GoldenSample schreef op zondag 30 maart 2014 @ 18:44:
[...]
Klopt men staat inderdaad 'te schreeuwen' om technici, ze vertellen er alleen niet bij dat ze er niet voor willen betalen.

Oh en daarbij zoeken veel bedrijven een 25 jarige met 15 jaar ervaring voor een Junior functie.
Even een tegengeluid laten horen:
Mijn werkgever heeft honderden monteurs in dienst. Het is stevige MBO-aanpakwerk, handen vuil, onregelmatige werktijden, maar een prima beloning dat in ieder geval een stuk meer is dan men voor bijv helpdeskwerk zou krijgen. Ik ken monteurs met afbetaald koophuis en zwembad in achtertuin enzo. Gemiddelde leeftijd is 50+, dus er gaan er nogal wat met pensioen en er moet nu stevig gerecruteerd worden om aantallen op peil te houden en om te zorgen dat er kennisoverdracht kan plaatsvinden. Toen het goed ging met de economie (2004-2009) kwam het voor dat er geen sollicitanten waren op vacatures. Nu het wat minder florisant is komen er genoeg sollicitanten, maar schiet het nog niet veel op. Collega van me stuurt zo'n monteursclubje aan en had nieuw aanwas nodig. Hij heeft in een paar weken tijd 120 sollicitanten gezien en uiteindelijk maar 3 aangenomen terwijl hij 5 vacatures had. Hij vertelde me dat als de nood niet zo hoog was hij die 3 ook niet aangenomen zou hebben.
Grootste probleem was sollicitatieplicht, ruim tweederde solliciteerden alleen omdat ze dat moesten, niet omdat ze kwalificatie voor, interesse in of geschiktheid voor de functie hadden. Overige 40 mensen solliciteerden doelbewust, maar schoten bovenal op werkhouding (verantwoordelijkheidsgevoel) zwaar tekort. Daarnaast hadden veel geen enkele technische ervaring of affinitieit. Oh, en dit was Rotterdam, waar je in beginsel grootste aantal werkloze laagopgeleide techneuten zou verwachten.
Ander voorbeeld: ik ben engineer, redelijk specialistisch (en prima betaald met zat doorgroeimogelijkheid binnen functieschaal trouwens) en verzuip in vooral projectmatig werk. Dat is opgevallen bij directie, dus om het vlot te trekken en vooral de backlog aan projecten op te lossen zou er voor twee maanden iemand externs naast mij gezet worden om vooral het doe-werk op te kunnen pakken. We zochten op HBO(+) niveau iemand met affiniteit met netwerken en binnenhuistechnologie, die weliswaar intensief begeleid zou worden, maar geacht werd pro-actief te zijn met enige mate van zelfstandigheid na korte tijd inwerken. We kregen vooral mensen die van MBO naar HBO doorgeleerd hadden (niks mis mee an sich), maar daarbij alleen de kennis en niet de werkhouding die we zochten meekregen. Uiteindelijk iemand ingehuurd die qua kennis en ervaring beste papieren had, maar die ik letterlijk op taakniveau moet aansturen. Op zich leende gelukkig groot deel van het werk zich daar goed voor, maar dat ik een halfuur stap-voor-stap taakbeschrijvingen moest maken om een uur eigen tijd te winnen (en dat ook iedere keer weer te herhalen, zelfs als alles op een enkele stap na identiek was) was ook niet de bedoeling geweest. Ook hier: je kunt bedragen natuurlijk niet 1-op-1 vergelijken tussen ZZP en loondienst, maar hij krijgt prima betaald (zelfs als je ZZP overhead aftrekt ruim bovenmodaal). Voor dat geld hadden we een geschiktere persoon kunnen inhuren. Het probleem was niet dat die mensen een te hoge salariseis hadden, het probleem was dat ze er gewoon niet waren.
En dan heb ik het nog niet over een collega die voor z'n team een netwerk-architect nodig had en letterlijk geeneen in Europa kon vinden, waardoor hij uiteindelijk na twee jaar zoeken een Turkse jongedame aan moest nemen (niet NL-Turks, maar rechstreeks uit Istanbul). Gelukkig is ze buitengewoon goed, want als ze tegengevallen was waren we nog verder van huis geweest.
Ik krijg de indruk dat veel van de mensen die zeggen 'er is helemaal geen tekort aan techneuten' eigenlijk zeggen 'er is helemaal geen tekort aan IT'ers'. Daar zit een verschil tussen, en inderdaad, in de meeste takken van de IT zijn er volop mensen beschikbaar. Het probleem zit, om in OSI-termen te praten, niet in laag 7 (applicaties), maar in alles eronder, en vooral in laag 1, de fysieke laag, is het uitdagend, zowel laaggeschoold (monteurs die netwerken aanleggen en onderhouden) als hooggeschoold (mensen die daadwerkelijk inzicht hebben in onderliggende technieken en dat soort zooi kunnen ontwerpen en architecten).
Of nog simpler gezegd: kijk eens naar de prive-auto van de loodgieter. Grote kans op dikke nieuwe Mercedes, zelfs binnen paar jaar van starten bedrijfje. Puur wetten van vraag en aanbod. Die loodgieter verdient - als hij enigszins competent is in z'n vak en in z'n geldzaken - zeker meer dan een kapster of een leerkracht.