Euh, nee. Iedere Nederlander wordt geacht de wet niet te overtreden, te kennen hoef je hem echter niet. Net als met legitimeren, je hoeft je identiteitsbewijs niet altijd bij je te hebben, er is geen draagplicht, alleen een toonplicht. Echter op het moment dat jij redelijkerwijs verdacht kan worden van een strafbaar feit, moet je hem wel kunnen tonen. Als je in de buurt van je huis bent, kan je ook rustig aangeven dat je deze even van huis moet pakken. Daarmee voldoe je nog steeds aan de toonplicht. De agent zal dit niet leuk vinden, maar so be it. En dat toonplicht en draagplicht behoorlijk dicht bij elkaar komen te liggen in praktijk, tsja...
Jazzy schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 10:33:
Pas dezelfde redeneringen eens toe op ander wetsovertredingen zoals te hard rijden of met alcohol op, om het maar even bij verkeer te houden. Moeten mensen dan ook eerst een waarschuwing krijgen en niet direct een boete? En als de APK verlopen is, moeten mensen dan ook eerst een nette brief krijgen of mag het dan wel direct een boete zijn?
Punt hier is gewoon dat de TS niet goed op de hoogte was en verkeerd gehandeld heeft.
Je vergelijkt appels met peren, registercontrole vs. daadwerkelijk een overtreding begaan. TS is gepakt door een registercontrole. Dat is een simpel iets: een scriptje dat de gehele kentekendatabase van het RDW langs gaat en checkt of alles klopt. Voldoet er iets niet aan de regeltjes, dan krijg je automatisch een bekeuring. Geen APK? Bekeuring. Geen verzekering? Bekeuring. Dat, terwijl er niet eens gebruik gemaakt hoeft te zijn van het voertuig. Je mag niet met een auto rijden als deze onverzekerd is. Zou TS dus rijdend gepakt worden zonder verzekering, knal je er meteen een bekeuring overheen. Prima. Zelfde geldt voor snelheid, als je gepakt wordt. Of alcohol (alleen zo jammer dat snelheid wel automatisch te controleren is en alcohol niet zonder inbreuk op de privacy).
En over die APK: Als jij je auto bij de garage neerzet terwijl die het druk heeft en de garage kan hem pas laat keuren (en voor jou is dat geen probleem), dus je APK verloopt terwijl deze bij de garage staat en toevallig zit je in de registercontrole, dan wordt die bekeuring in principe gewoon verscheurd als je de garage een verklaring afgeeft dat de auto bij hun stond. En nog een leuke: Je mag van een voertuig met verlopen APK weldegelijk gebruik maken, mits dit is om direct naar de garage te rijden voor een keuringsafspraak.
Anoniem: 217290 schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 10:12:
onbewust of niet, de gevolgen hiervan kunnen zeer verstrekkend zijn!
Wat als jij morgen wordt aangereden, je ruggenwerf dermate beschadigd dat je invalide wordt. En toevallig was het de auto van TS die dus niet verzekerd is....
Schade tot in de 100.000 euro's en jij kan fluiten naar je centen want ts was niet verzekerd...
Dat TS zijn auto niet gereden zou hebben is niet te bewijzen. En het eerste wat iemand roept die onverzekerd rond rijdt is dat die zijn auto ergens had gestalt en niet mee gereden heeft..
En als er morgen een Boeing uit de lucht valt op mijn huis ben ik er niet meer. Miljoenen schade. En met Schiphol in de buurt is ook dat geen ondenkbaar scenario (zie Bijlmerramp, Turkish Air, bijna botsing Uitgeest, etc.).
Als, als, als. TS geeft aan dat hij niet met het voertuig gereden heeft omdat deze defect was geraakt. Dat is de huidige situatie zoals die geschetst wordt en daarin geloof ik TS (waarom zou hij liegen, de enige die hij uiteindelijk belazert is zichzelf door adviezen die niet helpen in zijn situatie).
Nee, 100% terecht dat hier zero tolerance wordt toegepast. WA verzekering kost je de kop niet.
En als Nederlandse Burger dien je op de hoogte te zijn van de wet, veel moeilijker kunnen we het niet maken. En wat mij betreft zou de oplossing van de engelse politie nog beter zijn... Die hanteren nog veel strenger beleid op onverzekerde auto's.
Als Nederlands burger dien je niet op de hoogte te zijn van de wet, je dient echter de wet niet te overtreden. En of je dat bewust doet doordat je alle wetsartikelen uit je hoofd kent of per ongeluk, doet daar niet toe. Zero tolerance ben ik ook voor...
Mits er daadwerkelijk met het voertuig gereden is terwijl deze onverzekerd is.
En weet je waarom de Engelse politie veel strenger is op onverzekerd rondrijden? Omdat veel meer mensen daar ook daadwerkelijk onverzekerd rondrijden én men geen registercontroles (waaraan TS dus ten prooi gevallen is) kent. Men moet daar daadwerkelijk onverzekerde personen van de weg plukken. En de reden dat daar veel meer mensen onverzekerd rondrijden is vanwege de krankzinnig hoge verzekeringspremies.
emnich schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 10:39:
Omdat het de ernst van het vergrijp niet goed duidelijk maakt. Je kan niet even wel een weekje in een onverzekerde auto rond rijden. Je auto MOET ALTIJD verzekerd zijn punt. Door zo'n briefje te sturen geef je juist het signaal dat het best wel een weekje kan maar uiteindelijk moet je hem een keer gaan verzekeren, maar maak geen haast hoor....
Natuurlijk kan het gebeuren dat je een fout maakt maar als ik per ongeluk mijn telefoon laat vallen is het óók kapot. Sommige fouten kosten geld, deal with it.
Neehoor, een auto hoeft niet altijd verzekerd te zijn. Een voertuig dat geschorst staat, hoeft niet verzekerd te zijn. Een voertuig waarmee alleen op besloten terrein gereden wordt, hoeft niet verzekerd te zijn (bijvoorbeeld een raceauto).
Parallel met je telefoon: Je hoeft toch ook niet voor iedere telefoon die je in bezit hebt, een geldig abonnement of prepaid simkaart te hebben? Zou een leuke zijn, je telefoon gaat stuk, je koopt en nieuwe met nieuw abonnement en zegt je oude abonnement op. Krijg je een boete voor het hebben van een telefoon zonder geldig abonnement. Gelukkig is er geen abonnementsplicht voor telefoons, maar anders zou dit de situatie zijn.
Daarnaast kan je ook wel stellen dat die boete (indirect) bijdraagt aan het waarborgfonds waaruit schades betaalt worden door onverzekerden.
Boeteopbrengsten gaan de algemene middelen in. De gewone staatskas dus, waaruit bijvoorbeeld uitkeringen betaald worden. Het waarborgfonds wordt betaald door alle verzekeringsmaatschappijen.
Vertel mij zonder op te zoeken dan eens de definitie van parkeren? En mag ik bij een parkeerverbodsbord (die ronde, met rode rand en rode streep en blauwe vulling) met daaronder: "Ook in de vakken" wel of niet in het parkeervak staan?
Precies zoals TS zegt: Je hebt een auto die defect is geraakt, deze doet het niet meer, dus zet je hem ergens neer en dan, ter goeder trouw, zeg je de verzekering op. Immers, de auto zal toch niet meer rijden, maar wordt kaalgeplukt van bruikbare onderdelen. En daarna gaat het overblijvende wrak naar de sloop of oud ijzerboer.
Lijkt mij niet zo nuttig, een hobbyauto opknappen wordt dan een onnodig kostbaar geintje, iedere maand verzekering zonder dat je deze wagen daadwerkelijk gebruikt.