Chinese kabels + apple lader

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • 0 Henk 'm!

414524

Topicstarter
Gaat je telefoon daar kaduuk van?
Lees af en toe horrorverhalen van wel ivm een chip ofzo van apple die in de 'erkende' kabels/ laders zit. Is dit een broodje aap? Zou met wisselende voltages/ spanning oid te maken hebben die goedkope laders/ kabels niet goed onder controle zouden kunnen houden. Heb een € 1,00 kabel in de auto en idem voor in huis, gebruik in huis wel de apple laders, maar die kabels gingen zo snel kapot.

[ Voor 17% gewijzigd door 414524 op 21-09-2015 20:25 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 08:18
Kabel, nee.
Voeding, ja. Inclusief potentieel (levens)gevaar voor de gebruiker.

In te goedkope voedingen is de hoogfrequente transformator en het ontwerp om de USB zijde te isoleren van de netspanning van dergelijk lage kwaliteit dat dit een reel elektrocutiegevaar oplevert.

Daarnaast is de spanning die uit deze opladers komt vaak niet netjes 5.x Volt DC, maar een ernstig bevuild met ruis en pieken (ripple) en kan deze geen 5 Volt vasthouden als deze belast is met bijvoorbeeld het oplader van je telefoon.
De kabel kan hier wel een rol spelen met kabelverlies waardoor er minder dan 5 Volt aan het uiteinde van de kabel over is, maar als dat het geval is zou de telefoon moeten stoppen met opladen. Omdat het batterij management circuit dan toch geen energie meer in de accu kan stoppen.

Voorbeeld:
http://www.righto.com/201...ipad-chargers-pricey.html
YouTube: EEVblog #388 - Fake Apple USB Charger Teardown

Origineel:
http://lygte-info.dk/revi...power%20adapter%20UK.html
http://www.righto.com/201...ger-teardown-quality.html

Vergeleken:
http://www.righto.com/201...gers-in-lab-apple-is.html

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • loeberce
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 07-05 15:13
Ik ben toch wel nieuwsgierig hoe je de kabels snel kapot krijgt. Ik heb een ipod uit 2004 en zelfs die kabel doet het nog. En alle kabels van zijn opvolgers (iphones 3G, 4, 4S, 5S en 6; ipad 2 en 4) doen het nog vandaag de dag.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

414524

Topicstarter
Jeroen3, dank voor de opheldering. Blij dat ik de laders gebruik. Kabels is dus geen probleem.
Wat ik wel vreemd vind dan: mijn auto, hoe stabiel is die spanning? Daar zit ten slotte geen apple chip in toch? Waarom levert die geen schade op aan mijn iPhone?
Loeberce: kwestie van pech, weleens een stoel overheen gerold, slijtage, etc.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 08:18
Hoe zit dat dan precies in je auto? USB Stekker in je dashboard?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • heuveltje
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:07

heuveltje

KoelkastFilosoof

Een stabiele 5v bron maken is niet iets waar apple een patent op heeft ofzo :)
Dus waarom zou daar een apple chip in je auto moeten zitten ?

Heuveltjes CPU geschiedenis door de jaren heen : AMD 486dx4 100, Cyrix PR166+, Intel P233MMX, Intel Celeron 366Mhz, AMD K6-450, AMD duron 600, AMD Thunderbird 1200mhz, AMD Athlon 64 x2 5600, AMD Phenom X3 720, Intel i5 4460, AMD Ryzen 5 3600 5800x3d


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 08:18
De iPhone 5+ communiceert met IC'tjes in de kabel om na te gaan wat voor een type accessoire het is. Hoeveel vermogen het accessoire kan leveren, en of het accessoire goedgekeurd is door Apple.

De Auto heeft geen IC'tje nodig als je een eigen kabel gebruikt.

Ik doe overigens gemiddeld 1 jaar met een oude (chiploze) 40-pin connector kabel van Apple voordat de siliconen isolatie aan de buitenkant loslaat. De kabel functioneert dan nog steeds, alleen is het minder fraai. Ik heb nog nooit een Apple kabel defect gehad met kabelbreuk. Genoeg el-cheapo usb mini's daarentegen, maar daar kun je er zo weer 5 van kopen voor de prijs van één Apple kabeltje.

"Nep" Apple kabels kun je makkelijk herkennen want deze gebruiken PVC isolatie en gaan vaak defect aan de solderingen aan één van de twee connectoren. Deze hebben namelijk geen gegoten connector, in tegenstelling tot USB Mini/Micro.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sepio
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 07-05 16:27
De brouwkwaliteit van de kabel kan wel een rol spelen in de snelheid waarmee de telefoon opgeladen kan worden. Denk hierbij aan de dikte en materiaal van de aders. Een goede video hierover vind je hieronder.
YouTube: USB Charger Cable Review - The Good, the Bad...and the Ugly!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • McKaamos
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

McKaamos

Master of the Edit-button

414524 schreef op dinsdag 22 september 2015 @ 11:59:
Jeroen3, dank voor de opheldering. Blij dat ik de laders gebruik. Kabels is dus geen probleem.
Wat ik wel vreemd vind dan: mijn auto, hoe stabiel is die spanning? Daar zit ten slotte geen apple chip in toch? Waarom levert die geen schade op aan mijn iPhone?
Loeberce: kwestie van pech, weleens een stoel overheen gerold, slijtage, etc.
Stabiliteit en Applechip zijn twee verschillende dingen.
De 'chip' van Apple is puur een identificatiemiddel. Op de datalijnen van de USB aansluiting wordt een bepaald voltage gezet. Dat wordt bereikt door pull-up en pull-down weerstanden te plaatsen op die contacten in de oplader. Daar door krijg je b.v. 3,2v op de Data-TX en 2,3v op de Data-RX.
De telefoon/tablet meet die waarden en bepaalt aan de hand daar van of de aangesloten oplader 'genuine equipment' is.

Er zijn trouwens meer merken die dit trucje uithalen, elk met hun eigen waarden die bepalen of de oplader origineel is. O.a. Samsung doet dit ook voor zijn High-Speed opladers.

De stabiliteit van de oplader is hier niet mee verbonden. Dat wordt gewoon bepaald door hoe goed het oplader circuit is gemaakt. Chinese opladers hebben veel minder filtering, minder bewaking op het afgegeven voltage en (most dangerous of all) minder isolatie tussen de 230v stopcontactkant en de 5v uitgang. Er kunnen dus makkelijker vonken overschieten e.d.

In princiepe kan je een USB oplader maken van 10 Ampere (5V x10A = 50Watt), maar wat je daadwerkelijk gebruikt om op te laden, is afhankelijk van hoeveel stroom het aangesloten apparaat vraagt.
Vanuit de oplader gezien dwing je volts op aan het apparaat, maar ampere's worden door het apparaat gevraagd. Je lader is alleen in staat om te leveren wat gevraagd wordt, tot het maximum wat hij kan afgeven. Vraag je meer, dan zal hij dat gewoon proberen te leveren. Een goede oplader heeft daar voor circuits aan boord die dat in de gaten houden en b.v. ampere's beperken, de lader uitschakelen of op basis van hitte de lader gewoon uitschakelen (meer vragen dan levercapaciteit = oververhitting)

En dat is waar die identificatie systemen om de hoek komen kijken.
Normale USB is 5V/0,5A (2,5Watt). Dat is bar weinig en dus is men nieuwe, krachtiger opladers aan het ontwikkelen. Die kunnen dan b.v. 5V/2A (10Watt) leveren.
Echter, omdat de Ampere's gevraagd worden, en je als telefoon/tablet de oplader niet meer wil vragen dan wat hij kan geven (raakt hij oververhit enzo, met alle gevolgen van dien), moet er een systeem zijn om te bepalen wat de oplader precies kan afgeven.

Door middel van de identificatie weet de telefoon/tablet dat hij aan een originele oplader is aangesloten die 5V/2A kan leveren. De telefoon/tablet zet zijn inwendige accu-oplader-circuit dan op hoog-vermogen stand en trekt het volle vermogen van de oplader. Hij laad dan sneller op.

Knoop je de telefoon/tablet aan een aansluiting die zichzelf niet identificeert, dan zal je telefoon/tablet niet in hoog-vermogen stand gaan opladen. Hier door weet hij zeker dat hij niet méér vraagt van de oplader dan wat hij kan afgeven, waardoor risico's worden beperkt.

[ Voor 4% gewijzigd door McKaamos op 27-09-2015 11:29 ]

Iemand een Tina2 in de aanbieding?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

414524

Topicstarter
McKaamos, hulde voor je duidelijke reactie! Ik maak me geen zorgen meer :)
Pagina: 1