De piek ligt bij veel personenauto's heel grof genomen rond de 2000-2500 toeren bij een redelijk percentage van vollast. Vandaar dat een willekeurige personenauto bij 80-90 vaak zuiniger rijd dan bijvoorbeeld 40-50, ondanks de hogere luchtweerstand, komt de motor dan in een beter bereik qua verbranding, en is het eindresultaat zuiniger. Bij lagere snelheid kan je qua versnelling kiezen, dan valt er soms wel te winnen, als je of teveel toeren maakt, of te weinig. Als je harder rijdt ben je voornamelijk overgeleverd aan de kwadratisch toenemende luchtweerstand*.
Bij bijvoorbeeld elektrische auto's is dat effect veel kleiner**, waardoor langzamer rijden eigenlijk altijd zuiniger is dan sneller, behalve als je echt heel langzaam gaat, en vaste verbruikers (radio, verlichting, etc..) en nullastverliezen de overhand gaan nemen.
(* Dan zijn er weer 2 "soorten" auto's, bij de ene is de versnellingsbak afgestemd zodat de topsnelheid min of meer samenvalt met het maximum vermogen wat de motor kan leveren, bij de andere is de hoogste versnelling afgesteld op zuinigheid bij ~100 km/u, maar is de hoogste versnelling te 'lang' om de echte topsnelheid van de auto te halen. De eerste zie je vooral in sportievere auto's, de tweede in zuinige auto's. Tegenwoordig met veeltraps-automaatbakken, DSG's en CVT's begint dat verschil te verdwijnen, en hebben 'sportieve' auto's (ook) nog een lange versnelling om (relatief) zuinig te cruisen.)
(** wel aanwezig, electromotoren hebben altijd een nullast-verbruik als ze draaien, door koperverliezen en wrijving.)