ecjanga schreef op woensdag 17 september 2014 @ 23:20:
(...)
Maar misschien kunnen mensen me hier vertellen waarom het zo leuk is. Wat zijn je werkzaamheden? Wat voor tests je uitvoert. Hoe je de test uitvoert. Hoe ziet je werkdag/week eruit. Wat voor cases bemoei je je mee. Ben je veel sociaal bezig? Of zit je juist 8 uur per dag achter een beeldscherm. Is het afwisselend werk of is het juist zeer geestdodend? Ik heb echt gewoon geen beeld bij het testen, maar wil er toch meer over te weten komen.
7 jaar geleden stoorde het mij dat niemand die vragen echt goed kon beantwoorden en na 7 jaar als (gedetacheerde) tester te hebben gewerkt moet ik bekennen dat ik het zelf ook niet goed kan. Maar ik doe een poging:
Wat zijn je werkzaamheden?
Elk bedrijf (en eigenlijk zelfs elk project) lijkt weer anders met testers om te gaan. De één stopt je in een SCRUMteam en laat je zelf de functionele eisen uitpluizen, overleggen met ontwikkelaars en werk plannen. Er zijn ook bedrijven die je onder een testmanager plaatsen, je een impact laten afgeven, een dichtgetimmerd ontwerp onder je neus schuiven en uitgeschreven testgevallen willen zien. Weer andere bedrijven zien testen als noodzakelijk kwaad, halen je binnen en verwachten dat je alles helemaal zelf regelt (van teststrategie tot rapportage) en dat je wonderen verricht. Ik heb alle varianten meegemaakt en op zich had het allemaal wel wat; het één is uitdagender, het ander is comfortabeler zeg maar. Werkzaamheden in de afgelopen 7 jaar omvatten onder meer:
- ontwerpen reviewen
- testgevallen opstellen
- teststrategie opstellen (risico analyse, verdeling van resources, gebruik van methoden en technieken)
- systeem intake
- testuitvoering (varieert van gestructureerd door je scripts heenlopen tot in het wilde weg klikken)
- test automatiseren
- rapporteren (tussentijdse voortgang en kwaliteit)
- Bevindingenadministratie
- leiden van User Acceptance Test
- proactief de projectleider op risico's wijzen
Maar soms ook:
- tweedelijns helpdesk
- functioneel beheer
- gebruikerstraining geven
- handleiding schrijven
- beetje programmeren
- demo's geven
Ben je veel sociaal bezig?
Dat hangt meer van jezelf / je collega's af dan van het testvak op zich. Wanneer je als tester serieus wordt genomen, zal je veel interactie hebben met verschillende rollen in het projectteam (ontwikkelaars, ontwerpers, projectmanagers, beheerders). Maar zoals in de vorige perikoop beschreven, kan dat erg verschillen per klus. Socialskills zijn erg belangrijk, maar in een groter team kunnen sommige testers het zich permitteren om zich op te sluiten met hun werk en toch uitstekende prestaties te leveren.
Is het afwisselend werk of is het juist zeer geestdodend?
Het kan absoluut geestdodend zijn op zijn tijd, maar wanneer je meer vrijheid krijgt van je opdrachtgever, kan je 'er zelf wat van maken'. Ik heb veel structuren opgezet en zaken geautomatiseerd gedurende de periode van saai/weinig werk. Maar zoals je in de lijst met werkzaamheden kon zien: er kan ook heel veel afwisseling in zitten: als je je opstelt als iemand met veel inzet en verantwoordelijkheidsgevoel, wordt je sneller ergens bij betrokken. Dus
Wat voor cases bemoei je je mee? Zo veel mogelijk!
Waarom het zo leuk is
- De veelzijdigheid
- Goed je hersens kunnen gebruiken
- Op veel verschillende niveaus bezig zijn (van strategie tot praktische uitvoering)
- Het testvak is nog erg in ontwikkeling
- In de detachering krijg je ontzettend veel verschillende situaties voor je kiezen. Dat geldt natuurlijk voor detachering in het algemeen, maar als tester sta je veel meer in de organisatie dan een beheerder of ontwikkelaar (is mijn conclusie althans).