldoening kunt halen uit je opleiding, maar kijk het eerst even aan. 2 maanden op 4 jaar is niks.
ik kan mezelf nooit aan een planning houden
Dat is al een mooi leerdoel om parallel aan je opleiding op te gaan pakken. Als je afgestudeerd bent (HBO of WO maakt dan niet zoveel uit), dan zul je je ook aan planningen moeten gaan houden. Dit is overigens wel iets wat waarschijnlijk ook in je opleiding zal worden behandeld.

[ Voor 13% gewijzigd door Mint op 04-11-2016 12:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • soepah
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 13:56
Hoi,
Zelf had ik 0,0 achtergrond en kennis toen ik aan HBO Technische Informatica begon in 2004. Voor mij waren de eerste 10 lessen erg moeilijk en ik moest buffelen om aan te blijven. Enkele klasgenoten die inderdaad al kennis hadden van programmeren kwamen na 2 weken niet meer en haalden zonder moeite een 9 of 10. Echter is er maar 1 van die groep samen met mij na de gebruikelijke 4 jaar afgestudeerd. veel anderen zijn gestopt (gedwongen of eigen keuze).

Waar ik naar toe wil; de basis moet voor iedereen hetzelfde zijn, dit zul je dus even moeten uitzitten. eventueel overstappen naar Universiteit kan als je denkt dat je dat aankunt (en na toelatingsexamen). Na enige tijd zul je als het goed is wel nieuwe dingen gaan leren, en uiteraard kun je nog je minor en major zelf kiezen waarbij je kunt kiezen voor iets nieuws. Ook tijdens stage / afstuderen zul je veel (kunnen) leren als je goed kiest.

Mijn Advies, geef aan dat je wat extra wilt doen bij je SLBer of hoe dat tegenwoordig ook mag heten, misschien kun je wat andere vakken volgen of nieuwe dingen leren

wie van vissen houdt, houdt niet van vissen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 403357

Zelf HBO Informatica gedaan in 2010 in Enschede. Eerste jaar was inderdaad verschrikkelijk simpel, daarna gaat het hard. In het tweede jaar had ik vakken als algoritmiek en moet er bijv. een eigen compiler worden gemaakt. Dat is andere koek dan de tekst based programmaatjes in Java in het eerste jaar.

Ik heb zelf een aantal vakken versneld gedaan, Databases zelfs dezelfde week dat het begon afgerond, maar ondanks dat ik op mijn 10e ook al in PHP gastenboekjes maakte zijn sommige vakken in het 2e en 3e jaar pittig geworden. De afwisseling met wat makkelijke vakken (die blijven wel als je gewoon ervaring hebt met software en website maken) is dan fijn want dan heb je iets meer tijd voor de dingen die wel lastig zijn.

Goed dit is iets waar je beter met je SLBer over kan praten. Als het zo makkelijk is zouden je cijfers dit ook moeten reflecteren. Je bent niet de eerste dus je SLBer kan je hierin goed adviseren. Misschien is het mogelijk alsnog in de versnelde stroom voor je P in te stappen en kan je de opleiding in een jaar minder afronden, of kan je inderdaad na je P naar het WO (alhoewel ik persoonlijk eerst mijn HBO zou willen halen, want als WO niets voor je is zit je zonder diploma's)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lethalis
  • Registratie: April 2002
  • Niet online
soepah schreef op vrijdag 04 november 2016 @ 12:54:
Hoi,
Zelf had ik 0,0 achtergrond en kennis toen ik aan HBO Technische Informatica begon in 2004. Voor mij waren de eerste 10 lessen erg moeilijk en ik moest buffelen om aan te blijven. Enkele klasgenoten die inderdaad al kennis hadden van programmeren kwamen na 2 weken niet meer en haalden zonder moeite een 9 of 10. Echter is er maar 1 van die groep samen met mij na de gebruikelijke 4 jaar afgestudeerd. veel anderen zijn gestopt (gedwongen of eigen keuze).
En dit is ook meteen waarom TS zijn opleiding niet moet onderschatten. Het is heel makkelijk om in die val te lopen en vervolgens keihard onderuit te gaan op iets waar je wél wat voor moet doen.

Ik stond een 8.5 gemiddeld toen ik ermee kapte :') En nog steeds heb ik er spijt van.

Want er komt vanzelf een dag dat je meer wil dan programmeren en dan telt dat papiertje ineens weer.

Zelf ben ik bijna 36 jaar oud nu. En dan denk je wat vaker aan de toekomst. Stel ik moet werken totdat ik 70 ben. Ga ik dat als programmeur redden?

Of ben ik straks met 55 uitgerangeerd en was dat het?

Wat kan ik naast programmeren?

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Goros
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 28-06 10:00
Ik zou zeggen zoek een bijbaantje waar je kan programmeren (in je studierichting) en eventueel de uitdaging uit kan halen en volg zoveel mogelijk de vakken van je opleiding. Op deze manier zorg je voor:
* Lagere studieschuld na de opleiding omdat je met je bijbaantje minder (bij) hoeft te lenen
* Uitdaging naast de studie
* Bijbaan staat goed op je CV en onderscheid je van andere studenten die dezelfde studie doen
* Je papiertje heb je later absoluut nodig. Dat is hét bewijs dat je een basisset aan skills hebt die je in het beroepsleven nodig hebt. Het eerste waar naar gekeken word als je gaat solliciteren!
* Wat je leert op school kan je direct toepassen tijdens je bijbaan en vice versa wat zorgt voor betere resultaten voor beide.

Wat je ook nog zou kunnen doen is om in tussen uren de programmeer opdrachten die je moet maken, ook altijd in een 2e taal uit te voeren, zodat je een 2e taal erbij leert. Bijvoorbeeld in C++. Als je dat doet heb je echt een groot voordeel ten opzichte van de studenten die alleen met java afstuderen. . En bewaar je "extra" opdrachten, verzamel ze en sla ze ergens op. Wellicht kunnen die je later nog een snelheidsvoordeel opleveren binnen de opleiding. Het zou helemaal mooi zijn als je dat in een van de latere keuzevakken kan verzilveren binnen je diploma

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mannowlahn
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 14-07 13:41
Lethalis schreef op vrijdag 04 november 2016 @ 13:57:
[...]

Zelf ben ik bijna 36 jaar oud nu. En dan denk je wat vaker aan de toekomst. Stel ik moet werken totdat ik 70 ben. Ga ik dat als programmeur redden?

Of ben ik straks met 55 uitgerangeerd en was dat het?

Wat kan ik naast programmeren?
Ik hoop het niet ;) Ik zit nu met hetzelfde dilemma. Je moet de IT als een topsport zien (haha wat ene grap, wij IT'ers zijn juist de meest luie mensen). Je bent continue bezig met kennis bijhouden (net zoals conditie), dat vergt veel tijd en energie. Nu ik 34 ben merk ik dat ik dit misschien nog 4 jaar vol houd, maar ik hoop dan wel na mijn 40e een ander invulling te hebben qua werkzaamheden. Ik zal echt nog wel mijn kennis globaal bijhouden, maar niet meer tot in detail. En kan derhalve dan ook niet meer fulltime programmeren.

Gelukkig zie ik een leidinggevende rol wel zitten, dus er zijn mogelijkheden. Wil je of kan je dat niet, dan moet je echt wel alvast een plan hebben klaar liggen. Want je raakt steeds sneller obselete in deze wereld. Als meer dan 5 jaar in dezelfde techniek aan het werk, zonder je kennis te updaten? Succes dan! Ik heb ze gezien hoor, collega's die in Microsoft WinForms zijn blijven hangen, dan heb je een behoorlijk inhaal slag te maken.

Maar tot je 70e programmeur zijn met recente technieken. Petje af als je dat kan volhouden. Want het continue bijleren, opnieuw beginnen gaat je op den duur wel tegen staan. En de technieken gaan steeds sneller. 10 jaar geleden ging dat wat minder snel dan nu.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zacht
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
Verveling=tijd over.
Begin een bedrijfje, levert ervaring plus geld op. En je verveelt je minder.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lethalis
  • Registratie: April 2002
  • Niet online
muffstuff schreef op vrijdag 04 november 2016 @ 14:41:
[...]

Ik hoop het niet ;) Ik zit nu met hetzelfde dilemma. Je moet de IT als een topsport zien (haha wat ene grap, wij IT'ers zijn juist de meest luie mensen). Je bent continue bezig met kennis bijhouden (net zoals conditie), dat vergt veel tijd en energie. Nu ik 34 ben merk ik dat ik dit misschien nog 4 jaar vol houd, maar ik hoop dan wel na mijn 40e een ander invulling te hebben qua werkzaamheden. Ik zal echt nog wel mijn kennis globaal bijhouden, maar niet meer tot in detail. En kan derhalve dan ook niet meer fulltime programmeren.

Gelukkig zie ik een leidinggevende rol wel zitten, dus er zijn mogelijkheden. Wil je of kan je dat niet, dan moet je echt wel alvast een plan hebben klaar liggen. Want je raakt steeds sneller obselete in deze wereld. Als meer dan 5 jaar in dezelfde techniek aan het werk, zonder je kennis te updaten? Succes dan! Ik heb ze gezien hoor, collega's die in Microsoft WinForms zijn blijven hangen, dan heb je een behoorlijk inhaal slag te maken.

Maar tot je 70e programmeur zijn met recente technieken. Petje af als je dat kan volhouden. Want het continue bijleren, opnieuw beginnen gaat je op den duur wel tegen staan. En de technieken gaan steeds sneller. 10 jaar geleden ging dat wat minder snel dan nu.
Mwah met recente technieken werken lukt wel tot je 50ste ofzo denk ik. Alleen daarna ga je toch mentaal een beetje aftakelen als het om het leren van nieuwe dingen gaat.

Dat heb ik bij meerdere mensen gezien. Die hebben bijvoorbeeld nooit die switch naar web applicaties kunnen maken en werken idd nog met WinForms.

Vanaf dat moment kan je misschien nog door tot je 60ste als een moderne cobol programmeur, werkend aan legacy systemen die in de lucht moeten worden gehouden.

Maar dan geldt wel: systeem weg, jij ook weg.

Na mijn 60ste vraag ik me af of ik überhaupt nog goed genoeg functioneer om te kunnen programmeren.

Het is meestal de leeftijd waarop mensen inflexibel worden. Mijn eigen vader vroeg mij om hulp met de meest simpele shit op de computer, terwijl hij zelf vroeger veel daarover wist. Hij programmeerde al rekenmachines toen ik nog niet bestond en kon in C en C++ programmeren toen ik 10 was.

Toen hij 60 was, kon hij amper nog een printer configureren en ook zijn eigen werk als ingenieur niet meer goed uitvoeren.

Je wordt gewoon oud en vergeetachtig.

En dan moet je nog eens 10 jaar tot de 70 :')

Die heeft mijn pa overigens ook niet gehaald. De mensen die het wel halen kunnen prima achter de geraniums zitten, maar ingewikkeld werk doen is er niet meer bij.

Fysiek werk ook niet overigens. Ik zie mijn vriendin al gaan als verpleegkundige met rollator.

Kortom, en dat zie je nu al, veel mensen zitten in de WW vanaf hun 60ste. Wegbezuinigd, obsolete, klaar.

Nu ik dit zo schrijf denk ik ook dat er geen ontkomen aan is en die opleiding dan ook niet uitmaakt. Ik ken namelijk ook genoeg WO-ers die ontslagen worden voordat ze hun AOW halen.

Het is gewoon shit.

Einde offtopic rant.

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Zygapophysis
  • Registratie: Juni 2012
  • Niet online
Lethalis schreef op zaterdag 05 november 2016 @ 09:25:
[...]


Het is gewoon shit.

Einde offtopic rant.
Ik kan mij zeker vinden in je verhaal en zie dit als een goede oplossing: Financiële onafhankelijkheid - Deel 2

@ TS
Je bent pas 2 maanden bezig, ik zou sowieso afwachten hoe de vlag er in juli bijhangt. Verder identificeer je al enkele zaken waar je niet goed in bent (plannen), stel een concreet, tijdsgebonden plan op hoe je dit gaat verbeteren en deze verbetering vast gaat houden.

Je hebt op dit moment in je leven relatief veel en tijd en relatief weinig andere verantwoordelijkheden. Een jaartje eerder klaar zijn klinkt nu leuk. Maar, wanneer je 45 ben denk je waarschijnlijk niet "Hier had ik ook kunnen zijn toen ik 44 was.". Bovendien moet je je opleiding zien als een startkwalificatie, een beetje zoals je rijbewijs. Je kan na je opleiding een beetje autorijden, maar de meeste praktijk zal je in de werk-praktijk moeten leren. Staar je dus niet blind op het verkort afronden van je studie of praktisch programmeren.

Je kan de extra tijd die je nu hebt gebruiken om je te verbreden / te verdiepen denk aan:
- 2e HBO opleiding er bij doen. Iets dat complementair is aan IT. Dat kan iets technisch zijn maar ook iets bedrijfskundig (soft- en commerciele skills worden ook binnen IT steeds belangrijker)
- Eigen bedrijf starten en uitbouwen
- Via Coursera oid cursussen volgen
- Losse vakken volgen op de universiteit of HBO
- Andere programmeer taal aanleren, meedoen met online challanges in deze taal, portfolio opbouwen in deze taal
- Verdiepen in ander IT gedeelte; security bv..-> meedoen aan bug bounty hunt programma's

Mogelijkheden genoeg, je bent tot op zekere hoogte de piloot van je eigen succes. Dus aan jou de keuze; makkelijk door je studie rollen of een beetje tijd steken in het pimpen van je CV. Succes!
Pagina: 1