In principe kun je bronbestanden prima verstrekken, zolang tussen jou en je opdrachtgever duidelijk is onder welke voorwaarden dit mag gebeuren. Is dat dan onsportief, wanneer je dit als ontwerper wilt vastleggen of afdwingen? Wat mij betreft niet. Een ontwerp is namelijk bijna altijd een geleverde oplossing voor een specifieke vraag.
Een logo of grafische layout dat je voor een visitekaartje ontwerpt, leent zich over het algemeen totaal niet voor toepassing op een billboard. Juist hiervoor heb je als opdrachtgever een ontwerper nodig. Sterker, als het averechts werkt, heb je daar als opdrachtgever wellicht zelfs last van.
Daarnaast is het auteursrecht ervoor om het idee van de ontwerper te beschermer. Maar: alles wel in perspectief blijven zien. Als het gaat over ontwerpwerkzaamheden tussen twee kleine bedrijven onderling, is de vraag hoe zwaar je discussie daarover wilt maken. Servicegericht meedenken levert dan vaak meer op dan principiele discussies.
Zelf zit ik in de architectuur en heb dus vaak discussies over dit soort onderwerpen. Het beschikbaar stellen van bronbestanden is geen issue. Dat doen we, maar met een duidelijke disclaimer. Het aanpassen van onze ontwerpen kan namelijk flinke gevolgen hebben. Soms zijn die van esthetische aard, en raken die meer ons ego of aanzien ten aanzien van het oeuvre. Dat is allemaal nog tot daar aan toe.
Wat ik ook wel eens meegemaakt heb, is dat wij aansprakelijk gesteld werden voor een fout in een ontwerp, waardoor een flink deel van een gebouw herbouwd moest worden. Vreemd, wat ons ontwerp was goed. Na onderzoek bleek dat een medewerker van de aannemer zelfstandig tekeningen had aangepast, zonder de aanpassing op tekening te vermelden. Gevolg: een hoop ellende en initiele reputatieschade voor ons, die volkomen onterecht was.
In een ontwerp zit vaak een hoop denkwerk, ontwikkelwerk, controlewerk en verificatiewerk. Die inspanning is vaak in een bronbestand niet persee zichtbaar. Maar zonder kennis hiervan zelfstandig aanpassingen doen kan, aghankelijk van de aard van het ontwerp, onverstandig zijn. Je had in de eerste plaats de ontwerper immers niet voor niet nodig.
Zo komen we zo nu en dan ook nog wel eens volledige kopieen van ontwerpen van ons tegen die China nog eens gerealiseerd zijn. Jammer, we hadden uiteraard zelf graag een nieuw ontwerp gemaakt. Maar het streelt het ego ook wel weer :-)
Zo hebben wij vorig jaar geinvesteerd in een nieuwe huisstijl en met de ontwerper daarvan prima afspraken gemaakt over de licentie van het gebruik van het ontwerp in onze wereldwijde media uitingen. Er zijn afspraken gemaakt over welke vrijheid we daar in hebben en in welke situaties we netjes met de ontwerper afstemmen. Zo hebben we bijvoorbeeld een andere ontwerper een boek laten ontwerpen, wwaarbij gebruik gemaakt wordt van de huisstijl. Het ontwerp van het boek is afgestemd met de oorspronkelijke ontwerper van de huisstijl, iedereen tevreden. Nu hebben we extra sjablonen etc nodig, en kopen we die weer netjes in bij de ontwerper van de huisstijl, want die weet precies wat op dat geboed wel en niet werkt.
[
Voor 13% gewijzigd door
RobB_W op 11-03-2016 23:47
]