Lijkt me een prima keuze, heeft alles wat je maar nodig hebt, en biedt genoeg flexibiliteit om met genoeg RAM, SSD (aftermarket) en HDD uit te rusten. Hou wel in gedachten dat het ding 2.5Kg is, niet bepaald 'licht', maar als je niet te veel buiten je dagelijkse reisjes om hoeft te zeulen met het ding is dat natuurlijk nog te doen. Een goede tas doet ook wonderen. Kijk naar crumpler of samsonite om maar wat te noemen.
Semi-off-topic:Aionicus schreef op woensdag 19 augustus 2015 @ 00:19:
[...]
Je maakt toch zeker een grapje hoop ik ? De dag dat apple goedkoper is in prijsverhouding qua hardware dan normaal custom build of merk aanschaf is de dag dat steve jobs uit zijn graf op staat.... aka never gonna happen.
Ik weet niet onder welke steen jij leeft, maar dat is al sinds de switch naar Intel zo. Waarschijnlijk reken jij behuizingen, esthetiek en integratie niet mee, maar zelfs dan is het niet heel moeilijk om werkstations en laptops naast elkaar te zetten waarbij Apple vaak genoeg de goedkopere optie is. Probeer voor de grap maar eens een Xeon workstation te configureren met dezelfde, of betere specs dan een model van Apple maar wel onder de prijs. Of een laptop met QHD resolutie of hoger. Of een AiO met een 5k scherm voor minder geld dan een iMac.
Uiteraard kan je altijd wel iets vinden dat qua 'specs' hetzelfde is maar 'goedkoper' dan iets van Apple valt vies tegen. Of je een werkbaar systeem hebt is net wat meer dan een CPU, RAM en een mobo bij elkaar gooien. Appels met Peren vergelijken (pun intended) heeft natuurlijk geen zin. Een iMac is geen losse PC, een Workstation geen netbook en een muis is geen toetsenbord. (om het rijtje maar duidelijk af te maken

)
Om het makkelijk te maken zou je de Mac Pro kunnen nemen, dat is een doorsnee Xeon workstation, met Apple's ontwerp er bij. Kost je 3024, dan heb je (puur op een greep specs):
- 12GB DDR3 ECC RAM, 1866Mhz (3x4GB configuratie)
- Quad Core Xeon E5 3.7Ghz
- 256GB PCIe SSD (~1GB/s read, ~800MB/s write, 4 PCIe lanes)
- Twee D300 FirePro videokaarten met allebei 2GB dedicated geheugen
- C602-J Chipset voor ranzig veel bandbreedte
Voor het gemak laten we de dual Gigabit Ethernet poorten, zes Thunderbolt poorten, 802.11ac en BT even buiten beschouwing, net als de andere aansluitingen en ondersteunde I/O. Dit is al weer een ouder model, dus je zou makkelijk een vergelijkbaar apparaat voor veel minder geld moeten kunnen maken, right?
Even een greep uit de pricewatch:
RAM: 178,- (niet makkelijk te vinden: CT3K51272BR160BJ)
CPU: 313,- (goedkoopste E5 op 3.7Ghz)
SSD: 192,- (Goedkoopste PCIe M.2, beetje valsspelen, want geen 4 lane apparaat...)
GPU: 2x 703 = 1406,- (W7000, want er is geen losse D300 makkelijk te koop)
Subtotaal: 2089,-
Dan heb je nog nodig:
- PSU
- Behuizing
- Moederbord
Te beginnen met het moederbord: er moeten twee PCI-e x16 sloten beschikbaar zijn, er moet een Xeon E5 op passen, er moet een PCIe SSD in kunnen. Geheugen zal bij dit soort borden by default al wel passen. Behalve dat onderdelen moeten passen, moeten ze natuurlijk ook even snel zijn, of sneller, en tenminste dezelfde features implementeren. Een filter op chipset, socket, M.2 en x16 slots levert op: None! Er zijn geen borden met die specs. Zonder M.2 dan maar.. PCIe SSD's heb je ook in non-M.2 form factors en zijn nog steeds PCIe. De C602-J is ook lastig voor de consument te vinden, dus dan maar de wat mindere C602-A. De eerste kandidaat: Asus Z9PA-U8. Prima bordje, prima prijs: 267,-
Maar, de SSD dan? Die "SSD: 192,- (Goedkoopste PCIe M.2)" wordt een ander model, de eerste SSD met een moderne controller met gewone PCIe is een Intel, voor 409,- hoewel die dan wel een tikje trager is.
Subtotaal tot zo ver inclusief moederbord en andere SSD: 2573,-
Dan hebben we nog een behuizing en voeding nodig. Om dat de componenten nu allemaal bekend zijn is de voeding prima uit te rekenen:
CPU: 130 Watt
GPU: 2x 150 = 300 Watt
SSD: 12 Watt
RAM: 9 Watt (worst-case scenario)
Mobo: 10 Watt (Gokje, de PCH alleen al gebruikt 8 Watt)
Minimale voeding moet dus kunnen leveren: 461 Watt.
Qua aansluitingen hebben we minimaal twee 6-pins aansluitingen, een ATX moederbord connector, en een 8-pins dubbele ATX12V connector nodig. Hij moet ook 90% efficient zijn, want dat is die in de Mac Pro immers ook. Minimaal 80 Plus Gold dus... (en eigenlijk nog hoger, want gold komt vaker net onder de 90% dan er op/over) Dark Power Pro 10 it is! 128 euro er bij.
Dan nog een behuizing, EEB compatible met minimaal ATX formaat support. Er was ooit een goedkope Spire, maar die is er niet meer. Volgende optie is een Chieftec voor 74 euro. Not bad.
Bij de 2573 tellen we de voeding en de behuizing op, en komen we op om bij 2775 euro uit te komen. Dat zijn de kale kosten om het ding te bouwen, met minimale vergelijkbare specs als een Mac Pro. Moet je wel zelf de onderdelen ophalen, zelf bouwen, en zelf je support zijn ;-) En wat dat ophalen betreft: dat is ook niet gratis, de meeste mensen zullen het laten verzenden. De Mac Pro wordt gratis verzonden. De zelfbouw-pro zal je bij random winkels bestellen, die nooit tegelijkertijd leveren, en altijd weer extra kosten met zich mee brengen.
Dus, koop je een goed geïntegreerd werkstations met een bak snelle I/O, dan kost dat bij Apple 3024.
Bouw je het zelf, dan kan je met veel werk voor 2775 een vergelijkbaar apparaat in termen van tweaker-specs nabouwen. Voor de 249 euro die je dan over hebt moet je alle andere zaken dus nog regelen. Ook je software licentie. OS X krijg je bij je hardware, de licentie (levenslang) ook. Windows 10 Pro gaat je 149 euro kosten en is de enige vergelijkbare licentie. 100 euro over. Verzendkosten zullen ook niet mals zijn, stel dat je het voor elkaar krijgt om bij 3 leveranciers te bestellen en de kosten afhankelijk van gewicht en formaat rond de 30 euro liggen, dan is van je 'flinke besparing' nog 70 euro over aan het eind van de rit. En dan moet je alles nog zelf gaan bouwen en afwerken ook. Het eindresultaat is niet bepaald 'mooi' en qua I/O ben je opeens weer in 2003. Geen verzameling USB3 en Thunderbolt 2 poorten... toch wel jammer als je het ook wel had kunnen hebben.
TL;DR: als je alles zelf doet en een net wat mindere Mac Pro bouwt heb je 70 euro minder betaald!
Ja, ik heb om 03:30 niks beters te doen, nachtelijk onderhoud monitoren...
[
Voor 100% gewijzigd door
johnkeates op 19-08-2015 03:33
]