TheJason schreef op woensdag 21 september 2016 @ 15:50:
[...]
Dit is gewoon het proberen goed te praten van fraude.
Dat de huidige huursector niet goed werkt betekent lijkt mij fraude niet goed te praten.
Ik kan me best voorstellen waarom je het niet wil vertellen hoor maar je moet dan geen andere betrokken partijen gaan misleiden.
Ik kan me voorstellen dat mensen geneigd zijn om tot "fraude" (nee, wettelijk gezien is het dat niet, of het moreel zo is kun je over twisten) over te gaan als ze steeds verder in een hoekje gedreven worden omdat er van alle kanten met twee maten gemeten wordt.
Een kabinet die vindt dat studenten hun hele studie maar mogen lenen, en daarna niet meer dan 100% van hun woningwaarde mogen lenen om een huis te kopen. Bovendien pakken ze de banken aan die in het verleden te kwistig geworden zijn met uitlenen, niet door bestaande leningen op de schop te nemen maar alleen door
nieuwe starters op de woningmarkt te duperen.
De huursector houdt er zijn eigen standaarden op na die in de particuliere sector verre van gereguleerd of bewaakt worden. Wordt er bij Makelaar Jan een inkomen van een partner wel meegenomen, wordt dat bij Makelaar Kees niet gedaan en Kees rekent wel de studieschuld van de partner mee als 'verplichting'. Iets wat bij de sociale woningbouw natuurlijk niet gebeurt.
Tegelijkertijd zit je daar dan tussenin als pasgetrouwd stel twintigers die eindelijk een goede baan hebben en dus samen een bestáán op willen bouwen, dus je wil ergens wonen waar je je eigen plekje van kan maken. Maar juist die groep mensen, die niet bijzonder veel verdienen en nog een enorme studieschuld boven hun hoofd hebben hangen, worden van links en rechts gewoon compleet genaaid.
Als je een huis wil kopen op alleen jouw naam is de oplossing simpel, namelijk eerst het huis kopen en daarna pas trouwen. Ben je getrouwd, dan komt het huis op naam van jullie beiden te staan maar dan wordt dus ook het inkomen en de schulden van allebei de partners meegeteld.
Het ligt er vooral aan om hoeveel schuld het gaat en hoe groot het inkomen van je partner is, en natuurlijk wat voor huis jullie willen kopen. Als ze geen tonnen aan schuld heeft en zelf een redelijk salaris verdient dan compenseert dat elkaar zonder problemen en kom je onder de streep gunstiger uit om met zijn tweeën een huis te kopen.
NHG rekent voor studieschulden met een norm van 0,75% van het totale schuldbedrag als maandelijkse financiële verplichting.