Goede vragen, ik hoop dat ik er wat voor je kan beantwoorden.
1)
Ik lees al een tijdje met belangstelling mee in het topic van de vodafone 4g testers op dit forum en wat daar opvalt is dat de downloadsnelheid erg fluctueert van rond de 10 tot wel 45mbit (uitschieters niet meegerekend) terwijl de upload praktisch onverminderd hoog blijft.
Het lijkt daar vooral te komen doordat de betreffende cell als er veel (3G) verkeer is, onder capaciteit heeft op de backbone. Aangezien op 3G bij vodafone aardig hoge download mogelijk is maar de upload just vrij beperkt is (wegens technische beperking bij 3G standaarden..) kun je die drukte dus terugzien in de 4G performance.
Ik ben benieuwd of dit probleem (van tijdelijke aard, totdat de backbone capaciteit is uitgebreid dunkt mij) ook bij KPN speelt.
Goede redenatie. Ik vermoed dat de providers minimaal een 1 Gbit/s uplink naar de sites hebben. Op drukke sites kan dit natuurlijk wel een belemmerende factor worden. Vodafone heeft met een max van 42 Mbit/s op 3G wel een grotere kans op het vollopen van de uplink tov KPN met een max van 14,4 Mbit/s. Tevens gebruikt Vodafone net zoals T-Mobile wel relatief veel microwave verbindingen. Die kunnen genoeg aan, maar hebben wel het "probleem" van grotere storingsgevoeligheid zoals zware regenval en objecten in de line-of-sight. KPN heeft naar elke site die 4G heeft, een glasvezelverbinding aangelegd (of het lag er al). Als het goed is heeft Vodafone de bandbreedte per locatie ook gelijk aangepast bij elke site die aangepast is aan 4G.
2)
KPN rolt in beginsel uit op de 800MHz. Zijn er ook al gebieden waar KPN op de 1800MHz en/of de 2600MHz draait, waar de dekking overlapt? Ik ben benieuwd naar de handoff tussen deze banden. Verloopt dit naadloos of heb je een onderbreking in je traffic tijdens up- of neerschakelen van frequentieband? En hoe lang is die onderbreking? En verkiest een toestel bij default een hogere frequentie indien beschikbaar of zal het toestel pas bij netwerkcongestie op de (huidige) band gaan switchen?
Nee, er zijn niet tot nauwelijks gebieden waar dit het geval is met KPN. KPN focust zich primair op 800, afgezien van wat testopstellingen. De handoff is net zoals bij 2G/3G en UMTS2100 en UMTS900, gewoon naadloos. Het toestel zal altijd het sterkste signaal selecteren, waarbij de voorkeur voor de snelste verbinding prio heeft, dus een 20 MHz 1800 verbinding zal voor een 10 MHz 800 verbinding gaan.
3)
In het verlengde van punt 2.. Hoe is de handoff van en naar 3G, komende vanaf 4G? Wegens de andere standaard kan ik me wel een onderbreking voorstellen maar hoe lang is die? Daarbij, om de terugschakelaars niet een te grote technologie-schok te geven, bouwt KPN haar 3G netwerk ook om naar DC-HSPA en wordt 3G ook (naast GSM) op de 900MHz band uitgerold?
Handoff van 3G naar 4G is niet prettig. Zolang er 3G dekking is, en de dataverbinding blijft open staan, dan zal de handset de 3G verbinding vasthouden om de dataverbinding niet te verbreken (verschilt per toestel!). Van 4G naar 3G is er een onderbreking, afhankelijk van de applicatie is er een merkbare onderbreking. De overschakeling gaat overigens wel snel, tevens schakelt 4G tussen IDLE en CONN, in tegenstelling tot 3G, die over de snelheid moet "onderhandelen". Dat verklaart ook het grote verschil in de gebruikersbeleving, de (download) snelheid is niet (veel) sneller, maar de reactietijd is wel een stuk lager, zeker gevoelsmatig.
KPN heeft al veel sites uitgerust met DC-HSPA, ik schat dat (voornamelijk in het 4G gebied) minstens 80 - 90 % als DC-HSPA is. De uitrol van UMTS900 is nog niet echt duidelijk, KPN laat daar niet veel over los. Dat het komt is zeker, maar wanneer en hoe? Het is in de meeste gevallen in de 4G gebieden een kwestie van de schakelaar omzetten om het te activeren.
4)
Zou KPN er eindelijk in slagen om op de definitieve dekking ook de huidige ongedekte gebieden op bijvoorbeeld de veluwe mee te pakken, zodat er een waar 100% dekkend netwerk ontstaat in plaats van een 98%-achtige dekking zoals we die nu gewend zijn op GSM900?
Ja en Nee. KPN heeft in meerdere gebieden geen GSM dekking maar wel UMTS dekking, alleen deze antennes zijn (voor zover ik weet) niet geschikt voor UMTS900, dus het bereik zal in zulke gevallen niet verbeteren. Tevens is de dekking van LTE800 niet beter dan GSM900, het is er gelijk aan of minder. SNR is voor bandbreedte gevoelige verbindingen een stuk belangrijker dan voor voice (2G) verbindingen. Veluwe zal (helaas) geen complete dekking ontvangen.
5)
In de grensstreek, gaat KPN de dekking verbeteren vergeleken met de huidige netwerken? Zeker voor hen die wonen en/of werken in de grensstreek lijkt me dit fijn, dat er zegmaar tot en met 10km het buurland in nog dekking is. Dat geldt trouwens ook voor de buitenlandse conculega's, misschien kunnen er zelfs speciale 'grensmasten' worden gerealiseerd, opstelpunten op de grens waar de aangrenzende buurlanden allebei gebruik van kunnen maken, en dan bij overlappend spectrum in goed overleg eerlijk delen zodat het niet op elkaar stoort, MAAR dat het signaal wel een goed eind het buurland ingezwiept kan worden.
In de huidige uitrol zullen er geen extra locaties worden toegevoegd, dat geldt voor elke provider. Ik ga er wel vanuit dat de 4G dekking wel beter in "overleg" gaat met de buren, daar is iedereen bij gebaat. Maar dat zal dan vooral bij nieuwe dataverbindingen (4G) zijn, aangezien de rest niet wijzigt.
Ik zou het enorm interessant vinden om hier meer over te weten te komen, want ookal heeft KPN qua dekkingsgebied nu een voorsprong, bouwt ze uiteindelijk ook het béste netwerk?
Dat is een goede vraag, KPN heeft idd een (grote) voorsprong, het voordeel dat ze hebben is dat ze daardoor ook meer ervaring hebben (ook al is het maar een half jaar, in een nieuwe opstart zijn dat wel cruciale gegevens). Daarom zijn alle partijen ook niet zo scheutig met het verstrekken van informatie. Tevens heeft KPN over het algemeen nu de beste dekking. Dat zal in principe dus ook zo blijven, zolang de anderen geen extra masten toevoegen.
Ik moet zeggen dat Vodafone ook goed bezig is, maar ben benieuwd wat ze buiten de grote steden gaan doen. Het gelijk gebruiken van de 1800 MHz band is een slimme zet. KPN zou dat vast ook wel willen, maar die hebben het probleem dat ze nu deze band gebruiken voor 2G en dat niet zomaar over kunnen zetten zonder 2G dekking verlies.
Ook ben ik benieuwd naar de uitrol van T-Mobile ism Tele2.
Ik denk dat het straks voornamelijk valt en staat met de acceptatie van de consument, en dan doel ik meer op de prijzen en bijbehorende databundels. De providers zitten in een spagaat, de belangrijkste inkomstenbron wordt straks 4G/data (voice zal straks bijna niks meer zijn, 4G is meer dan genoeg voor (beeld)bellen / VOIP toepassingen), maar ze willen het ook bereikbaar maken voor de klanten (vergeet niet 4G licentiekosten).
Ben erg benieuwd wat voor businessplannen de providers gaan opstellen om toch alles rendabel te maken. KPN is ook al bezig met LTE broadcast te testen, dus dat kan een mooie extra inkomstenbron worden (
http://www.4gmast.nl/nieu...gaat-lte-broadcast-testen).
Ik denk zelf persoonlijk dat er wel een markt is voor onbeperkte toegang voor ca. 40 tot 50 euro per maand, maar wat doet dat met het netwerk? Voor mensen in het buitengebied zou het ideaal zijn, 25/10 of 50/25 zijn super verbindingen om te hebben, acceptabele latency en snel genoeg voor elke toepassing. Ik vermoed dat de (agrarische) ondernemers wel minstens 100 euro per maand over hebben voor een onbeperkte 25/10 abonnement. Alleen zal deze groep te klein zijn voor de providers om daar iets voor aan te bieden (vermoed ik).