@ardana, ik ben het met je verhaal eens. Maar ja nogmaals: het is aan ieder om zelf te bepalen bij welke situaties hij/zij hoever gaat, en je mag er vind ik niet op veroordeeld worden dat je inconsistent gedrag vertoont omdat je bij A anders reageert dan bij A'. Die keuze moeten mensen gewoon behouden.
@sissors, nee ik sta niet in het telefoonboek want ik had een geheimnummer en ik heb me actief laten verwijderen uit het telefoonboek toen. Nu heb ik geen vaste lijn meer

Ik gaf het als voorbeeld.
FicoF schreef op dinsdag 16 december 2014 @ 08:55:
Momenteel doen bedrijven nauwelijks wat met jouw data. De folder van AH is niet gepersonaliseerd, als ik bij de Gamma een postcode opgeef en een decopeerzaag koop krijg ik niet na een jaar een aanbieding voor nieuwe zaagjes. Facebook toont mij nog steeds reclame die mij niets interesseert, Youtube en Tweakers etc ook.
Het paranoïde idee dat bedrijven van alles doodanalyseren is dus (nog) niet terecht. Daarnaast geeft bij zo`n kassaonderzoek meer dan 90% de postcode op. Het is dan ook de vraag of je niet meer opvalt als bij die 10% hoort.
Vergelijk dat met Hyves en solliciteren in het begin, moest je helemaal oppassen wat je daarop zette. Nu is het voor veel functies zo dat je juist een online netwerk moet hebben, dus moet je wat uitleggen als je geen FB/In hebt.
Ook zuinig zijn op je data is wat dat betreft data :-)
Is dat juist niet ook de gedachte die bedrijven en overheden willen creëeren en is dat niet de omgekeerde redenatie om die paar procent die niet meeloopt met de kudde direct als potentiele bedreiging zien, en om die reden dan toch maar mee te moeten doen?
Dus we kunnen:
1: meedoen met wat de maatschappij van je verwacht en alles maar gewoon doen zonder vraagtekens te stellen. Gevolg: je bent je privacy (gedeeltelijk) kwijt met alle gevolgen van dien (afhankelijk van wat ze dan weer bedenken om je te tracen).
2: niet meedoen en actief ervoor zorgen dat je zo lowprofile mogelijk blijft. Gevolg: je bent één van die uitzonderingen en wordt dus al aangevinkt als iemand die "iets uit te leggen" heeft.
Doesn't feel like a choice to me. Stukje "politics of fear" ook om mensen bang te maken voor toekomstige nadelige consequenties om ze met de neuzen 1 kant te laten uitwijzen....
Maar goed, het verschil is in ieder geval wel dat ik bewust de keuze maak om bij die 10% te horen die dan volgens jou opvalt en ik kan altijd voor mijzelf volledig onderbouwen waarom ik dit heb gedaan en ben me bewust van de consequentie dát ik later zou kunnen opvallen. Maar liever dat dan over 20 jaar "ermee" zitten, en dan denken "had ik toen maar.....".
Omdat bedrijven nu (nog) niet teveel doen met je data is geen garantie dat dit in de (nabije) toekomst niet (stilzwijgend) gaat veranderen. Iets wat nu geen kwaad kan wordt dat misschien wel over 10 jaar.
Stel dat ik nu enorm geinteresseerd ben in airsoften en ook alle spullen daarvoor koop en daaraast groot fan ben van Call of Duty. Nu is dat geen punt, maar als er over 10 jaar een oorlog uitbreekt, kun ik wellicht aangemerkt worden als een oorlog fanboy en potentiele dreiging omdat ik 10 jaar geleden van airsoften en call of duty hield. Ik heb dit voorbeeld nu behoorlijk gechargeerd, maar ik bedoel maar
De kerk, hét orgaan dat speciale toestemming heeft om je GBA gegevens te mogen gebruiken voor hun doeleinden, daar heb ik me in 2013 actief voor uitgeschreven enerzijds omdat ik niet gelovig ben en tegen de katholieke kerk als orgaan ben, anderzijds omdat zij geld (soort van subsidie) krijgen van de overheid voor elk ingeschreven lid. En als jouw ouders bepaald hebben dat je gedoopt bent e.d. ben je automatisch lid en krijgt de kerk dus slapend geld, geld dat je als belasting netjes afdraagt aan de fiscus. Veel mensen redeneren: ik ben ook niet gelovig, maar ja, ingeschreven staan kan geen kwaad, ik merk er niks van. Ik vind dat dát het korte antwoord is en wellicht door onwetendheid de gedachte erachter (nog) niet weten. Ja, het is "veel" werk om je uit te schrijven (kep 6 brieven moeten sturen, en daarna nog eens 2 replies op bisdommen die me nog wilde bekeren).
Ik heb ook mijn gemeente laten weten dat te allen tijde toestemming aan mij gevraagd moet worden wanneer deze gegevens verstrekt mogen worden aan derden.
Dit zijn één van de vele voorbeelden waarbij dingen standaard "aangevinkt" staan zonder dat je het in de gaten hebt, en onder water daarbij toch dat stramien blijft voeden en dus niet snel verandert.
En ik vind dat mensen er toch eens bij stil mogen staan wat het precies betekent allemaal, maar ik geef iedereen ook gewoon gelijk als dat dingen zijn waar men zich niet mee bezig wilt houden. De overheden/autoriteitenmachten horen hier in eerste instantie over te waken, maar ja, wie bewaakt de bewakers......
Ik ben me er gewoon heel erg van bewust en ik probeer te doen wat ik kan/wil doen.
[
Voor 5% gewijzigd door
Deathchant op 16-12-2014 14:13
]