Douane Frankrijk neemt merkartikelen in beslag

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Howmessages
  • Registratie: Maart 2014
  • Laatst online: 21-04 10:15
Korte inleiding: Twee jaar geleden ben ik een webwinkel begonnen waar ik voornamelijk vervangende onderdelen voor bepaalde apparatuur verkoop. Deze onderdelen haal ik goedkoop uit China waar - zoals alle apparatuur tegenwoordig - deze onderdelen ook worden geproduceerd.

Dit betekent dat de artikelen buiten de EU komen en dus ook langs de douane gaan. Omdat het merkartikelen betreft en dit dus niet zomaar geïmporteerd mag worden, heb ik twee jaar geleden bij de merkhouders om opheldering gevraagd of zij hier tegen optreden. Zij gaven aan dit niet te doen zolang het geen namaak betreft.

Twee jaar lang is dit goed gegaan, tot afgelopen februari. Er is toen wegens de drukte rondom het Chinese nieuwe jaar gekozen voor een andere koeriersdienst. Deze koeriersdienst maakt gebruik van het vliegveld Parijs in plaats van mijn gebruikelijke koeriersdiensten welke gebruik maken van vliegvelden in Keulen en Leipzig.

Eenmaal dat de goederen aangekomen waren in Parijs, zijn deze direct voor controle ingenomen door de Franse douane. De koeriersdienst kon ook geen opheldering geven waarom.
Meerdere keren heb ik om opheldering gevraagd, zonder antwoord te krijgen. Tot ik laatst te horen kreeg dat de goederen ingenomen zijn door de douane als zijnde namaak en niet geleverd zullen worden. Aanvraag tot bezwaar was volgens de koeriersdienst niet mogelijk. Mogelijk komt er zelfs nog een boete voor importeren van namaakgoederen bij.

Nu is het dus de vraag of er inderdaad juridisch gezien niets mogelijk is of dat er wel een manier is om bezwaar te maken. Eventueel bij de Franse douane zelf en niet bij de koeriersdienst.

Additionele informatie:

De artikelen komen vrijwel direct uit de fabriek waar deze worden geproduceerd. Deze zijn voorzien van serienummers waarmee de echtheid gecontroleerd kan worden. Deze zijn ook gecontroleerd bij de merkhouders, maar zijn eigenlijk bedoeld voor de Aziatische markt.

Toestemming van de merkhouders heb ik helaas niet zwart op wit staan. Dit is telefonisch gebeurd.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BugBoy
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 21:18
Als het daadwerkelijk om echte producten gaat, dan lijkt het me niet dat je toestemming nodig hebt van de merkhouders. Je hoeft niet op hun support te rekenen, want als je grijze import doet, dan ben je ook zelf aansprakelijk.

Juridisch lijkt het me wel lastig om te bepalen of het echte producten zijn. Je geeft aan dat je ze "vrijwel" rechtstreeks inkoopt bij de fabriek. Dat houdt in dat je ze niet van de daadwerkelijke fabrikant koopt. Dan kun jij ook niet bepalen dat het echt of namaak is. De fabriek kan natuurlijk prima geldige serienummers nadrukken. Iets kan fysiek uit dezelfde fabriek komen en ook het opdruk hebben van de fabrikant, maar daarmee hoeft het niet echt te zijn.

Als het om een grote partij gaat, dan zou ik er een advocaat naar laten kijken. Het is behoorlijk tricky allemaal, dus wellicht is het goedkoper om het toch te laten zitten en je verlies te nemen. In Nederland is het al lastig om iets duidelijk te krijgen van de douane en zijn bezwaarprocedures lang en duur. In Frankrijk lijkt me dit al helemaal dramatisch...

The miracle isn't that I finished. The miracle is that I had the courage to start.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

Anoniem: 217290

Je bent importeur geworden door deze actie en dat is met merk artikelen het aller laatste wat je wilt doen...
Had je ze binnen de EU gekocht was er weinig aan de hand, nu ben je niet bezig met grijze import maar met zwarte. Het is simpelweg niet toegestaan om goederen buiten de EU die beschermd zijn door merkenrecht in de EU op de markt te zetten.

Heel eerlijk, ik denk dat je kan fluiten naar je spullen en dat je blij mag zijn dat het zo lang goed is gegaan. Ik zou heel snel zorgen dat je binnen de EU gaat inkopen van merk artikelen. Uit china haal ik zelf alleen merkloze artikelen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

Anoniem: 454358

je zult idd toestemming moeten hebben van de licentie houder http://www.ondernemersplein.nl/regel/parallelimport/

Weet je btw echt 100% zeker dat het echte producten zijn? Ik weet zelfs van producten die in dezelfde fabriek worden gemaakt, maar toch niet echt zijn. Een nederlandse kennis had en fabriek in china, en de medewerkers daar, maakten zijn producten gewoon na in de avonduren. Al klopten de seriesnrummers dan vaak niet, en gebruikten ze grondstoffen die niet door de controle kwamen.