Aangezien onze stofzuiger uit elkaar is gevallen, hebben wij een nieuwe nodig. Graag zou ik mijn overwegingen daarbij delen met andere Tweakers die het enigszins interesseert. Ik vind geen stofzuiger topic op Tweakers, anders zou ik dat wel aanvullen. Mocht het wel bestaan, excuses.
Wat kan er nu in vredesnaam interessant zijn aan een stofzuiger? Nou, als je zoals ik degene bent die de vloeroppervlakte van een huis (135 m2 in ons geval) stofvrij moet houden, zou het fijn kunnen zijn als je een beetje nadenkt over wat je prettig vindt. Wat kan er zoal belangrijk zijn aan een stofzuiger, naar mijn mening?
Hierbij neem ik geen steel-stofzuigers, kruimelzuigers en robo-zuigers in aanmerking omdat ik dat niet zoek. Het staat iedereen vrij het aan te vullen
1. Energieverbruik, een thema dat het bij mij altijd goed doet
Van oudsher waren stofzuigers absolute grootverbruikers, de wattages schoten de lucht in omdat producenten wisten dat bij consumenten het idee leeft dat een stofzuiger beter zuigt als zijn vermogen hoger is. Dit is niet helemaal waar, je hebt verschillende technieken en sommige technieken hebben minder watt nodig om toch tot een bevredigende zuigkracht te komen.
Wat verbruikt dat nu, zo'n stofzuiger? Onze huidige stofzuiger is een Miele Black Pearl, met een vermogen van 2200 watt. Wij gebruiken hem meestal op ongeveer 2/3 van zijn vermogen, dat zal grofweg 1500 watt zijn al moet ik dat nog een keer opmeten. Met een 2e kind op komst, verwacht ik dat ik 2x in de week het huis zal stofzuigen en daar zeker een uur mee bezig ben. Dat betekent dus, dat we ongeveer 1.5 kWh per week verbruiken. Per jaar is dat dan (je bent enkele weken op vakantie maar er gaat ook wel eens wat mis en dan stofzuig je extra) ongeveer 50 x 1.5 = 75 kWh.
De EU verplicht producenten tegenwoordig om energiezuinige apparaten te maken. Vanaf 1 september 2014 is het maximaal vermogen 1600 watt, per 1 september 2017 gaat dat naar 900 watt. Er zijn inmiddels verschillende modellen op de markt met een vermogen van onder de 900 watt. In onze situatie, zou een stofzuiger met een vermogen van 750 watt ongeveer de helft verbruiken van onze huidige Miele. Een besparing van grofweg 37.5 kWh, wat overeenkomt met 8.62 euro per jaar. Dat is geen groot bedrag, maar alle beetjes helpen en het milieu vaart er wel bij. Of iig beter
Bij dit punt wil ik nog even aanstippen dat de nieuwe Numatic stofzuigers (Henry, Harry, James, Hetty) over het algemeen werken op slechts 420 watt, met een extra krachtige modus van 620 watt. Indrukwekkend zuinig! De zuigkracht zou wel een stuk minder zijn dan bij de eerder modellen (600 watt eco-1200 watt turbo), die echter ook bekend stonden om hun enorme power.
2. Zuigkracht. Met de nieuwere eco stofzuigers moet je letten op de zuigkracht, die is niet altijd even goed. En met een zwakke stofzuiger ben je langer bezig, wat ook het verbruik niet ten goede komt. Zoals gezegd is de zuigkracht niet per se afhankelijk van het vermogen in watt, volgens een recente test van de Consumentenbond scoorden stofzuigers met een wat lager wattage het best op zuigkracht. Wordt vaak niet standaard aangegeven bij de specificaties. De oudere modellen van Numatic scoren uitstekend op zuigkracht, de nieuwere eco modellen zijn wat minder krachtig.
3. Actieradius. Hoe ver kom je met de stofzuiger? In ons huis is het NET niet mogelijk om de stofzuiger ergens in te pluggen vanaf waar je de hele verdieping kunt stofzuigen. Dan moet je dus stopcontacten wisselen. Dat is 3x extra wisselen voor 3 verdiepingen en dat is niet fijn. Onze huidige stofzuiger heeft een kabel met een lengte van 6.5m, een paar extra meters vind ik dus erg prettig. Met name Bosch en Numatic bieden stofzuigers aan met een extra lang snoer van ongeveer 12 m. Dan kan ik vanaf 1 punt de gehele verdieping + de trap zuigen, een ongekende luxe.
Een ander aspect is een lange stang, zodat je de spinnenwebben van het plafond kunt zuigen zonder dat je een krukje nodig hebt. Daar vind je niet zo makkelijk informatie over, al wordt er wel vaak aangegeven of een stofzuiger een telescoopstang heeft.
4. Gewicht. Wij hebben zoals gezegd 3 verdiepingen, dan moet de stofzuiger 2x mee de trap op. Het is dan prettig als ie een beetje makkelijk op te pakken is en niet te zwaar is. Onze huidige stofzuiger weegt 8.4 kg all-in, helaas geven fabrikanten vaak alleen het gewicht op van de stofzuiger zonder accessoires.
5. Geluid. Stofzuigers zijn vreselijk lawaaiige dingen, en hoe meer vermogen, hoe lawaaiiger ze vaak zijn. Al hangt dat ook af van isolatie, maar meer isolatie betekent weer meer gewicht... wat echter makkelijk is, is dat een energiezuinige stofzuiger vaak ook stiller is. Twee vliegen in 1 klap.
Onze huidige stofzuiger produceert 76 dB, een stil model van Siemens nog maar 66 dB en ook met de meest recente Henry modellen kun je onder de 70 dB uit komen, ik lees zelfs dat 63 dB mogelijk is.
6. Snoer automatisch oprolbaar: dat levert extra gebruiksgemak en is standaard op de meeste stofzuigers. De Numatic modellen hebben het niet, deze moet je handmatig oprollen waarbij dat bij de Henry modellen met een handig systeem mogelijk is. Bij de James modellen moet je er mogelijk helemaal zelf omheen wikkelen. Handmatige systemen zijn wel zuiniger met energie en kunnen niet kapot gaan.
7. Reinigingsklasse: er zijn tegenwoordig ratings voor hoe goed stofzuigers harde en zachte oppervlakken kunnen reinigen. A is de hoogste categorie. Aangezien wij geen vloedkleed/tapijt hebben zijn voor ons alleen de harde oppervlakker van belang. De meeste wat betere stofzuigers halen hier een A label.
8. Huisdieren en allergieën: er zijn stofzuigers die specifiek zijn aangepast voor mensen met huisdieren. Ook is het soort stoffilter van invloed op hoeveel allergenen terug de omgevingslucht in worden geblazen. Voor mij is dit niet van belang, maar mensen met allergieën voor huisstofmijt e.d. zou ik wel aanraden hier op te letten.
9. Aanwezigheid stofzak: je hebt stofzuigers met en zonder stofzak. Beidne hebben hun voor- en nadelen. Bij een zakloze stofzuiger hoef je de stofzak niet te vervangen en is er volgens mij geen sprake van verlies aan zuigkracht naarmate de stofzuiger voller raakt, wel hebben ze vaak een lagere inhoud/capaciteit (sneller vol) en moet je de filters regelmatig reinigen. Ook is het legen van een stofzuiger zonder zak een aangelegenheid waarbij veel stof vrij kan komen, dit is niet bevorderlijk voor mensen met allergieën en gevoelige luchtwegen.
Zelf heb ik gekozen voor een stofzuiger met zak.
10. Inhoud stofzak: hoe groter de stofzak, hoe minder vaak deze vervangen hoeft et worden en hoe minder kosten je er aan hebt. Onze huidige Miele heeft een inhoud van 4.5 L, vaak zie je dit ook bij modernere stofzuigers al komt ook 5L vaak voor. Uitblinkers op dit vlak zijn de Numatic stofzuigers die gewoonlijk een capaciteit hebben van 8 of 9L, of zelfs tot 15L!
11. Betrouwbaarheid/degelijkheid: voor ons een heel belangrijk punt. Miele staat goed bekend maar onze huidige Miele heeft zeer gevoelige plasticdelen die snel kapot gaan. Alsnog biedt Miele een aardige kwaliteit als je de feedback van consumenten mag geloven, ook stofzuigers van Bosch/Siemens staan vrij goed bekend. Daarbij zijn de instapmodellen van Bosch wel berucht. Uitblinkers op betrouwbaarheid zijn weer de Numatic stofzuigers, die heel simpel in elkaar zitten en oerdegelijk zijn. Ze worden ook veelal door schoonmaakbedrijven toegepast en kunnen dus tegen intensief gebruik.
12. Uiterlijk: tsja, dit is heel persoonlijk. Zo heel bijzonder wordt het niet, al zien de Dyson stofzuigers er uit als iets uit Star Trek. Mij trekt dat minder. De standaard Miele, Bosch of Siemens ziet er gewoon acceptabel uit. Negatieve uitschieters zijn de Numatic stofzuigers, die er uit zien of ze ontworpen zijn voor 4-jarigen. Ver beneden de kritische grens van wat acceptabel is, en die is bij ons vrij laag. Absoluut smakeloos, iets uit de Teletubbies of een inrichting voor mensen met een agressiestoornis. Nieuwere modellen zijn iets minder afzichtelijk doordat je het lachebekje er al dan niet op kunt klikken. Als je het weg laat zien ze er wat zakelijker/gewoner uit.
13. Prijs: je vindt stofzuigers in allerlei categorieën. Als je goedkoop uit wilt zijn, dan is goedkoop soms duurkoop. Een energiezuinig apparaat kan je een tientje besparen per jaar, dat is 100 euro als ie toen jaar mee gaat. Qua prijs/kwaliteit zijn het wederom de Numatic stofzuigers die er wat mij betreft bovenuit steken.
Goed, ik denk dat ik zoe de meeste punten wel heb gehad.
Alles in ogenschouw nemende, neig ik zeer sterk naar een Numatic Henry Plus Eco. Zuinig, degelijk, zeer groot bereik (snoer van 12.5m en lange stang) en een redelijk prijskaartje (rond de 200 euro). Nadelen zijn het wat hogere gewicht en het design, wat in mijn optiek zo onvoorstelbaar knullig is dat de NLse taal tekort schiet. Dat is uiteraard zeer subjectief. Alle aanvullingen en ervaringen, positief of negatief, zijn welkom
Wat kan er nu in vredesnaam interessant zijn aan een stofzuiger? Nou, als je zoals ik degene bent die de vloeroppervlakte van een huis (135 m2 in ons geval) stofvrij moet houden, zou het fijn kunnen zijn als je een beetje nadenkt over wat je prettig vindt. Wat kan er zoal belangrijk zijn aan een stofzuiger, naar mijn mening?
Hierbij neem ik geen steel-stofzuigers, kruimelzuigers en robo-zuigers in aanmerking omdat ik dat niet zoek. Het staat iedereen vrij het aan te vullen
1. Energieverbruik, een thema dat het bij mij altijd goed doet
Van oudsher waren stofzuigers absolute grootverbruikers, de wattages schoten de lucht in omdat producenten wisten dat bij consumenten het idee leeft dat een stofzuiger beter zuigt als zijn vermogen hoger is. Dit is niet helemaal waar, je hebt verschillende technieken en sommige technieken hebben minder watt nodig om toch tot een bevredigende zuigkracht te komen.
Wat verbruikt dat nu, zo'n stofzuiger? Onze huidige stofzuiger is een Miele Black Pearl, met een vermogen van 2200 watt. Wij gebruiken hem meestal op ongeveer 2/3 van zijn vermogen, dat zal grofweg 1500 watt zijn al moet ik dat nog een keer opmeten. Met een 2e kind op komst, verwacht ik dat ik 2x in de week het huis zal stofzuigen en daar zeker een uur mee bezig ben. Dat betekent dus, dat we ongeveer 1.5 kWh per week verbruiken. Per jaar is dat dan (je bent enkele weken op vakantie maar er gaat ook wel eens wat mis en dan stofzuig je extra) ongeveer 50 x 1.5 = 75 kWh.
De EU verplicht producenten tegenwoordig om energiezuinige apparaten te maken. Vanaf 1 september 2014 is het maximaal vermogen 1600 watt, per 1 september 2017 gaat dat naar 900 watt. Er zijn inmiddels verschillende modellen op de markt met een vermogen van onder de 900 watt. In onze situatie, zou een stofzuiger met een vermogen van 750 watt ongeveer de helft verbruiken van onze huidige Miele. Een besparing van grofweg 37.5 kWh, wat overeenkomt met 8.62 euro per jaar. Dat is geen groot bedrag, maar alle beetjes helpen en het milieu vaart er wel bij. Of iig beter
Bij dit punt wil ik nog even aanstippen dat de nieuwe Numatic stofzuigers (Henry, Harry, James, Hetty) over het algemeen werken op slechts 420 watt, met een extra krachtige modus van 620 watt. Indrukwekkend zuinig! De zuigkracht zou wel een stuk minder zijn dan bij de eerder modellen (600 watt eco-1200 watt turbo), die echter ook bekend stonden om hun enorme power.
2. Zuigkracht. Met de nieuwere eco stofzuigers moet je letten op de zuigkracht, die is niet altijd even goed. En met een zwakke stofzuiger ben je langer bezig, wat ook het verbruik niet ten goede komt. Zoals gezegd is de zuigkracht niet per se afhankelijk van het vermogen in watt, volgens een recente test van de Consumentenbond scoorden stofzuigers met een wat lager wattage het best op zuigkracht. Wordt vaak niet standaard aangegeven bij de specificaties. De oudere modellen van Numatic scoren uitstekend op zuigkracht, de nieuwere eco modellen zijn wat minder krachtig.
3. Actieradius. Hoe ver kom je met de stofzuiger? In ons huis is het NET niet mogelijk om de stofzuiger ergens in te pluggen vanaf waar je de hele verdieping kunt stofzuigen. Dan moet je dus stopcontacten wisselen. Dat is 3x extra wisselen voor 3 verdiepingen en dat is niet fijn. Onze huidige stofzuiger heeft een kabel met een lengte van 6.5m, een paar extra meters vind ik dus erg prettig. Met name Bosch en Numatic bieden stofzuigers aan met een extra lang snoer van ongeveer 12 m. Dan kan ik vanaf 1 punt de gehele verdieping + de trap zuigen, een ongekende luxe.
Een ander aspect is een lange stang, zodat je de spinnenwebben van het plafond kunt zuigen zonder dat je een krukje nodig hebt. Daar vind je niet zo makkelijk informatie over, al wordt er wel vaak aangegeven of een stofzuiger een telescoopstang heeft.
4. Gewicht. Wij hebben zoals gezegd 3 verdiepingen, dan moet de stofzuiger 2x mee de trap op. Het is dan prettig als ie een beetje makkelijk op te pakken is en niet te zwaar is. Onze huidige stofzuiger weegt 8.4 kg all-in, helaas geven fabrikanten vaak alleen het gewicht op van de stofzuiger zonder accessoires.
5. Geluid. Stofzuigers zijn vreselijk lawaaiige dingen, en hoe meer vermogen, hoe lawaaiiger ze vaak zijn. Al hangt dat ook af van isolatie, maar meer isolatie betekent weer meer gewicht... wat echter makkelijk is, is dat een energiezuinige stofzuiger vaak ook stiller is. Twee vliegen in 1 klap.
Onze huidige stofzuiger produceert 76 dB, een stil model van Siemens nog maar 66 dB en ook met de meest recente Henry modellen kun je onder de 70 dB uit komen, ik lees zelfs dat 63 dB mogelijk is.
6. Snoer automatisch oprolbaar: dat levert extra gebruiksgemak en is standaard op de meeste stofzuigers. De Numatic modellen hebben het niet, deze moet je handmatig oprollen waarbij dat bij de Henry modellen met een handig systeem mogelijk is. Bij de James modellen moet je er mogelijk helemaal zelf omheen wikkelen. Handmatige systemen zijn wel zuiniger met energie en kunnen niet kapot gaan.
7. Reinigingsklasse: er zijn tegenwoordig ratings voor hoe goed stofzuigers harde en zachte oppervlakken kunnen reinigen. A is de hoogste categorie. Aangezien wij geen vloedkleed/tapijt hebben zijn voor ons alleen de harde oppervlakker van belang. De meeste wat betere stofzuigers halen hier een A label.
8. Huisdieren en allergieën: er zijn stofzuigers die specifiek zijn aangepast voor mensen met huisdieren. Ook is het soort stoffilter van invloed op hoeveel allergenen terug de omgevingslucht in worden geblazen. Voor mij is dit niet van belang, maar mensen met allergieën voor huisstofmijt e.d. zou ik wel aanraden hier op te letten.
9. Aanwezigheid stofzak: je hebt stofzuigers met en zonder stofzak. Beidne hebben hun voor- en nadelen. Bij een zakloze stofzuiger hoef je de stofzak niet te vervangen en is er volgens mij geen sprake van verlies aan zuigkracht naarmate de stofzuiger voller raakt, wel hebben ze vaak een lagere inhoud/capaciteit (sneller vol) en moet je de filters regelmatig reinigen. Ook is het legen van een stofzuiger zonder zak een aangelegenheid waarbij veel stof vrij kan komen, dit is niet bevorderlijk voor mensen met allergieën en gevoelige luchtwegen.
Zelf heb ik gekozen voor een stofzuiger met zak.
10. Inhoud stofzak: hoe groter de stofzak, hoe minder vaak deze vervangen hoeft et worden en hoe minder kosten je er aan hebt. Onze huidige Miele heeft een inhoud van 4.5 L, vaak zie je dit ook bij modernere stofzuigers al komt ook 5L vaak voor. Uitblinkers op dit vlak zijn de Numatic stofzuigers die gewoonlijk een capaciteit hebben van 8 of 9L, of zelfs tot 15L!
11. Betrouwbaarheid/degelijkheid: voor ons een heel belangrijk punt. Miele staat goed bekend maar onze huidige Miele heeft zeer gevoelige plasticdelen die snel kapot gaan. Alsnog biedt Miele een aardige kwaliteit als je de feedback van consumenten mag geloven, ook stofzuigers van Bosch/Siemens staan vrij goed bekend. Daarbij zijn de instapmodellen van Bosch wel berucht. Uitblinkers op betrouwbaarheid zijn weer de Numatic stofzuigers, die heel simpel in elkaar zitten en oerdegelijk zijn. Ze worden ook veelal door schoonmaakbedrijven toegepast en kunnen dus tegen intensief gebruik.
12. Uiterlijk: tsja, dit is heel persoonlijk. Zo heel bijzonder wordt het niet, al zien de Dyson stofzuigers er uit als iets uit Star Trek. Mij trekt dat minder. De standaard Miele, Bosch of Siemens ziet er gewoon acceptabel uit. Negatieve uitschieters zijn de Numatic stofzuigers, die er uit zien of ze ontworpen zijn voor 4-jarigen. Ver beneden de kritische grens van wat acceptabel is, en die is bij ons vrij laag. Absoluut smakeloos, iets uit de Teletubbies of een inrichting voor mensen met een agressiestoornis. Nieuwere modellen zijn iets minder afzichtelijk doordat je het lachebekje er al dan niet op kunt klikken. Als je het weg laat zien ze er wat zakelijker/gewoner uit.
13. Prijs: je vindt stofzuigers in allerlei categorieën. Als je goedkoop uit wilt zijn, dan is goedkoop soms duurkoop. Een energiezuinig apparaat kan je een tientje besparen per jaar, dat is 100 euro als ie toen jaar mee gaat. Qua prijs/kwaliteit zijn het wederom de Numatic stofzuigers die er wat mij betreft bovenuit steken.
Goed, ik denk dat ik zoe de meeste punten wel heb gehad.
Alles in ogenschouw nemende, neig ik zeer sterk naar een Numatic Henry Plus Eco. Zuinig, degelijk, zeer groot bereik (snoer van 12.5m en lange stang) en een redelijk prijskaartje (rond de 200 euro). Nadelen zijn het wat hogere gewicht en het design, wat in mijn optiek zo onvoorstelbaar knullig is dat de NLse taal tekort schiet. Dat is uiteraard zeer subjectief. Alle aanvullingen en ervaringen, positief of negatief, zijn welkom