Als jurist snap je in ieder geval de relevantie van nauwkeurigheid

Inmiddels staan er vijf reply's, ik zal deze hieronder beantwoorden:
De router ondersteunt 802.11n en mijn HP Elitebook Folio 9470m ook.
Dat zegt iets maar niet veel. Er kan rustig een factor zes verschil zitten in performance tussen een minimale en een zeer uitgebreide 802.11n apparaat.
Als je het zo bekijkt zit de router op 2/6 performance. Niet denderend, maar niet totaal rampzalig. Als ik specs van de HP Elitebook Folio 9470m opzoek zie ik dit:
Integrated Intel Centrino® 802.11 a/b/g/n 2x2 + BT Combo 4.0 HS, 802.11 a/b/g/n 2x2 + BT Combo 4.0 HS or 802.11 b/g/n 2x2 + BT Combo 4.0 HS
Drie mogelijkheden dus. Voor de huidige situatie niet zo relevant, omdat de slechtste van de drie overeenkomt met de specs van de router, dus in geen geval is de laptop de bottleneck. Het kan wel relevant zijn voor wat je opties zijn. Heb je een van de twee "a/b/g/n"-gevallen, dan kun je met een andere router gebruik maken van de 5GHz-band, wat bij goed signaal performance verdubbelt tov 2.4GHz. Heb je de "b/g/n"-optie, dan is dat geen optie met huidige hardware.
Inmiddels heb ik het met een ander videobestand nog eens geprobeerd en haal ik een snelheid van 11MB/s. Dit komt in de buurt van het theoretisch maximum van mijn router, omdat die slechts 100mbit ondersteunt. Waarom ik eerder 5MB/s haalde moet ik jullie het antwoord schuldig op blijven.
11MB/s is inderdaad erg dicht bij max wat je met een 10/100Mb NIC haalt. Ivm overhead ga je niet boven de 94Mb/s, dus 11.75MB/s uitkomen.
Waarom de ene keer 11MB/s en de andere keer 5MB/s? Vrijwel zeker heeft dat met WiFi ontvangst te maken. Je kunt WiFi niet vergelijken met een kabel die altijd hetzelfde levert. Als je ooit een ouderwetse TV met hark-antenne hebt moeten bedienen kun je makkelijk een beeld vormen. De orientatie van die antenne bepaalde uiterst gevoelig hoe goed of slecht je signaal was, en waar hij stond (ver van de muur, dichtbij muur etc) evengoed.
Dat geldt allemaal net zo voor WiFi, op de ene stoel is je signaal veel beter dan op de andere, als je laptop op tafel de ene kant op gedraaid staat zul je meer throughput halen dan als het anders gedraaid is.
Dan komt daar nog interferentie bij kijken. Als er andere WiFi netwerken te detecteren zijn kunnen die je netwerk storen. Non-WiFi storingsbronnen zoals babyfoons en beveiligingscamera's kunnen dat ook doen zonder dat je ze kunt detecteren. Of je er last van hebt hangt af van hoeveel verkeer er over zo'n andere netwerk gaat. Als je buurman niets doet heb je er geen last van. Is hij aan het downloaden (of films aan het streamen vanaf z'n NAS

) dan merk je het veel meer.
Komt bij dat als je 11MB/s haalt, ik sterk vermoed dat je kanaalbreedte op 40MHz ingesteld staat. Dat geeft hogere bandbreedte maar maakt je ook 3dB kwetsbaarder voor verstoring. Een AP die zich netjes gedraagt zal bij detectie van dergelijke storing terugspringen naar 20MHz, wat ongeveer je snelheid zal halveren. Het zou zomaar kunnen dat dat is hoe je van 11MB/s naar 5MB/s terugzakt.
Wanneer ik de laptop bekabeld aansluit op de switch, waar de NAS ook aan zit, behaal ik een snelheid van 46MB/s. Dit is ongeveer de maximale schrijfsnelheid van mijn NAS. Hieruit blijkt dus dat de router de bottleneck van de installatie is.
Je router en je WiFI
Als je laptop de b/g/n adapter heeft kan dat ding echt niet significant sneller dan wat je router aankan.
Wat Fr33z zegt is denk ik inderdaad de oplossing: De switch gaat terug in de doos en wordt omgeruild met een router die gigabit ondersteunt. Alleen op die manier kan ik draadloos de maximale snelheid van mijn NAS benutten.
Hohoho... 46MB/s is 368Mb/s. No way ga je dat met 802.11n met een 2x2 MiMo config (de a/b/g/n adaptes) halen. Beste wat je realistisch kunt verwachten is zo'n 200Mb/s (25MB/s) in dezelfde kamer als de router.
Wil je sneller dan dat, dan moet je naar 802.11ac gaan, zowel op de router als in je laptop. Dat kan zeker, maar dan zit je tegen meer kosten aan te kijken, maar ook meer werk - je laptop moet open, de NIC moet vervangen worden en mogelijk moet je een nieuwe BIOS flashen om af te dwingen dat de NIC herkend wordt.
Dat heb ik allemaal gedaan, mijn Lenovo X220 is voorzien van een mooie Intel AC-7260 NIC waarmee ik icm een Asus RT-AC66U (die ik overigens NIET zou aanraden - enige reden dat ik hem heb is dat ik het gratis kreeg en ik een gegeven paard niet in de bek kijk, al loopt hij wat mank) snelheden tot 290Mb/s in m'n woonkamer haal - en met een laptop met betere antennes (die van de X220 zijn notoir slecht afgeschermd) zou je zomaar >300Mb/s kunnen halen. Maar ik ben zo'n ouwe rot die al bijna twintig jaar PCs en laptops uit elkaar schroeft, van nieuwe BIOSsen voorziet en af en toe ook recovery doet als dat fout gaat. Je moet je afvragen of jij dat ook wilt gezien je mooie, waardevolle en niet al te oude laptop.
Stel je durft het aan, dan is de Intel AC-7260 zowat enige optie qua NIC- en gelukkig ook een goede. Qua router heb je heel veel keus. Ik zou de volgende zaken aanraden qua specs:
- Gigabit Ethernet poorten (maar zover was je ook al

)
- Minimaal 2x2 MiMo in de 5GHz-band. Dus "AC1200" of hoger. Vermijd "AC750" als de pest. Hoger ("AC1750" etc) heeft met jouw laptop evenwel geen meerwaarde. Daarvoor zou je een laptop moeten hebben met drie antennes en een 3x3 MiMo NIC.
- Als het even kan geen Broadcom (BCM4360) of om het even welke Mediatek chipset. Qualcomm Atheros is een goede keuze (dit ivm compatibility), Quantenna nog beter (performance).
- DFS support.
Die laatste verdient enige toelichting. DFS houdt in dat de AP voordat hij op een kanaal gaat zenden eerst een (of tien bij sommige kanalen) minuut luistert om interferentie te detecteren en als die er is kiest hij een ander kanaal. Dat is niet alleen handig en sociaal, maar verplicht om 15 van de 19 5GHz-kanalen te mogen gebruiken. Bovendien vallen alle 11 'high-power' kanalen in het DFS-bereik. Dus voor maximale performance moet je DFS hebben.
Daar komt bij dat 802.11ac standaard 80MHz kanalen gebruikt, oftewel blokken van 4 reguliere kanalen. Als je ac hebt en geen DFS gebruikt, gebruik je per definitie alle 4 non-DFS kanalen. En zal ieder andere ac-netwerk binnen bereik met jou interfereren. Niet handig.
Nu, leuk en wel, maar hoe herken je of een apparaat DFS ondersteunt? Muv een paar high-end AP's voor de zakelijke markt zul je het bij geen enkel apparaat op de doos of zelfs in de specs op de website zien staan

Enige manier om het te achterhalen is om te kijken welke kanalen je kunt instellen. Kun je in 5GHz alleen kanalen 36, 40, 44 en 48 instellen, dan doet je AP geen DFS. Kun je veel meer kanalen kiezen, incl kanalen boven de 100 (de high-power kanalen), dan zit je goed.
Oh, en om het nog ingewikkelder te maken: DFS certification in de US is niet in EU geldig en omgekeerd. Het komt helaas (te) vaak voor dat fabrikanten het alleen voor US doen
Vaak kun je op de websites van vendors screenshots vinden van de GUI van apparaten. Daar kun je kijken. Een paar vuistregels:
[list]• Asus doet vaker geen DFS in de EU dan wel, maar de AC68U is een mooie (zij het dure) uitzondering.
• Netgear doet bijna altijd wel DFS in EU, al moet je met bleeding-edge (R8000 bijv) oppassen dat het vaak pas na meerdere fw updates komt.
• Sitecom doet op geen enkele apparaat DFS (beleidskeuze, certificering kost geld)
• TP-Link doet vaak maar niet altijd in US DFS, maar in EU heb ik nog geen enkel DFS apparaat van ze gezien.
• Overige fabrikanten heb ik te weinig van gezien om een oordeel te kunnen vellen.
Dat alles gezegd, advies... geen enkel apparaat is perfect. Enige die aan al deze eisen voldoet die ik ken is de Netgear R7500 ("Nighthawk X4 - AC2350 Smart WiFi Router"), maar dat is wel erg dure overkill met prijskaartje boven de EUR 200...
Als je de eis 'geen Broadcom' laat vallen komt er als voordelige keus uitrollen de Netgear R6200v2, een eenvoudig maar goede routertje die maar EUR 67 kost. In reviews zie je dat het maar 2/3 van de snelheid haalt van z'n grotere broertjes met AC1600/1750, maar dat komt puur door de 2x2 MiMo vs de 3x3 van de duurdere. En jouw laptop gaat toch maar 2x2 aankunnen, dus die extra performance van de duurdere opties ga je toch niet terugzien. Met andere woorden, als je naar ac wilt zou ik deze aanraden.