Vraag


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hanneke05
  • Registratie: Januari 2016
  • Laatst online: 16-01-2023
Hopelijk heeft iemand het geduld dit te lezen en/of herkent het probleem maar vooral hopen we dat iemand ons vooruit kan helpen.

Wij hebben in 2007 een nieuw huis gebouwd met daarin een WTW systeem van Brink, nl. de Renovent HR Medium/Large. Geïnstalleerd door een erkend vakman, die nog vermeldde dat het aansluiten van zo'n WTW "niets voorstelt". Echter vanaf het begin zijn we niet tevreden over de werking van het systeem, en dan met name over de afzuiging van de badkamer.

Ons gezin bestaat uit 5 personen en vaak als nr. 1 gedoucht heeft, zijn de muren al zeiknat. En nee, hier wordt niet overmatig gedoucht qua tijd en temperatuur en ja, onder alle deuren in ons huis zit een "spleet" van ca. 3 cm. We hebben er in het begin over gebeld naar Brink, en daar werd telefonisch gecheckt of de installatie door een erkend vakman is gedaan, er genoeg ventilatie was ( spleten onder de deuren ) en of de roosters in het plafond goed afgesteld waren.

Op de eerste twee vragen konden we positief reageren, maar afgesteld....??? Installateur gebeld en inderdaad snappen we nu waarom het aansluiten in zijn ogen "niets voorstelde" : roosters waren dus helemaal niet afgesteld, maar zomaar op goed geluk in/aangedraaid. Hij is toen met een of ander metertje gekomen en heeft per ruimte de roosters opnieuw ingedraaid en ook een bepaalde stand op het apparaat zelf aangepast. Sindsdien is het een klein beetje beter gegaan, maar nog steeds zijn we niet tevreden.

Echter om wat voor redenen ook ontbreekt het ons aan de energie hierover weer eens te bellen. Vandaag maar weer eens de handleiding van het apparaat doorgelezen en daarin staat dat gebruikers de luchthoeveelheden ook zelf kunnen instellen. Wij werken met twee standen : Stand 1 die standaard aanstaat en waarbij op het apparaat 1.100 verschijnt en stand 3 ( die actief wordt als we in de badkamer de schakelaar aanzetten en waarbij op het apparaat 3.223 verschijnt ).

Ik kan me herinneren dat deze stand eerder op 3.300 kwam te staan, maar die krijg ik nu niet meer ingesteld. Op het apparaat kan ik niet verder door"plussen" dan tot 200 in U3. Misschien ligt dat aan hoever de roosters ingedraaid zijn of zo ?
Ook heb ik mijn twijfels aan de aansluiting van de dikke buizen aan het apparaat. Die worden in zo'n bocht gewrongen dat ik het idee heb dat er niet eens meer lucht door kan. Zou graag een foto plaatsen maar weet niet of dat hier kan. Wie o wie heeft een oplossing ?

[ Voor 0% gewijzigd door Hanneke05 op 25-01-2016 14:52 . Reden: Leesbaarder maken ]

Alle reacties


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ThinkPad
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 22:03
Ten eerste, welkom op Tweakers :)
Als je graag geholpen wilt worden dan scheelt het een boel als je je post wat leesbaarder maakt door het toevoegen van o.a. alinea's ;)
Vanwege de grote lap tekst ben ik nu maar afgehaakt met het helemaal lezen en heb ik geen idee wat nu precies je vraag is ;)


Foto's plaatsen kan bijv. via www.imgur.com, kopieer dan de 'direct link' in je bericht.

[ Voor 14% gewijzigd door ThinkPad op 25-01-2016 15:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Terpen Tijn
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 16:42
Wij hebben hetzelfde apparaat, dat bij ons wel goed werkt.

De kracht van de afzuiging wordt bij ons op dezelfde manier geregeld; een instelling op het apparaat (m3/uur) en de stand van het rooster. Het lijkt erop of jullie naar beiden al hebben gekeken; maar check misschien nog even of het rooster in de badkamer wel maximaal open staat; zou een simpele fix zijn.

Waarom jullie de instellingen op het apparaat niet goed kunnen wijzigen weet ik niet. Op zich komen ze wel overeen met wat wij hebben (100-150-225), en wat bij ons geen badkamer issues oplevert.

Wat ik me wel kan voorstellen is dat de infrastructuur qua leidingen niet optimaal is. Als het echt zo is dat leidingen geknikt zijn (maar bijv. een 90 graden bocht zonder knik is ok), dan houdt dat inderdaad lucht tegen. Verder kun je je afvragen of de WTW zo direct mogelijk op de badkamer is aangesloten, of dat die pas na 5 bochten, 100 meter, en 4 andere afzuigpunten (die mogelijk ook te ver openstaan) gaat. Bij ons is de afstand tot de badkamer de kortste in het hele systeem. Is verplaatsen een optie?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hanneke05
  • Registratie: Januari 2016
  • Laatst online: 16-01-2023
Bedankt voor jullie snelle reacties.
ThinkPad : ik heb de tekst wat aangepast. Hopelijk is die zo wat leesbaarder. Een foto zal ik zeker gaan plaatsen.
Terpen Tijn : fijn te horen dat het bij jullie goed werkt, geeft voor ons wat goede moed. Ik zal het samen met mijn man eens goed gaan bekijken en zoals gezegd, foto van de buizen volgt z.s.m.
Jullie horen er nog van !

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blissard
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 22:16
Hanneke,

Kun je eens puntsgewijs aangeven wat nu de problemen zijn? Er was een probleem met natte muren bij het douchen. Er is een stand die je niet meer in kunt stellen en er zijn twijfels over de buisdiameters. Misschien stap voor stap eens toelichten.
1. Is dit nog steeds zo, en is dit niet normaal? (hier zijn de muren na douchen ook nat)
2. Welke stand wil je instellen, en is dit mogelijk volgens de gebruiksaanwijzing? ( heeft mi niets met indraaien van ventielen te maken)
3. Wat is de diameter van de gebruikte buizen (even opmeten) en wat is de lengte en aantal bochten tot aan de badkamer?
4.....

Dan is het makkelijker om te helpen.

[ Voor 3% gewijzigd door blissard op 25-01-2016 15:52 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hanneke05
  • Registratie: Januari 2016
  • Laatst online: 16-01-2023
Ik heb alvast wat huiswerk gemaakt, en wel wat foto's genomen. Hoop dat ze een beetje duidelijk zijn..Hier een link :
https://onedrive.live.com...1104&cid=67E77D2FE81A5E41

Blissard,
1. Natte muren ; inderdaad. Nadat bijv. 2 personen hier gedoucht hebben zijn de muren flink nat. Toen ik hierover enkele jaren geleden naar Brink gebeld heb werd hier aangegeven dat, indien de ventilatie zoals de spleten onder de deur, goed was, de muren niet nat zouden mogen worden.
Hierna hebben we de installateur dus laten komen, die de roosters in de plafonds ( dat noemen ze ventielen volgens mij...???) goed afgesteld heeft en ook iets aan de stand op de WTW gewijzigd heeft. Ik meen dat, als we de WTW op stand 3 zetten, deze dan op 3.300 stond. Kom ik bij 2

2. Tegenwoordig staat stand 3 ( de belangrijkste stand voor ons i.v.m. ventilatie badkamer ) echter "maar" op 3.223 en ik krijg die stand dus zelf niet hoger ingesteld.

3. Diameter van de buizen : 18 cm ( isolatie die erover heen zit niet meegeteld )

4. Lengte en aantal bochten tot de badkamer ; daar kom ik nog op terug, moet ik mijn man even bijhalen...

Ook een vraagje m.b.t. het onderhoud. Elk jaar wordt onze verwarmingsketel nagekeken door dezelfde installateur die ook de WTW geplaatst heeft. Ik heb al enkele keren gevraagd of die WTW ook niet eens onderhouden of nagekeken moet worden, maar volgens hem niet. Zelf stofzuig ik eens in de 4 weken de filters die in het apparaat zitten schoon en vervang ze bijna elk jaar.

Nu lees ik in het boekje dat onderhoud wel degelijk nodig is. Niet alleen het apparaat moet nagekeken worden, maar ook de ventielen in het plafond. Deze poets ik zelf wel eens af ( 2 a 3 keer per jaar ) en ik ga er geregeld met de ragebol overheen. Ik kan me voorstellen dat daarbij de ventielen in de loop van de tijd zo verdraaid zijn dat de stand eigenlijk niet meer goed is, maar moet dat dan ook niet door de installateur gecontroleerd worden ?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Terpen Tijn
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 16:42
Je foto's zijn niet publiek beschikbaar. Probeer het eens met Photobucket o.i.d.

WTW moet wel nagekeken worden. Bij ons gebeurt dat wel, maar ik moet erbij zeggen dat dit onderhoud eigenlijk ook niet voldoende was. De monteur verving de filters, en keek misschien heel even naar binnen, maar bij ons bleek er nadien in 1 van de fans een stuk rubber te zijn geraakt, en bovendien dat die fan totaal vervuild was na 6 jaar in gebruik. We hebben het ding toen zelf uit elkaar gehaald (dit is verrassend eenvoudig) en schoongepoetst. Dat maakte een flink verschil.

Die ventielen kun je zelf ook met de hand open en dicht draaien. Ik zou die in de badkamer gewoon helemaal open zetten als ik jou was.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rhaelak
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 18-08-2023
Na het lezen van je probleem zijn er een aantal zaken die gesteld kunnen worden;

- Je installateur bakt er niets van en het wordt tijd een andere meer ervaren en deskundige installateur erbij te halen.

- Natte muren in de badkamer; er moet behoorlijk veel lucht afgezogen worden om muren en spiegels droog te houden in een douche. Het hangt o.a. ook af van hoeveel water de douchekop verbruikt per minuut en hoe heet er gedouched wordt. Uit mijn hoofd zeg ik dat in een badkamer zo'n 50 tot 75 m3/h afgezogen dient te worden. 75 m3/h met 1 ventiel is al redelijk veel.

- Weerstand in het kanalensysteem; Het is belangrijk om te weten of het systeem wel goed is aangelegd. Indien er veel bochten e.d. in zitten neemt de weerstand in het kanalensysteem toe en gaat er minder lucht doorheen. Dan kan hij altijd op de hoogste stand staan, maar dan komt er nog steeds weinig lucht doorheen.

- Inregelen; 8 van de 10 installaties worden niet ingeregeld en de jouwe is er helaas ook 1 van. Hier is " iets" aan gedaan, maar je bent nog steeds niet tevreden.

Wat je zou kunnen doen is om de installatietekeningen op te vragen bij Brink, vaak maken ze namelijk ook de tekeningen voor het kanalenverloop als een installateur alles bij hun besteld, hierin moet staan hoeveel druk er op het systeem staat en of hoeveel lucht er afgezogen kan worden in de verschillende standen van de WTW unit.

Zodra je die gegevens hebt zou je door een onafhankelijk buro een luchtmeting kunnen laten uitvoeren (hoeft niet veel geld te kosten) en je weet of je systeem voldoet aan de ontwerpeisen. Zo niet, dan kan zo'n buro ook vaak het systeem verder in kaart brengen en advies geven / beter inregelen.

Ohja je installateur heeft weinig kennis van zaken als ik dit allemaal zo lees en ik zou het vertrouwen in hem opzeggen. Een WTW unit behoeft niet veel, maar wel enig onderhoud. Je stofzuigt in ieder geval met regelmaat de filters schoon. Hartstikke goed! Je maakt de ventielen ook schoon met een ragebol, maar zoals je al aangaf kunnen ze daardoor verder dicht komen te staan. Nadat je systeem goed is ingeregeld zou er met een permanent marker de instelling gemarkeerd moeten worden zodat je het zelf ook kan controleren.

De ventilatoren moeten ook minimaal 1 x per jaar schoongemaakt worden en de wisselaar geloof ik 1 x per 3 of 5 jaar.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hanneke05
  • Registratie: Januari 2016
  • Laatst online: 16-01-2023
Bedankt voor jullie reacties.
Hier opnieuw een link naar de foto's ( volgens mij moet het nu wel lukken ) :

https://onedrive.live.com...d9bKw&ithint=folder%2cjpg

We gaan iig zelf alvast ook eens het apparaat uit elkaar halen. Ook zal ik contact opnemen met Brink en kijken of onze gegevens daar ( nog ) zijn. Evt. inderdaad eens rondneuzen naar een expert die hier alles eens komt nalopen. Maar ja, van wie weet je zeker dat hij hierin gespecialiseerd is. Ik bedoel maar, van onze "erkende" installateur verwachten wij toch ook vakkennis...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Terpen Tijn
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 16:42
Vind die aansluiting linksvoor inderdaad wel een wat sterke bocht maken.

Maar vreemder is dat jullie dus een Large model hebben, die tot 400 m3/uur zou moeten gaan. Grote vraag is dan waarom het ding op maximaal 225 ingesteld is. Het zou natuurlijk mooi zijn als je met die hoeveelheid lucht toe zou kunnen, want dat scheelt stroomverbruik en geluidsproductie, maar er zal wel een goede reden zijn geweest om voor een groot model te gaan-- die 400 is misschien wel gewoon nodig in jullie systeem. Ik zou dit i.i.g. aan de installateur voorleggen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ThinkPad
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 22:03
Laat een mannetje zoals hier besproken eens langskomen: http://www.renewable-ener...n-mechanische-ventilatie/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oxellaar
  • Registratie: April 2007
  • Niet online
Naar de foto's kijkend Is het schandalig slecht aangesloten.
Zoals je al opmerkte zijn de bochten veel te scherp in de slangen.
Ook hoort de toevoer en afvoer van en naar buiten met dampdichte isolatie te zijn aangesloten. Bij flinke kou kan er condens op de slangen komen. Nooit last van condensvorming gehad?

De reden dat de unit begrensd Is op 225 kan komen omdat er niet meer geventileerd hoeft te worden dan die 225.
Maar dat is te achterhalen uit het inregel rapport......, maar dat zal er niet zijn schat ik zo.

Zwaai sowieso die installateur uit, aan hem zul je niet veel hebben.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hanneke05
  • Registratie: Januari 2016
  • Laatst online: 16-01-2023
Ik heb nu in eerste instantie een bericht gestuurd naar de installateur met de vraag of er een inregel rapport is en zo ja, of ik daar een kopie van kan krijgen. Ik verwacht niet dat hij destijds zo'n rapport heeft gemaakt maar goed, het proberen waard. Mocht ik nul op rekest krijgen ga ik even contact opnemen met Brink met de vraag of daar misschien wel wat meer bekend is.

Even over de isolatie en condensvorming ; we hebben geen last van condensvorming, maar misschien is het op de foto's niet duidelijk te zien, maar er zit wel degelijk een soort van isolatie met glaswol ( of steenwol ? ) om de buizen.

Verder nogmaals iedereen dank voor de reacties en het meedenken. Ik houd jullie zeker op de hoogte

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oxellaar
  • Registratie: April 2007
  • Niet online
Glaswol is geen dampdichte isolatie. Glaswol moet aan de koude kant gebruikt worden, het zit nu aan de warme kant.

Die leidingen hadden met dampdichte isolatie afgedekt moeten zijn.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond

Pagina: 1