[Build log] CNC Freesbank / 3D printer

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 125473

Topicstarter
Beste Tweakers,

Al heel lang staat er op mijn verlanglijstje een CNC router / 3D printer. Vanuit mijn opleiding heb ik ervaring met het frezen en ook daarbuiten heb ik weleens gewerkt met CNC frees machine's. Nadat ook een aantal jaar geleden het 3D printen steeds toegankelijker werd met de komst van RepRap en de Makerbot Replicator machines, heb ik besloten ook zelf maar eens te starten met de bouw van een CNC machine. Naast dat de machine moet kunnen frezen (hout, plastic aluminium) wil ik er ook (kleine) plastic dingen mee kunnen printen. Het was dus zaak om een goed ontwerp te maken dat stevig is en waarbij de machine ook wat zwaardere taken uit moet kunnen voeren. Daarnaast was een van mijn grootste aandachtspunten dat het een kleine machine zou worden die naast mij op het bureau zou kunnen staan.

Zoekend naar inspiratie heb ik veel fora op internet bekeken en natuurlijk heb ik ook gekeken wat ik al thuis had liggen aan materiaal (daarover later meer). Omdat ik het ontwerp goed wilde aanpakken besloot ik om allereerst een 3D ontwerp te maken en vervolgens te starten met de eigenlijke bouw. Vanuit mijn opleiding had ik reeds kennis gemaakt met het Solidworks tekenpakket en de keuze viel hier dan ook snel op. Ik zal proberen hier een gestructureerd bouwverslag te plaatsen waar alle aspecten van de bouw aan bod komen. Veel leesplezier en hopelijk biedt dit ook inspiratie voor andere projecten!

Enkele inspiratiebronnen: Ontwerpkeuzes & materiaal
Zoals gezegd ben ik begonnen met het zoeken naar een stevig materiaal om de machine uit te vervaardigen. Na wat zoeken bleek dat ik twee grote Trespa platen (20mm dikte) tussen mijn materiaal voorraad had staan. Trespa is een materiaal dat bestaat uit houtvezels welke met een lijm onder hoge druk samengeperst wordt. Het kenmerkt zich door extreem sterk te zijn, goed te bewerken en zeer slijtvast te zijn. Een minpunt van het materiaal is dat het vrij zwaar en duur is als je het aan moet schaffen. Gelukkig had ik dus een voldoende voorraad van dit spul en gebruikte ik het nergens anders voor. Daarnaast bleek ik een groot aantal aluminium extrusie profielen te hebben liggen, welke goed gebruikt kunnen worden ter bevestiging van de Trespa platen.

Met deze materialen in het achterhoofd ben ik gaan schetsen om de vorm van de machine te bepalen. De eerste grote ontwerpkeuze die gemaakt diende te worden betrof de mobiliteit van het portaal en het bed van de frees. Ik heb ervoor gekozen om het bed van de frees te laten bewegen en het portaal (x-as & z-as) stil te laten staan. De gedachte hierachter is als volgt: het gebruikte materiaal (Trespa) en de twee stappenmotoren op het portaal zijn vrij zwaar, door deze stationair op te stellen wordt het gewicht dat de y-as stappenmotor moet verplaatsen kleiner en zal deze dus een hogere snelheid moeten kunnen behalen (in theorie tenminste). Een bijkomend voordeel is dat de constructie op deze manier redelijk eenvoudig wordt. Een nadeel van deze optie is echter dat al het gewicht van het werkstuk, en de krachten die ontstaan bij het frezen op de y-as geleiders komt te staan.

In het huidige ontwerp zijn alle geleiders van 8mm RVS met bijbehorende LM8UU lineaire glijlagers en ik hoop dan ook dat deze de krachten voldoende kunnen opvangen. Waarom heb ik niet meteen voor een grotere diameter as gekozen hoor ik je denken. Dat komt door het feit dat ik deze 8mm lagers reeds had liggen. Bij een eventuele upgrade van de machine zal dit dus waarschijnlijk een van de aandachtspunten zijn.

Een ander voordeel van de LM8UU glijlagers is de gemakkelijke fabricage van de lagerblokken. In totaal dienen er per as 4 lagerblokken gemaakt te worden wat resulteert in 12 lagerblokken. Doordat de dikte van de Trespa platen 20mm bedraagt is het redelijk eenvoudig om de lagers hierin te monteren.

De stappenmotoren die ik in eerste instantie op de machine wilde plaatsen waren NEMA17 stappenmotoren. Deze stappenmotoren had ik tevens nog liggen maar deze zijn lang niet krachtig genoeg om enig fatsoenlijk freeswerk te verrichten. Daarom heb ik gekozen voor een drietal NEMA23 motoren van DamenCNC. Het gaat hierbij om het type DCNC-IP54-2NM motoren welke een torque hebben van 2Nm.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/5113/5048/7846/DSCF5510_resize.jpg
Om het geheel aan te sturen gebruik ik in eerste instantie een Sanguinololu bordje vanwege de gunstige prijs. Deze driver is hoogstwaarschijnlijk niet in staat om de stappenmotoren op het volle vermogen aan te sturen, daarom is ook dit een puntje dat bij een eventuele upgrade meegenomen kan worden. Tot die tijd kijk hoever ik kom met de sanguinololu, hopelijk is er met behulp van wat extra elektronica nog wat extra uit te persen. Tot slot gaat er gebruik gemaakt worden van een drietal optische eindcontacten. Deze eindcontacten worden onder de verschillende assen gemonteerd, en detecteren of de uiterste stand in de as bereikt is.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9013/5048/7853/DSCF5513_resize.jpg

Solidworks model
Een paar van de originele schetsen van deze machine zijn hieronder te zien. Veel interessanter is het Solidworks model dat er van de machine gebouwd is. Alle onderdelen zijn schaal 1:1 in Solidworks gezet zodat ik de machine zo goed als mogelijk kan animeren voordat er ook maar iets gebouwd is. Het model heb ik naast mijn opleiding in de vrije uurtjes getekend en in totaal heeft dit ongeveer 2 maanden in beslag genomen. Onderstaande renders zijn gemaakt van het model in verschillende aanzichten.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9213/5048/7595/IMAG0488_resize.jpg
Solidworks render:
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/6213/5047/0005/router_black_background.JPG
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/7013/5047/0020/router_perspectief.JPG
Vooraanzicht, Zoals te zien is staat in het model de stappenmotor aan de voorkant. Dit kan echter zo veranderd worden aangezien het portaal met x-as en z-as vrij gemakkelijk gedemonteerd kan worden.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9013/5047/0027/router_vooraanzicht.JPG
Onderaanzicht, In dit aanzicht zijn duidelijk de lagerblokken van de y-as te zien welke de lagers vastzetten aan het plateau.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/8313/5047/0014/router_onderaanzicht.JPG
Bovenaanzicht
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/2113/5047/0011/router_bovenaanzicht.JPG
Achteraanzicht
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/4313/5047/0003/router_achteraanzicht.JPG
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/6913/5047/0024/router_schuin_boven.JPG
Tot slot een animatie van het Solidworks model hoe het er tot nu toe uitziet.


Zoals jullie kunnen lezen in deze startpost is er al aardig wat werk verricht. Maar dat is nog niet alles! ;) Bovenstaande startpost is namelijk al ietwat gedateerd en in werkelijkheid ben ik al aardig ver met het project. Alleen is het punt dat ik dit nog niet allemaal gedocumenteerd heb. Aankomende weken zal ik jullie dus in ieder geval op de hoogte houden met updates totdat de posts de werkelijke status van het project weergeven. In de tussentijd klus ik rustig verder met het project (en wacht ik nog op een paar onderdelen uit China 8)7 ). Ik kijk uit naar jullie commentaar / opmerkingen / ideeën betreffende het bovenstaande project en ik beantwoord eventuele vragen met alle plezier ;).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

leuk project, 2 dingen die ik me afvraag
1) hoe calibreer je de "kop" als het cnc + printer is .. je wilt wel dat je kop / snij hoofdje altijd "bekend" is.
2) voor cnc mis je nog je "klemmen"

Wellicht was het handiger geweest om je "kop" gedeelte over Z-as te verplaatsen ipv de "plaat" waarop je print.

Wel leuk idee :)

Tja vanalles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Japieoh
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 02-07 16:42
Mooi project!

@vso, in de animatie pakt de kop ook Z-as, als we dezelfde Z-as bedoelen iig :)

Ik ben zelf vanuit mijn opleiding ook in 3D aan het tekenen en ben erg benieuwd naar hoe je het verder aanpakt! :D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 01:16

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

Heel toevallig is een kennis ook bezig met een dergelijke setup:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=6652

Ik zelf heb een draaibank met voor op het bed een monteerbaar hoogtesupport. Een maatje heeft een dezelfde setup en zit te kijken naar een CNC conversie. Dat is dan nog maar vrij simpel.

Er zijn mensen die mij een GOD vinden


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Schuey
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 23:41
Mooi project!

Ik heb alvast een opdracht voor je liggen ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 356260

vso schreef op woensdag 17 oktober 2012 @ 22:19:
2) voor cnc mis je nog je "klemmen"
Hij kan in de volkern plaat gaten maken en er een kleine vacuüm pomp aanhangen ;)
Ik ben trouwens benieuwd naar de twee CNC projecten hier, ik zou graag ook zelf een CNC bouwen, maar dan op 'plaat' formaat (~1,30 x 2,50 m) en kijk dus af bij jullie wat effectieve manieren zijn. (En het liefst zodat ik het met AlphaCAM aan kan sturen, ik hou van dat programma)

Succes !

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mardaso67
  • Registratie: Juli 2007
  • Laatst online: 07-04-2024
Mooie renders!
Maar je assen zijn veel te licht.
16 of 20mm, het liefst ondersteunde assen, zou beter zijn.
Wat wordt het werkbereik?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 125473

Topicstarter
Bedankt voor de reacties tot nu toe! Ik realiseer me dat een hoop vragen vanzelf beantwoord zullen worden bij verdere updates van het project. Hier alvast antwoord op een paar vragen ;).
vso schreef op woensdag 17 oktober 2012 @ 22:19:
1) hoe calibreer je de "kop" als het cnc + printer is .. je wilt wel dat je kop / snij hoofdje altijd "bekend" is.
Dit probleem zul je altijd houden als je andere tools op de machine zet, het antwoord is simpel 2 homingpunten :P.
vso schreef op woensdag 17 oktober 2012 @ 22:19:
Wellicht was het handiger geweest om je "kop" gedeelte over Z-as te verplaatsen ipv de "plaat" waarop je print.
Die snap ik niet helemaal.. Ik denk dat je bedoelt het kop gedeelte over de y-as verplaatsen en dus het bed stil laten staan. Het antwoord waarom ik hiervoor gekozen heb staat in de startpost.
Dankje! maar zoals je ziet zijn er nog behoorlijk wat artifacts hier en daar. Om die reden staat er ook nog een fatsoenlijke Quadro kaart op mijn verlanglijstje :*) .
Mardaso67 schreef op donderdag 18 oktober 2012 @ 00:24:Maar je assen zijn veel te licht.
16 of 20mm, het liefst ondersteunde assen, zou beter zijn.
Wat wordt het werkbereik?
Klopt, voor het frezen van wat zwaarder werk zijn deze assen zeker te licht. Voor het 3D printen verwacht ik dat deze assen echter prima geschikt zijn. Hierbij geldt inderdaad het punt dat ik eerder heb beschreven dat bij een upgrade dit een van de eerste verbeterpunten zal zijn ;). Bij het ontwerp van de onderdelen heb ik dan ook nog wat marge open gelaten voor eventueel grotere assen + lagers.

Tot slot zie ik dat er nog nergens afmetingen bij staan. Om jullie een idee te geven het werkbereik komt neer op ± 20cm x 28cm x 10cm (LBH) en de totale afmetingen van de machine is 50cm x 40cm x 30cm (LBH en excl. motoren). Het is dus een vrij kleine machine met het idee dat deze makkelijk op het bureau naast me kan staan. De volgende update staat gepland voor aankomend weekeind waarin ik de constructie van de "y-as" aan bod laat komen alsmede de constructie van de lagerblokken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 125473

Topicstarter
Constructie van de y-as
Zoals eerder vermeld wordt er gebruik gemaakt van Trespa als basismateriaal. In het ontwerp voor de basis van de machine wordt dit gebruikt voor de twee kop en staart verbindingsstukken. Hiertussen worden vier aluminium extrusieprofielen geklemd en deze constructie wordt bij elkaar gehouden door een viertal draadeinde welke door de aluminium profielen lopen. Op het einde worden er moeren opgedraaid waarna het geheel aangedraaid kan worden.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/5613/5090/7757/y-as.JPG
Tussen de twee Trespa platen worden tevens de twee assen geklemd waar het bed over beweegt. Doordat de assen tussen de twee platen geklemd worden is een verdere fixatie niet nodig. Aan de voorplaat wordt de stappenmotor bevestigd die de spindel aandrijft en dus ook het bed van de machine.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/6913/5090/7744/y-as_botom_perspective.JPG
De stappenmotor wordt direct tegen de plaat bevestigd zoals te zien is in onderstaande afbeelding. Aan de andere kant van de Trespa plaat wordt een uitsparing geboord waar de askoppeling in verzonken wordt. Aan de andere kant van de askoppeling wordt de spindel gekoppeld. Zoals te zien is op onderstaande afbeelding is het allemaal ruim getekend. Dit komt door het feit dat ik de spindels en de askoppelingen nog niet binnen heb en daardoor dus niet de exacte maten hiervan heb.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/cache/316a24a3ac8d2103e0d509ae6ea14cde_f53.PNG
Onderstaande doorsnede laat zien hoe de assen en de spindel geplaatst worden in het geheel. Aan de rechter en linkerzijde zijn tevens de aluminium profielen te zien waarmee het geheel bij elkaar gehouden wordt.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/1813/5090/7749/y-as_doorsnede.JPG
De onderzijde van het bed ziet er als volgt uit met daarop de vier lager blokken. De koppeling tussen het bed en de spindel is nog niet gemaakt, deze wordt later op maat gemaakt zodra ik de spindels binnen heb.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/3213/5090/7747/y-as_botom.JPG
Tot zover de Solidworks tekeningen! Hieronder zijn de aluminium profielen te zien welke gebruikt worden in de machine. Door deze profielen lopen M12 draadeinden welke door de Trespa platen steken en daarna aangedraaid worden m.b.v. moeren.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/8613/5090/9824/y-as01.png
Om de voor en achterkant van de machine gelijk te krijgen zijn de profielen eerst "op maat" gezaagd, waarna ze bijgevijld zijn totdat deze dezelfde afmeting hebben.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/8113/5090/9988/y-as11.png
Een groot voordeel van het 3D ontwerp is dat werktekeningen snel gemaakt zijn en makkelijk aangepast kunnen worden. Onderstaande werktekening is simpelweg geëxporteerd waarna alleen nog aangegeven moet worden welke aanzichten en maten van belang zijn voor de fabricage.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/5913/5091/4235/y-as_werktekening.png
Met behulp van de decoupeerzaag zijn er twee platen uit het Trespa gezaagd waarna deze met een bandschuurmachine op maat zijn geschuurd. Daarna volgt het aftekenen op de Trespa platen zelf, eerst met potlood en daarna met een CD marker.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/3613/5090/9841/y-as02.png
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/3113/5090/9861/y-as03.png
Om ervoor te zorgen dat de gaten voor de assen, profielen en de spindel precies tegenover elkaar zitten zijn de Trespa platen tegen elkaar geklemd. Hierna zijn de gaten eerst met M3 voorgeboord, waarna de definitieve gaten voor de aluminium profielen geboord zijn.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/1513/5090/9880/y-as05.png
Om er voor te zorgen dat de platen niet verschuiven tijdens het boren heb ik M12 asjes door de gaten gezet zodat deze gefixeerd zitten op elkaar. Hierna zijn ook de gaten geboord voor de assen en de spindel.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/2113/5090/9924/y-as06.png
Tot slot is het geheel uit elkaar gehaald en zijn de gaten voor de stappenmotor afgetekend. In eerste instantie dacht ik er aan om kleinere stappenmotoren op de machine te zetten, achteraf heb ik besloten om toch te gaan voor de grotere NEMA23 motoren.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9113/5090/9958/y-as09.png
Onderstaande foto laat zien hoe een kleinere stappenmotor (NEMA17) bevestigd wordt. Dit is hetzelfde type stappenmotor dat veel in de RepRap machine's gebruikt wordt.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9713/5090/9974/y-as10.png
Uiteindelijk komt het geheel er dan zo uit te zien. De Trespa platen zijn zoals gezegd zo goed als identiek aan elkaar, maar de uiteindelijke afwerking (randjes mooi afschuren en scherpe hoeken verwijderen) gebeurt pas op het allerlaatst.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/5813/5090/9940/y-as08.png

Glijlagers en lagerblokken
Om ervoor te zorgen dat het bed soepeltjes over de assen kan lopen zijn er lagers nodig. De lagers die ik in eerste instantie ga gebruiken zijn van het type LM8UU. Dit zijn tevens de lagers die in de meeste RepRap machine's en andere varianten gebruikt worden en deze zijn dus goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Om de lagers te monteren maak ik gebruik van Trespa blokjes die ik eerst op maat maak. Vervolgens worden de gaten erin geboord en kan het lager erin gemonteerd worden. Onderstaande afbeelding laat de Solidworks "assembly" van een lagerblok zien. Vervolgens is het eenvoudig om deze assembly meerdere keren te hergebruiken in het uiteindelijke solidworks model van de machine.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/3413/5090/7736/Lagerblok_2.JPG
Om het glijlager te fixeren in de lagerblokjes heb ik ervoor gekozen om hiervoor asborgringen te gebruiken. Zoals te zien is in onderstaande afbeelding is het een vrij simpele constructie waarbij alleen het lagerblok een beetje tricky is om te maken. Om de lagerblokken vast te zetten gebruik ik M6 inbusbouten welke verzonken worden in de lagerblokken.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9813/5090/7740/Lagerblok_exploded.JPG
Om het model te verwezenlijken heb ik allereerst stroken Trespa gezaagd van ± 15mm breedte. Nadat deze aan beide zeiden vlak geschuurd zijn heb ik alles afgemeten en ben vervolgens de gaten gaan boren. Eerst weer alles voorboren met een 3mm boor en vervolgens de werkelijke gaten geboord. De lagers zijn 15mm in doorsnede en gelukkig had ik nog een 15mm boor liggen die precies in mijn kolomboormachine past. Tot slot heb ik ook de 10mm "gaten" geboord om de kop van de bouten te verzinken en de 6mm gaten voor de bouten. Uiteindelijk komt er dan zo een stip te liggen welke doorgezaagd moet worden op de juiste lengte.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9413/5100/9044/lagerblok01.png
Dit resulteert natuurlijk in de nodige bende....
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/cache/b37ff42f56de47e9b8d43f55cf204f6c_f66.png
Tot mijn grote vreugde bleken de glijlagers niet in de gaten van 15mm te passen. Daarom heb ik ieder lagerblokje eerst met de hand afgeschuurd totdat het glijlager er precies ingedrukt kon worden. Daardoor is de speling op de lagers minimaal en zitten ze behoorlijk strak in de lagerblokjes.

Een groot probleem waar ik echter mee zat is het gereedschap dat ik gebruik om het geheel mee te maken. Zoals je ziet heeft bovenstaande kolomboormachine ook zijn beste tijd gehad en hoe nauwkeurig ik ook afteken, een afwijking van een ½ mm zit in een klein hoekje. Dit resulteert erin dat sommige lagers net iets hoger of lager dan zijn buurman liggen, wat uiteindelijk wrijving kan geven bij het monteren van de lagers op bijv. het bed van de machine. Om dit probleem te ondervangen heb ik allereerst alle glijlagers erin gezet en ze vervolgens met zijn allen op een as geschoven. Daarna heb ik gekeken welke combinatie van lagerblokken het beste bij elkaar paste en deze gemerkt zodat ze bij elkaar op dezelfde as komen te zitten. Uiteindelijk blijkt dat ik zo een redelijk goede uitlijning te pakken heb, waarbij de verschillen met vulplaatjes opgevuld kunnen worden (let wel het gaat hier om speling < 1mm) . Maar goed ook dit is eigenlijk een klusje voor op het allerlaatst wanneer ook de spindels uitgelijnd dienen te worden.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/3913/5100/9111/lagerblok03.png
Na een hele zoektocht ben ik uiteindelijk ook bij een goede leverancier gekomen die mij geen doos van 500 asborgringen probeerde aan te smeren maar mij netjes per stuk verkocht... www.rvspaleis.nl bedankt ! ;)
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/1313/5100/9127/lagerblok04.png
Dan het leukste werkje van alles.. de asborgringen erop zetten en de lagerblokken op de asjes schuiven.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/6213/5100/9193/lagerblok07.png
Zoals je ziet zit het geheel stevig opgesloten en kan het nergens heen gaan.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/6613/5100/9142/lagerblok05.png
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/cache/66f6710aced85d4936c1777dc17a3a45_f70.png
Tot slot was het tijd om de assen in de machine te zetten:
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/7113/5100/9209/lagerblok08.png
Waarna ook de aluminium profielen erin gezet konden worden.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/6413/5100/9229/lagerblok09.png
En na wat pas en meetwerk ook het bed erop gezet kon worden. Zoals je ziet heb ik er nog geen gaten ingeboord of T sleuven gefreesd waarop de kikkers of ander inspanmateriaal op gemonteerd kan worden. Ik bewaar dit klusje nog even totdat het buiten echt slecht weer wordt ;).
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/3713/5100/9247/lagerblok10.png
Zoals je ziet zijn ook de M6 bouten keurig verzonken in de lagerblokken.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/6513/5100/9266/lagerblok11.png
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/6813/5100/9285/lagerblok12.png
En tot slot als bewijs dat het geheel ook nog een beetje kan bewegen een filmpje ;).


Tot zover deze update, ik hoop dat jullie er van hebben genoten :P. Voor morgen ga ik verder met de Z-as constructie en een dezer dagen zal ik jullie het ontwerp en de constructie van de X-as laten zien. Ik kijk weer uit naar jullie reacties ;).

[ Voor 0% gewijzigd door Anoniem: 125473 op 23-10-2012 21:53 . Reden: Kopje vergeten O-) ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Schuey
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 23:41
Leuk om te lezen zo vroeg in de morgen! :)

Kun je je direct messages even aanzetten? ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • boazkl0p
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 23-05 18:18

boazkl0p

Schijnbaar een Fries

Dit is zeker leuk.
Ik heb wel m'n bedenkingen bij een 8mm rvs as. Alles word zeer stevig uitgevoerd behalve het belangrijkste om nauwkeurig te kunnen frezen :P
Succes er mee, en deze ga ik zeker volgen :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Frank...
  • Registratie: November 2009
  • Laatst online: 15-07 09:14
Ziet er erg goed uit! Ik ben benieuwd hoe nauwkeurig je kunt gaan frezen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Derksenkarting
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 18-05 14:22
Ik ben erg onder de indruk! Je ontwerp ziet er erg mooi en robuust uit. Trespa lijkt me inderdaad een zeer geschikt materiaal hiervoor. Ik heb alleen wel dezelfde bedenkingen als boazkl0p over de 8mm as voor freeswerkzaamheden. Dit is echter iets wat later relatief makkelijk opgeschaald kan worden als het een te grote bottleneck blijkt. edit: Ik zie dat je hier al antwoord op gegeven hebt.

Ga zo door!

[ Voor 7% gewijzigd door Derksenkarting op 24-10-2012 21:08 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sypie
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online
Topic even onder de aandacht brengen.

Is er nog een update beschikbaar? Dit lijkt mij namelijk wel een ontzettend leuk project om op school te gaan gebruiken. Het is altijd leuk om een freesmachine zelf te maken die je in de klas gaat gebruiken. Leerlingen willen altijd leuke dingen uit kunststof halen wat niet mogelijk is zonder te zagen. Soms is zagen simpelweg geen optie omdat het in het kunststof moet in plaats van er doorheen.

Ik zou graag de bronnen (ook waar je je boodschappen voor dit project doet) gedeeld willen hebben (tekeningen mogen ook maar het lijkt me dat je die pas deelt/verkoopt wanneer alles perfect werkt).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 125473

Topicstarter
Beste Tweakers,

Allereerst bedankt voor alle reacties en mijn excuses voor de radiostilte! Het geval wilt dat ik deze week begonnen ben met mijn afstudeerperiode en daar natuurlijk wat tijd voor moest maken vrijmaken. Maargoed hier volgt dan weer een update ;). Tot mijn grote vreugde groeit het aantal buildlogs van CNC machine's / 3D printers hier op Tweakers welke ik dan ook stuk voor stuk volg :). Keep up the good work! en misschien komt er in de toekomst wel een "3D printer hoekje" bij op got :P
sypie schreef op dinsdag 13 november 2012 @ 12:17:
Dit lijkt mij namelijk wel een ontzettend leuk project om op school te gaan gebruiken. Het is altijd leuk om een freesmachine zelf te maken die je in de klas gaat gebruiken. Leerlingen willen altijd leuke dingen uit kunststof halen wat niet mogelijk is zonder te zagen. Soms is zagen simpelweg geen optie omdat het in het kunststof moet in plaats van er doorheen.

Ik zou graag de bronnen (ook waar je je boodschappen voor dit project doet) gedeeld willen hebben (tekeningen mogen ook maar het lijkt me dat je die pas deelt/verkoopt wanneer alles perfect werkt).
Over complimenten gesproken :D Bedankt ! Het geval wilt (zoals je zelf ook al aangeeft) dat de machine nog geen millimeter gefreesd / geprint heeft. Om die reden geef ik ook nog liever niet alle tekeningen vrij simpelweg omdat ik niet kan garanderen dat het ding uberhaupt in beweging komt :P) Ik ben echter wel van plan om alle tekeningen vrij te geven nadat het ontwerp zichzelf heeft bewezen (waarschijnlijk een creative commons licentie). Tot die tijd ben je natuurlijk vrij om de tekeningen zelf uit te vogellen aan de hand van foto's maar geen garantie dat het werkt ;P.

De "shoplist" voor zover deze bestaat kan ik je uiteraard wel geven, al moet ik zeggen dat ik hier een behoorlijke verzameling van spullen heb liggen welke over de jaren heen bij elkaar gesprokkeld zijn ;).
Onderdeel:Winkel/site:Opmerking:
Trespan.v.t.Op marktplaats/ebay zal vast iets te vinden zijn. Nieuw kopen kan ook alleen is het spul vrij prijzig.
Aluminium profielenn.v.t.Zie bovenstaande, verder zijn er verschillende bedrijven in Nederland te vinden die hierin handelen
LagersSamenkopen.netJe moet alleen geluk hebben dat er een actie loopt.
SanguinololuSamenkopen.netZie bovenstaand
RVS boutjes / asborgringenRvspaleis.nlSnelle levering, nette prijzen, groot assortiment!
AssenStaalmarkt.nlHebben door het hele land vestigingen waar je zo binnen kunt lopen, niet de aller goedkoopste.
StappenmotorenDamencnc.nlEbay is goedkopen, maar voor een snelle levering en goede service heb ik ook iets over ;).
SpindelsWaarschijnlijk damencnc.nl of mafaha.nl Op school ga ik ze wel zelf afdraaien, maar dat kunnen deze bedrijven ook voor je doen.
AskoppelingenEbayKomen uit China, lekker goedkoop maar ik heb ze nog steeds niet. |:(


Constructie van de x-as
De constructie van de x-as is gebaseerd op hetzelfde principe als de y-as. De Trespa platen worden bijeen gehouden door aluminium profielen waardoor de draadstangen lopen. Zoals te zien is op onderstaande afbeelding zit er een "knik" in de Trespa zijkanten. Waarom zal je je misschien afvragen.. mijn reden is vrij simpel; ik vindt het wel mooi staan ;). Ook komt dit deels omdat ik inspiratie heb opgedaan bij de Zen-bot. De hoek van "de knik" was in de eerste versies van het ontwerp groter, toen ik het eenmaal uitgetekend voor me zag liggen op ware grote heb ik de hoek echter aangepast.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/8713/5264/1077/lagerblok01.png
Het bovenaanzicht laat de ruimte zien tussen de lagerblokken en de aluminium profielen (geen idee waarom deze zwart zijn in de render :S) aan de achterzijde van de machine. Deze ruimte is er voor een eventuele uitbreiding naar een grotere asmaat (bijv. 12mm i.p.v. de huidige 8mm).
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/8713/5264/1082/lagerblok02.png
Om de x-as te bevestigen aan de basis van de machine heb ik ervoor gekozen gebruik te maken van de aluminium profielen (waarom ook niet ;)). Door in de gleuven metalen plaatjes te schuiven met M6 draad erin kan de a-as vastgezet worden aan de y-as. In de Trespa zijkanten zijn 5 gaten geboord waarin de M6 RVS inbusbouten verzonken zijn. Waarom 5 gaten zal je denken.. Ik had maar 10 metalen "plaatjes" liggen ter bevestiging. Ook het gatenpatroon is op de gok gedaan, maar goed het eindresultaat ziet er wel leuk uit al zeg ik het zelf ;).
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/4513/5264/1088/lagerblok03.png
Tot slot is er uiteraard weer een werktekening gemaakt in Solidworks. Let niet teveel op de maatvoering die nogal rommelig is, dit komt vooral omdat het zo makkelijk is om maatlijntjes erbij te klikken waardoor misschien de helft wel overbodig is (en ze tekentechnisch soms ook wel crimineel zijn (A)). Voor de oplettende kijken: Ja ik weet dat er "y-as" onder de tekening staat, waarschijnlijk was het laat / vroeg toen ik de werktekening maakte.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/5413/5325/4932/xas01.png
Tot zover weer het Solidworks gedeelte en is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Aan de rechterkant is een stuk van de originele Trespa plank te zien, de breedte is ±28cm uit mijn hoofd. De hoeken heb ik niet uitgemeten met een zwaaihaak of geodriehoek maar gewoon uitgetekend door de maten in bovenstaande werktekening aan te houden. Eerst is weer het grove werk gedaan, waarna de platen gelijk gemaakt zijn en de gaten zijn geboord.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/1313/5264/1106/lagerblok04.png
Nadat ik een zijkant uitgezaagd had kon ik het niet laten om even het "eindresultaat" te bekijken.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/2413/5264/1123/lagerblok05.png
Hierna zijn de platen op elkaar geklemd en zijn ze met behulp van een bandschuurmachine gelijk gemaakt. En ook hier weer een beetje verwarring met de labels van de assen (A).
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9413/5264/1144/lagerblok06.png
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/cache/180a0c30ac554d0dd032896d42003820_f83.png
Tijd om de kelder uit te komen en buiten in het zonnetje het aftekenwerk te doen voor de verschillende gaten. Normaal gesproken print ik een gatenpatroon uit en plak ik deze op het materiaal waarin geboord moet worden. Helaas zijn deze platen net te groot waardoor het gatenpatroon niet op een A4'tje past. Vandaar dat alles met het nodige meetwerk uitgetekend is op de platen.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/3713/5264/1190/lagerblok08.png
Om de gaten precies op de lijntjes te boren, boor ik ze voor met een 3mm boortje welke gemakkelijk te "sturen" is. Als dit gaatje eenmaal in het midden zit boor ik de definitieve gaten of maak ik de stap naar een grotere boor. Voor de 12mm gaten waar de draadstangen doorheen komen heb ik eerst 3mm gaten, vervolgens 6mm gaten en tot slot 12mm gaten geboord. Ook hier zijn eerst de 12mm gaten geboord waarna deze met 12mm assen zijn gefixeerd zodat de platen niet alsnog gaan schuiven.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/1613/5264/1203/lagerblok09.png
Hieronder zijn de zijkanten dan gemonteerd aan het onderstel. Om de twee zijkanten vast te krijgen is het een beetje priegelen met de "plaatjes" in de aluminium profielen en de boutjes maar uiteindelijk ziet het er dan als volgt uit:
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/8913/5264/1217/lagerblok10.png
Hoogste tijd voor de assen en aluminium profielen! Na ze op maat gemaakt te hebben gaat de montage vrij eenvoudig door alles in elkaar te schuiven. Ook zijn de lagerblokjes hier al gemaakt en op elkaar uitgekozen zoals te lezen is in de vorige update.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/9513/5264/1251/lagerblok11.png
Als alles dan in elkaar zit en vastgedraaid is kan het geheel op het onderstel gemonteerd worden.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/7413/5264/1268/lagerblok12.png
En na weer het nodige gepriegel met de boutjes ziet het er dan als volg uit. Het geheel zit goed vast op elkaar geklemd waardoor de x-as en y-as niet ten opzichten van elkaar kunnen schuiven. Wat als laatste nog wel opvalt is de nog wat ruwe afwerking van de Trepsa platen, deze worden op het allerlaatst netjes afgewerkt waarbij ook de scherpe randen en hoeken eraf gevijld zullen worden.
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/5913/5264/1295/lagerblok13.png
En tot slot een kleine voorboden over wat nog komen gaat... het begint van de z-as is gemaakt! Tot de volgende update! ;)
Afbeeldingslocatie: http://handdoekhaakje.nl/files/7613/5264/1312/lagerblok14.png

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brilsmurfffje
  • Registratie: December 2007
  • Niet online

Brilsmurfffje

Parttime Prutser

Wat een ontzettend gaaf project!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Japieoh
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 02-07 16:42
Super tof project!

Succes verder! :D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • camperen
  • Registratie: Juli 2012
  • Laatst online: 27-02 15:59
wat heb je al totaal in geld gezien uitgegeven?

Ik kwam bij Conrad een Micro-frees MF70 Proxxon freesmachine tegen voor 359 euro, die met aanpassingen zo aan je eisen voldoet: stevig basisframe.

Arie

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 01:16

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

Die MF70 is zo versleten al je er serieus metalen mee gaat frezen. Was zelf ooit ook op zoek naar een kruistafel maar toen ik die van Proxxon in handen had wist ik waarom mensen mij die afraadde. Ondertussen frees ik op mijn draaibank.

Leg er dan wat bij en koop bij Buitelaar een instapmodel
http://www.buitelaar.nl/c...tentid=237&productid=4535

Er zijn mensen die mij een GOD vinden


  • Lord Anubis
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 00:10
Ben benieuwd naar je ervaringen met je ontwerp.
Kom hier even langs! Laat wat werk zien.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sypie
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online
Ik kwam dit topic bij mijn zoektocht weer tegen. Hoe lijkt het met de vorderingen en/of het resultaat? Het lijkt mij dat deze CNC machine inmiddels al functioneert?
Pagina: 1