Routers niet nee, maar (caching) DNS-servers wel, sort of

En in jouw 'router' zit behalve een router, een firewall, een paar NAT-regels, een switch, een DHCP-server, een webserver en mogelijk een wireless accesspoint, ook een (caching) DNS-server.
Voor ieder domein of subdomein zijn maar een heel klein aantal servers ter wereld verantwoordelijk; iedereen moet, als ze naar Tweakers.net willen, die naam opvragen bij een van de DNS-servers die Tweakers daarvoor gebruikt heeft: ns.tweakdns.nl of ns.tweakdns.eu. Je kunt je indenken dat die servers het gigantisch druk krijgen als jij iedere keer dat je hier een pagina opent een paar (honderd, ieder plaatje opnieuw) keer die server bevraagd wat het IP-adres is. Tevens zou je internetervaring dan niet zo goed zijn, honderden requests kosten nu eenmaal tijd om te sturen, verwerken en antwoord te krijgen.
Daarom onthoudt jouw computer dat antwoord; dat komt in de cache. Jij vraagt echter niet rechtstreeks aan ns.tweakdns,nl of ns.tweakdns.eu om IP-adressen, jij vraagt het (in je plaatje) aan 192.168.1.1. Die weet zelf initieel ook helemaal niet waar hij tweakers.net moet resolven, dus hij gaat op zoek.
Meest waarschijnlijke is dat je router dit opvraagt bij je internetprovider (Ziggo?). De andere optie, en ook de optie die de servers van Ziggo gebruiken als ze het niet weten, is via de zogenaamde root-servers.
Er zijn een stuk of 20 of 30 of zo 'root-servers' die eigenlijk niks anders weten dan welke nameservers verantwoordelijk zijn voor .nl, .de, .bo, .uk, .com, .net etc etc. Van die server krijg je dus terug dat de nameservers voor .net wordt verzorgd door [a..m].gtld-servers.net. Vervolgens vraag je aan één van die servers wat het ip van tweakers.net is. Die servers geven je dan als antwoord: "Geen idee, probeer ns.tweakdns.nl of ns.tweakdns.eu eens?", en zo kom je steeds een stapje dichterbij de server die het definitieve antwoord weet.
Je kunt je indenken dat dat nogal veel verzoeken zijn,steeds een niveau dieper. Daarom is de cache (en daarmee meteen de Time To Live) in de standaard ingebakken, alle caching nameservers (dus je routertje en die van Ziggo, de meeste authoritative DNS-servers resolven niks wat ze zelf niet weten, dat is ook niet hun taak) bewaren deze gegevens voor een bepaalde tijd. Tweakers.net is daarin een slecht voorbeeld want het lijkt erop dat die de TTL op 60 seconden hebben staan, maar bijvoorbeeld samsung.com staat op 48 uur. Dat houdt tevens in dat wanneer de beheerder van die website een IP-adres aanpast het (in geval van Samsung) 2 dagen kan duren voordat de hele wereld naar het nieuwe IP gaat! Als jij vlak voor de change nog het IP hebt opgevraagd dan zal je router dit 2 dagen onthouden voordat hij het opnieuw gaat opzoeken