Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wkrooshof
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 25-04 10:52
Waarschuwing, geen tweak blog rechten, tl;dr: stage frustratie

5 maanden, 20 weken, 100 dagen en meer dan 800 uur. Dit is de hoeveelheid tijd die ik kwijt ben geraakt aan mijn tussentijdse stage. Kwijt geraakt? Ja, kwijt geraakt.

Als 4e jaars informatica student te Windesheim met 1 openstaande herkansing, heb ik er voor gekozen mijn stage minor te volgen in het laatste minor semester. Hierdoor zou ik 10 maanden ‘stage’ lopen doordat het afstuderen rechtstreeks volgt. Ideaal om te wennen aan de omstandigheden met betrekking tot een full time baan, je loopt immers bijna een heel jaar bij 2 verschillende bedrijven en leert zo omgaan met een groot aantal omstandigheden, zowel positief als negatief.

Gedurende mijn stage periode heb ik hard gewerkt, ben ik aanwezig geweest bij alle terugkomdagen op school en is zowel mijn tussen als eindevaluatie beoordeeld met een dikke voldoende. Een 7,5. Het eindproduct zou zelfs gedemonstreerd worden bij de grootste klant van het bedrijf, de voldoende is binnen, appeltje eitje zou je zeggen.

Maar niets is minder waar, het belangrijkste onderdeel voor school, de documentatie lag nog bij mijn schoolbegeleider. Liggen in de zin van, liggen. Er is een nakijknorm/nakijktermijn vastgesteld van 25 dagen. Maar, aangezien docenten oppermachtig zijn, is het mogelijk dat de docent op de 24e dag een mailtje stuurt met daarin: ‘Mijn excuses, het duurt wat langer door de vele verslagen’, en de termijn is weer verlengd, want; de leerling is op de hoogte gesteld.

Voordat ik mocht beginnen met afstuderen moet ik een puntenaantal van 175 hebben, ik heb 174 punten. Dus de beoordeling van mijn stage is zeer belangrijk voor het mogen beginnen aan afstuderen. Terwijl ik dit 3 weken voor mijn oplevering al heb doorgegeven moet ik mijn verslag 27 januari inleveren, precies de dag dat het afstuderen begint. Prima, dan begin ik een week later.

Maandag 27 januari. Ik lever het verslag in bij de begeleider en vertel hem dat ik het liefst heb dat het snel wordt nagekeken, reactie op deze opmerking: ‘Vertel dat dan eerder.’, pardon? Dat heb ik je 3 weken geleden verteld en vorige week tijdens de eindpresentatie nogmaals, in het bijzijn van mijn bedrijfsbegeleiders. Dit is dan even langs hem heen geglipt, kan gebeuren. Ik hoor later vandaag of hij de indruk heeft dat het verslag voldoende is of niet, als het voldoende is moet ik wel direct morgen (28 januari) beginnen met afstuderen, anders loop ik achter. Mooi, goede deal!

10 minuten later kom ik aan bij mijn stage plek, deze is immers op loopafstand van school. Een mailtje van mijn begeleider, waarin hij zegt: ‘Er moet nog wel het een en ander gebeuren, maar ik verwacht dat dit goed gaat komen, je mag beginnen met afstuderen’. Zeer verbaasd kijk ik naar mijn horloge en naar mijn scherm, hoe kan hij in 10 minuten, honderden pagina’s hebben bekeken en zeggen ‘Er moet nog wel het een en ander gebeuren’. Maar goed, het is goed nieuws voor mij; dus niet meer over nadenken. Beginnen met afstuderen.

Ondertussen zit ik al in week 6 van mijn afstuderen en nog steeds heb ik geen bericht van goedkeuring, dit terwijl er binnen 10 minuten een conclusie kwam waarin ik het wel ging halen. Wel kreeg ik dit bericht: ‘Ik hoop deze week een aantal te kunnen behandelen en anders na de vakantie.’. Raar, de deadline is verstreken, maar toch wil de docent eerst nog eventjes lekker van zijn vakantie genieten terwijl ik half in de stress gewoon door moet met afstuderen.

Gelukkig voor mij, heeft de docent het werk nagekeken, op donderdag krijg ik een Outlook afspraak doorgestuurd waarin we het verslag gaan bespreken, weliswaar na de vakantie.
Dit gesprek, was allesbehalve positief. Hij schrok van mijn opgeleverde code, het was weinig en hij kon niet zien wat nou mijn code was en wat niet. Dit viel te verklaren, want alle opgeleverde code, was mijn code. De rest van de code (in verband met geheimhouding en de extreme grootte van het product) is uit de oplevering gestript.

Fair enough, de docent kon uit mijn code de complexiteit van het project niet opmaken en kan niet beoordelen of het product voldeed aan het HBO niveau. De komende 20 dagen moest ik maar tijd vinden om naast mijn reistijd van 3 uur per dag en het afstuderen van 8 uur per dag, toegang tot de code te krijgen in een ander bedrijf om zo, de complexiteit van het systeem en de code te waarborgen.

Je raadt het al, ook deze oplevering is wederom niet goedgekeurd. Portfolio niet behaald, stage niet gehaald. Kan gebeuren, nogmaals het verslag inleveren. Nee, de docent kan aan het verslag het niveau niet herkennen en zodoende moet ik 5 maanden, 20 weken en meer dan 800 uur aan werk in de prullenbak gooien. De terugkomdagen, terugkoppelingsgesprekken met bedrijfsbegeleiders en mijn eindcijfer van een 7,5 vanuit het bedrijf kunnen de docent niet overtuigen, want ‘het verslag is niet goed genoeg’.

Dit bericht krijg ik 11 april. 75 dagen na mijn eerste oplevering. 75 dagen na mijn eerste oplevering. 75 dagen na mijn eerste oplevering.

Ligt het dan aan de opleiding of aan mij, ik denk geen van beide. Bijna alle studenten onder de begeleiding van deze docent hebben een onvoldoende gekregen voor de eerste oplevering. Hoeveel onvoldoendes van andere docenten zijn er gevallen vraag je? 1. Wat voor cijfers hebben de meeste studenten gekregen vraag je? Het eindcijfer van het bedrijf op basis van eindgesprekken en formulieren.

Waar zijn de tussen evaluatieformulieren, de eindevaluatieformulieren, het toelichten van deze formulieren door bedrijfsbegeleiders, uiteindelijk dan goed voor geweest? Goed voor helemaal niets.
Vandaag de dag (7 mei) ben ik nog in gesprek met de examencommissie om hier iets aan te doen, te doen aan het eindcijfer of aan de docent.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • AtomicShockwave
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 23:15

AtomicShockwave

Hadde maar een vak moette lere

Ik zou dit zeker hogerop spelen, en proberen te sturen richting een second opinion. Als het verhaal klopt zoals je het verteld lijkt me dit een abnormale gang van zaken waar de leidinggevende van betreffende docent zeker niet blij mee zal zijn. Dit kunnen ze na 75 dagen gewoon niet maken.

In het algemeen moet je nu gewoon een heel erg professionele, verontwaardigde houding aannemen tegen deze docent. Waarbij je duidelijk maakt dat je het hier niet bij laat zitten. Maak hem maar eens een beetje zenuwachtig. Vraag hem maar eens naar een geschillen-commissie bijvoorbeeld. Als hij jouw 75 dagen heeft laten wachten maakt ie geen goeie beurt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • The Eagle
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 23:50

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Yup, stagecoordinator en evt decaan er bij betrekken. Dat docenten soms trage prutsers zijn was al langer bekend maar deze maakt het wel heel bont. Evt ook een oude mentordocent, dat wil ook nog wel eens helpen.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Zelf ook heel veel gezeur gehad met afstuderen (alleen bij INHOLLAND Haarlem :+ ). Ook ik had een project met heel veel code en geheimhouding. Dit deel verbaasd mij dan ook een beetje:
Hij schrok van mijn opgeleverde code, het was weinig en hij kon niet zien wat nou mijn code was en wat niet. Dit viel te verklaren, want alle opgeleverde code, was mijn code. De rest van de code (in verband met geheimhouding en de extreme grootte van het product) is uit de oplevering gestript.
Waarom is er geen sprake van een geheimhoudingsverklaring tussen de school en het bedrijf? In mijn geval was dit gewoon mogelijk en dat had je een hoop gezeur kunnen schelen.

Mijn persoonlijke ervaring is dat je als student vrijwel altijd aan het korte eind trekt dus je loopt het risico dat opnieuw afstuderen sneller is dan tegen van alles in beroep te gaan. Een oud klasgenoot van mij zit in een soortgelijke situatie. Hij is anderhalf jaar voor mij 'afgestudeerd' van het MBO en naar het HBO gegaan. Hij is nu nog bezig met het afstuderen van het HBO terwijl ik inmiddels al bijna anderhalf jaar klaar ben (met dezelfde HBO opleiding) :P

Kijk maar naar 'de pornostage'. Goedgekeurd en iedereen happy. De directie krijgt lucht en laat de boel gewoon stoppen, ondanks dat ze op papier geen poot hebben om op te staan :o

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 22:11
Dit topic hoort in WI. SG >>> WI
Ook heb ik de titel wat verduidelijkt.

Ik snap je frustratie, maar wat wil je hier bereiken behalve die frustratie achterlaten?

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wilke
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 22:49
Waarschijnlijk weten wat hij kan doen.

Wat je moet doen, is bij een afdelingshoofd/decaan langsgaan. Probeer daarna je begeleider bij het bedrijf zo ver te krijgen dat deze ook die decaan eens belt, en die vraagt hoe het nou zit omdat ze blij waren met je werk. Laat weten dat je het prima vind een verslag bij te werken n.a.v. concrete feedback, maar dat een complete stage op deze gronden afkeuren erg ver gaat, helemaal gezien de termijn waarop en de gevolgen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00d
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 30-04 12:06
Enigszins herkenbaar dit, mijn vriendin in ik kochten een huis (bouwval) tijdens mijn afstudeerfase. Sleutel overdracht precies een week na het verdedigingen van mijn scriptie gepland.

Tijdens het schrijven van mijn script (ik had 2 begeleiders), niks anders dan lof.
"Dit was een van de beste scriptie die hij gelezen had". 3 weken voor de eind datum lever ik mijn scriptie in. Uiteindelijk moest ik mijn scriptie verdedigen en kreeg ik een 6. Ik was echt pissed, tuurlijk ik had wel gehaald, maar voor een 6 doe ik het niet, zeker niet als je niks anders dan lof krijgt. Ik had me toen erbij neergelegd (achteraf spijt van), maar het is inderdaad verbazend wat voor "macht" leraren hebben.En wat ik helaas ook merk, is het idee dat sommige leraren hebben van het bedrijfsleven, totaal niet klopt.

Maar voor zover mijn persoonlijke ervaring; wat ik zou doen, zoals hierboven al beaamd, is inderdaad naar de afdelingshoofd gaan en laat je werk contact opnemen met de afdelingshoofd. Je kan volgens mij ook een nieuwe beoordeling aanvragen door een andere leraar (dat bleek achteraf bij mij wel het geval te zijn)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brunniepoo
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 19:08
Wkrooshof schreef op woensdag 07 mei 2014 @ 17:05:Hij schrok van mijn opgeleverde code, het was weinig en hij kon niet zien wat nou mijn code was en wat niet. Dit viel te verklaren, want alle opgeleverde code, was mijn code. De rest van de code (in verband met geheimhouding en de extreme grootte van het product) is uit de oplevering gestript.
Wat ik alleen totaal niet begrijp is dat hier onduidelijk over bestond. Niet van tevoren met hem doorgesproken? Niet op zijn minst in de een of andere vorm (voetnoot of toelichting) vermeld? Dat lijkt me dan sowieso een leermoment.

Verder een belachelijke gang van zaken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Onbekend
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 23:45

Onbekend

...

Je bent niet de enige waarbij dit gebeurt. Ze kijken alleen óf voortgang in het verslag zit, maar lezen het pas echt als je bijna bij de deadline bent.

Vaak is het beste om gewoon dit "probleem" voor lief te nemen, en toch proberen (evt. met nachtwerk) om in korte tijd veel verbeteringen aan te brengen. Je kunt namelijk de tijd niet terugdraaien.
Mijn ervaring is dat als je met klachten aan gaat komen het nog moeilijker gaat worden.

Heb je ook een lijst gekregen met eisen waaraan jouw eindstage, opdracht en verslag moeten voldoen?

Speel ook Balls Connect en Repeat


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wkrooshof
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 25-04 10:52
Aanvulling mbt code vragen: Het product waar ik in verder moest werken bestond uit een groot aantal projecten, dit is onmogelijk op te leveren enkele tienduizenden files. Hierdoor heb ik ervoor gekozen alleen de code op te leveren die daadwerkelijk 100% van mij was. Natuurlijk heeft school een akkoord met het bedrijf en moet eigenlijk alles opgeleverd worden. De belangrijkste reden was dan ook de grootte van het gehele project.

Nadat ik dit duidelijk heb gemaakt hoefde ik niet de andere code alsnog op te leveren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dersan
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 22:51
Ik vind het al een erg vreemde werkwijze dat je eerst een eindpresentatie hebt, voordat het verslag is goedgekeurd. Bij ons moet het verslag eerst voldoende zijn, anders mag je niet eens een eindpresentatie geven. Hiermee voorkom je ook dit soort problemen. Wat ik uit je tekst opmaak, heb je ook nooit een concept op moeten leveren?

Ik zou op de afstudeerplek de situatie uitleggen en daar even kijken of je in overleg een weekje vrij kunt nemen, om het verslag te repareren. Verder lijkt het mij zoals al eerder gezegd ook een goed idee om even een decaan op te zoeken.

Succes in ieder geval, rustig blijven, komt allemaal wel goed!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PZOOO
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 24-04-2023
w00d het maakt toch niet zoveel uit wat voor cijfer je haalt ? je wordt er immers nooit meer naar gevraagd. Cijfers horen bij school, je bent nu in het bedrijfsleven.

Aan de starter van dit topic : Ik herken veel van jouw verhaal. Mijn afstudeerplan werd ook op de valreep goedgekeurd met alle gevolgen van dien. Zoals twee keer afstuderen met verlenging. Een goed plan is zo belangrijk, maar door de prestatiedrang van de hogeschool gaan ze al heel snel akkoord. De gevolgen zijn voor de student.

ICT & Reizen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wilke
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 22:49
PZOOO schreef op woensdag 07 mei 2014 @ 22:29:
w00d het maakt toch niet zoveel uit wat voor cijfer je haalt ? je wordt er immers nooit meer naar gevraagd. Cijfers horen bij school, je bent nu in het bedrijfsleven.
Als er iets is waar Nederland minder van zou kunnen gebruiken, dan is het deze zesjes-mentaliteit :N

Bij mensen die net van de universiteit komen vragen wij daar overigens juist zeker wel naar. Afgestudeerd met een zes komt over als: ze wilden graag eindelijk van je af zijn en het geld voor een afgestudeerde student binnenharken. Dus als die zes niet terecht is, snap ik heel goed dat w00d er van baalt het er bij te hebben laten zitten.

Veel studenten onderschatten ook het belang van het verslag. Het is zeer welkom als je goed kun programmeren maar als je de concepten waar je mee gewerkt hebt en de afwegingen die je hebt gemaakt niet fatsoenlijk op papier kunt krijgen helpt dat echt niet mee. Hoe weet een docent anders wat je hebt gedaan en bereikt en wat er lastig aan was?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sport_Life
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 23:23

Sport_Life

Solvitur ambulando

Het heeft wel iets weg van mijn verhaal. Ruim een maand voor de inleverdatum had ik mijn stuk af en ingeleverd bij mijn begeleider vanuit de Hogeschool. Een week later via de email een reactie: zag er super goed uit, een enkele spelfout en hij had als tip om nog iets extra's toe te voegen, maar dat was puur als extra. Ik heb alle spelfouten die er nog in zaten eruit gehaald, zijn tip meegenomen en het stukje extra erbij geschreven en tijdig ingeleverd bij de examinator. Dezelfde dag nog via de email een ontvangstbevestiging en de datum van afstuderen (huh dacht ik, nu al gelezen?). Presentatie ging goed, en toen kwamen de vragen... waarom ik x en y niet had onderzocht... en er waren toch wel veel aannames, waar was de onderbouwing? Ik kreeg zelfs de vraag van mijn begeleider vanuit de school waarom ik dit complexe onderwerp had uitgekozen (ik had toen al zeker 7 maanden met die man aan de scriptie gewerkt).

Nou ja, lang verhaal kort :P ik heb een officiele klacht ingediend tegen de begeleider en op alle punten werd ik in het gelijk gesteld. Drie maanden later (met een andere begeleider) alsnog afgestudeerd op dit onderwerp. Hoewel mijn nieuwe begeleider eigenlijk verzocht een nieuw onderwerp te kiezen (daaag).

Mijn ervaring was dat de examencommissie erg neutraal stond in dit conflict, maar alle docenten, begeleiders, afdelingshoofden van die lui namen het op voor mijn begeleider. Dat was wel jammer. Ook wel een vreemde gewaarwording trouwens dat een docent (mijn begeleider) gewoon keihard voor mijn neus staat te liegen (hij ontkende dat hij het goed vond, tot ik zijn email liet zien), het was tijd om afscheid te nemen van school laten we maar zeggen ;).

[ Voor 28% gewijzigd door Sport_Life op 07-05-2014 23:15 ]

PV: 9360 WP WZW/ONO | Warmtepomp: Toshiba Estia 11KW 3fase | A+++ | Zappi v2.1


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wkrooshof
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 25-04 10:52
Die scholen die doen maar wat ze willen, zolang ze het geld maar krijgen ;).

Ik heb in ieder geval de examen commissie gemaild, bedankt voor jullie feedback zover!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • AtomicShockwave
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 23:15

AtomicShockwave

Hadde maar een vak moette lere

laat ons even horen hoe het afloopt. Ben wel benieuwd.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TweakBoy
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 01-04 07:59

TweakBoy

---

Ik tag deze topic om te volgen. Hier moet je zeker een zaak van maken.

offtopic:
Bij mij identiek verhaal (5 jaar terug, maar dan met afstuderen). Docent raakt documenten kwijt waar de verantwoording weer natuurlijk bij de student ligt..


Toentertijd niet veel aan kunnen doen (wilde wel rechtszaak, omdat examencommissie niets opleverde ivm vriendjespolitiek etc, niet aan toe gekomen vanwege financien) , maar een studievertraging komt wel weer boven bij sollicitaties; wat geïnterpreteerd wordt als slecht presterende student, dus zal je zal in een lagere categorie komen in de selectie. Daarnaast het overdoen van verschillende onderdelen heeft mij ca 2 jaar vertraging opgeleverd. (rekensom in salaris: ca 70k mislopen in 2 jaar o.b.v. startersfunctie in mijn branch)

---


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • invoil
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 30-04 10:57
Dit verhaal klinkt mij ook ontzettend bekend in de oren. Ik heb dit probleem zelfs 2 keer meegemaakt gedurende mijn studie. De eerste keer werd ik verdacht van vriendjespolitiek met mijn stage bedrijf. (Iedereen die er voor mij had gezeten had een 9 tot 5 mentaliteit en deed zijn ding maar geen stap extra buiten zen stage project. Ik deed dat wel en mijn bedrijfsbegleider vond dat dit ook beloond mag worden, en de bedrijfsbegleider bepaalde bij ons ook een gedeelte van je eindcijfer) Dit is uiteindelijk na wat serieuze telefoontjes van de eigenaar van het bedrijf richting school met de mededeling dat die nooit meer stagiaires wilde als er op deze manier zaken gedaan werden goed gekomen.

2e keer ging om een minor, die totaal verkeerd was ingericht en aangeboden. Waarbij er onkundige docenten voor de klas stonden en moesten beoordelen. ik heb toen ik in de gaten kreeg dat ik tegen een betonnen muur aanliep, gelijk hoog opgespeeld. Gedreigd met gerechtelijke stappen, ik werkte destijds bij regionale televisie zender (nieuwsitempje over de desbetreffende school) en een vriendin van me werkte bij het regionale dagblad en daar al eens wat onvrede geuit. En opeens gingen een hoop deuren tot aan de raad van examen commissarissen (of hoe dat ook mag heten) voor me open. Het ging om een groepsopdracht, de hele groep heeft het overnieuw moeten doen jaar erna inclusief nieuw onderwerp, ik ben destijds direct uit projectgroep gehaald, heb een externe docent (freelancer uit bedrijfsleven) toegewezen gekregen, en heb mijn project alleen afgerond onder deze docent.

Kortom een grote mond kan best helpen, zorg dat je hierbij overtuigend ben. Win juridisch advies, laat alle gesprekken notuleren of doe dit zelf, zorg dat iedereen de notulen ondertekend of schriftelijk mee akkoord gaat. Noteer tijdstippen en inhoud van telefoongesprekken en mail deze als bevestiging richting de gene waarmee je gebeld hebt. Zoek uit wat de regels zijn die de school zelf heeft opgesteld omtrent procedures, zoek daar naar overtredingen van je begeleider, zo is het vaak maar toegestaan om de periode van feedback onder bepaalde redenen te verlengen enzovoort. 95% van de studenten laat het er namelijk bij zitten en denken dan doe ik maar een jaartje extra, waardoor docenten/begeleiders maar wat aanklooien.

Succes en ik hoop dat alles goedkomt

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 561095

edit: was een beetje laat.

[ Voor 150% gewijzigd door Anoniem: 561095 op 08-05-2014 09:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • D4NG3R
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 21:00

D4NG3R

kiwi

:)

PZOOO schreef op woensdag 07 mei 2014 @ 22:29:
w00d het maakt toch niet zoveel uit wat voor cijfer je haalt ? je wordt er immers nooit meer naar gevraagd. Cijfers horen bij school, je bent nu in het bedrijfsleven.
Bij wijze maakt het een verschil tussen cum laude afstuderen en niet ;) . Dat staat zeer zeker wel lekker op je CV in het bedrijfsleven.

Komt d'r in, dan kö-j d’r oet kieken


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TheKmork
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 22:26
D4NG3R schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 03:07:
[...]

Bij wijze maakt het een verschil tussen cum laude afstuderen en niet ;) . Dat staat zeer zeker wel lekker op je CV in het bedrijfsleven.
Mwah, cum laude hangt wel van veel meer af dan alleen het eindcijfer van het afstuderen. Ik kan me wel voorstellen dat w00d ervan baalt (los van het eventuele belang voelt het natuurlijk gewoon verkeerd om een 6 te krijgen voor iets waar je niets dan lof voor krijgt), maar ik denk niet dat dit het verschil tussen cum laude of niet zal zijn geweest.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wkrooshof
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 25-04 10:52
Anoniem: 561095 schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 02:33:
Het klinkt misschien hard maar volgens mij ligt het probleem toch echt bij jouzelf. Je zegt dat je altijd hard gewerkt hebt, op tijd aanwezig bent geweest etc. Heel mooi, maar het is natuurlijk geen kleuterschool meer. Dit zijn gewoon normale skills.

Maar nog belangrijker: het gaat er niet om of je hard werkt maar dat je het juiste werkt. Jij hebt schijnbaar andere dingen op een andere manier lopen doen dan de school had verwacht. Je had dit zelf beter tussentijds moeten checken i.p.v. met allerlei praktische excuses ("ik kan niet de gehele code tonen ivm geheimhouding") aan te komen. Op HBO mag je van studenten toch wel verwachten dat ze zorgen dat ze een opdracht verrichten die overeenstemt met de gestelde eisen, en als dat bij dat bedrijf niet kan dat ze dan een ander bedrijf / opdracht gaan regelen waar dat wel kan.

Laat het een goede les voor het bedrijfsveld in de toekomst zijn: dat je regelmatig contact hebt met de klant en zorgt dat het resultaat dat je moet opleveren ook overeenstemt met de wensen van de klant (en niet wat je zelf mooi vindt, praktisch etc) daar heeft de klant niks mee te maken. Het zal de klant weinig boeien dat je niet de hele code kunt aanleveren om wat voor reden dan ook, terwijl dat juist gevraagd werd.

Je hebt simpelweg iets verkeerds aangeleverd waardoor de docent nu niet kan toetsen of het wel voldoet aan HBO-niveau en/of de vereiste complexiteit. Dat ligt toch echt aan jezelf....

En voor de mensen die hierboven stoer lopen te doen dat een grote mond helpt: uiteindelijk krijgen de meeste klagers het omdat het de school anders niets oplevert en/of geld kost, en niet omdat ze vinden dat je nou echt gelijk hebt.
Voorgaande de stage is het de bedoeling dat je een formulier aanlevert, deze moet tot in de puntjes gedetailleerd ingevuld worden om zo het niveau van de opdracht in te kunnen schatten, is dit niet van HBO niveau dan wordt de opdracht geweigerd, zo simpel is het.

Daarnaast dient er in de eerste we(e)k(en) een Plan van Aanpak geschreven te worden met, wederom, de gehele opdrachtomschrijving, SMART. Om zo het niveau nog duidelijker te maken. Op basis van dit document ziet de begeleider of de opdracht van niveau is of niet.

Voor dit document heb ik een 7.0 gekregen, niet hoog, niet laag. Maar zeker een voldoende. Hierdoor kan het dus onmogelijk zijn dat ik 5 maanden stage opnieuw moet lopen doordat de begeleider 'het niveau van de opdracht niet kan inschatten'. Dat ik het verslag moet verbeteren, prima. Dat ik 5 maanden opnieuw moet lopen door bovenstaande, niet prima ;)

Tuurlijk ligt het bij mij als het verslag niet voldoende is. Maar stel; je hebt een vak, voor dit vak heb je een toets en een portfolio. Je haalt je toets, maar je portfolio niet. Moet je dan het hele vak opnieuw volgen en de toets nogmaal maken? Volgens mij niet.

Ik snap waar je op doelt, en ik hoop dat dit het een en ander duidelijk(er) maakt ;).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Niet online
Anoniem: 561095 schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 02:33:
Het klinkt misschien hard maar volgens mij ligt het probleem toch echt bij jouzelf. Je zegt dat je altijd hard gewerkt hebt, op tijd aanwezig bent geweest etc. Heel mooi, maar het is natuurlijk geen kleuterschool meer. Dit zijn gewoon normale skills.

Maar nog belangrijker: het gaat er niet om of je hard werkt maar dat je het juiste werkt. Jij hebt schijnbaar andere dingen op een andere manier lopen doen dan de school had verwacht. Je had dit zelf beter tussentijds moeten checken i.p.v. met allerlei praktische excuses ("ik kan niet de gehele code tonen ivm geheimhouding") aan te komen. Op HBO mag je van studenten toch wel verwachten dat ze zorgen dat ze een opdracht verrichten die overeenstemt met de gestelde eisen, en als dat bij dat bedrijf niet kan dat ze dan een ander bedrijf / opdracht gaan regelen waar dat wel kan.
En hoe weet je dat als student met de nogal vage eisen (om het zwak uit te drukken) van de gemiddelde stage, en ook een opdrachtomschrijving waar vaak lastig bij in te schatten is hoe veel werk en van wat voor een niveau het is. Hoe had hij dit tussentijds moeten checken met een begeider die alleen al zijn verslag maanden laat liggen? Geheimhouding van code die van andere zijn lijkt me ook nou niet heel vreemd.
Laat het een goede les voor het bedrijfsveld in de toekomst zijn: dat je regelmatig contact hebt met de klant en zorgt dat het resultaat dat je moet opleveren ook overeenstemt met de wensen van de klant (en niet wat je zelf mooi vindt, praktisch etc) daar heeft de klant niks mee te maken. Het zal de klant weinig boeien dat je niet de hele code kunt aanleveren om wat voor reden dan ook, terwijl dat juist gevraagd werd.
Precies. En de klant was prima tevreden met hem gezien het eindcijfer van een 7.5. Volgens mij haal je een beetje door de war wie hier de klant was en wie de lakse begeleider.
Je hebt simpelweg iets verkeerds aangeleverd waardoor de docent nu niet kan toetsen of het wel voldoet aan HBO-niveau en/of de vereiste complexiteit. Dat ligt toch echt aan jezelf....
Net als dat geheel toevallig het blijkbaar bij alle andere studenten bij die begeleider ook niet voldoet, en bij alle andere wel? Right.

En weet je, misschien ligt dat wel aan TS. Maar dat was geen probleem geweest als die docent gewoon een beetje zelf op was geschoten. Sowieso heb je wel heel veel vertrouwen in de kwaliteiten van een docent die blijkbaar zelf weinig opheeft met details als deadlines, en ook nog eens eerst andere geluiden had laten horen.

Dit is voor mij een typisch geval van een docent die zichzelf boven de regels verheven voelt waar hij graag de studenten aan houdt. Probleem is, wat doe je eraan? Ik denk dat een second-opinion vragen je beste kans is, maar of die wordt toegekend is natuurlijk een tweede. En dan moet het ook nog eens gedaan worden door een andere docent die niet bang is tegen de eerste in te gaan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 111703

Wat een kansloos verhaal zeg. En helaas zeer herkenbaar, ook uit eigen ervaringen. Mijn broertje heeft er bijvoorbeeld ruim 5 jaar over gedaan om z'n MBO diploma te halen, omdat zijn hele portfolio was kwijtgeraakt, met alle handtekeningen van z'n stagebegeleiders. En dus mocht hij al zijn stage plekken afgaan om de handtekeningen weer te vergaren, enzovoort. De meeste docenten, decanen, enzovoort zijn gewoon vervelende, luie, domme ambtenaren die nergens zin in hebben en schijt hebben aan gemaakte afspraken.

Schande. :|

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • timag
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 30-04 09:26
Wat je bij het bedrijf nog zou kunnen navragen is of je een keer met de docent samen mag langskomen zodat hij zelf ter plekke de code kan inzien en kan vaststellen dat de opdracht complex genoeg was. Randvoorwaarde is wel dat het bedrijf hieraan wil meewerken, maar meestal kan zoiets wel.

Als de docent dan niet wil meewerken kom je denk ik gelijk in onderstaand scenario. Eindeloos discussieren met een docent heeft meestal geen zin, gewoon aankondigen dat je het voorlegt aan de examencommissie. Dit werkt natuurlijk alleen als je goed kan laten zien dat jij je best gedaan hebt om alles op tijd te regelen en de docent nalatig is geweest.
Sport_Life schreef op woensdag 07 mei 2014 @ 23:07:
Nou ja, lang verhaal kort :P ik heb een officiele klacht ingediend tegen de begeleider en op alle punten werd ik in het gelijk gesteld. Drie maanden later (met een andere begeleider) alsnog afgestudeerd op dit onderwerp. Hoewel mijn nieuwe begeleider eigenlijk verzocht een nieuw onderwerp te kiezen (daaag).

Mijn ervaring was dat de examencommissie erg neutraal stond in dit conflict, maar alle docenten, begeleiders, afdelingshoofden van die lui namen het op voor mijn begeleider. Dat was wel jammer. Ook wel een vreemde gewaarwording trouwens dat een docent (mijn begeleider) gewoon keihard voor mijn neus staat te liegen (hij ontkende dat hij het goed vond, tot ik zijn email liet zien), het was tijd om afscheid te nemen van school laten we maar zeggen ;).
Goed dossier samenstellen dat je de docent hebt betrokken en gemaand tot actie, dat je aanpak is goedgekeurd etc. De examencommissie bij hogescholen en universiteiten zal zelden een student in het ongelijk stellen als pijnlijk duidelijk is dat een begeleider of docent nalatig is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Iblies
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 02-02-2023
Bij het afstuderen had ik ook een heel vaag verhaal van de begeleider.

Scriptie begonnen, na een aantal weken krijg ik tijdelijk een andere begeleider,
alles goed en wel,
bij terugkomst van de begeleider kreeg ik de mededeling dat de opbouw/structuur niet helemaal aanstond, en dat ze graag zou zien dat die werd aangepast....

Que?

Ruim 200 pagina's geschreven en of je dat even(?) kon aanpassen.


Diploma heb ik dus per post laten opsturen. Had geen zin om in februari met vreemden vriendelijk gaan doen tegenover een aantal mensen waar je nog minder mee hebt. En klagen had niet echt veel zin. Tegen de tijd dat je zaak mag voorleggen ben je een aantal weken verder, tegen de tijd dat er een uitspraak is ben je 2 maanden verloren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dyrc
  • Registratie: Januari 2010
  • Niet online
Wkrooshof schreef op woensdag 07 mei 2014 @ 17:05:
Fair enough, de docent kon uit mijn code de complexiteit van het project niet opmaken en kan niet beoordelen of het product voldeed aan het HBO niveau. De komende 20 dagen moest ik maar tijd vinden om naast mijn reistijd van 3 uur per dag en het afstuderen van 8 uur per dag, toegang tot de code te krijgen in een ander bedrijf om zo, de complexiteit van het systeem en de code te waarborgen.

Je raadt het al, ook deze oplevering is wederom niet goedgekeurd. Portfolio niet behaald, stage niet gehaald. Kan gebeuren, nogmaals het verslag inleveren. Nee, de docent kan aan het verslag het niveau niet herkennen en zodoende moet ik 5 maanden, 20 weken en meer dan 800 uur aan werk in de prullenbak gooien. De terugkomdagen, terugkoppelingsgesprekken met bedrijfsbegeleiders en mijn eindcijfer van een 7,5 vanuit het bedrijf kunnen de docent niet overtuigen, want ‘het verslag is niet goed genoeg’.
Misschien dat je hier niet op zit te wachten, maar ik speel de bal toch even hard en recht voor z'n raap.

Je loopt stage voor jouw HBO studie, waar je, indien succesvol, een wereldwijd erkende titel aan gaat overhouden. Jouw "final product" is ondermaats, je kan jouw begeleider (na een revisie) niet overtuigen van jouw niveau. Zelfs als je stageplek tevreden is over jouw werk, moet je niet vergeten dat deze thesis het enige tastbare (papieren) bewijs naar de buitenwereld toe is dat je een bepaald niveau bezit.
Haal je deze meetlat niet: jammer, try again.

In context: met de HBO debacles van de afgelopen jaren in het achterhoofd, vind ik het niet vreemd dat er nu duidelijk "stop" geroepen wordt.(en verlaat, dit staat hier naar mijn mening los van, en is inderdaad een klacht bij de examencommissie waard)

Nu oplossingsgericht: zorg dat je hemel en aarde beweegt om nog een revisie te mogen plegen op jouw scriptie. Dit kan je ontzettend veel tijd schelen (alternatief: nieuwe stage).
Zorg indien toestemming voor een fatsoenlijke termijn (hele grove vuistregel welke ik zelf gebruik voor time management: 800 woorden per dag aan high quality tekst)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Remz
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 13:54
Ik ben momenteel bezig met m'n afstudeerstage aan het HBO. Docenten hebben het altijd te druk, reageren nooit op e-mails en als je belt mogen ze je al helemaal niet meer. Wat ik vanaf het begin doe is alles zwart op wit krijgen. Notulen van telefoongespreken op de mail zetten, screenshots maken van inlevermomenten, meerdere herinneringen sturen aan de docent als deze te laat is met feedback.
Het helpt uiteindelijk niet, maar mocht ik in de problemen komen dan kan ik aantonen dat ik er alles aan heb gedaan.
En natuurlijk kan ik dit hogerop gaan zoeken, maar simpel is dat niet. Er moet pas echt iets goed mis zijn wil je hun aandacht krijgen.

Anyway, ik hoop dat je er uit komt. Het is natuurlijk belachelijk dat 20 weken van je tijd worden verspilt door een docent die te lui is om z'n werk goed te doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mr_gadget
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 15:33

Mr_gadget

C8H10N4O2 powered

Kan die docent niet langsgaan bij het bedrijf en met je begeleider daar bespreken wat je gedaan hebt? En eventueel een verklaring tekenen en even de code inzien?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TheJason
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 21:12
dyrc schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 13:09:
[...]
Zelfs als je stageplek tevreden is over jouw werk, moet je niet vergeten dat deze thesis het enige tastbare (papieren) bewijs naar de buitenwereld toe is dat je een bepaald niveau bezit.
Haal je deze meetlat niet: jammer, try again.
Volgens mij is dat nog steeds je diploma en niet je afstudeeropdracht wat het tastbare bewijs naar de buitenwereld is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • inquestos
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 23:08
Ze gaan je iig geen diploma geven omdat je aardig bent of gelijk hebt. Probeer het te bekijken vanuit het perspectief van je begeleider. Doe dat niet om aardig te zijn, maar om te achterhalen waarom dit zo is gelopen, en jij er het beste uitkomt.

En misschien kan je heel goed coden, dat zegt weinig over je verslaglegging van je proces. Wellicht dat je zelf vrij snel van begrip bent, en daardoor zaken niet opschrijft die wel nodig zijn (zoals het feit dat alle code uit jouw hand komt). Honderden pagina's klinkt ook als een ondermaats verslag. Dan heb je te weinig tijd besteedt aan de leesbaarheid van je verslag. Sommige zaken moet je naar de bijlagen verwijzen, zodat ze niet gelezen worden (ja echt). Met honderden pagina's maak je je begeleider het wel erg moeilijk. Ik zou voor een stageverslag eerder denken aan een omvang van 10-20 pagina's, exclusief code/schema's/screenshots/oid.

En geloof me 5 maanden klinkt veel, maar is helemaal niets. Ik ga het hiet niet posten, maar ik heb met een vergelijkbare zaak toch wel veel meer tijd verloren. Veel meer dan je denkt. En nog veel meer dan je nu denkt. En daar geef ik echt niet (alleen) mijn begeleiders de schuld van.

Concreet:
maak een afspraak met je begeleider, met daarbij je Plan van Aanpak daarnaast om te kijken op welke punten hij van mening is dat er niet aan is voldaan. En op welke manier je dit kan aanvullen. Hij zal coulant moeten zijn door het late nakijken. Maar vijandig opstellen naar hem toe heeft weinig zin.


Maar goed, dat is de gedachte vanuit mijn perspectief :)

[ Voor 4% gewijzigd door inquestos op 08-05-2014 13:52 ]

Fotografie: | Flickr | Canon 5DII + 20mm + 35mm + 50mm + 100mm || Hardlopen: Strava PR 5km: 20:26 10km: 44:35 HM 1:39:58


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stok
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online
Ook zoiets meegemaakt. Verslag goedgekeurd door docent, verdediging gedaan. Afgekeurd op verslag door de externe, omdat bepaalde designkeuzes niet voldoende onderbouwd waren als ik het me goed herinner (6 jr. geleden) ...

Je mag als student toch er vanuit gaan dat als een docent aangeeft dat het verslag van voldoende of goede kwaliteit is, dit ook zo is?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Barrycade
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 15:59

Barrycade

Through the...

Als ik even door de woordenbrij heen lees:
- te weinig code
- na revisie nog steeds niet aantoonbaar HBO niveau in de rapportage.

Neem daarbij je intro:
Als 4e jaars informatica student te Windesheim met 1 openstaande herkansing, heb ik er voor gekozen mijn stage minor te volgen in het laatste minor semester. Hierdoor zou ik 10 maanden ‘stage’ lopen doordat het afstuderen rechtstreeks volgt. Ideaal om te wennen aan de omstandigheden met betrekking tot een full time baan, je loopt immers bijna een heel jaar bij 2 verschillende bedrijven en leert zo omgaan met een groot aantal omstandigheden, zowel positief als negatief.
En wat je heb je nu geleerd?
Ik lees namelijk weinig zelfreflectie.
Had je kunnen voorkomen dat het ontbreken van de andere code tot problemen ging leiden?
Hoe had je je verslag moeten schrijven bij het ontbreken van de code om wel een HBO niveau te halen? Dat je voor je code/inzet bij het bedrijf een 7,5 hebt opgeleverd is fijn, maar hoe vonden ze jouw verslag? Heb je daar feedback over gevraagd bij het bedrijf, vonden zij het verslag wel een 4e jaars HBO-er waardig?

Dat zijn zaken die mijn inziens bij een HBO niveau horen en die je van te voren in had kunnen schatten of na had kunnen vragen. Zeker omdat je aangeeft dat je wist dat de leraar niet van het makkelijkste soort is.

Mijn scriptiebegeleider was ook niet makkelijk, maar beter dan een slappe zak die je afscheept met een 7-tje voor de moeite en de statistieken van school als je eigenlijk niet het gewenste niveau haalt.

Trouwens de rest van de leraren die je collega studenten hebben beoordeeld klinken ook zo: even het cijfer van het stagebedrijf over nemen, scheelt weer nakijk werk en gezeur.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mrjraider
  • Registratie: Juli 2012
  • Niet online

Mrjraider

OFFLINE

Bekend probleem met de HBO.. Gelukkig ben ik nog niet zo ver met mijn HBO-V studie maar ik loop tegen "soortgelijke" taferelen aan.
Wat al eerder gezegd is:
- Zoek het hoger op. Eis van de EC een herkansing/revisie op je huidige werk en laat ze weten dat je ruim 2 1/2 maand heb zitten wachten op een concreet antwoord
- Zoek contact met je stage bedrijf (waar je die code voorgeschreven hebt) en laat hun een verklaring ondertekenen. Als een bedrijf het een complexe code vind of wat dan ook laat dit dan op papier zetten en lever dit in. Dit helpt in veel gevallen wel iets..

Wat ook helpt (zie bovenstaand bericht) is een goede onderbouwing en zelfreflectie dit is immers wat er van een HBO Student word verwacht... :)

Ik zou in ieder geval beginnen met het regelen van een revisie aangezien het zonde van je tijd en straks geld is om alles over te moeten gaan doen .. ;)

OFFLINE enkele berichten geedit


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • D4NG3R
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 21:00

D4NG3R

kiwi

:)

TheKmork schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 08:57:
maar ik denk niet dat dit het verschil tussen cum laude of niet zal zijn geweest.
Weet ik, maar het ging me meer om de tekst "Cijfers zijn voor school".

Komt d'r in, dan kö-j d’r oet kieken


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Knutselwout
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 27-04 16:12
Ik heb het tegenovergesteld meegemaakt tijdens mijn stage (niet afstudeerstage, maar dat was ook een aanfluiting). Het is wel een tijd geleden, dus toen kon het waarschijnlijk nog. 16 jaar geleden zat ik in het 2e jaar van mijn HIO opleiding waar ik een half jaar stage ging lopen bij het AZM (Academisch Ziekenhuis Maastricht). Daar moest ik een interface maken op een access database. Ik wist toen geen hout van programmeren want ik had gekozen voor de HIO omdat ik veel spelletjes speelde. Dus ik dacht met een opleiding waar veel computers bij komen kijken, kan ik gewoon verder spelen (wat ook wel klopte, mijn Quake Arena highscores zijn nooit meer zo hoog geweest). Op mijn stageplek deed ik niks anders dan mp3s en hentai plaatjes downloaden op mijn iomega zipdrive. Aan het einde van de stageperiode heb ik een mooi verslag ingeleverd waar in stond wat ik had moeten maken. Natuurlijk kneep ik hem want ik had daadwerkelijk niks gedaan. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik een 7 want de betreffende docent was mijn verslag kwijtgeraakt. Een nieuwe kopie inleveren was niet nodig, hij geloofde het wel. Geen contact met de begeleider van het ziekenhuis die niet tevreden was, geen tussentijdse evaluatie met de docent of wat dan ook. Gelukkig heb ik hiervan geleerd en mijn afstudeerstage zo gekozen dat ik in een groep van medestudenten bij een bedrijf geplaatst werd. We mochten als groep afstuderen, dus mijn luiheid kon ik makkelijk verbergen. Overmoedigd door 4 jaar pret en een HBO diploma op zak waar ik werkelijk geen flikker voor gedaan heb, wilde ik natuurlijk op dezelfde manier de verkorte WO opleiding doen om nog een masterdiploma binnen te harken. Helaas kwam ik van een koude kermis thuis, want op een universiteit hebben ze hun zaakjes wel goed voor elkaar en nemen ze wel de tijd voor je. Vandaar dat ik 5 jaar over mijn master gedaan heb ipv 2.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dyrc
  • Registratie: Januari 2010
  • Niet online
TheJason schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 13:32:
[...]


Volgens mij is dat nog steeds je diploma en niet je afstudeeropdracht wat het tastbare bewijs naar de buitenwereld is.
Je diploma is inderdaad het velletje papier waarop getallen achter vakken staan. Écht tastbaar is echter een scriptie; min of meer de meesterproef zoals oude ambachtsmannen die ook moesten afleggen. "Laat nu eens écht zien wat je kan, in je eentje".
Jouw diploma punten zijn ook niet vrijelijk opvraagbaar, je ingeleverde thesis wel (via de bibliotheek van jouw instelling).

Mijn persoonlijke ervaring is dat er (binnen het wetenschapsveld) buiten het "brevet van vermogen" (diploma) daadwerkelijk ook specifiek om een kopietje thesis wordt gevraagd om te kijken wat iemand in huis heeft.
Een half jaar fulltime ergens op werken en dan broddelwerk leveren, is een goede indicator hoe iemand in 't leven staat (en impliciet een goede voorspeller hoe deze persoon waarschijnlijk gaat functioneren binnen jouw bedrijf).

ontopic:
nogmaals 't advies om aan te dringen op een mogelijkheid tot revisie. Eventueel met een nieuwe supervisor (dit kan moeilijk zijn om op korte termijn te realiseren, plus dat collega's mogelijkerwijs hun vingers niet willen branden). Sowieso de examencommissie op de hoogte houden (via voorzitter) van alle progressie, houd de lijntjes kort! Desnoods 3-4x per week een mail die kant op met alle (non)progressie, zolang er maar niet "had dat dan eerder gezegd" gespeeld kan worden.

Van mijn kant af succes! 't verhaal lijkt mij niet onmogelijk om tot een goed einde te brengen, er zijn nog opties.

[ Voor 22% gewijzigd door dyrc op 08-05-2014 14:58 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • inquestos
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 23:08
Prachtig, licht hilarisch verslag Knutselwout. Is het daarna nog goedgekomen, of lift je nog altijd mee :P.

Overigens mijn ervaring (en die is enkel met de universiteit), is dat ook daar docenten weinig tijd hebben.

Fotografie: | Flickr | Canon 5DII + 20mm + 35mm + 50mm + 100mm || Hardlopen: Strava PR 5km: 20:26 10km: 44:35 HM 1:39:58


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Knutselwout
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 27-04 16:12
Ik heb wel mijn lesje geleerd op de universiteit en sindsdien is mijn werkstijl behoorlijk veranderd in goede zin. Mijn collegas zouden me totaal niet herkennen in dit verhaal :) Meeliften is zeer kortzichtig en de consequenties komen later toch keihard aan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XyritZz
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 21-04 23:18
Grappig, kennelijk is het onderwijs toch veel veranderd de afgelopen jaren. Mijn afstuderen is inmiddels 6 jaar geleden en het volgende valt me op:

Je hebt het over honderden pagina's: Tegen mij werd gezegd dat een pagina of 50 toch echt het maximale was, meer informatie mocht wel maar moest dan zo worden geschreven dat dit puur achtergrond informatie was die vervolgens ook in een bijlage moest worden geplaatst. Bijlagen doornemen is niet noodzakelijk om een indruk te krijgen van de kwaliteit van het geheel, dus met een pagina of 50 had mijn begeleider een goed beeld van de kwaliteit van mijn werk.

Slecht beeld van code vanwege geheimhouding: Ik heb gewoon de code die nodig was in mijn verslag geplaatst en vanwege geheimhouding het hele afstudeeronderzoek als "vertrouwelijk" gemarkeerd. Mijn verslag is als het goed is ook nooit opgenomen in publiekelijk toegankelijke bronnen.

I think there is a world market for maybe five computers. - Thomas Watson (1874-1956), Directeur van IBM (1943)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Niet online
dyrc schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 14:55:
[...]


Je diploma is inderdaad het velletje papier waarop getallen achter vakken staan. Écht tastbaar is echter een scriptie; min of meer de meesterproef zoals oude ambachtsmannen die ook moesten afleggen. "Laat nu eens écht zien wat je kan, in je eentje".
Jouw diploma punten zijn ook niet vrijelijk opvraagbaar, je ingeleverde thesis wel (via de bibliotheek van jouw instelling).

Mijn persoonlijke ervaring is dat er (binnen het wetenschapsveld) buiten het "brevet van vermogen" (diploma) daadwerkelijk ook specifiek om een kopietje thesis wordt gevraagd om te kijken wat iemand in huis heeft.
Volgens mij haal je nu afstudeerverslag met stageverslag door elkaar. Dat zijn wel twee verschillende dingen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • beyazz06
  • Registratie: December 2009
  • Niet online
Het kan inderdaad heel raar uitpakken, is volgens mij een kwestie van gunnen of niet gunnen. Overigens kan ik me enigszins iets voorstellen bij hetgeen wat TS aangeeft. Gelukkig niet bij me zelf maar destijds bij een klasgenoot.

We hadden dezelfde begeleider, hij vond mij verslag goed en die van hem niet met als reden: je gebruikt te weinig "komma's" "punten" waardoor je zinnen te lang zijn c.q. niet leesbaar :/ Uiteindelijk werd dus zijn verslag afgekeurd, of hij daadwerkelijk zijn afstudeerstage opnieuw moest uitvoeren of dat hij het verslag moest verbeteren weet ik overigens niet meer.

Kortom, inhoudelijk kan het kloppen. Indien de opmaak niet goed is, wordt het ook afgekeurd..

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Freshnub
  • Registratie: December 2012
  • Laatst online: 15-04 17:56
Zelf iets soortgelijks meegemaakt voor mijn scriptie en een half jaar vertraging opgelopen. Het begon al bij het toewijzen van een begeleider. Ik kreeg een docent toegewezen, die bekend stond als een echte eikel. (altijd wat te zeuren, en niemand heeft de scriptie bij hem in een half jaar kunnen schrijven)

Mijn stageplek, pva etc. was allemaal al goed gekeurd, desondanks vond meneer het nodig om laagdunkend te spreken over het onderwerp (ja, ook hij had het onderwerp goedgekeurd). We hadden maandelijks een bijeenkomst om de voortgang te bespreken, waarin de eerste keren meneer afspraken met andere studenten verwarde met onze afgesproken tijden en mij hiervan de schuld gaf, terwijl alles op papier stond.

Hij gaf ook steeds aan wat er aangepast/verbeterd moest worden. Op zich is dit goed, daar dient een begeleider voor, maar vervolgens gaf hij aan dat de wijzigingen toch niet zo een goed idee waren en mocht ik het weer aanpassen. Ik heb letterlijk sommige stukken tot 3x opnieuw moeten schrijven, om uiteindelijk toch bij de eerste versie uit te komen.

Vervolgens weigerde hij mijn scriptie naar de tweede begeleider te sturen, omdat hij bang was dat deze het niveau te laag zou vinden. Na meerdere keren duidelijk mijn frustratie te hebben geuit en op mijn strepen te hebben gestaan, is het stuk naar de tweede lezer gestuurd. Deze keurde mijn scriptie in één keer goed!

Uiteindelijk kon ook hij niet ontkennen dat het kwalitatief een prima stuk was en heeft hij met pijn in zijn hart en onder druk van de tweede lezer een 7 gegeven. Ik denk zelf dat een hoger cijfer mogelijk was geweest met een andere begeleider.

Het is best frustrerend, hoeveel macht zo een begeleider kan hebben. Maar ja uiteindelijk kom je er wel doorheen en wordt al je harde werken beloond. Denk ook dat het wel goed komt met je stage, maar geef vooral niet op!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wilke
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 22:49
@Barrycade, je kunt gelijk hebben, maar van wat ik links en rechts hoor maken sommige HBO-instellingen er toch ook zelf wel echt een enorme puinhoop van, die studenten vaak niet aan te rekenen is.

Tot en met een docent die met pensioen gaat (!!!) zonder daarover ooit iets te zeggen en stageverslagen achter te laten die nog nagekeken moesten worden. Je gelooft af en toe serieus je oren niet.

Inquestos geeft goed advies, verplaats je in je begeleider en probeer vanaf daar te zien wat je nog kunt bereiken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kevinp
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 29-04 10:35
Hmm, een aantal dingen die mij opvallen.

1. Code wordt door een docent beoordeeld??

Laten we hier duidelijk over zijn, zo ver ik (zelf) mee heb gemaakt, en eenmalig als begeleider (Avans/Fontys) wordt de code die gemaakt is niet beoordeeld door de school. In mijn ogen is de kwaliteit van de code de verantwoordelijkheid van het bedrijf. Is dat goed dan is het goed. Een school kan daar geen uitspraak over doen, tenzij hij heel de code kent, en de coding standaard en alle gesprekken/adviezen hier rondom heen.

Als bij ons een stagiair iets in code zou moeten doen zou er ook af en toe voor een makkelijkere oplossing gekozen worden.

2. De school screent het bedrijf niet goed.

Voor je mag beginnen worden opdrachten en bedrijven als het goed is gekeurd. Doe je dat niet goed, tja dan kan je dit soort dingen krijgen. Maar dan hoort een school wel coulant te zijn in mijn ogen de fout ligt namelijk ook bij de school.

3. Terugkom dagen bedrijfsbezoek, en daar komt niks uit?

Wederom een punt, erg vreemd, en laks / slecht van de docent.

Wederom weet ik niet wat en hoe het is gegaan. Maar volgens mij was het bij mijn afstuderen zo:
40%-40%-20%. Dat wil zeggen, bedrijf, school, presenatie.

Waarbij een 4 als minimum geld (maar dat gold altijd). Ik zou je bedrijfsbegeleider van het andere bedrijf ook eens bellen. Ik zou het namelijk niet leuk vinden als iets waar ik een ruime voldoende voor geef wordt afgekraakt op dingen die IK goed heb gekeurd.

d'r is maar één ding in het leven wat moet, en dat is dood gaan.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3DDude
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 22:15

3DDude

I void warranty's

Ik heb ook recent dat afstudeer gebeuren meegemaakt (ik had wel een 6). Ik had zelf hoger verwacht maargoed, ik had ook gewoon geen zin meer in gezeik. Ik bedoel je bent er wel klaar mee, je hebt voldoende, om nou heel veel moeite erin te steken en allemaal mensen tegen je te krijgen voor een iets hoger cijfer..

Wat bij mij vooral opviel:
Examinator 1) 70+ en gepensioneerd
Examinator 2) 68 en ZZP'r (mijn begeleider)
Extern figuur) behoorlijk op leeftijd.

Examinator 1 en 2 (vooral de gepensioneerde) hadden totaal geen 'touch' met de realiteit naar mijn mening.
En die externe werd helemaal boos tijdens mijn zitting haha.
Nog steeds geen idee waarom eigenlijk, hij was het blijkbaar niet met mij eens.


Over dat lezen van de scriptie:
Achja, ik ga er overigens vanuit, dat geen van allen daadwerkelijk mijn scriptie echt had gelezen. Men bladerd het door, zoekt een passage en vervolgens gaat men dat heel aandachtig lezen om er een vraag over te stellen.
Zit er iets technisch in --> snapt men dat niet. Dus slaat men dat over.


Dat zal ook wel de werkwijze van deze begeleider zijn geweest? :P (uiteraard komen examinator 1 en 2 voor elkaar op) das wel logisch toch ? ;)

[ Voor 8% gewijzigd door 3DDude op 08-05-2014 19:17 ]

Be nice, You Assholes :)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PZOOO
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 24-04-2023
Wilke schreef op woensdag 07 mei 2014 @ 22:56:
[...]

Als er iets is waar Nederland minder van zou kunnen gebruiken, dan is het deze zesjes-mentaliteit :N
ik zou dat uitleggen als : niet te veel je best gedaan en ook niet te weinig = precies goed, waardoor je meer tijd had om je met een echte opdracht bezig te houden terwijl je je HBO of UNI papiertje ook behaalde.

je kunt je in je studententijd namelijk veel bezig houden met je eigen bedrijf op te starten. Dan steek je echt boven de massa uit :)

[ Voor 18% gewijzigd door PZOOO op 08-05-2014 22:08 ]

ICT & Reizen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ryur
  • Registratie: December 2007
  • Laatst online: 22:47
dyrc schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 14:55:
[...]
Jouw diploma punten zijn ook niet vrijelijk opvraagbaar, je ingeleverde thesis wel (via de bibliotheek van jouw instelling).

Mijn persoonlijke ervaring is dat er (binnen het wetenschapsveld) buiten het "brevet van vermogen" (diploma) daadwerkelijk ook specifiek om een kopietje thesis wordt gevraagd om te kijken wat iemand in huis heeft.
Hmm.. volgens mij verschilt het per instelling of de ingeleverde thesis beschikbaar is; ik heb er nog nooit gehoord over binnen mijn opleiding (Saxion Enschede Informatica).
Dit zouden ze ook naar de studenten moeten melden als het zo is.
XyritZz schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 15:16:
Slecht beeld van code vanwege geheimhouding: Ik heb gewoon de code die nodig was in mijn verslag geplaatst en vanwege geheimhouding het hele afstudeeronderzoek als "vertrouwelijk" gemarkeerd. Mijn verslag is als het goed is ook nooit opgenomen in publiekelijk toegankelijke bronnen.
Over geheimhouding is lastig te bepalen.
Wij (weer alweer Saxion Enschede Informatica) moeten onze producten inleveren via Blackboard (de horror!).
Meestal, en in het geval van de stage/afstuderen staat deze aan, wordt er gebruik gemaakt van SafeAssign. Deze checkt in zijn database hoeveel overeenkomsten zijn, dus wordt de inhoud van je verslag opgeslagen. Ik heb al gecheckt of hij bij sommige inleveringen uit gezet kan worden, maar dat lukt niet per persoon; dit moet echt per vak.

Dit mocht ik bij mijn afgelopen stage niet, dus mijn stagebegeleider heeft een heel andere versie (op papier) van mijn verslag dan ik uiteindelijk moest inleveren op onze ELO.
Daarom vind ik het ook heel lastig hoe met de geheimhoudingsplicht om te gaan; voor school moet ik het inleveren op de ELO en is dat product leidend.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grono112
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 18:55
Je moet ook niet vergeten dat de opleiding/docent het rapport gebruikt om te "zien" wat je heb gedaan tijdens je stage. Als dit rapport dus niet goed is opgezet zoals je beschreef dan kan de opleiding/docent niet goed inschatten wat jij heb gepresteerd. De opleiding/docent wordt namelijk ook getoetst op het werk wat zij levert en als dit niet goed is krijg je van de InHolland praktijken.

Toen ik afstudeerde aan de HBO had ik ook een heel mooi rapportje geschreven. De eerste feedback die ik kreeg was: Bijlagen!. Mijn rapport was veel te groot opgezet en de docent kon er niet goed uithalen wat we nou precies hadden gedaan. Ik mijn draft versie ruim op tijd ingeleverd dus ik had nog 3 weken om te verbeteren. Zoals was aangegeven had ik alle verbeter punten ingevoerd en met zelfvertrouwen het rapport ingeleverd.

Uiteindelijk is het rapport door een externe "deskundige" beoordeeld en die had nog slechts een paar kleine op/aanmerkingen maar die beoordeelde het rapport met een GOED!! :)

Dus ik blij, Opleiding blij en de stagebegeleider blij!


Wat ik wel gek vind is dat bij mijn opleiding je pas mocht presenteren nadat je rapport was goedgekeurd. dat het bij jou niet het geval is roept bij mij wel vraagtekens op vooral bij waarom de opleiding deze volgorde koos :s.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 363533

Wat een verhalen, gelukkig ging het bij mij een stuk 'rustiger' maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk was. De desbetreffende Hogeschool waar ik destijds zat was namelijk in een accreditatie traject waardoor ik dus meer het idee had een studie rechten te volgen in plaats van informatica.

Beste advies wat ik aankomende afstudeerders kan geven is om de problemen in dit topic simpelweg te voorkomen. Dit kan je doen door vooraf het afstuderen precies in kaart te brengen waar je verslag aan moet voldoen. Op mijn Hogeschool hadden we destijds, mede door de accreditatie, een zeer duidelijke en exacte omschrijving wat er gedaan moest worden en waar het afstudeerverslag aan moest voldoen. Dit ging -zeer- ver. Voor één van mijn eerdere werkstukken (was de module net voor het afstuderen maar de nieuwe regels waren al geïmplementeerd zonder de studenten op de hoogte te stellen) kreeg ik een 1. Waarom zou je dan denken? Het werkstuk zat inhoudelijk namelijk goed in elkaar. Nou...er was geen koptekst. En dat betekend dat er niet aan de 'basis eisen' was voldaan en je dan dus een 1 krijgt. Gelukkig meteen mogen herkansen maarja, daardoor was ik dus wel op mijn hoede voor het afstuderen.

Een aantal praktische tips naar aanleiding van mijn ervaring:
1) Het is heel kinderachtig, maar als je gaat afstuderen ben je de-facto net een advocaat. Doe -alles- schriftelijk en/of via de mail. Spreek NOOIT iets mondeling af. De enige waarheid is de papieren/digitale waarheid. Een mondelinge afspraak kan later altijd worden ontkend. Een schriftelijke afspraak niet. Als de docent onduidelijk is in zijn/haar beantwoording, stel de vraag net zo lang totdat hij/zij het bericht SMART heeft verwoord. In extreme gevallen kan je vragen om een handtekening, heb ik 1 maal moeten doen.
2) Zorg dat duidelijk is wat je moet inleveren. Vraag aan je docent wat er -precies- in het afstudeerverslag moet komen. Als zij geen kant-en-klare lijst kunnen overhandigen moet je je sterk gaan zorgen over de levensvatbaarheid van de opleiding. De accreditatie, die is verzorgd door de Nederlandse en Vlaamse overheid, eist namelijk dat voor elke module er een modulehandleiding moet zijn. Dit zelfde is ook op toepassing op de afstudeer 'module'. In de modulehandleiding moet SMART staan aangegeven wat er van je word verwacht aan het einde van de rit. Als er geen modulehandleiding is, zoek het hogerop. In het uiterste geval (dit heb ik nooit meegemaakt, maar ik ken genoeg horror stories) moet je de rechtsbijstand inschakelen. Een rechtsbijstand verzekering kan ik trouwens iedereen aanraden die het bedrijfsleven in gaat.
3) Zorg dat de afstudeeropdracht geaccordeerd is door zowel de opleiding als de afstudeerorganisatie. Doe dit MET handtekeningen.

Dat is het wel zo'n beetje. Boodschap is dus dat je al van te voren op papier het één en ander geregeld moet hebben. Anders vraag je gewoon om problemen. Het is niet leuk, en je voelt je net een advocaat maar zo werkt het stelsel nu eenmaal.

Grappig is nu wel dat als je na een Hogeschool die het allemaal heel strak heeft georganiseerd naar een Universitaire Master gaat, je erachter komt dat 9/10 Universitaire studenten in een soort droomwereld leven waar zo'n beetje alles wat je doet word goedgekeurd. In mijn ervaring kan het Ministerie van OC en W ook wel eens de universiteiten onder de loep gaan nemen want daar zitten -echt- enorme uitwassen. Maarja...de universiteiten hebben veel meer macht dan de hogescholen dus ik zie dat niet snel gebeuren. Toch komen er langzaam ook daar rare verhalen naar buiten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stoffel
  • Registratie: Mei 2001
  • Laatst online: 29-04 14:39

Stoffel

Engineering the impossible

Knutselwout schreef op donderdag 08 mei 2014 @ 14:48:
Ik heb het tegenovergesteld meegemaakt tijdens mijn stage (niet afstudeerstage, maar dat was ook een aanfluiting). Het is wel een tijd geleden, dus toen kon het waarschijnlijk nog. 16 jaar geleden zat ik in het 2e jaar van mijn HIO opleiding waar ik een half jaar stage ging lopen bij het AZM (Academisch Ziekenhuis Maastricht). Daar moest ik een interface maken op een access database. Ik wist toen geen hout van programmeren want ik had gekozen voor de HIO omdat ik veel spelletjes speelde. Dus ik dacht met een opleiding waar veel computers bij komen kijken, kan ik gewoon verder spelen (wat ook wel klopte, mijn Quake Arena highscores zijn nooit meer zo hoog geweest). Op mijn stageplek deed ik niks anders dan mp3s en hentai plaatjes downloaden op mijn iomega zipdrive. Aan het einde van de stageperiode heb ik een mooi verslag ingeleverd waar in stond wat ik had moeten maken. Natuurlijk kneep ik hem want ik had daadwerkelijk niks gedaan. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik een 7 want de betreffende docent was mijn verslag kwijtgeraakt. Een nieuwe kopie inleveren was niet nodig, hij geloofde het wel. Geen contact met de begeleider van het ziekenhuis die niet tevreden was, geen tussentijdse evaluatie met de docent of wat dan ook. Gelukkig heb ik hiervan geleerd en mijn afstudeerstage zo gekozen dat ik in een groep van medestudenten bij een bedrijf geplaatst werd. We mochten als groep afstuderen, dus mijn luiheid kon ik makkelijk verbergen. Overmoedigd door 4 jaar pret en een HBO diploma op zak waar ik werkelijk geen flikker voor gedaan heb, wilde ik natuurlijk op dezelfde manier de verkorte WO opleiding doen om nog een masterdiploma binnen te harken. Helaas kwam ik van een koude kermis thuis, want op een universiteit hebben ze hun zaakjes wel goed voor elkaar en nemen ze wel de tijd voor je. Vandaar dat ik 5 jaar over mijn master gedaan heb ipv 2.
Ik hoop dat dit niet bij de afdeling Klinische Neurofysiologie was? Daar ben ik namelijk eens een keer een project tegengekomen dat een interface op een Access-database was van een stagiair van de Hogeschool Zuyd (I presume?) waar ik nog steeds anekdotes over vertel :+

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Onbekend
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 23:45

Onbekend

...

Anoniem: 363533 schreef op vrijdag 09 mei 2014 @ 12:25:
Een aantal praktische tips naar aanleiding van mijn ervaring:
1) Het is heel kinderachtig, maar als je gaat afstuderen ben je de-facto net een advocaat. Doe -alles- schriftelijk en/of via de mail. Spreek NOOIT iets mondeling af. De enige waarheid is de papieren/digitale waarheid.
Dat zegt niets. Toen ik afstudeerde heb ik regelmatig een momentopname van mijn scriptie per mail naar mijn stagebegeleiders verstuurd. Op vrijwel elke mail kreeg ik een reactie, maar bijna nooit negatief commentaar. Pas toen ik aangaf dat het bijna af was, kreeg ik een flinke waslijst met punten wat onvoldoende was, inclusief teksten die ik al 3 maanden lang niet meer had aangepast.

De mailtjes die ik daarvoor had gehad met de teksten "Deze tekst is prima." of "Er zitten alleen nog een aantal spellingfouten in." hadden totaal geen waarde. Als ik ze niet zou aanpassen, zou ik zakken en het half jaar over moeten doen, dus ik had geen andere keuze. Het indienen van een klacht zou de situatie alleen maar verergeren, dus heb ik "braaf" flink doorgewerkt om zonder al te veel vertraging mijn scriptie te kunnen verdedigen.
2) Zorg dat duidelijk is wat je moet inleveren. Vraag aan je docent wat er -precies- in het afstudeerverslag moet komen. Als zij geen kant-en-klare lijst kunnen overhandigen moet je je sterk gaan zorgen over de levensvatbaarheid van de opleiding.
Over zaken op die lijst kom je meestal pas achter op het moment dat je afstudeerperiode in gaat. Je hebt dan al 2½ of 3½ jaar al bij die opleiding gezeten, en voor dat half jaartje ga je echt niet wisselen. Je bent dus dan eigenlijk al te laat om op te merken dat die opleiding "slecht" was.

Speel ook Balls Connect en Repeat


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kevinp
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 29-04 10:35
w00d schreef op woensdag 07 mei 2014 @ 21:01:
Enigszins herkenbaar dit, mijn vriendin in ik kochten een huis (bouwval) tijdens mijn afstudeerfase. Sleutel overdracht precies een week na het verdedigingen van mijn scriptie gepland.

Tijdens het schrijven van mijn script (ik had 2 begeleiders), niks anders dan lof.
"Dit was een van de beste scriptie die hij gelezen had". 3 weken voor de eind datum lever ik mijn scriptie in. Uiteindelijk moest ik mijn scriptie verdedigen en kreeg ik een 6. Ik was echt pissed, tuurlijk ik had wel gehaald, maar voor een 6 doe ik het niet, zeker niet als je niks anders dan lof krijgt. Ik had me toen erbij neergelegd (achteraf spijt van), maar het is inderdaad verbazend wat voor "macht" leraren hebben.En wat ik helaas ook merk, is het idee dat sommige leraren hebben van het bedrijfsleven, totaal niet klopt.

Maar voor zover mijn persoonlijke ervaring; wat ik zou doen, zoals hierboven al beaamd, is inderdaad naar de afdelingshoofd gaan en laat je werk contact opnemen met de afdelingshoofd. Je kan volgens mij ook een nieuwe beoordeling aanvragen door een andere leraar (dat bleek achteraf bij mij wel het geval te zijn)
Even wat offtopic,

Maar ik vind het vooral blijken hoe belangrijk een keuze voor school is. Ik kan niet oordelen of het nog zo is. Wanneer wij (gold voor alle leerlingen) bij Avans (den bosch Technische informatica) een verslag een paar weken voor de deadline in deden leveren, nou ja om feedback vroegen, dan kregen we inhoudelijke feedback. Alsmede over hoe je het moest (her) schrijven.

Wat hij natuurlijk eventueel kan doen is het afstuderen wat hij nu doet als stage doen. Dan is hij de eerste niet kwijt.

d'r is maar één ding in het leven wat moet, en dat is dood gaan.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wokschotel
  • Registratie: December 1999
  • Laatst online: 30-04 08:18

Wokschotel

Op 6 wielen

Wkrooshof schreef op woensdag 07 mei 2014 @ 17:05:
Waarschuwing, geen tweak blog rechten, tl;dr: stage frustratie

Fair enough, de docent kon uit mijn code de complexiteit van het project niet opmaken en kan niet beoordelen of het product voldeed aan het HBO niveau. De komende 20 dagen moest ik maar tijd vinden om naast mijn reistijd van 3 uur per dag en het afstuderen van 8 uur per dag, toegang tot de code te krijgen in een ander bedrijf om zo, de complexiteit van het systeem en de code te waarborgen.

Je raadt het al, ook deze oplevering is wederom niet goedgekeurd.
Waarom niet? En hoe vaak heb je tijdens je stage je docent gesproken? Heb je een eerste (concept)versie van je verslag ruim vóór 27 januari door je docent laten lezen? Verder ben ik het met je eens dat je op grond van wat de docent zei ter goeder trouw aan je afstuderen bent begonnen; de handelswijze van die docent is niet bepaald netjes.

En nog een tip: probeer minder woorden te gebruiken en laat niet relevante zaken achterwege.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wkrooshof
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 25-04 10:52
Een update voor de geïnteresseerden:
Ik heb gelijk gekregen en mag het verslag herkansen, precies waar ik om heb gevraagd. Daarbij bleek de nakijktermijn 15 dagen te zijn in plaats van 25, hierdoor was de termijn verstreken met 18 werkdagen.

Bedankt voor alle reacties, nu nog zorgen dat de herkansing goed afgerond wordt ;).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mythio
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 28-04 16:41
Wat betekent dat precies? Je moet het verbeteren/opnieuw schrijven en weer inleveren bij die docent? of gaat ook een ander het nakijken?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wkrooshof
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 25-04 10:52
Het betekent dat ik het verslag ga verbeteren. Ik heb van de commissie zelf de mogelijkheid gekregen om te switchen/een ander laat nakijken. Deze mogelijkheid ga ik dan vanzelfsprekend ook gebruiken

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ATS
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 06-01 08:26

ATS

Wkrooshof schreef op dinsdag 27 mei 2014 @ 15:14:
Een update voor de geïnteresseerden:
Dank daarvoor! Goed om te lezen hoe dit soort dingen nu aflopen.

My opinions may have changed, but not the fact that I am right. -- Ashleigh Brilliant


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Daniel.
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 00:18
Even weer een oud topic boosten.
Hoe is het nu inmiddels afgelopen.
Of ben je nog steeds bezig.

<GoTHC>Daniel#23781 | Mijn PC


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wkrooshof
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 25-04 10:52
Beetje late reactie van mijn kant. Ik ben nu net klaar met mijn afstudeerverslagen e.d. De examen commissie heeft mij, ivm het drukke afstuderen, de kans gegeven om het verslag ná het afstuderen te maken.

Dus eigenlijk nog steeds hetzelfde als de vorige keer ;)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • R.G
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 21:03

R.G

Uiteindelijk geslaagd? :)

Veel goed advies, wel oud topic weet ik. Veel geleerd zal het mijn mede studenten ook vertellen :) :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 26-04 16:12
... oops.

[ Voor 98% gewijzigd door Hydra op 10-07-2016 15:02 ]

https://niels.nu


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stephanvr
  • Registratie: Februari 2014
  • Laatst online: 30-04 08:46
Blijkbaar komen dit soort rare gevallen regelmatig voor. Zo ook bij mij afgelopen week..

De opdracht is van te voren goedgekeurd, en hierbij dus ook mijn projectafbakening. Vanwege de omvang (breedte en diepte) van het onderzoek heb ik er heel bewust voor gekozen om enkel tot een advies te komen, waarbij eventueel de implementatie optioneel is. Dit is gedurende mijn afstudeerproject ook meerdere malen aan bod gekomen, en daar heeft men nooit moeilijk over gedaan. Men : afstudeercoördinator, afstudeerbegeleider en afstudeerdocent.

Kom je bij de voordracht en dan krijg je de opmerking:
1. 'Te theoretisch'.. 'te academisch'
2. 'Ik moest ooit de bijlagen erbij pakken'

Het is te theoretisch omdat ik in mijn scriptie met name het onderzoek en de resultaten toelicht, waarbij het resultaat dus enkel op een advies uitdraait. Voor de praktische toepassing heb ik naast het advies ad hoc projecten op mijn werk uitgevoerd. Die heb ik bewust buiten de scriptie (en dus mijn onderzoek) gelaten.

En op puntje 2 : Er zit meer dan 700 uur werk in met meer 190 relevante en compact beschreven pagina's. Dat is gewoon moeilijk te verwerken in een scriptie. Bijlagen zitten er niet voor niets bij toch?

Dan komen de punten.. (en de manier waarop verdient al geen schoonheidsprijs).. krijg ik een 8 voor het proces (van mijn werkgever), een 6.5 voor mijn scriptie vanwege bovenstaande redenen en een dikke voldoende voor de voordracht.

Op het einde gaf ik aan dat ik nu eindelijk kan beginnen aan het vervolg, namelijk de universiteit. Toen kreeg ik van ze de terugkoppeling : Oh maar dan komt het helemaal goed...

Wat moet je daar nu van vinden?

[ Voor 15% gewijzigd door Stephanvr op 10-07-2016 16:02 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Puch-Maxi
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 28-04 20:18
Stephanvr schreef op zondag 10 juli 2016 @ 15:53:
Blijkbaar komen dit soort rare gevallen regelmatig voor. Zo ook bij mij afgelopen week..

Op het einde gaf ik aan dat ik nu eindelijk kan beginnen aan het vervolg, namelijk de universiteit. Toen kreeg ik van ze de terugkoppeling : Oh maar dan komt het helemaal goed...

Wat moet je daar nu van vinden?
Ja, daar zakt je de broek toch van af! Blijkt maar weer dat het beoordelen en het becijferen geen exacte wetenschap is. Het gaat allemaal een beetje op gevoel.

My favorite programming language is solder.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tehh
  • Registratie: Maart 2013
  • Niet online
TS is vast geslaagd, anders was er wel een follow-up met nieuwe rant gekomen ;-)
Ik heb bij Windesheim iets soortgelijks meegemaakt. Mijn opdracht + vraagstelling voor het afstuderen was goedgekeurd (door zowel 1e als 2e beoordelaar). Na 5 maand scriptie ingeleverd. De 1e begeleider was razend enthousiast, zijn woorden (volgens mij heb ik ze zelfs nog in de mail) "het is dat we van hogerhand opdracht hebben gekregen niet te hoge cijfers te geven [Windesheim lag destijds onder vuur voor weggeven punten bij journalistiek], maar anders had je een 9 gekregen voor je scriptie, nu krijg je waarschijnlijk een 8." Door middel van een presentatie kon ik er nog 1 punt bij krijgen, waardoor ik dus een 10 had kunnen krijgen op mijn scriptie, maar ook met maximaal een 9 was ik wel tevreden.
De 2e beoordelaar was het er echter niet mee eens. Mijn scriptie ging over een onderdeel waar ik nooit les in heb gehad en dus heb ik de doelen van mijn opleiding niet gehaald. Dat de nieuwe lichting studenten inmiddels wél les kreeg in het onderdeel deed er niet toe, conclusie: onvoldoende & opnieuw beginnen.
Ik kon wel janken. Gelukkig heb ik 4 jaar in de MR gezeten (2 verschillende i.v.m. fusie) en kende ik vrij veel mensen 'boven in de boom'. Na enkele gesprekken en dagen vol spanning heb ik alsnog een voldoende gekregen. Een 7 op mijn scriptie en een bonuspunt voor de presentatie, eindcijfer 8.

Drie jaar later sprak ik de 1e beoordelaar weer, die vertelde dat mijn scriptie gebruikt was om aan de accreditatie commissie te laten zien dat de kwaliteit van het onderwijs gestegen was. Maar met terugwerkende kracht alsnog een hoger cijfer krijgen dat kon dan helaas weer niet....

Conclusie: iedereen kan een diploma krijgen, je moet alleen een beetje geluk hebben.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Viper®
  • Registratie: Februari 2001
  • Niet online
Ik dacht dat het algemeen bekend was hoe goed je verslag ook is, de eerste keer wordt het altijd afgekeurd.
Vervolgens pas je het aan en maak je er een nog grotere poep van is het wel goed.

Zo werkt het in de politiek ook, eerst komen met een stom voorstel, iedereen over de zeik, vervolgens aanpassen naar hoe jij het eigenlijk had gewild en iedereen is tevreden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Krisp
  • Registratie: Oktober 2004
  • Niet online

Krisp

like.no.other

Een kick van een topic van 2 jaar oud is niet heel nuttig. Nieuwe rants over stageverslagen verdienen in beginsel een eigen topic. Dit topic gaat dicht.

Life is what happens to you, while you're busy making other plans (John Lennon) - Ioniq 28kWh / 9,9kWP zonnepanelen (west) / Panasonic 9kW WP

Pagina: 1

Dit topic is gesloten.