dangermind schreef op maandag 04 juli 2016 @ 16:42:
Hee tweakers, ik heb een vraagje.
Bedraad haal ik 267mbit download en 254mbit upload. Via wifi haal ik 60mbit download en 62mbit upload. En dat op de zelfde router. Ik weet dat de snelheid tussen wifi lager ligt dan via een bekabelde verbinding, maar ik vond dit toch wel een heel groot verschil. Vooral aangezien er maar 2 meter tussen de router en laptops zit. Ook heb ik vaak buffer problemen met mijn chromecast 2 als ik via de laptop cast naar de tv.
...
Ik gebruik een TP-Link TL-WR1043ND V3. En mijn hoofdlaptop heeft een Intel Wireless-AC 7265 wifi kaart.
...
Ik heb diverse wifi kanalen geprobeerd en de minstgebruikte bleek inderdaad ook de beste resultaten te geven. Ik heb de routers firmware geupgrade naar de nieuwste versie en ik heb het op 2 verschillende laptops met 2 verschillende netwerk/wifi hardware getest.
...
Wat kan ik nog meer doen om mijn wifi snelheid te verhogen? Dit type router hoort toch echt 450mbit via wifi 2.4ghz te halen.
Je zit hier appels met peren te vergelijken en dan af te vragen waarom een liter hele fruit geen liter appelmoes oplevert
1) Begrijp waar die 450Mbps
let op hoofdletters en eenheden, nog los van verzorging/leesbaarheid maakt het echt uit voor de inhoud bij netwerkzaken vandaan komt:
- WiFi-n kan maximaal 75Mbps bruto link speed halen per 20MHz-kanaal, per physical stream
- je AP (ingebouwd in de WR1043ND) kan drie streams naast elkaar opzetten en kan (in een afgesloten, interferentievrije ruimte) met 40MHz communiceren, dus zes keer 75Mbps, dus 450Mbps.
Mooi. Maar...
- het aantal physical streams die zinnig benut kunnen worden hangt af van zowel AP als client. Je AC-7265 kan er maar twee aan, dus je raakt daar alvast 1/3 van je max snelheid kwijt.
- 40MHz klinkt leuk, maar is in praktijk in de bewoonde wereld onbruikbaar door verstoring. Een goede AP valt vanzelf terug naar 20MHz, een slechte blijft het op 40MHz proberen, maar met verstoring en slechte prestaties. Ga dus uit van 20MHz in de 2.4GHz. Dan raak je weer de helft kwijt van wat over bleef.
- Bruto link speed != netto throughput. WiFi is onbetrouwbaar dus er zit veel overhead in aan error correction. Je haalt in praktijk max 70% van de link speed aan netto throughput.
Dus: tweederde van 450Mbps is 300Mbps, de helft daarvan is 150Mbps en daar 70% van is 105Mbps. Dat is het absoluut maximaal haalbare met de hardware dat jij hebt, bij perfect signaal. Helaas leven we niet in de perfecte wereld en is er blijkbaar demping en/of interferentie waardoor je zo'n 60% daarvan haalt. Dat is volstrekt normaal.
Daar komt bij: als je van WiFi naar WiFi streamt, gaat je data twee keer over het netwerk en is de capaciteit evenredig lager. Dat verklaart waarom het bij streaming naar TV niet goed gaat. Ik vermoed dat het wel goed zou gaan als je een van de twee apparaten bedraad aan zou sluiten.
Nu, hoe betere snelheden te halen? Allereerst, 105Mbps is zoals gezegd beste waar je op kunt mikken met wat je nu hebt. Als je verschillende kanalen geprobeerd hebt, valt er op gebied van interferentie weinig te winnen. En met 2m en line-of-sight is demping ook niet beter te krijgen. Oftewel, je haalt nu al beste uit je hardware.
Wil je toch meer? Dan moet je dat bejaard stuk schroot aan de kant zetten en een AP nemen dat wel in staat is op 5GHz te werken. Aangezien je laptop WiFi-ac aankan ligt het voor de hand om ook WiFi-ac support te nemen.
Op korte afstanden presteert 5GHz sowieso beter dan 2.4GHz, daarnaast kun je wel 40MHz gebruiken (niet-overlappende kanalen en sowieso veel meer beschikbaar). En met WiFi-ac kun je op korte afstand ongeveer twee a drie keer de max throughput halen. Maar belangrijkste in jouw situatie is dat de legacy (Chromecast) en actuele hardware (laptop) op verschillende banden werken en dus niet meer elkaars bandbreedte beperken.
Als je pakweg een TP-Link Archer C7 (~zelfde als de 1043ND, maar dan met 5GHz WiFi-ac erbij) zou nemen, verwacht ik in deze situatie op je laptop een performance van >500Mbps. En dan komt de hele 2.4GHz vrij voor die TV. Dat gezegd, een TV is een vast toestel en vaste apparaten verdienen te allen tijde vaste, bedrade verbindingen.