Vraag


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 822523

Topicstarter
Dag allen,

Ik wil voor mij recent gekochte kamerplant een automatisch bewateringssysteem opzetten met mijn Raspberry Pi. Ik wil hiervoor de GPIO pinnen gebruiken. Omdat ik zo'n project nog nooit eerder heb gedaan en niet bekend ben met de betreffende elektronica, heb ik de onderstaande vragen.

Om wat duiding te scheppen, bij deze een beeld van wat ik wil maken.

Door middel van een van deze grondvochtigheidssensoren wil ik meten wanneer de plant water nodig heeft
http://domoticx.nl/webwinkel/index.php?route=product/product&product_id=363
http://domoticx.nl/webwinkel/index.php?route=product/product&product_id=233&tag=Grondvochtigheid

Daarna wil ik dat een pompje water uit een reservoir naar de plant toe pompt. Misschien zoiets als deze?
https://opencircuit.nl/Product/10556/Mini-pomp-2,5V-6V
https://iprototype.nl/products/robotics/servo-motors/immersible-water-pump

Ik heb de volgende vragen:
  • Ik kan via handleidingen redelijk eenvoudig de sensor (via een breadboard als nodig) aansluiten aan de pi. Besturen middels Python zou ook geen probleem moeten zijn. Maar is het mogelijk meerdere grondvochtigheidssensoren op dezelfde GPIO pins aan te sluiten? Dit om eventueel meer dan 1 sensor in de aarde te steken of om meer dan 1 plant te monitoren.
  • De sensor schijnt nogal snel te corroderen als hij constant onder stroom staat. Is het mogelijk een schakelaar in te bouwen die de stroom alleen laat lopen wanneer er een meting wordt verricht?
  • Op welke manier kan ik de pomp van stroom voorzien en aan laten gaan? Ik heb moeite dat te vinden op het internet.
Ik hoor graag jullie tips en inzichten. Ook als jullie het volledig anders zien, hoor ik het graag!

Gr. Stol123

Alle reacties


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lennyz
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 05-05 08:52
Waarom zou je meerdere grondvochtigheidssensoren op dezelfde GPIO aansluiten? Waarom gebruik je niet gewoon verschillende? Een Raspberry 3 heeft er als ik even snel kijk 27 stuks.

Je laat stroom lopen door de sensor door in je code de sensor een HIGH te geven. Je hoeft maar een x aantal milliseconden te meten om een reading te krijgen van je sensor. Daarna kan je dus weer een LOW geven aan de sensor zodat er geen stroom doorheen loopt.

De pomp aan- en uitzetten kan gemakkelijk door middel van een relais.

Ik vind persoonlijk een Raspberry hiervoor gebruiken lichtelijk overkill. Een Arduino of ESP8266 is naar mijn mening hier beter geschikt voor. Maar dat is een persoonlijk afweging die je kunt maken.

Daarnaast zie ik dat jij analoge sensoren hebt uitgezocht die je niet zomaar op je Raspberry kunt aansluiten. Die heeft alleen digitale pins. Een Arduino UNO heeft wel standaard 5 analoge pins.

[ Voor 27% gewijzigd door Lennyz op 30-09-2016 14:04 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 822523

Topicstarter
Bedankt Lennyz voor je reactie!

Ik ben eerlijk gezegd totaal niet bekend met deze systemen. Dus vergeef mijn onwetendheid.

De reden dat ik een pi wil gebruiken is omdat ik deze al heb. Het is wel eentje van een aantal jaar geleden, maar ik dacht hem nog wel te kunnen gebruiken.

Ik dacht dat als ik die sensoren aan zou willen sluiten, ik een bepaald schakelschema moest aanhouden. Bij meerdere sensoren zouden er dus meerdere aansluitingen op dezelfde pins belanden. Dacht ik. Maar bij deze snap ik dat ik dus iedere pin dus kan gebruiken om uit te lezen of output te geven.

Wat betreft de analoge sensoren, ik dacht dat ik middels een chip die ze er bij verkopen deze naar digitaal signaal kan omzetten. Klopt dat niet?

Ik ga nog wel wat meer grasduinen, maar je hebt me in ieder geval de goede richting op geholpen!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vincent_1971
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 19:50
Zou voor een arduino gaan. Een uno denk ik. Koop je nog een motorshield bij en een sensor zoals een dht22. Ben je voor nog geen €10,- klaar.