Even een simpel praktijk voorbeeld, aangezien iedereen je hetzelfde blijft en je weigert dit te geloven.
Bij mijn bedrijf rekent met als kosten voor een engineer 84 euro/uur, en is de initiele verkoopprijs (voor onderhandelingen/kortingen etc) naar klanten 225 euro/uur. Het bruto-uurloon van zo'n engineer zal iets van 20 euro/uur zijn.
Waarom zo'n groot verschil in loonkosten (20 euro) en werkelijke kosten? En waarom zo'n verschil tussen de werkelijke kosten en verkoopprijs?
Voor de kosten gaat het om een hele afdeling, daarbij een kleine voorbeeldlijst (bestaat uit veel en veel meer zaken):
- Loonkosten (afhankelijk van bedrijfsvoering, cao, onderhandelingen van contracten, ....).
- Reiskosten
- Werkbenodigdheden (pc/stoel/tafel)
- Pensioenkosten
- Overige werkgeverslasten
- Potentiele extra personeelskosten zoals inhuur indien/wanneer nodig. Daar betaal je meer voor, maar valt vooraf nooit in te schatten wanneer/hoeveel/waarom.
- Afdekken van uren zonder werk, soms heb je ook te weinig werk voor je afdeling maar dan zit iedereen er wel gewoon.
- Risico op overwerk (= hoger tarief)
- Vakantiegeld x2 (immers gaat het werk door als iemand vakantie neemt, dus dat moet weer overgenomen worden door inhuur/overwerk)
- Ziekte
- Afdekken van indirecte kosten (zoals management van de afdeling, binnenhalen van het werk)
- Afdekking van risico dat project langer duurt dan verwacht
- Kosten voor cursus/opleiding/training
- Overheadkosten zoals vergaderingen, werkplanningen, uren boekhouding, interne projecten en andere niet-declarabele uren die toch echt door iemand gewerkt moeten worden.
- ALLE kosten (kan zowel tijd als materiaal gerelateerd zijn) in geval van fouten/problemen die opgelost moeten worden.
Vervolgens heb je de 'winstmarge', verschil tussen kosten en de verkoopprijs. Daar zit echter niet volledig winst in zoals vaak wordt gedacht. Zo'n 30-40% hiervan zijn verborgen kosten die je niet uit de eerder genoemde afdeling kunt halen of afboeken. Ook hiervan een kleine beperkte samenvatting, anders blijf ik dagen bezig:
- Het gebouw met alle zaken zoals verzekering, water, elektriciteit
- Consumptiekosten als koffie/thee/kantine/papier/inkt/pennen/printers en alle andere benodigdheden waar alle afdelingen aanspraak op maken.
- Complete afdelingen (!) die niet direct bij klanten uren maken zoals hoger management, ICT, receptie, HRM, concierge, schoonmaakdienst, R&D, finance...
- Bedrijfskosten als belastingen, accountants etc.
Als je enkele maanden in detail de volledige financiele huishouding van het bedrijf doorpluist, is het misschien mogelijk om vanuit uurtarief een bruto loon te gaan bepalen. Maar zelfs dan zul je nog behoorlijk veel aannames moeten maken.
Wat hiervoor in de praktijk wordt gedaan bij bedrijven is eigenlijk heel simpel. Kijk aan het einde van het jaar naar de totale kosten die de afdeling heeft gemaakt. Deel dat door het aantal gedeclareerde uren, en voila - het bedrijf weet grofweg wat de kosten per uur zijn van mensen in die afdeling voor het volgende jaar.
Kijk vervolgens naar de kosten en inkomsten van het hele bedrijf, deze verhouding bepaald je minimum marge die je wilt bovenop de bovenstaande kostprijs en maakt je minimale uurtarief. Het maximale uurtarief is natuurlijk wat je verkoper eruit weet je slepen in de onderhandelingen.
Dit geeft 2 belangrijke punten, hinten en tips:
- Het bedrijf bepaald dus vanuit de kosten het uurtarief, niet andersom. Vandaar dat niemand een antwoord heeft want dit is extreem bedrijfspecifiek.
- Uurtarief is daarbovenop nog eens extra variabel, er is een minimum (nodig om bedrijf draaiende te houden, bestaande uit de genoemde opdelingen hierboven: gemiddelde uurkosten afdeling + minimale overhead marge), maximum (waarmee je onderhandelingen start, volledig aan de verkopers/marketing afdeling om te bepalen) en wat je gemiddeld krijgt (afhankelijk van hoe goed je marketing en verkopers waren dat jaar).
Door in te zien dat je uurtarief variabel is en uit meerdere onafhankelijke factoren bestaat (punt 2) en dat de kosten per persoon/afdeling/locatie/bedrijf/... anders zijn en dus ook compleet variabel, weet je dat je nooit vanuit uurtarief een brutoloon kunt gaan bepalen.
Immers krijg je dan 1 formule met enorm veel variabele (=onbekende) factoren, en dat valt nooit op te lossen. Een formule met 1 onbekende kun je uitrekenen, maar jij neigt naar een formule met slechts 1 bekende waarde, en dat valt nooit te doen.
[
Voor 25% gewijzigd door
Xanaroth op 30-05-2015 15:23
]