Nieuwe stadsfiets

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Ik heb de vorige topics al uitgespit, maar geraak er niet meteen uit.

Ik zoek een onderhoudsarme fiets voor alle seizoenen, met minstens 7 versnellingen, bagagedrager, spatborden, kettingkast (al dan niet volledig dicht), lichten en een naafdynamo. De richtprijs is 800-1300 euro.

Bij onderhoudsarm denk ik aan naafremmen en naafversnellingen, maar omdat deze fietsen doorgaans 5 kg zwaarder zijn (bvb. deze Giant) denk ik ook aan schijfremmen, eventueel in combinatie met (lichte) naafversnellingen, maar die combinatie heb ik nog niet gezien. Deze Cube komt het dichtst in de buurt.

De twee types die ik voorgesteld heb zijn heel verschillend qua stijl, en eigenlijk zou ik liever voor de sportieve Cube gaan, hoewel ik vrees dat de ketting en tandwielen net zoals bij mijn huidige fiets met derailleur te veel aan slijtage onderheving zullen zijn, en de twee kleinste tandwielen vooraan gebruik ik toch nooit. Ik weet ook niet of die Cube mijn broek voldoende beschermt en ik zou liever geen broekbeschermers meer dragen.Velgremmen zijn geen optie omdat ik vind dat de remblokjes en velgen te snel slijten.

Ik heb al heel wat merken vergeleken, maar veel merken vind ik nogal klassiek/ouderwets (bvb. Gazelle) of bieden alleen schijfremmen op dure fietsen. Dan vraag ik me meteen af: Zouden de remmen en andere onderdelen op die Touring Pro van goede kwaliteit zijn (fietsprijs is 1000 euro), of zou ik beter meteen voor de Delhi Pro van 1300 euro gaan?

Zoals met alles gaat de toegevoegde kwaliteit volgens een logaritmische curve, terwijl de prijs exponentieel toeneemt :) en ik zou graag de optimale prijs/kwaliteitverhouding vinden voor een pendelafstand van 16 km per dag (in totaal). Verder is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat ik bij de aanschaf 500 euro minder uitgeef, en dat ik op 10 jaar tijd 500 euro extra onderhoudskosten heb.

De naafremmen/versnellingen van de Giant zijn van goede kwaliteit (Nexus 8 Premium en BR-IM80), dus daaraan twijfel ik niet, het is eerder het gewichtsverschil waar ik voor vrees, maar ik ga er wel eens een proefrit mee proberen maken (als mijn dealer in de buurt hem wil bestellen voor een proefrit, zonder aankoopverplichting).

Mijn huidige fiets kostte 450 euro, en misschien waren de tandwielen (+ ketting) die regelmatig vervangen werden ook niet van zo'n goede kwaliteit, kan iemand hier bevestigen dat deze onderdelen van fietsen van meer dan 1000 euro het langer dan 1 à 2 jaar volhouden? Of hangt dat eerder af van hoe regelmatig je ze smeert? (en dat deed ik eigenlijk te weinig). Idem voor mijn voorvering: Daar zit nu na 7 jaar speling op, dat wil ik niet bij mijn nieuwe fiets (dat probleem heb je dan weer niet bij bvb. de Koga Citylite, maar die heeft velgremmen).

Deze heeft tandwielaandrijving en schijfremmen, maar die vind ik niet op de Nederlandse site en heeft geen lichten/naafdynamo.

Deze ook, maar die heeft daarbovenop ook geen spatborden, broekbeschermer of bagagedrager.

Interessant artikel ivm het overwegen van een snelle stadsfiets: http://media.fietsersbond...adsfietsen2010januari.pdf

[ Voor 19% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 21-04-2013 11:36 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GoldenSample
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

Ik zou persoonlijk focussen op een nexus 8 ipv 7 naar gezien beide nexus 8 varianten (zijn twee verschillende, met andere lagering) lichter lopen dan hun nexus 7 broertjes. Zn derialleur heeft natuurlijk als nadeel meer onderhoud/schoonmaken en smeren (anders slijt t sneller en trapt t zwaarder) en is uit praktisch oogpunt enkel geschikt voor (semi) sportfietsen of als je t enorme bereik echt nodig hebt.

Verder zou ik t gewicht niet te belangrijk maken, zeker als je langere afstand rijd, gewicht maakt geen drol uit op constante snelheid en vlak terrein.

Zn riemaandrijving is mooi spul, loopt licht en hoeft niet snel vervangen of gesmeerd. Het is alleen duurder dan je gestelde budget.

Verder die voorvering, acht je die nodig? qua licht fietsen scheelt het niet hebben van een naafdynamo ook nog wat trouwens.

Hoe stal je de fiets? hoe belangrijk vind je (om)val bestendigheid etc.

t zijn allemaal nog kwesties waar je even over moet denken voor dat een echt goed advies mogelijk is. Imho

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Bij naafversnellingen ga ik nu sowieso voor de Nexus 8 premium (of hoger), ik ga de Cubes met derailleur laten vallen wegens het onderhoud en de zinloosheid van 27/30 versnellingen in deze contreien.

Het is een eeuwigheid geleden dat ik nog zonder voorvering gereden heb, qua oneffenheden in de weg kan het wel wat schelen vermoed ik, en vangt het wiel dan ook geen grotere schokken op? Maar zoals bij mijn huidige fiets kan het ook stuk gaan (er zit wat speling op) en het maakt de fiets wat duurder en zwaarder (maakt idd. weinig uit als je op snelheid bent op een vlak terrein, vooral in verhouding met mijn lichaamsgewicht van 95kg).

Toch laat ik de zware Giant bijna vallen wegens het spakenpatroon, wat het wiel minder stevig zou maken (heb ik gelezen). Het maakt ook niet zo'n goede indruk van de fabrikant om de looks te laten primeren op de stevigheid.

Misschien verhoog ik mijn budget wat en ga ik voor de Stevens Super Flight Disc. Al heb ik daar twijfels bij het maximale draaggewicht van 130 kg (inclusief fiets). Fiets + ik + kinderstoel + kind zal over een paar jaar bijna 130 kg zijn. Bij de andere fabrikanten zie ik geen maximale gewicht, dus misschien is de sterkte wel hetzelfde. De bagagedrager is ook niet verbonden met het frame (het kinderstoeltje zal dat na montage wel zal zijn). En misschien is het een detail, maar bij de Alfine 11 is er steeds een transmissie via tandwielen, de Nexus 8 premium heeft in de 5e versnelling (meest gebruikte?) geen overdracht. Of ben ik nu aan het muggenziften? :)

De fiets moet wel bestand zijn tegen alle weer, maar moet niet echt valbestendig zijn.

Ik ga sowieso eens een testrit maken, ik denk dat elke fiets boven de 1000 euro wel fijn rijdt.

Edit: Hmm, dit ziet er interessant uit, eens bekijken: http://www.azor.nl/index.php?page=fiets&laat_zien=1

[ Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 22-04-2013 09:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GoldenSample
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

Mja nu heb ik bij dat laatste bedrijf (Azor) mijn bachelor afronding gedaan (Dat IFL frame ontworpen) dus ik ben niet objectief.

Die handel is wel tamelijk degelijk, wat ook wel blijkt uit het feit dat ze veel aan fietsverhuurbedrijven, parken (bijvoorbeeld die witte fietsjes bij de Hoge Veluwe) en bedrijven voor bedrijfsfietsen verkopen. Die hebben vaak maar één belang: dat die fietsen lang heel blijven en geen onnodig onderhoud nodig hebben.

Overigens zit hun degelijkheid 'm in keuzes voor de statisch belaste onderdelen (ze hebben nog gewoon stalen spatborden, degelijke kettingkasten, lampen en bagagedragers in 't assortiment, vooral die bagagedragers kunnen belangrijk zijn, die fancy aluminium dingen die je veel ziet zijn simpelweg veel minder goed bestand tegen zware belasting) qua 'dynamisch belaste onderdelen' (naven, remmen etc.) zit het ook echt wel goed alleen dat kun je (als je een beetje goed rondkijkt) bij veel merken wel krijgen.
Bij Azor assembleren ze overigens pas een fiets als ze een order binnen hebben dus als je een bepaalde fiets wilt hebben met een paar onderdelen uit een ander pakket kan je dat via je fietsenmaker in principe erg makkelijk regelen.

Overigens doen ze niet aan mal gespaakte (van die fancy patroontjes zijn gewoon minder sterk) wielen en gebruiken ze in principe erg degelijke velgen en sterke RVS spaken. Maar ook daar geld weer, als je een beetje goed rondkijkt vind je dat ook wel op meer plaatsen.

Veel frames zijn ook behoorlijk sterk van Azor (staat z'n logotje bij geloof ik). Bij fietsframes überhaupt is het gewoon handig om te kijken wat voor geometrie het heeft (een dubbele driehoek als een klassieke herenfiets is gewoon veel sterker dan een omafiets) en hoe stijf het voelt (probeer het ding te wringen als je het stuur tegen een muur zet, het frame wat schuin hebt staan en dan zonder handen schuin op het zadel gaat zitten) en de buisdiameter (vooral bij aluminium) zijn vaak al aardige indicaties.

Qua voorvering, als je een knap voorwiel hebt gaat dat wiel echt niet kapot van grote richels of schokken, als je stoepjes op gaat fietsen enzo is 't maar de vraag of die voorvering er bij helpt. Imho is het (tenzij je echt over een zeer slecht traject rijd) nogal onzinnig om op een stad/tour fiets vering te nemen, zo grote schokken krijg je niet te verduren.

[ Voor 5% gewijzigd door GoldenSample op 23-04-2013 01:21 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlakHawk
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 09-01-2021
Giant had er vroeger nog wel eens een handje van om bij mauntain bikes een bepaald onderdeel in een hogere shimano serie uit te rusten, om vervolgens die hoge serie te noemen en vervolgens andere onderdelen lager uit te rusten...

Youtube: DashcamNL


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bas.
  • Registratie: April 2008
  • Laatst online: 29-04 11:22
dfrenner schreef op dinsdag 23 april 2013 @ 10:04:
Giant had er vroeger nog wel eens een handje van om bij mauntain bikes een bepaald onderdeel in een hogere shimano serie uit te rusten, om vervolgens die hoge serie te noemen en vervolgens andere onderdelen lager uit te rusten...
Dat doen meedere merken. Bijvoorbeeld alleen de achterderailleur XT, en dan erbij vermelden met XT afmontage...

Maargoed, wat ik sowieso zou doen is een fiets met derailleur en open kettingkast vermijden. Deze zijn eigenlijk niet bedoeld voor stadsritjes, maar lange afstanden. Zo'n fiets vergt ook aardig wat onderhoud. Doe je dit niet heb je alles zeer snel naar de eeuwige jachtvelden en kan je nieuwe tandwielen en ketting aan gaan schaffen. Nadat zo'n fiets een regenbui over zich heen gehad heeft zul je dus altijd de ketting droog moeten maken en opnieuw een drupje olie erop moeten doen. Doe je dit niet, heb je met een dag al roest op je tandwielen en ketting.

Kijk eens naar de Gazelle Orange, Chamonix of Davos. Dit zijn erg goede fietsen en voldoen wel aan jou eisen denk ik. Als je zo'n fiets gewoon netjes houd, dus gewoon af en toe even met een doek erover en de boel schoon houd gaat zo'n fiets jaren mee.

Je geeft verder aan dat je een onderhoudsarme fiets wil. Neem dan zeker geen open kettingkast maar altijd een gesloten kettingkast. Met een open kettingkast blijf je aan het droogmaken en oliën.

Neem verder geen schijfremmen of remblokken, want hier zit ook onderhoud aan. Bij schijfremmen zul je de blokjes zo af en toe moeten laten vervangen, bij remblokken hoopt zich zand en vuil tussen de openingen op, welke je ook af en toe zal moeten weghalen. Doe je dit niet, neemt je remkracht erg af en laat je je velgen extra hard slijten. Met alle gevolgen van dien. Trommelremmen zijn dus ook een puntje om op je lijstje te zetten, aangezien deze ook zo goed als onderhoudsarm zijn.

[ Voor 23% gewijzigd door Bas. op 23-04-2013 10:37 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rene
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 01:05
Inderdaad, en laat die fancy XT achterderailleur nou slechts een fractie beter zijn als de deore versie. Je hebt meer profijt van een stel XT shifters en remmen ipv alleen die derailleur. ;)

2021 Magnesium P2, non PP, 20" - 2024 Mazda MX-30


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Ik heb beslist :) (nog voor de reactie van Golden Sample vandaag)

Het wordt een Azor, met deze onderdelenset ( Nexus 8 )
Afbeeldingslocatie: http://i34.tinypic.com/2sbs65w.jpg

Dit frame met alu voorvork:
Afbeeldingslocatie: http://i33.tinypic.com/2mlmjs.jpg

Hij staat ook in de folder als voorbeeldfiets:
Afbeeldingslocatie: http://i34.tinypic.com/i6xoo3.jpg

Ik zou als extra's wel een gesloten kettingkast en de Nexus 8 Premium nemen.

Ziet er verder inderdaad degelijk uit:
Afbeeldingslocatie: http://i35.tinypic.com/2z4eg47.jpg

Ook de bedrijfscultuur spreekt me aan: http://www.vogelvrijefiet...or-vooroorlogse-kwaliteit

De prijs is niet veel hoger dan die van de Ultimo, bij Azor betaal je dan ook niet mee voor een flashy website of dure marketingcampagnes. Nadeel is wel dat je er op die manier moeilijker bij terecht komt (toevallig via http://www.wereldfietser.nl/)

De dichtsbijzijnde dealer is hier wel 30 km vandaan (Gent), maar ik denk dat ze me met zo'n fiets zelden zullen weerzien (jaarlijks de remmen smeren met Shimano-olie kan ik zelf). De lokale fietsenwinkels rekenen doorgaans meer voor het onderhoud als je de fiets elders gekocht hebt.

Ik zou er graag eens een proefrit mee maken, maar ik veronderstel dat dergelijke 'maatfietsen' op weinig plaatsen tentoongesteld staan (en zeker in België).

Ik heb nog even getwijfeld tussen alu en staal, maar het hydroframe is al sterker dan het basis alu-frame van Azor en het is nu ook niet meteen om de wereld mee rond te reizen.

[ Voor 9% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 23-04-2013 14:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GoldenSample
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

Zou alleen wel als extra een dichte kettingkast er op laten zetten :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
GoldenSample schreef op dinsdag 23 april 2013 @ 13:10:
Zou alleen wel als extra een dichte kettingkast er op laten zetten :)
Ja, dat had ik al geschreven :) Het triatlon-stuur zou ik er dan weer afnemen, hopelijk is de afwerking dan nog goed (ik weet niet hoe het gemonteerd wordt). Ook jammer dat niet alle specificaties duidelijk zijn, (welke CST banden?, welke Andra velgen?, welke koplamp?, enzovoort).

Een foto in hogere resolutie zou ook welkom zijn, maar Google Images helpt me niet verder. Dan zou ik de afwerking eens kunnen zien. Ik veronderstel dat de kabels niet ingebouwd zijn?

Ook jammer dat ze niet rechtstreeks te mailen zijn, ik zou graag weten of deze tas op één van hun bagagedragers past. Maar goed, dat zijn details. Misschien eens bellen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bas.
  • Registratie: April 2008
  • Laatst online: 29-04 11:22
Waarom richt je je zo op zo'n Azor fiets. Ik weet zeker dat je veel meer plezier gaat hebben met een degelijke Batavus of Gazelle van die prijsklasse.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -DarkShadow-
  • Registratie: December 2001
  • Niet online
Bas. schreef op dinsdag 23 april 2013 @ 13:24:
Waarom richt je je zo op zo'n Azor fiets. Ik weet zeker dat je veel meer plezier gaat hebben met een degelijke Batavus of Gazelle van die prijsklasse.
Waarom?


Ik zou geen fiets kopen van 1000 Euro die ik alleen op een low-res plaatje heb gezien.

Specialist in:
Soldeerstations
Oscilloscoop


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Bas. schreef op dinsdag 23 april 2013 @ 13:24:
Waarom richt je je zo op zo'n Azor fiets. Ik weet zeker dat je veel meer plezier gaat hebben met een degelijke Batavus of Gazelle van die prijsklasse.
Wat is jouw definitie van plezier? Mijn bedoeling is om een sterke fiets te hebben (ik weeg 95kg, rijd stevig door en moet soms bruusk remmen) die minstens 10 jaar meegaat op slechte Belgische wegen, in alle seizoenen en zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft (dan zijn naafversnellingen en -remmen de beste optie).

Over de grote merken zijn veel intensieve fietsers niet zo positief:
http://www.wereldfietser....iewtopic.php?f=32&t=15444

Omdat ze ook vaak voorrang geven aan looks ipv stevigheid:
http://www.wereldfietser....viewtopic.php?f=8&t=15168
-DarkShadow- schreef op dinsdag 23 april 2013 @ 13:37:
[...]

Waarom?


Ik zou geen fiets kopen van 1000 Euro die ik alleen op een low-res plaatje heb gezien.
Soms heb je meer aan enkele specificaties en productiemethodes dan aan het laatste flashy toonzaalmodel in het echt te zien, waarbij je ook nog eens de subjectieve mening van de verkoper te horen krijgt.

Inmiddels heb ik veel reviews gelezen van mensen die veel belang hechten aan duurzaamheid. De Nexus 8 Premium versnellingen en IM80 remmen krijgen veel positieve reviews (die zijn bij elke fietsenfabrikant hetzelfde) en de andere onderdelen zijn niet gericht op de laatste modes of gewichtsbesparing, maar op degelijkheid, enkele voorbeelden:
http://www.ryde.nl/nl/specialties/andra
http://www.verduin-agency.nl/ursus/king.html

Ook die 'bromfietsspaken' gaan er voor zorgen dat het wiel recht blijft onder harde omstandigheden.

Het ziet er allemaal wat minder sportief of lomper uit, maar dat is geen prioriteit voor mij. Een fiets van 20 kg is voor mij bijna 1/5 van mijn lichaamsgewicht, voor iemand van 60 (1/3) of 80 kg (1/4) is het gewicht al meer een probleem. Ik vind wind trouwens een grotere vijand dan zwaartekracht.

De degelijke Duitse Stevens stadsfietsen zijn meer gericht op het reduceren van gewicht (14/15 kg), maar bij de specificaties staat een maximum gewicht van 130 kg (inclusief fiets). Dat wordt nipt als ik mijn dochtertje binnenkort naar school moet voeren (weegt nu 10 kg, stoeltje gaat tot 20 kg).

Ik zou het liefst een proefrit maken, ik ga dan ook eens vragen of dat mogelijk is bij een Belgische dealer.

Edit: Een sportieve tourfiets tov een stadsfiets blijkt niet zo veel uit te halen qua inspanning/snelheid:

Afbeeldingslocatie: http://media.fietsersbond.nl.s3.amazonaws.com/testkees/wind_mee-tegen_illustr_titel_en.jpg
Bron: http://www.fietsersbond.n...e-type-fietsen-vergeleken

Dan toch liever wat meer comfort - minder onderhoud. Het heeft misschien nog het meest te maken met de lichaamshouding, en minder met de onderdelen. Maar goed, dit terzijde.

[ Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 23-04-2013 15:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GoldenSample
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

De weerstand op constante snelheid word voornamelijk bepaald door de luchtweerstand, hiervoor maakt vooral de houding uit verder ook hoe licht de aandrijving loopt, remmen, naafdynamo etc. Hoofdzaak blijft echter de houding en vooral hoe schoon en goed gesmeerd de ketting is.

Vergelijk het ook met je auto, al laad je je kofferbak nokvol dan trek je een stuk minder snel op, echter je topsnelheid zal gelijk blijven. Puur natuurwetten. En inderdaad als je zelf al groot en zwaar bent maakt het qua versnellen ook minder uit gezien het 'extra' gewicht tov. een heel lichte fiets relatief beperkt is.
Bas. schreef op dinsdag 23 april 2013 @ 13:24:
Waarom richt je je zo op zo'n Azor fiets. Ik weet zeker dat je veel meer plezier gaat hebben met een degelijke Batavus of Gazelle van die prijsklasse.
Ben ik ook wel benieuwd naar. Veel Batavus en Gazelle fietsen (Gazelle heeft er imho wat meer last van dan Batavus) zijn in de drang naar een laag gewicht en optimalisatie van massaproductie over gegaan op veel kunststof delen die opzich prima zijn maar slecht tegen misbruik kunnen. Dat Azor veel verkoopt aan verhuurbedrijven zegt wel wat.

Ik heb met Gazelle fietsen gewerkt, dat waren stuk voor stuk dure fietsen en de kettingkasten bijvoorbeeld waren in mijn ogen een ramp. Als die een tik kregen waren ze niet echt meer goed te krijgen, puur door het ontwerp van die dingen. Toegegeven de kettingkasten zagen er prima uit maar qua stootbestendigheid was 't vrij dramatisch.

Die spaakpatronen zijn eigenlijk het beste voorbeeld, het ziet er leuk uit maar voor de rest wil je het NIET hebben, het is gewoon een stuk minder stevig.

Anoniem: 78739 schreef op dinsdag 23 april 2013 @ 13:20:
[...]
Ja, dat had ik al geschreven :) Het triatlon-stuur zou ik er dan weer afnemen, hopelijk is de afwerking dan nog goed (ik weet niet hoe het gemonteerd wordt). Ook jammer dat niet alle specificaties duidelijk zijn, (welke CST banden?, welke Andra velgen?, welke koplamp?, enzovoort).

Een foto in hogere resolutie zou ook welkom zijn, maar Google Images helpt me niet verder. Dan zou ik de afwerking eens kunnen zien. Ik veronderstel dat de kabels niet ingebouwd zijn?

Ook jammer dat ze niet rechtstreeks te mailen zijn, ik zou graag weten of deze tas op één van hun bagagedragers past. Maar goed, dat zijn details. Misschien eens bellen.
Geloof dat die Hydroform frames wel de kabels binnendoor hebben (weet 't niet zeker) de andere frames niet geloof ik maar dat weet ik ook niet zeker, heb daar niet zo veel naar gekeken gezien voor mij andere dingen belangrijk waren.

Dat stuur kun je er zo vanaf halen (of afbestellen, scheelt weer wat qua prijs, ruil je die tegen een kettingkast bijvoorbeeld) dat zit er gewoon opgeschroefd met inbusboutjes geloof ik.

[ Voor 49% gewijzigd door GoldenSample op 23-04-2013 17:04 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Door mijn zoektocht naar stevigheid zou ik bijna gaan voor de Nashville op een stalen 'Lug' frame, maar dat zou wat overdreven zijn als pendelfiets :) Goed idee om het stuur te ruilen met een bagagedrager.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mekkieboek
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 23:59
Een paar jaar geleden heb ik ook een Azor fiets gekocht. Het (stalen lug) frame, spatborden e.d. zitten nog strak in de lak. Rvs spaken, velgen, stuur e.d. dat is prima. Hij fietst ook goed. Toch een paar minpuntjes, het werd afgmonteerd met een vreselijk (goedkoop) zadel, de ketting stond een hele tijd veel te strak, daardoor is het trapaslager of dat vd (nexus7) achternaaf niet helemaal jofel meer, klinkt alsof er zand in zit, ook nu ik de ketting normaal heb afgesteld. De standaard zit voortdurend los, borgring vergeten of gewoon goedkoop ontwerp. Kortom, de fiets is prima maar iets teveel bezuinigd op de details. Maar goed hij was ook maar 700 nogwat euro. Wel hebben ze het achterlicht netjes aangesloten achter de lichtschkelaar op de naafdynamo, geen batterijen nodig.

|       |       |   ·  |     |  ·  |    |  · |    | · |   |   | : |  |  |·| |·| |·| |·|


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
mekkieboek schreef op woensdag 24 april 2013 @ 09:12:
Een paar jaar geleden heb ik ook een Azor fiets gekocht. Het (stalen lug) frame, spatborden e.d. zitten nog strak in de lak. Rvs spaken, velgen, stuur e.d. dat is prima. Hij fietst ook goed. Toch een paar minpuntjes, het werd afgmonteerd met een vreselijk (goedkoop) zadel, de ketting stond een hele tijd veel te strak, daardoor is het trapaslager of dat vd (nexus7) achternaaf niet helemaal jofel meer, klinkt alsof er zand in zit, ook nu ik de ketting normaal heb afgesteld. De standaard zit voortdurend los, borgring vergeten of gewoon goedkoop ontwerp. Kortom, de fiets is prima maar iets teveel bezuinigd op de details. Maar goed hij was ook maar 700 nogwat euro. Wel hebben ze het achterlicht netjes aangesloten achter de lichtschkelaar op de naafdynamo, geen batterijen nodig.
Aan de prijs te zien heb je onderdelenset New Jersey of Highlander? Het zadel van de Highlander zou wel goed moeten zijn (Selle Royal Freedom), het zadel van de New Jersey is volgens de optielijst slechts de helft zo duur, dus dat lijkt me idd minder (als je het op voorhand had geweten kon je voor 10 euro extra de Freedom als optie nemen). De standaard is op zich ook degelijke kwaliteit, voor de slechte montage zou ik eens langsgaan bij je verdeler. Lijkt me niet normaal, quote: "Alle frames zijn uitgerust met een dubbele standaardplaat, zodat deze er nooit af zal breken (zelfs niet als je op de fiets gaat zitten als hij op een tweepootstandaard saat)". Een te strakke ketting fietst ook niet zo efficiënt, als ik een Azor koop ga ik dat toch meteen controleren (dan zijn latere problemen te vermijden).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mekkieboek
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 23:59
Volgens mij heb idd de Jersey. De standaard op zich is wel stevig (idd dat type) alleen de inbusbout draait zo nu en dan los, ik denk doordat de standaard trilt tijdens rijden en de bout in de standaard zelf schroeft en dus los kan trillen. Een langere bout en extra borgmoer was een oplossing geweest. Afijn, ik ben wel tevreden over de fiets alleen had ik achteraf iets meer geld in het aankleden gestoken.

|       |       |   ·  |     |  ·  |    |  · |    | · |   |   | : |  |  |·| |·| |·| |·|


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nox
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 29-04 15:05

Nox

Noxiuz

Je hebt je keuze al gemaakt, ik zit in hetzelfde schuitje.

Ik zou persoonlijk niet kiezen voor onderhoudsarm maar voor simpel onderhoud. Kan ik het lekker zelf doen, ik ben al gewend mijn mtb wekelijks/tweewekelijks schoon te maken en dan is eens per 2 maanden je normale fiets ook niet vreemd.

Wat voor mij geldt is dat een verende vork aardig wat nadelen kan hebben tegen de geringe voordelen:
- Duurder
- Zwaarder
- Kost trapkracht

En wat levert het op? Een klein beetje demping voor je armen en dat terwijl je rug de meeste klappen opvangt tijdens het fietsen als je blijft zitten. En daarnaast ben ik jong/gezond en kan ik die best hebben, anders had ik niet door kuilen en over wortels gereden met een hardtail >:)

Die Cube staat ook op mijn lijstje van 'te onderzoeken'. Die kettingkast zorgt alleen maar voor oponthoud bij onderhoud, gaat - naar mijn idee - te vaak kapot en bij pech onderweg ben je gewoon de lul :+ Als je 15km enkele reis fietst wil je dat je ook met een lekke band nog thuis/op werk kan komen. Als je een naafversnelling hebt: bel de anwb maar, gaat je niet lukken. Met derailleur zet je hem in de berm op zijn kop, trekt het wiel eruit, doet een binnenband erin en je gaat weer verder. En ik vind het enorme bereik fijn. Met wind mee zet ik graag aan en met wind tegen trap ik graag zo optimaal mogelijk. Al zou je met een 9 versnellingen al een heel eind komen, het is ongeveer de helft van een 27-speed (als je weet dat je er al minimaal 6 niet kan gebruiken).

En ik heb een keer op een fiets gezeten, stijf frame, licht en harde dunne banden en dat ging als de brandweer.

En gewicht doet echt wel wat, zat laatst op een elektrische fiets en de accu ging leeg. Nou ffffuuuuu dat ding is echt zwaar.

Overlever van KampeerMeet 4.1
"Als David Attenborough een film van jou zou moeten maken zou hij het moeilijk krijgen." - TDW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
NoxiuZ schreef op woensdag 24 april 2013 @ 23:48:
Je hebt je keuze al gemaakt, ik zit in hetzelfde schuitje.

Ik zou persoonlijk niet kiezen voor onderhoudsarm maar voor simpel onderhoud. Kan ik het lekker zelf doen, ik ben al gewend mijn mtb wekelijks/tweewekelijks schoon te maken en dan is eens per 2 maanden je normale fiets ook niet vreemd.

Wat voor mij geldt is dat een verende vork aardig wat nadelen kan hebben tegen de geringe voordelen:
- Duurder
- Zwaarder
- Kost trapkracht

En wat levert het op? Een klein beetje demping voor je armen en dat terwijl je rug de meeste klappen opvangt tijdens het fietsen als je blijft zitten. En daarnaast ben ik jong/gezond en kan ik die best hebben, anders had ik niet door kuilen en over wortels gereden met een hardtail >:)

Die Cube staat ook op mijn lijstje van 'te onderzoeken'. Die kettingkast zorgt alleen maar voor oponthoud bij onderhoud, gaat - naar mijn idee - te vaak kapot en bij pech onderweg ben je gewoon de lul :+ Als je 15km enkele reis fietst wil je dat je ook met een lekke band nog thuis/op werk kan komen. Als je een naafversnelling hebt: bel de anwb maar, gaat je niet lukken. Met derailleur zet je hem in de berm op zijn kop, trekt het wiel eruit, doet een binnenband erin en je gaat weer verder. En ik vind het enorme bereik fijn. Met wind mee zet ik graag aan en met wind tegen trap ik graag zo optimaal mogelijk. Al zou je met een 9 versnellingen al een heel eind komen, het is ongeveer de helft van een 27-speed (als je weet dat je er al minimaal 6 niet kan gebruiken).

En ik heb een keer op een fiets gezeten, stijf frame, licht en harde dunne banden en dat ging als de brandweer.

En gewicht doet echt wel wat, zat laatst op een elektrische fiets en de accu ging leeg. Nou ffffuuuuu dat ding is echt zwaar.
Ik zie dat toch anders. Op 7 jaar pendelen heb ik geen enkele keer pech gehad met mijn ketting of derailleur (in de zin dat ik niet meer verder kon rijden), ik heb vooral last gehad van versleten tandwielen achteraan, en dat komt vooral omdat het volledig blootgesteld is aan water en vuil, het ideale schuurmiddel (ook als je wekelijks zou smeren). Nieuwe tandwielen betekent ook nieuwe ketting + werkuren van de fietsenmaker.

Met afgedekte naafversnellingen heb je geen last van water of vuil, en met dat systeem kan er ook een sterkere ketting gebruikt worden die zijwaarts niet zo flexibel moet zijn en die niet voortdurend op andere tandwielen moet springen. Verder gebruik ik van mijn huidige 21 versnellingen slechts 5 versnellingen (vooraan nummer 3 en achteraan 3 tem 7), dat is zelfs minder dan een naafversnelling met 7 of 8 versnellingen.

Verder ook om de 6/9 maand versleten remblokjes, die zijn gemakkelijk te vervangen, maar over goede rollerbrakes lees ik dat ze vaak langer meegaan dan de fiets zelf (mits halfjaarlijks/jaarlijks te oliën met Shimano-olie)

Bij een lekke band (ik denk slechts 2 keer gebeurd, waarvan 1 keer geleidelijk aan - door op te pompen kon ik verder) heb ik de luxe dat ik mijn gepensioneerde vader kan bellen om me op te halen. :)

Over de voorvork ben ik het eens, het kan ook stuk gaan (bij mij zit er nu speling op).

Over het gewicht heb ik het al gehad, ik ga liever voor iets sterker dan iets lichter (licht betekent meestal velgremmen en derailleur, dus meer onderhoud), en bij de lichte Stevens fietsen van 12 kg zie ik een maximaal gewicht (incl. fiets) van 130 kg, wat nogal nipt is als ik mijn dochtertje naar school moet brengen. Ik heb meer last van wind dan van gewicht (liever licht bergop zonder wind dan licht bergaf met veel tegenwind). Ik ga wel eens een proefrit maken met de Giant van 20 kg, dat is met mijn gewicht erbij slechts 5% zwaarder dan met mijn fiets van 15 kg. Misschien moet ik maar eens 5 kg afvallen. :)

Elk systeem heeft voor- en nadelen, veel hangt af van het gebruik en van voorkeur. Als er een ideale oplossing zou zijn (licht, sterk, goedkoop én onderhoudsvrij), zou er slechts 1 soort remmen en 1 soort versnellingen op de markt zijn.

[ Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 25-04-2013 09:18 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Nu begin ik te twijfelen aan de (Nexus-)naven:
Derailleur. Dit systeem heeft het hoogste rendement en het grootste bereik. Schakelen in heel kleine stapjes. Ideaal voor een vakantiefiets dus! In tegenstelling tot onderstaande systemen blijft de ketting niet in hetzelfde vlak lopen, maar wordt bij het schakelen verlegd naar het volgende tandwiel. Het franse woord derailleur wil ook zeggen "ontspoorder". Heeft wel iets meer onderhoud nodig en de noodzakelijke smalle ketting slijt iets eerder maar een Nexus-binnenwerk heeft daarentegen ook een behoorlijk prijskaartje. Kies minimaal voor de DEORE-groep, beter nog de LX, SLX, of XT-groep van Shimano. Elke 4000 km ketting wisselen, elke 8000 km tandwielen+ketting ( afhankelijk van onderhoud )

Nexus 8-Versnellingsnaaf. Dit systeem is water en stofdicht en je kunt voor een dikkere ketting plus
kettingkast kiezen, gemakkelijk en duurzaam dus. Nadeel is de verloren energie, de beperkte
kracht die je er op mag zetten
en het beperkte versnellingen-bereik. Ook een nadeel is ingewikkelde démontage en montage in de fiets. Elke 5000 km of 2 jaar inwendig inspecteren, reinigen en vetten. Levensduur volgens Shimano ca.20.000 km )

Nexus 8 PREMIUM Versnellngsnaaf. De verbeterde uitvoering van de gewone Nexus-8. Door toepassing van naaldlagers in de naaf loopt hij lichter en kan iets meer kracht verdragen. Voor de rest zie : Nexus-8. Levensduur volgens shimano ca. 40.000 km

Alfine 11 Versnellingsnaaf. Benaderd het rendement van de deraileur en benaderd ook het bereik van de derailleur. Ook de kracht op dit systeem mag hoger zijn dan zijn Nexus-voorgangers, maar niet zo hoog als bij een derailleur. Tevens laat de Alfine het een beetje zitten in de lagere versnellingen, het hele steile klimwerk wordt een beetje moeilijk met deze naaf. Een redelijk alternatief voor de derailleur dus. Wél elk 5000 km of 2 jaar de olie even wisselen. Levensduur volgens Shimano ca. 40.000 km

Rohloff 14 Versnellingsnaaf. Hetzelfde rendement als een 27-speed derailleursysteem. Ook hetzelfde bereik. De kracht op het systeem mag net zo hoog wezen als bij het derailleursysteem. Zéér onderhoudsarm ( elke 5000 km de olie wisselen ) en een levensduur van om en nabij de 100.000 km ! Je zou dus zeggen : De keus is héél gemakkelijk ( was er niet de stevige prijs van de Rohloff-naaf van om en nabij de € 900,00 )
Het is wel belangrijk om ook andere geluiden te laten horen. De Alfine 8 naaf is beslist niet bestand tegen stevige knapen die een meer dan gemiddeld koppel op de pedalen zetten. Nog binnen de garantietermijn begint het gekraak en gehaak met schakelen. Na 3 jaar zijn er nog maar enkele versnellingen die stabiel zijn. voor de duidelijkheid: na een (1) jaar heeft de naaf een nieuw vet/olie bad gehad bij de dealer. Dat heeft 0,0 geholpen.
Ik zet nogal veel kracht op mijn pedalen, is het dan onverstandig om voor een naafversnelling te kiezen of moet ik mijn budget dan verhogen naar 1500/2000 euro? De andere nadelen maken me niet zo veel uit.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -DarkShadow-
  • Registratie: December 2001
  • Niet online
Er wordt veel bullshit over naafversnellingen geschreven. De gemiddelde Nederlander doet 10 jaar met een standaard Nexus 7 naaf. Een Nexus 8 of een Alfine gaat nog langer mee. De kans dat jij die binnen vijf jaar kapot trapt is dus niet zo groot.

Specialist in:
Soldeerstations
Oscilloscoop


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GoldenSample
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

Imho nogal overdreven, 't is inderdaad geen Rohloff naaf maar die zitten ook wel in een heel andere prijsklasse. Zeker die 8 versnellingsnaven zijn gewoon goed (ook de niet premium) en kwalitatief ook beter & lichter lopend dan de versies met 3 en 7 versnellingen. Als je er gewoon knap mee om gaat loopt het niet z'n vaart (dus niet vol aanzetten terwijl je schakelt enzo).

Als je de fiets gebruikt om jezelf op af te beulen en gigantisch hard te sporten dan worden dat soort dingen belangrijk en zou ik lekker z'n optie nemen maar voor het gebruik van TS is een Derailleur of Rohloff systeem onzin, het is veel onderhouds-gevoelliger of veel duurder.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Refro
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 16:48
Zelf ben ik ook om en nabij de 90kg (niet echt heel belachelijk zwaar). Ik gebruik mijn fiets om dagelijk op mijn werk te komen dagelijks 30km en een dikke 6500 op jaarbasis. Ik ben begonnen met een gazelle primeur uit mijn schooltijd deze hield zich best goed maar was toch niet echt comfortabel.

Met het fietsplan heb ik toen een gazelle davos gekocht deze was niet berekend op mijn gebruik. In drie jaar heb ik een aantal keer een nieuw binnenwerk in de naaf gehad. Ook ging het gewicht en de berg design plastic me steeds meer tegenstaan.

3 jaar later wederom via het fietsplan een Stevens Souvereign gekocht met rohloff naaf. Wellicht overkill maar wel gewoon goede kwaliteit. De fiets gaat nu zijn 4e jaar in en het onderhoud is tot nog toe beperkt gebleven tot 2x banden, 4x remblokjes, 3x oliewissel en 1 nieuwe excentrische trapas.

Ik heb welicht een te dure fiets gekocht maar deze is wel super betrouwbaar en nog altijd een stuk goedkoper als het alternatief, een tweede auto.
Over het gewicht heb ik het al gehad, ik ga liever voor iets sterker dan iets lichter (licht betekent meestal velgremmen en derailleur, dus meer onderhoud), en bij de lichte Stevens fietsen van 12 kg zie ik een maximaal gewicht (incl. fiets) van 130 kg
Dat Stevens 130kg op zijn site meld betekend niet dat het bij andere merken automatisch hoger is. Als ik het met goed herinner is die ook de limiet voor alle Gazelle stadsfietsen. Op de souvereign zat dit limiet niet toen ik hem kocht maar inmiddels wel. Uit ervaring weet ik dat de fiets met zo'n 40 kilo bagage geen krimp geeft (al zou ik dat niet elke dag willen doen).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Verklaar me gek, maar ik heb inmiddels deze fiets in gedachten: http://www.stevensbikes.d...k_id=70&cou=BE&lang=en_US :p

Ik zou er dan wel een ringslot en chainglider op monteren (de weerstand en geluid van een chainglider blijken verwaarloosbaar te zijn heb ik gelezen).

Voorgaande reactie stelt me enigszins gerust, anderzijds groeit ook het besef dat een stevige fiets geen tank hoeft te zijn. Vooral ook de vele positieve reviews schenken vertrouwen, plus het feit dat ik op die fiets tenminste een proefrit ga kunnen maken en dat ik geen 30 km moet rijden voor eventuele reparaties.

Reviews:
http://www.stevensbikes.d...n_2010_Aug_Courier_SL.jpg
http://www.stevensbikes.d...KE_2011_04_RANDONNEUR.jpg (gelijkaardige fiets)
http://www.stevensbikes.de/2011/img/news/news232.jpg
EMPFEHLUNG TOP-PRODUKT RADtouren TEST
The STEVENS Courier SL is the best-balanced bike in the review, is as much fun during the speedy daily commute as on a cycle trip. In the categories luggage carrying, equipment and craftsmanship it competes with the best—a top product for a low price.

Trekkingbike SEHR GUT
The Courier SL knows to convince right from the start. Well-balanced ergonomics and uncritical handling characteristics included. A convincing all-round bicycle.

Trekkingbike SEHR GUT
With its robust 8-speed gear hub, the powerful V-brakes and comfortable tires, the Courier is an all-rounder. Whether it's the daily commute or (moderate) tours, the Courier meets all challenges that come its way.
De Koga Citylite leek me ook wel wat, maar bij Koga betaal je honderden euro's meer voor hetzelfde.

Bij Cube is er ook een die in de smaak valt, maar ik vrees dat er bij een fiets van 800 euro met een Nexus 8 premium op andere zaken bespaard is, ook de banden zijn gemiddeld:
http://www.cube.eu/nl/tour/urban-life/hyde-pro-fe/

Ik heb alleen nog wat twijfels over de bagagedrager, die van de 2012-versie leek me sterker (kan 30 kg aan volgens de specs): http://www.stevensbikes.d...er_sl_gent_093_angled.jpg

Maar het kinderstoeltje dat we in gedachten hebben heeft eigenlijk geen bagagedrager nodig:
http://momentummag.com/do...avidNiddrie-1518-Lead.jpg

Wat betreft de naafversnellingen: ik ga de gewoonte aanhouden om geen of amper kracht te zetten als ik schakel, net zoals ik nu bij mijn derailleur doe.

[ Voor 80% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 27-04-2013 13:42 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Refro
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 16:48
Nette fiets maar ik ben sowieso bevooroordeeld. Een chainglider werkt goed, je hoort hem nauwelijks en ik heb niet het idee dat de fiets er zwaarder door trapt. Ik heb ook hetzelfde kinderstoeltje het is een fijn stoeltje maar ik had wat problemen met de montage icm het slot. Je sleept ook nog al een bak ijzer mee zonder stoeltje.

Bedenk je wel dat op dit type fiets geen voorstoeltje past. Voor onze tweede heb ik dan ook een fietskar gekocht waar ze allebei in passen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernemmer
  • Registratie: Juli 2009
  • Niet online
Ik weet niet of je al eens naar Fahrradmanunaktur hebt gekeken maar die hebben zeer degelijke fietsen voor mooie duitse prijzen.

Bijvoorbeeld deze, met riem en nexus 8 premium voor 999,-

http://www.fahrradmanufak...no-nexus-8-versnellingen/

Dat is gewoon een superdegelijke fiets opgebouwd met a-merken.

Afbeeldingslocatie: http://www.fahrradmanufaktur.de/wp-content/uploads/2012/12/24_T-Belt_Lite_Shimano_Nexus_8g_655.jpg

[ Voor 47% gewijzigd door Ernemmer op 28-04-2013 14:12 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
VSF spreekt me ook aan, maar hier in België is de dichtsbijzijnde handelaar op 30 km afstand. Toch liever iets in de buurt (als er een defect aan is ga je toch best bij degene waar je de fiets gekocht hebt).

Over dat ringslot ga ik nog eens nadenken, op het werk eens een beter fietsenrek voorstellen waar je de kader kan aan vastmaken, dan zijn er toch betere sloten dan ringsloten: http://www.fietsersbond.nl/de-fiets/onderdelen/sloten

Dat slot vervoer ik dan wel in hierin: http://www.wielersport-expert.nl/topeak-trunkbag-ex

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ericplan
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 21:53

ericplan

5180 Wp PV

Ik heb nu al weer 10 jaar een Utopia Silbermöwe. Boven je budget maar zeer degelijk en onderhoudsarm door Rohloff, gesloten country Kettingkast en Magura hs33 velgremmen. Ook een bult licht met een son naafdynamo. Geen probleem om op een onverlichte weg te fietsen. Fiets ca 3000 km per jaar. Kies ook voor goede antilek banden! Ik weet bijna niet meer hoe je een band moet plakken, zo lang is het al geleden.

[ Voor 16% gewijzigd door ericplan op 28-04-2013 21:49 . Reden: Banden ]

A'dam PVOutput


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nox
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 29-04 15:05

Nox

Noxiuz

Lekke band is hier gewoon nieuw binnenbandje erin. Maar daarvoor moet je achterwiel eruit en dat is met een naafversnelling een stuk lastiger vanwege de statische kettingspanning, met een derrie kan je gewoon je derrie naar voren duwen en je wiel eruit halen en je binnenband vervangen.

Is echt een twijfel tussen naaf of derailleur voor mij, naaf heeft voordelen, toegegeven. Maar met een derrie heb je een groter bereik en kan je vaak nog zelf wat onderhoud doen vanwege de toegankelijkheid en zonder speciaal gereedschap. Kettingkast komt er sowieso niet op, eens een borsteltje en drup olie langs de ketting is echt geen moeite en die kasten gaan alleen kapot. Allicht een kettingbeschermer aan de voorkant, meer ook niet.

Of misschien vergelijk ik mijn oude gazelle wel te veel met mijn mtb...

Overlever van KampeerMeet 4.1
"Als David Attenborough een film van jou zou moeten maken zou hij het moeilijk krijgen." - TDW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ericplan
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 21:53

ericplan

5180 Wp PV

NoxiuZ schreef op maandag 29 april 2013 @ 15:09:
Lekke band is hier gewoon nieuw binnenbandje erin. Maar daarvoor moet je achterwiel eruit en dat is met een naafversnelling een stuk lastiger vanwege de statische kettingspanning, met een derrie kan je gewoon je derrie naar voren duwen en je wiel eruit halen en je binnenband vervangen.

Is echt een twijfel tussen naaf of derailleur voor mij, naaf heeft voordelen, toegegeven. Maar met een derrie heb je een groter bereik en kan je vaak nog zelf wat onderhoud doen vanwege de toegankelijkheid en zonder speciaal gereedschap. Kettingkast komt er sowieso niet op, eens een borsteltje en drup olie langs de ketting is echt geen moeite en die kasten gaan alleen kapot. Allicht een kettingbeschermer aan de voorkant, meer ook niet.

Of misschien vergelijk ik mijn oude gazelle wel te veel met mijn mtb...
Een lekke band onderweg is gewoon vervelend, altijd. Dus voorkomen is beter.

Een naafversnelling heeft nauwelijks onderhoud nodig, een chainglider of een country Kettenschutz verlengt de levensduur van een ketting en van de tandwielen aanzienlijk. Ik heb pas één keer (in 10 jaar) de ketting en het achtertandwiel vervangen. En een Rohloff heeft een redelijk bereik, ongeveer zoals een derailleur.

A'dam PVOutput


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Over de banden van de Stevens Courier SL blijken de meningen verdeeld:

Het gaat over deze banden: Continental Contact 2 Extralight, 700x42C foldable

Hier heeft men het over de gewone versie:
Continental Contact 2 € 29,95
37-622 B/B+RT C269 Safety System

Een hoge rolweerstand en een slechte lekbescherming.

Resultaten:
Gewicht: 597 gram
Rolweerstand: 20 slecht
Lekprikkracht: 14 matig
Lekprikarbeid: 21 slecht
Comfort: 14 redelijk
Hier over de extra light reflex (met reflecterende zijkant):
sehr guter Reifen

sehr zufrieden

Super Reifen. Sehr leicht und schnell, fahre ihn mir 3,5-4 bar. Sonderlich pannensicher ist er nicht, wobei man aber immer nicht weiß ob die aktuelle Glasscherbe nicht auch einen anderen Mantel perforiert hätte. Flicken geht aber schnell da man ihn ohne Werkzeug von der Felge bekommt.

Pfeilschnell und federleicht. Super!

Gute Reifen. Fahreigenschaften sehr gut. Nur die Reflexstreifen blättern etwas schnell ab und der Mantel franst leicht etwas aus. Deshalb 1 Punkt Abzug.

sehr gut

klasse Qualität - flexibler Transport
Over sommige onderdelen is er al zo weinig info te vinden, en als je dan iets vindt kan je het blijkbaar niet altijd vertrouwen.

Een pricewatch voor fietsen met reviews zoals hier op Tweakers zou ideaal zijn :)

[ Voor 7% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 30-04-2013 11:07 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nox
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 29-04 15:05

Nox

Noxiuz

Over banden zijn de meeste reviews enorm verschillend, soms zijn er bladen die ze testen met een wat wetenschappelijkere blik, dit vertrouw ik het meest, daarna ervaringen van prof's die het spul gebruiken (is met stadsfietsen nogal moeilijk maar in de mtb-wereld zijn er zat) en dan fora.
ericplan schreef op maandag 29 april 2013 @ 22:22:
[...]

Een lekke band onderweg is gewoon vervelend, altijd. Dus voorkomen is beter.

Een naafversnelling heeft nauwelijks onderhoud nodig, een chainglider of een country Kettenschutz verlengt de levensduur van een ketting en van de tandwielen aanzienlijk. Ik heb pas één keer (in 10 jaar) de ketting en het achtertandwiel vervangen. En een Rohloff heeft een redelijk bereik, ongeveer zoals een derailleur.
QFT, ook met een mtb is het vervelend. Echter, ik zag laatst een Cube met snelspanner in de naaf (De Editor) volgens mij: http://www.cube.eu/upload...tor-shadow-black_mini.jpg

Dan is een lekke band onderweg nog wel te verhelpen. Alleen kost zo'n goede naaf snel veel meer dan een derailleursysteem dan voldoende is voor mijn maatstaven. Die kan mijn lompe kracht ook met een deore-groep hebben, ik ben bang dat ik een normale naaf gewoon kapot trap, zeker als ik haast heb en wind tegen heb dan is het gewoon stoempen. :X :+

Ter info, ik heb in een paar maanden tijd 3 schakels van mijn originele ketting van een gazelle kapot getrapt, nu wil ik niet opscheppen over mijn prestaties ofzo, maar degelijk kon ik dat niet noemen. Fiets was 8 jaar oud waarvan twee jaar in mijn bezit (daarvoor zusje, die was poeslief).

De naaf zelf is overigens een 3-speed die nog wonderbaarlijk heel is, al schakelt het niet heel super meer...

Overlever van KampeerMeet 4.1
"Als David Attenborough een film van jou zou moeten maken zou hij het moeilijk krijgen." - TDW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 78739

Topicstarter
Ik ben eens aan het kijken naar VSF, onder andere naar de XXL (diamant 65 frame, zou volstaan voor iemand van rond 1m90): http://www.fahrradmanufak...-premium-8-versnellingen/

Deze dus met naafversnellingen: http://www.fahrradmanufak...o-deore-27-versnellingen/

Staal is sterker, gaat langer mee en is flexibeler, wat voor meer comfort zou moeten zorgen, terwijl dit verstevigd frame toch ook de stijfheid van aluminium zou moeten hebben (en toch meer buigzaamheid waar het nodig is: in de voorvork, die hetzelfde is als de andere versies). Bij een stalen fiets moet je wel regelmatig inspecteren of de lak nog intact is, om roesten te voorkomen. Het gewicht van deze fiets blijft binnen de perken.

In hun catalogus staat dat de fiets een totale belasting van 170 kg aankan (tov 140 kg voor de andere frames), maar in de volgende review staat dat hij ook maar 140 kg zou aankunnen:
http://www.dk-content.de/...tests/0210-XXL-Raeder.pdf

Waarop baseren ze zich en hoe hebben ze dit getest? Ik vind dat hij onterecht lage punten krijgt, maar hij staat dan ook tussen fietsen van 2000-3000 euro, en voor mij en mijn dochter achterop is 140 kg voldoende. Ook de spaken zijn extra dik (2,34 mm tov 2,35 mm bij Azor).

Op zich zou de T300 ook volstaan, maar ik heb toch liever wat meer marge qua stevigheid, en ik heb liever een rechter stuur en zwaardere versnellingen (bij de XXL met 28" banden zouden die zwaarder uitvallen).

Maar goed, inmiddels kom ik misschien over als iemand die niet kan beslissen :) Ik ga het toch nog wat verder uitzoeken en een proefrit gaan maken indien mogelijk.

[ Voor 16% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 14-05-2013 01:35 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GoldenSample
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

NoxiuZ schreef op maandag 29 april 2013 @ 15:09:
Lekke band is hier gewoon nieuw binnenbandje erin. Maar daarvoor moet je achterwiel eruit en dat is met een naafversnelling een stuk lastiger vanwege de statische kettingspanning, met een derrie kan je gewoon je derrie naar voren duwen en je wiel eruit halen en je binnenband vervangen.

Is echt een twijfel tussen naaf of derailleur voor mij, naaf heeft voordelen, toegegeven. Maar met een derrie heb je een groter bereik en kan je vaak nog zelf wat onderhoud doen vanwege de toegankelijkheid en zonder speciaal gereedschap. Kettingkast komt er sowieso niet op, eens een borsteltje en drup olie langs de ketting is echt geen moeite en die kasten gaan alleen kapot. Allicht een kettingbeschermer aan de voorkant, meer ook niet.

Of misschien vergelijk ik mijn oude gazelle wel te veel met mijn mtb...
Een ketting schoonmaken met alleen een lapje/borsteltje er eventjes langs te halen en wat nieuwe olie is niet genoeg om 'm echt knap te houden hoor, het is beter dan niets dat klopt.
Pagina: 1