Floris-K schreef op woensdag 02 september 2015 @ 19:53:
Ja dat klopt. De thermostaatkraan is in te stellen op 20-40 graden en deze zorgt ervoor dat het warme water vanuit de stadsverwarming op de juiste temperatuur wordt aangeleverd.
We merken bijvoorbeeld ook dat wanneer de thermostaat op 25 graden staat en de radiatoren in de bijkeuken of uitbouw op 5 dat deze ook maar lauwwarm worden. De 25 graden die door de thermostaatkraan wordt geregeld.
Jullie vloerverwarming wordt dus alleen gestuurd door de thermostaatkraan op de vloerverwarming-verdeler.
Een pomp zoals in die tweakersblog link, heb ik ook lang gebruikt, die zijn zeer handig omdat de pomp dan alleen draait bij warmtevraag. Maar in jouw geval heb je daar niks aan.
De knop op de verdeler kan alleen het circulerende water in de vloer op temperatuur houden als er een constante aanvoer van warm water is. Ga je nu die pomp uitschakelen door zo'n pompschakelaar te plaatsen, dan valt de warmte weg en zal je vloer gaan afkoelen. Die pompschakelaar kan en zal nu niet meer aangaan omdat die juist warm water verwacht.
Zo'n pomp is dus alleen goed bruikbaar als je hem kan gebruiken in combinatie met een kamerthermostaat (die de CV-ketel aanstuurt, of een klep van de standsverwarming).
Sowieso hebben jullie nu het probleem, dat de vloer te koud blijft. Met 20 of 25 graden krijg jij die kamer nauwelijks warm. Een radiator heeft al helemaal te weinig aan die temperatuur zoals je hebt gemerkt.
Een vloerverwarming-thermostaat hoort ingesteld te zijn op zo'n 35 graden. Bij ons staat ie op ongeveer 40 graden. Max is volgens mij zo'n 45 graden.
Je moet dus zien te zorgen dat je pomp gaat draaien als de kamer te koud wordt.
Ik moest een sturing verzinnen die werd getriggerd vanuit mijn Chronoterm kamerthermostaat, vandaar dat ik een relais heb gebouwd. De Chronoterm kan namelijk geen pomp aansturen alleen een CV-ketel of zo'n klep. Dat was dus moeilijk, met een 30 Volt signaal wat daar uit kwam voor de sturing.
Maar volgens mij zou je dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een max wandkamerthermostaat, die dan een draadloos signaal afgeeft naar een "eQ-3 MAX! Tussenstekker schakelactor". Deze kan namelijk gewoon via 220V een pomp aanzetten.
Dan zal zodra de wandthermostaat ziet dat het te koud is, de pomp aanschakelen.
Nadeel is dat de wandthermostaat pas de pomp uitschakelt als de temperatuur bijna is bereikt. Maar als het water in de vloer dan inmiddels al langer 35 graden is, zal de woonkamer langer blijven doorwarmen en zal ze temperatuur nog verder oplopen. Daar moet je dus wel wat finetunen.
Dat is ook de reden dat ik persé de Chronoterm wilde blijven gebruiken. Die is intelligent genoeg om de pomp echt een stuk eerder uit te schakelen omdat hij "leert".
De rest van het huis kan je gewoon voorzien van eerder genoemde thermostaatknoppen.
[
Voor 68% gewijzigd door
psy op 02-09-2015 20:30
]
8.960 Wp - 16 kW Daikin L/W - 2 x MHI L/L - gasloos sinds 2017 - Loxone - SAP/IS-U/ABAP - rijdt nog LPG ;-)