Twee groepen op dezelfde fase of op twee verschillende fasen kan zeker verschil maken. Namelijk bij dezelfde fase moet die fase alle vermogen leveren. Bij de normale verdeling van een installatie in groepen mag je altijd rekenen met een gelijktijdigheidsfactor, dat betekent dat vijf groepen van 16 A geen rekening hoeft te worden met 5 keer 16 = 80 A voor de hoofdzekering. Uiteraard is dat bij een kookgroep anders, daar is wel terdege de kans groot dat het opgegeven vermogen ook zal worden gebruikt. Dus houd rekening met een eventueel nodige verzwaring van de hoofdzekering.
Dat is één punt, van ondergeschikt belang, want het kan heel gemakkelijk worden opgelost.
Maar er is nog een aspect dat al even zijdelings is aangeroerd. Dat is het vermogen van 9 kW. Is de kans reëel dat dit vermogen ook werkelijk wordt gebruikt? Indien ja, dus niet alleen maar een piekvermogen van een paar seconden, dan zou eigenlijk bij een gewone huisinstallatie met 16 A groepen de kookgroep driefasig moeten zijn. Het schemaplaatje biedt ook deze optie.
Bovendien staat het ook duidelijk aangegeven met "
Fuse min. 16 A x 3".
Tenslotte, ik ben het eens met de opmerking dat het feit dat je zo'n vraag op een forum moet stellen betekent dat je minimaal iemand met een degelijk verstand van zaken erbij zou moeten roepen. Naar alle waarschijnlijkheid kun je daar naast evengoed best een heleboel zelf uitvoeren, dat spreekt elkaar niet tegen. Een vakman heeft het immers ook ooit moeten leren onder begeleiding van een senior vakman.
PS:
Bij het strikt houden aan dat advies van niet alles tegelijk inschakelen kun je inderdaad wat je veronderstelde volstaan met de huidige twee groepen. Maar onthoudt iedereen dat, ook na een aantal jaren? Goed je zult er bij vergeten geen brand door krijgen, hooguit een doorgeslagen zekering. Lastig als je een heel lekkere maaltijd aan het bereiden bent, maar geen ramp. Beetje lastiger evenwel als het de (verzegelde) hoofdzekering is die doorslaat. Het is dus aan te bevelen hierin te voorzien met nog een groep er bij te laten plaatsen. En daaraan komt dan toch de vraag, of je een 3-fasen aansluiting hebt want met die 9 kW zit je toch echt wel op het randje van wat bij een gewone huisaansluiting nog op één fase kan.
[
Voor 21% gewijzigd door
Techneut op 13-10-2015 15:33
]