Bandenspanning?

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Azerox
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 05-05 19:54
Hoi Tweakers.

Ik heb altijd auto's gehad waarbij de spanning voor hoger was dan achter.
Bv 2.4 voor 2.3 achter.

Nu heb ik een Fiat Bravo 1.9 multijet (115pk) uit 2007 en staat er bij als advies 2.3 voor 2.3 achter.

Iemand een idee waarom beide hetzelfde moeten?

De motor is toch zwaarder en zo doende heb je altijd voor wat hoger nodig dan achter?

Als ik de banden op 2.5 rondom zet (altijd wat hoger/snelweg) dan zie ik dat voor meer ingedrukt is dan achter. Als ik 2.5 voor 2.4 achter doe merk ik trouwens ook geen verschil.

Misschien dat iemand mij dat kan vertellen.

Alvast bedankt en heb een mooie dag!

Groet,

Arjan

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 58485

Banden nooit buiten specificaties oppompen, ze gaan dan 'coupen' wat inhoudt dat ze 'verkeerd' af gaan slijten. Je raakt zo sneller door je band heen dan normaal.

Tweede; de specificatie kan je altijd opvolgen, maar als jij vind dat 2.5 voor en 2.3 achter prettiger rijdt moet je dat doen :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bartjuh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Bartjuh

Hej

Beetje vergezocht misschien, maar om overstuur te voorkomen? Relatief hogere bandendruk achter betekend minder rubber in contact met het wegdek en dus hogere normaaldruk op band. In sneeuw en gladde condities is dit gunstiger om slippen te voorkomen dan meer bandcontact en lagere druk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • deepbass909
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 16-05 18:34

deepbass909

[☼☼] [:::][:::] [☼☼]

Het is vrij gebruikelijk dat de aangedreven wielen een hogere bandenspanning dan de andere. Bij mijn achterwielaangedreven auto zijn de achterbanden harder dan voor.

Daarnaast speelt de gewichtsverdeling een rol. Bij veel auto's is de voorkant zwaarder dan achter en heb je voor dus een hogere bandenspanning nodig.

Laatste punt zijn de bandenmaten. Daar is niet echt een stelregel voor, behalve dat bredere banden een hogere bandenspanning nodig hebben.

Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Reloader
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 15-05 16:07
plattere banden hebben toch een hogere bandenspanning nodig :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • martijn_tje
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 14-05 18:46
Bandenspanning hangt voornamelijk samen met de breedte. Een bredere band heeft in principe niet meer maar juist minder spanning nodig met het zelfde gewicht er op. (de band van een racefiets staat op minimaal 6 bar. Een MTB staat op maximaal 2,5bar met het zelfde gewicht er op).

Echter is een bredere band meestal ook gevoeliger voor cuppen. Om cuppen te verminderen kan een iets verhoogde spanning helpen. Ik hou m'n 1 maat bredere dan standaard banden dus op de normale bandenspanning.

Om je velgen te beschermen moet je inderdaad niet met te zachte banden gaan rijden. En met en plattere band heb je daar eerder last van.

Sony A6600 + Tamron 17-70 f/2.8, Sony A57 + Tamron 17-50 f/2.8 + Minolta 50 f/1.7 (original) + Minolta 70-210 f/3.5-4.5 + Minolta 135 f/2.8 + Sony HVL-F36AM


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • P_Tingen
  • Registratie: Maart 2005
  • Laatst online: 16-05 14:47

P_Tingen

omdat het KAN

Grappig; bij mijn Skoda Octavia moeten de voorbanden juist iets zachter dan de achterbanden. Elke keer na de bandenwissel verbaas ik me weer over het stuurgedrag, tot ik me bedenk dat de banden waarschijnlijk alle vier even hard zijn. Als ik dan de voorbanden weer iets zachter heb, stuurt de auto veel fijner. Voor heb ik nu op (uit mijn hoofd) 2.3 en achter op 2.6

... en gaat over tot de orde van de dag


Acties:
  • +4 Henk 'm!

Anoniem: 714269

Heb me hier aangemeld om je een antwoord te geven.
Weet niets van Tweaken , maar noem mezelf tegenwoordig bandendruk-specialist.
Zal me dan ook niet verder voorstellen in een apart topic.

Eind 2007 heb ik de formule bemachtigd die de banden- en auto-fabrikanten gebruiken om druk uit te rekenen voor een bepaald gewicht, en ben daarmee aan de loop gegaan.
Benodigde druk is hoofdzakelijk om de band een invering te geven voor de snelheid waarmee maximaal gereden wordt, waarbij geen stukje van het rubber boven een bepaalde temperatuur komt, dat dat rubber gaat uitharden en beschadigen bij volgende buiging/invering.
Daarvoor is voor een bepaald gewicht een bepaalde druk nodig die dus uit te rekenen is.
Ook de camber-hoek ( uitlijning zo van achter gezien /-\) boven 2 graden wordt daarin meegerekent.

Ook wel gelezen over de hogere druk achter om cuppen te voorkomen.
Maar volgens mij is dat niet de hoofreden van de veranderde druk-adviezen sinds ongeveer het jaar 2000.

Stukje geschiedenis daarover.

Pakweg 80er jaren gaf men advies voor normaal gebruik en vol beladen.
Normaal gebruik was voor 3 personen en een beetje vracht, en bij voorwielaangedreven auto's ( motor altijd voorin) gaf dat voor hogere druk dan achter vanwege meer gewicht voor dan achter.
Volle vracht daar werden de Max toelaatbare aslasten voor gebruikt ( MTA ) , en gaf dan meest hogere druk achter dan voor vanwege meeste auto's achter hogere MTA ( kleine auto's soms toch voor hogere MTA).

Ook werd dit uitgerekent voor maximaal technische wagensnelheid ( maximum snelheid volgens boekje).
Maar sommige merken gaven ook tot 160km/u aan waar banden boven Q de maxload voor berekent wordt.

In de 90er jaren ging men vaak achter de benodigde druk voor de maximum load van de band adviseren, genoemd maxloaddruk of referentiedruk, wat niet de maximum toegelaten koude druk van de band is , zoals op gewone standaard load autobanden en XL/reinforced/Extraload banden allleen nog maar op de zijwang aangegeven wordt , maar soms werd die zelfs geadviseerd achter.
Dit omdat men er achter kwam dat de achteras vaak overbeladen wordt .
Te hoge druk is nooit slecht voor de banden, alleen voor je nieren.

Na 2000 gaf men in Europa alleen nog maar advies voor de MTA's en dat normaal gebruik verviel.
Dus na 2000 is het gaan rommelen, wat vaak vragen zoals deze oproept. Wordt dan vaak normaal gebruik genoemd en advies 0,3 bar hoger achter voor als je een aanhanger trekt.

Mijn conclusie is dat dit alles met de Ford/Firestone affaire te maken heeft in Amerika.
Daar vele roll-over ongelukken en vaak door klapband achter , met meer dan 100 doden tot gevolg, dus geen grapje in dat land met advokaten cultuur.

mijn conclusie is dat niet de foute berekening die in Amerika gedaan werd, maar voor SUV gecompenseerd werd door 10% van max draagvermogen af te trekken , de oorzaak was. Pas in 2006 is Amerika voor Standaard load en XL// overgestapt op de formule die Europa al tientalle jaren gebruikte en nog gebruikt voor alle soorten radiaal banden , zeggende dat het voor gelijktrekking mondiaal was, maar blijven nog steeds voor LT banden de oude iets minder slechte formule gebruiken.

De oorzaak is volgens mij de off-road achtige banden met profielblokken die over een stuk van de bandwang doorlopen en daardoor die bandwang stugger maken , waardoor die minder in mag veren om niet te veel warmte te produceren.

Dus om dit lange verhaal nog langer te maken, ik kan de adviesdruk voor je uitrekenen als je exacte gewichten op de wielen kunt geven , of goede inschatting daarvan kan maken.
Daarvoor dan nodig , leeggewicht en de wijze van belading normaal ( personen en vracht), MTA's en MTM ( max toelaatbare massa) . En eventueel die camber hoek, wat achter bij sport en kleinere auto's vaak gedaan wordt voor betere stabiliteit in bochten, en to 15% hogere druk dan uitgerekent verantwoordt.
Maar ook voor elke situatie de maximum snelheid waar je geen minuut overheen gaat.

Van de banden volgende, maar als je niet alles vindt geef dan de maten en zoek naar xl//.
Maximum load of loadindex.
Snelheidscode ( voor gewone auto's tussen Q en W).
Soort band om de referentiedruk te bepalen.
En beoordeel of de band van die profielblokken heeft die over de bandwang doorlopen, dan compenseer ik het draagvermogen op de bandwang aangeven daarop.

Voorbeeld: 195/65R15 95T XL
Dan is 91 de loadindex en staat voor maximum load 690 kg .
T is de snelheidscode en staat voor maximum snelheid van de band 190km/u.
XL staat voor XL en dan heeft de band een referentiedruk, die ik verder AT druk zal noemen van 2,9 bar.
De standaard load in deze maat heeft Loadindex 91 met 615kg max draagvermogen En AT-druk 2,5 bar.
XL/reinforced/Extraload staat vaak ook los van de maten ergens op de bandwang.

Groeten van een Eigenwijze zelf benoemde Bandendruk-specialist.
( ja dat is ) Peter

[ Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 714269 op 07-12-2015 11:23 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
De bandenspanning is afhankelijk van het veer demper systeem.
Heb je slechte schokdempers, dan wil je dat systeem niet gaan overbelasten met te stijve veren / banden.

De achterkant geeft altijd rechtuitstabiliteit dus is het belangrijk dat deze altijd contact houdt met de weg en niet gaat liggen zweven. Wat de ideale waarde is van te veel factoren afhankelijk.

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 319464

Anoniem: 58485 schreef op zondag 06 december 2015 @ 11:11:
Banden nooit buiten specificaties oppompen, ze gaan dan 'coupen' wat inhoudt dat ze 'verkeerd' af gaan slijten. Je raakt zo sneller door je band heen dan normaal.

Tweede; de specificatie kan je altijd opvolgen, maar als jij vind dat 2.5 voor en 2.3 achter prettiger rijdt moet je dat doen :)
Het wordt cuppen genoemd en meestal moet de oorzaak daarvan gezocht worden bij verkeerd uitgelijnde auto en soms balanceren of te laag bandendruk. Maar met de moderne band mits de bandenspanning niet extreem laag is, (dus tegen bijna geen druk aan) of veels te hoog (bijna tegen max. bandenfabrikant) dan zou ik me daar niet al te veel zorgen om maken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Azerox
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 05-05 19:54
Bedankt voor je uitleg, Peter! Ik ben weer een stukje wijzer geworden.

Helaas is het voor mij nog niet duidelijk waarom bij deze auto de voor- en achterbanden op dezelfde spanning moeten komen te staan. Je ziet de voorbanden ook meer ingedrukt worden dan de achterbanden (ivm de motor). Bij mijn vorige auto's (ouder) was dit effect veel minder omdat daar de voorbanden meer spanning dan de achterbanden moesten hebben.

Ik zet ze zelf altijd 2.4 rondom al sinds ik de auto heb en dat lijkt het beste te rijden. Dit ook omdat ik ongeveer 40k per jaar maak over eigenlijk enkel snelweg.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • chrisborst
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 16-05 14:44
Mijn ervaring is dat het ook uit maakt wat voor auto je rijdt.
Ik rij een honda Insight en daar geven ze standaard 2.3 bar op. Een aantal mensen hebben verschillende drukken geprobeerd en die geven aan dat 3 bar het fijnste rijdt.
Ik heb dat laatst ook uitgeprobeerd en ik vind 3 bar rondom inderdaad prettiger rijden. De auto is veel stabieler in de bochten en heeft minder last van zijwind. Je levert wel een beetje comfort in, maar daar krijg ik weer een lager brandstofverbruik voor terug.

Moraal van het verhaal, gewoon lekker uitproberen!
Zolang je maar de maximale druk die op de zijkant van de band niet overschrijd.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jwvdst
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 14-05 14:54
ligt aan de werkzaamheden die ik er mee doe in het veld maximaal 1 bar voor de trekker en 1,2 voor de aanhanger. Zodra we de weg op gaan kan ik met 1 druk op de knop alle banden in 4 min oppompen naar respectieveliek 2 en 4 bar. Met die zachte banden wil je echt niet rijden op de weg want dan dwijl je alle kanten op....

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MedionAkoya
  • Registratie: Januari 2014
  • Laatst online: 06-05 13:55

MedionAkoya

Niet geschoten is altijd mis

Op een HCH is de bandenspanning op allen vier de banden 2,1 bar.
Waarschijnlijk door de accu die in de achterbank verwerkt zit.

[ Voor 33% gewijzigd door MedionAkoya op 21-01-2016 15:30 ]

Trein?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jorisjan
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 04-05 20:48
Het is allemaal zo enorm relatief. Net alleen de auto, maar ook het type banden maken uit. Daarnaast je rijstijl en de omstandigheden.

Hou het advies van je fabrikant aan als RICHTLIJN maar zelf experimenteren met enkele tienden hoger of lager kan prima. Als jouw auto fijner stuurt met iets meer of juist iets minder spanning dan is dat PRIMA.

Wat slijtage betreft kun je een experimentje doen: zet een krijtstreep over de volle breedte van je banden. Rj een paar km. Is de krijtstreep in het midden weggesleten dan zijn je banden te hard opgepompt. Aan de zijkanten gesleten: te zacht. Alleen aan de binnenkant of de buitenkant gesleten: check de UITLIJNIJNG.

Als je je auto fijner vindt rijden met hard opgepompte banden dan kun je bij de volgende bandenwissel overwegen om wat hardere banden te kopen (stijvere wang). Die zijn in de regel minder comfortabel maar geven wel een betere "stuurrespons" maar dat is zoals gezegd een groot deel smaak...
Pagina: 1