Ik weet niet waar je woont, maar er zijn door het land verschillende makelaars/advocaten die je kosteloos kunnen helpen met het aanvechten van de WOZ. Ik zit in een vergelijkbare situatie. De eerste 3 jaar was de WOZ gelijk aan de koopwaarde, nu zou mijn huis volgens de gemeente ineens 11% in waarde zijn gestegen, dat terwijl de huizenprijzen op dit moment lager liggen dan ten tijde van mijn aankoop.
In de gemeentelijke krant vond ik een advertentie waarna ik contact heb gezocht met de betreffende makelaar. Deze is mijn woning komen bezichtigen en acht de kans zeer aanwezig dat ik mijn WOZ weer omlaag krijg. Hun opzet is dat ze een screening maken en als ze de kans op succes reëel achten, stappen zij voor mij (en vele anderen) naar de rechter. Indien ze winnen, betaald de gemeente de kosten. Indien ze verliezen, draaien ze zelf voor de kosten op. Door de selectie vooraf zitten ze redelijk veilig, daarnaast hoef je zelf niets uit te zoeken.
Ik begreep dat de gemeente een programma heeft waarin ze enkele criteria invoeren zoals perceeloppervlakte, inhoud en bouwjaar. Vervolgens geven ze een richtprijs op en rolt er een rijtje woningen uit die volgens hun vergelijkbaar zijn. Dat truukje kunnen wij als particulier niet (dus zie het maar te bewijzen dan), maar de makelaar kan dat wel. Waar ze verder ook een streepje voor zouden hebben, is dat ze de woning daadwerkelijk zelf gezien hebben.
Een hogere WOZ kan gunstig zijn bij verkoop, maar niet wanneer je er wilt blijven wonen.
Let wel op dat je bezwaar aan mag tekenen tot 6 weken na dagtekening van de gemeentelijke aanslag. Wat ik verder heb begrepen is de enige eis voor de gemeente, dat zij binnen het kalenderjaar waarin er bezwaar is gemaakt moeten reageren, tenzij het bezwaar tot 6 weken voor het einde van het jaar is ingediend. Het kan dus even duren voordat je reactie hebt.
[
Voor 13% gewijzigd door
LA-384 op 30-03-2016 20:10
]