Q schreef op vrijdag 29 april 2016 @ 14:41:
Prima, ik snap dat harde schijven het zelfde probleem hebben maar ik begreep dat SSDs daar gevoeliger voor waren, wat blijkbaar juist *was* maar nu effectief niet meer is.

Met de kanttekening dat dus SSDs voor 2015/16 geproduceerd dus nog een risico kunnen vormen?
Ik snap hoe jullie mijn tekst voor een andere uitleg hebben geïnterpreteerd.
Maar wat ik bedoelde te zeggen: een SSD die minder dan 10% beschreven is, heeft zeker 10 jaar retentie. Pas ná die 10% MWI, waarbij dus 10% van de maximaal opgegeven write cycles is opgebruikt door ernaar te schrijven, zal de retentie teruglopen van 10 jaar naar hooguit 1 jaar wanneer alle write cycles zijn op verbruikt (100% MWI).
Kortom:
0% MWI = 10+ jaar retentie
10% MWI = 10 jaar retentie
50% MWI = tussen 10 jaar en 1 jaar retentie
100% MWI = 1 jaar retentie
200% MWI (meer write cycles dan officiëel opgegeven) kan wel eens 1 maand zijn bijvoorbeeld
Om die laatste reden, dat de retentie sterk terug gaat lopen wanneer de flash versleten is, is de echte reden dat een SSD onbruikbaar wordt nadat alle write cycles zijn opverbruikt (>100% MWI). Dit omdat de retentie zo ver terug kan lopen dat tijdens normaal gebruik je overal gaten krijgt bij data die niet snel veranderd. Denk aan je partitietabel en filesystem data die lange tijd onveranderd blijft.
De write tests die uitgevoerd zijn op SSDs door ExtremeTech en Hardware.info zijn om die reden misleidend en nutteloos. Die testen gewoon hoe lang een SSD echt dood neervalt als je simpelweg hard blijft schrijven naar de flash na de 100% MWI. Maar de echte test zou zijn om een SSD weer normaal in gebruik te nemen bij 200% MWI bijvoorbeeld. Dan zou je corruptie en onleesbare sectoren krijgen (zelfs met de RAID5 bitcorrectie die dan niet meer afdoende is) wat dus leidt tot een onbetrouwbaar opslagapparaat.
Kortom, een SSD is normaal bruikbaar en betrouwbaar tot aan de 100% MWI. Daarna heb je een minder betrouwbaar opslagapparaat tot het punt dat het totaal onbruikbaar is vanwege de te lage betrouwbaarheid. Op dat moment functioneert de SSD nog wel en kun je er nog steeds naar schrijven. Pas na veel meer write cycles valt de SSD echt dood neer omdat de opslagen metadata van de SSD - de flash translation layer (FTL) - ook corrupt raakt en dan kan een SSD intern niet meer functioneren. Zelfs dan nog werkt een deel van het flash gewoon. Maar dat is het punt dat een SSD het begeeft.