dion_b schreef op donderdag 09 oktober 2014 @ 01:28:
[...]
Overwogen om deeltijd HBO Bedrijfskunde te doen om toch iets van papier op zak te hebben. Is afgeraden simpelweg omdat het niets zinnigs toevoegt. HBO Electrotechniek zou daarentegen wel zin hebben. Een electrotechnicus met aanleg kan prima manager worden, een bedrijfkundige kan niet zonder meer electrotechniek doen

Ligt natuurlijk wel deels aan welke kant je op wilt gaan. Probleem is echter met bedrijfskunde erbij doen is dat je mogelijk achterloopt met betrekking tot ervaring waar de Electrotechniek je juist een voorsprong op de andere kan geven.
Wel redelijk kort door de bocht dat een electrotechnicus met aanleg kan prima manager worden, een bedrijfkundige kan niet zonder meer electrotechniek. 'Vroeger' zijn we een beetje doorgeschoten met het feit dat veel specialisten ook wel managertaker zouden moeten kunnen uitvoeren terwijl dat natuurlijk een heel ander takenpakket is.
Worden EVC's tegenwoordig enigszins geaccepteerd of is dat nog steeds enkel een administratief kunstje waar werkgevers weinig mee doen?
Tsurany schreef op woensdag 08 oktober 2014 @ 13:13:
[...]
Waarom zouden ze een MBO opleiding gekozen hebben als het niet ontbrak aan denkvermogen of motivatie? Er zijn heel weinig MBO'ers die wel op HBO niveau hadden kunnen functioneren maar bewust voor MBO gekozen hebben.
Jeugdigheid is hier natuurlijk ook debit aan. Niet de motivatie kunnen vinden om veel tijd in algemenere vakken te steken. Later tot het besef komen dat je niet alles hebt gedaan wat je zou kunnen. Het is niet zo dat het traject VMBO - MBO - HBO onwenselijk, slecht en/of minder is dan HAVO - HBO.
Hebben, bij instroom op het HBO, MBO'ers een achterstand op HAVO'ers? Ja, op diverse vlakken maar dat houdt niet in dat ze op andere punten weer een voorsprong hebben. Neem bijvoorbeeld het stukje inhoudelijke kennis maar ook (hopelijk) al goed weten wat je wil gaan doen. Een MBO'er is al meerdere jaren bezig met een leerpad terwijl de HAVO'er net van een relatief algemene opleiding afkomt. De kans op uitval doordat ze niet het juiste vakgebied (en een stuk motivatie) hebben gekozen is van een HAVO'er groter dan voor een MBO'er. Anderzijds is dit andersom het geval op basis van de 'theoretische' denkcapaciteit van een MBO'er
Ik vind het al erg genoeg dat zoveel MBO'ers doorstromen naar het HBO en dat ze overal beschermd worden door ze met zesjes te matsen bij alle niet-technische vakken.
En de havisten worden op de technische vakken gematst met zesjes omdat ze daar iets minder goed in zijn? Kom op zeg, ga je dadelijk ook nog zeggen dat MBO'ers gratisch studiepunten hebben gekregen op het HBO puur vanwege de achtergrond?
De algemene tendens lijkt hier af en toe zo te zijn dat MBO'ers net geen kasplantjes zijn en niet na kunnen denken maar enkel met hun handjes kunnen werken...
Mijn persoonlijke ervaring is dat MBO'ers op het HBO prima meekomen wanneer het om IT gaat maar dat, wanneer ze meer moeten doen dan een technisch kunstje, sneller afhaken of minder resultaat geven. En dat zijn vaak dezelfde redenen waarom ze oorspronkelijk op het MBO terecht gekomen zijn.
Mijn persoonlijke ervaring is dat een redelijk groot deel van de Havisten die een IT-opleiding gaan doen geen idee hebben waar ze aan beginnen en daarbij een hogere kans op uitval hebben, ze niet van de hoed noch de rand afweten als het op IT aankomt. MBO'ers veel vaker last hebben van het niet om kunnen gaan met de vrijheden die ze krijgen. (Dropouts vanuit het WO laat ik even buiten de discussie)
Beide instroompaden hebben voor- en nadelen, accepteer dat en haal er je voordeel uit in plaats van het bestempelen van onkundig
[
Voor 53% gewijzigd door
Napo op 09-10-2014 08:07
]