Er is ook een verschil tussen meerwerkuren en overwerkuren. De grens daartussen is wat bij de werkgever een standaard voltijdcontract is, dus als dat 40 uur is dan is de grens 40 uur; als het 36 uur is dan is de grens 36 uur.
Meerwerkuren: als iemand een part time contract heeft (dus bijvoorbeeld voor 30 uur terwijl 1 FTE 40 uur is), dan zijn dat de uren die de werknemer meer werkt dan wat in zijn contract staat tot 40 uur. Meerwerkuren kunnen via tijd voor tijd (1:1) verdisconteerd worden of uitbetaald. Bij uitbetaling worden meerwerkuren betaald als normale werkuren: stel dat twee werknemers beiden 40 uur werken, maar de een heeft een contract voor 30 uur en de ander voor 40 uur (alle andere contractuele bepalingen zijn het zelfde), dan moeten beiden precies het zelfde gecompenseerd worden voor die 40 uur (dus inclusief pensioenopbouw etc.!)
Overwerkuren: Alles boven de standaard fulltime werkweek, dus alle uren boven 40 als er een 40-urige werkweek geldt voor 1 FTE. Ook hier kan gekozen worden voor tijd voor tijd, of voor uitbetaling. De beloning van overwerkuren mag wel afwijken van normale werkuren.
Een bepaling dat de eerste x overuren voor "eigen rekening" zijn, kan dus alleen gelden voor overuren (boven de 40 uur), niet voor meerwerkuren (boven contracturen maar onder de 40 uur). Als meerwerkuren voor eigen rekening zouden zijn, dan zou iemand met een 20-urig contract die 30 uur werkt namelijk minder verdienen dan iemand met een 30-urig contract die 30 uur werkt en dat mag niet.
Een contract met een "verwacht aantal werkuren" kan sowieso niet. De uren die in het contract staan zijn altijd een minimum. De werkgever moet de werknemer minimaal dat aantal uren laten werken (en als er niet genoeg werk is, dan toch dat aantal uren uitbetalen), de werknemer moet minimaal dat aantal uren beschikbaar zijn voor werk. Dus als je een contract voor 30 uur hebt, maar je wordt maar voor 20 uur ingepland, dan moet de werkgever je toch 30 uur betalen - tenzij je eerder opgespaarde tijd voor tijd opneemt. Maar die opgenomen tijd voor tijd telt dan als gewone werkuren. Dus stel dat je een week 40 uur werkt (30 uur + 10 meerwerkuren) en de volgende week 20 uur (30 uur - 10 uur tijd voor tijd), dan word je gewoon betaald alsof je beide weken 30 uur hebt gewerkt.
In geval van een conflict over de werktijden, zal een rechter altijd aannemen dat er een arbeidscontract bestaat ter hoogte van het gewoonlijk gewerkte aantal uren. Dus stel dat je een contract voor 20 uur hebt maar je wordt maandenlang voor 30 uur ingepland, dan is het dus
de facto een 30-urig contract geworden ondanks dat er "20 uur" in het contract staat. Dit geldt echter alleen als de meerwerkuren worden uitbetaald. Want als je die maanden lang elke week 10 uur tijd voor tijd hebt opgespaard, dan heb je eigenlijk maar 20 uur gewerkt, precies zoals in je contract staat. (En de werkgever dient je ook in de gelegenheid te stellen om de opgespaarde tvt-uren binnen een redelijke termijn op te nemen...)
[
Voor 22% gewijzigd door
Mx. Alba op 03-07-2015 14:30
]
Het is alleen een echte hetze als het uit Hetzerath komt, anders is het gewoon sprankelende ophef.