Het begint met begrijpen wat een OR is en doet. Een OR is een ondernemingsraad -> een raad voor de onderneming. Ze zijn er dus niet puur en alleen voor het personeel, maar dienen te kijken wat voor het bedrijf het beste is.
Dus punten als 'fusie verliep niet lekker' is best iets wat ook gewoon MET een OR kan gebeuren, als die fusie goed is voor het bedrijf zal die ook met OR plaatsvinden, en ook dan kan het niet lekker lopen.
Als je het hele plaatje helder hebt, is het praten met de bestuurder ook een stuk makkelijker erover. Dan kan je namelijk duidelijk aangeven dat het voor hem/haar ook een significant hulpmiddel is en daarmee van meerwaarde. Vanuit die hoek, de OR goed verkopen als samenwerkingsverband gericht op een goede onderneming, is het een stuk makkelijker van de grond te krijgen.
In elk geval veel makkelijker dan de 'he ***, die fusie van jou ging niet goed, dus deze net-in-dienst-snotneus gaat eens even laten zien hoe het moet' instelling die ik nu een beetje proef. Dan eindig je met een niet werkend instrument, want dan gaat alle OR-tijd en budget op aan zaken als 'mediation' om de nieuwe OR en bestuurder zover te krijgen dat ze in 1 ruimte kunnen zijn. Dat kan jaren kosten afhankelijk van de bestuurder en hoe de OR tot stand is gekomen.
Belangrijkste is namelijk een goede sfeer en samenwerking, voor alle partijen, als de OR nuttig wil zijn. Daarvoor moet je een goede invalshoek kiezen. Zaken als je recht 'opeisen' en vakbonden erbij halen is nou net hoe je gelijk de OR op ramkoers zet met de ondernemer, met alle negatieve gevolgen van dien. Daarmee mis je dan gelijk de kern van de OR (wat is het beste voor het bedrijf) aangezien een dergelijke werksfeer alles behalve positief is.
Dus als je echt van mening bent dat de OR nodig is, doe dan je research en praat eens heel voorzichtig met de bestuurder, denk aan af en toe ballonnetjes oplaten op te laten wennen aan het idee. Wederom, altijd vanuit het positieve ('Een OR had dit mooi voor je uit kunnen zoeken' of 'Een OR had je hier beter bij kunnen helpen dan wij nu kunnen') Als je dan over een paar maanden het gesprek aanknoopt heb je al een beetje de reacties kunnen aftasten vanuit eerdere opmerkingen, en komt het niet volledig uit het niets opzetten voor de bestuurder.
Blijf voor jezelf helder houden dat het doel niet de OR moet zijn, maar een beter lopend bedrijf waarvan de OR een middel is, en probeer dat als leidraad aan te houden.
Vergis je er ook niet in, als deze bestuurder zelf het bedrijf van de grond af aan het opgebouwd, dan is de ervaring vrijwel altijd dat ze niet ineens langs een OR willen (en dus afhankelijk zijn daarvan) voor alle belangrijke beslissingen. Grote kans dat door de fusie, met waarschijnlijk bijbehorend extra medewerkers, de bestuurder nooit stil heeft gestaan bij de gevolgen op het vlak van een OR. Dan wordt dit voor diegene een heel groot bad-news gesprek, en is tact en voorzichtigheid des te belangrijker voor de werkrelatie.
Ik heb al in genoeg OR cursussen gezeten met mensen die problemen hebben met hun bestuurder, juist omdat de OR min of meer geforceerd door de strot is geduwd en de bestuurder constant alles eraan doet om de OR overal buiten te houden vanwege negatieve ervaringen in het verleden. Helemaal als die OR vanuit de werknemers dingen probeert/forceert, in plaats van het bedrijf als geheel voorop te stellen zoals zou horen.
Een OR vernieuwd regelmatig, een bestuurder is vaak permanent tot het pensioen in geval van een eigen bedrijf. Dus onderschat de gevolgen niet van een onwillende bestuurder, en probeer dat zo snel mogelijk te ontwijken en ontmantelen als je ermee doorzet.
[
Voor 65% gewijzigd door
Xanaroth op 04-09-2015 15:14
]