Je snapt nog steeds niet helemaal wat je aan het doen bent.
NIC1 is prima, dat is de NIC die naar de router gaat? (in de temp situatie)
Als je de locatie gaat wijzigen is het inderdaad ook prima om dan NIC1 op 10.0.0.1 te hangen.
Maar dan ga je de fout in:
ervolgens maak in het Hyper-V manager een Virtual Switch aan en selecteer NIC 2. Als ik het vervolgens goed lees vink ik "Allow management operation system etc." AAN. Omdat ik tenslotte wil dat mijn VM machine waarop AD, DNS en DHCP op draait uitgegeven word naar NIC 2.
Nee! Waarom zou je op NIC2 het "Allow management operation system" vinkje nog aanzetten? Ik heb juist een heel pleidooi gehouden dat dat juist niet een gewenste situatie is. Alles wat je op NIC2 hangt (zowel fysiek als virtueel) zit op 1 logisch netwerk, dat vinkje is compleet onnodig en maakt het ook nog eens complexer.
Ik ga even van de gewenste situatie uit:
1 netwerk, zonder vlans met 1 subnet, 10.0.0. (toch?)
NIC1 10.0.0.1, kabeltje in het netwerk.
NIC2 niks, maar wel kabeltje in het netwerk.
In deze situatie hoef je dus helemaal het "Allow management operation system etc" vinkje niet aan te vinken!!
Je Hyper-V bak haalt alles via NIC1 en je VM's halen alles via NIC2. Het vinkje is alleen benodigd als je maar 1 NIC hebt, en je dus zowel je VM's als je Hyper-V bak over 1 kabeltje wilt hebben.
Internet zal in die situatie ook gewoon werken, zolang je maar de juist dns en gateway meegeeft.
Dus op NIC1 zet je die static goed, op NIC2 zet je niks en de VM's geef je ook een static of een dhcp.
Wat jij nu gedaan hebt (door dat vinkje in te schakelen) is dat er waarschijnlijk een virtuele adapter aangemaakt is op je hyper-v bak, deze zal (via dhcp) een 10.0.0.x gekregen hebben. Het enige voordeel wat je nu hebt is dat je hyper-V bak ook naar het 10.0.0.x segment kan. Je kan het voor nu nog even aan laten staan, maar het is vooral belangrijk dat je weet wat het doet.
In de toekomstige situatie is dat dus niet nodig, want dan doet hij dat gewoon via NIC1.
Even terug naar de temp situatie:
Je denkt te simpel over routering, je heb een gateway ingesteld van 10.0.0.2, dit is je VM die dhcp doet (zal wel de DC zijn), maar dat is geen router. Denk eens na, je hele 10.0.0.x heeft toch geen internet? Waar moet hij dat vandaan halen? Magisch van NIC1? Dat is een heel ander netwerk. Dat gaat hyper-v niet magisch voor je oplossen. NIC1 en NIC2 zijn echt gescheiden netwerken, benader ze ook zo. Ik heb in mijn eerdere post aangegeven hoe je dit op kunt lossen. En ik verzin zojuist nog een eenvoudigere manier:
1) Pak je oude router erbij
2) Zet de WAN poort op DHCP
3) Geef hem een lan subnet van 10.0.0.x en geef hem IP 10.0.0.138 (je simuleert nu je toekomstige Thompson)
3a) Vergeet niet dhcp uit te zetten op je oude routertje
4) Zet tussen je NIC1 van je server en je kabel die van je hoofdrouter komt een switch
5) Sluit op deze switch NIC1 van je server en en de WAN poort van je oude routertje aan.
6) Je oude routertje krijgt nu op zijn WAN poort 192.168.0.x (van je hoofdrouter). 1 van de lanpoorten sluit je aan op NIC2. Je hebt nu wel NAT achter NAT, maar dat boeit even niet.
7) Zet DHCP goed (scope, dns, gateway) en sluit je laptop aan op een andere lanpoort van je oude routertje. De laptop zal een IP van je DC krijgen en als je DHCP scope goed staat zal hij als gateway 10.0.0.138 krijgen. Dat is je oude routertje, en die gaat weer naar je hoofdrouter en dan naar het internet
Als je bij je server als een switch hebt (stap 4) kun je natuurlijk daar gewoon je oude routertje op aansluiten.
En als je straks op locatie zit:
Begin in ieder geval met "Allow management operation system etc" uit te zetten, maakt het onnodig complex. Je hyper-V doos zal dan ook twee IP's in 10.0.0.x hebben (want je gaat NIC1 wijzigen), en dat kan voor rare zaken gaan zorgen....
[
Voor 5% gewijzigd door
FreakNL op 16-09-2015 14:29
]