414524 schreef op dinsdag 22 september 2015 @ 11:59:
Jeroen3, dank voor de opheldering. Blij dat ik de laders gebruik. Kabels is dus geen probleem.
Wat ik wel vreemd vind dan: mijn auto, hoe stabiel is die spanning? Daar zit ten slotte geen apple chip in toch? Waarom levert die geen schade op aan mijn iPhone?
Loeberce: kwestie van pech, weleens een stoel overheen gerold, slijtage, etc.
Stabiliteit en Applechip zijn twee verschillende dingen.
De 'chip' van Apple is puur een identificatiemiddel. Op de datalijnen van de USB aansluiting wordt een bepaald voltage gezet. Dat wordt bereikt door pull-up en pull-down weerstanden te plaatsen op die contacten in de oplader. Daar door krijg je b.v. 3,2v op de Data-TX en 2,3v op de Data-RX.
De telefoon/tablet meet die waarden en bepaalt aan de hand daar van of de aangesloten oplader 'genuine equipment' is.
Er zijn trouwens meer merken die dit trucje uithalen, elk met hun eigen waarden die bepalen of de oplader origineel is. O.a. Samsung doet dit ook voor zijn High-Speed opladers.
De stabiliteit van de oplader is hier niet mee verbonden. Dat wordt gewoon bepaald door hoe goed het oplader circuit is gemaakt. Chinese opladers hebben veel minder filtering, minder bewaking op het afgegeven voltage en (most dangerous of all) minder isolatie tussen de 230v stopcontactkant en de 5v uitgang. Er kunnen dus makkelijker vonken overschieten e.d.
In princiepe kan je een USB oplader maken van 10 Ampere (5V x10A = 50Watt), maar wat je daadwerkelijk gebruikt om op te laden, is afhankelijk van hoeveel stroom het aangesloten apparaat vraagt.
Vanuit de oplader gezien dwing je volts op aan het apparaat, maar ampere's worden door het apparaat gevraagd. Je lader is alleen in staat om te leveren wat gevraagd wordt, tot het maximum wat hij kan afgeven. Vraag je meer, dan zal hij dat gewoon proberen te leveren. Een goede oplader heeft daar voor circuits aan boord die dat in de gaten houden en b.v. ampere's beperken, de lader uitschakelen of op basis van hitte de lader gewoon uitschakelen (meer vragen dan levercapaciteit = oververhitting)
En dat is waar die identificatie systemen om de hoek komen kijken.
Normale USB is 5V/0,5A (2,5Watt). Dat is bar weinig en dus is men nieuwe, krachtiger opladers aan het ontwikkelen. Die kunnen dan b.v. 5V/2A (10Watt) leveren.
Echter, omdat de Ampere's gevraagd worden, en je als telefoon/tablet de oplader niet meer wil vragen dan wat hij kan geven (raakt hij oververhit enzo, met alle gevolgen van dien), moet er een systeem zijn om te bepalen wat de oplader precies kan afgeven.
Door middel van de identificatie weet de telefoon/tablet dat hij aan een originele oplader is aangesloten die 5V/2A kan leveren. De telefoon/tablet zet zijn inwendige accu-oplader-circuit dan op hoog-vermogen stand en trekt het volle vermogen van de oplader. Hij laad dan sneller op.
Knoop je de telefoon/tablet aan een aansluiting die zichzelf niet identificeert, dan zal je telefoon/tablet niet in hoog-vermogen stand gaan opladen. Hier door weet hij zeker dat hij niet méér vraagt van de oplader dan wat hij kan afgeven, waardoor risico's worden beperkt.
[
Voor 4% gewijzigd door
McKaamos op 27-09-2015 11:29
]