_se_bas schreef op zondag 28 oktober 2012 @ 19:02:
Gerelateerd aan deze discussie heb ik een vraag, voor topicstarter ook relevant lijkt het.
Ik heb thuis een 50Mbit glasvezel connectie en een router met draad. Vanwege plannen om een laptop aan te schaffen en vanwege mijn smartphone wil ik een router aanschaffen die zowel draden aan kan als wireless is. Dit moet uiteraard niet meer dan nodig te kosten.
De wireless snelheid die bij routers vermeld staat (300mbps, 450mbps, 600mbps etc.) is als ik het goed begrijp onbetrouwbaar omdat dit slechts een maximum is wat niet vaak gehaald wordt.
Een router moet kennelijk 802.11n zijn.
Nee. Het is niet een "maximum wat niet vaak gehaald wordt", het kan in theorie nooit gehaald worden, sterker nog, de helft ervan kan in theorie niet gehaald worden. Wat deze getallen zijn, is de carrier bandwidth keer de antenne topologie keer het aantal frequentiebanden. Dat zo stellen is ongeveer even fout als stellen dat een CPU met vier cores van 3GHz die een DDR geheugenbus heeeft eigenlijk op 3x4x2=24GHz draait
De carrier bandwidth is het simpelst. Dat is de "300Mbps". Dat delen door twee min ongeveer tien procent overhead is de max haalbare snelheid per band, oftewel zo'n 135Mb/s - maar daarvoor moet je dus perfecte apparatuur en perfecte omstandigheden hebben. Een MacBook Pro op ongeveer 2m afstand van een Airport Extreme komt daar erg dicht in de buurt.
Antenne topologie kan 2x2 zijn of 3x3 (of iets ertussenin). 2x2 wordt meestal "300Mb/s" genoemd, 3x3 "450Mb/s" Leuk. Maar betere antennes doen
niets met maximaal haalbare snelheid, ze maken het alleen waarschijnlijker dat je in de buurt komt ervan.
Het enige wat echt scheelt is simultaneous dual-band, dat is twee frequentiebanden tegelijkertijd gebruiken. Daarmee kun je in het beste geval echt een verdubbeling krijgen. Dit is de "600Mb/s" of zelfs "750Mb/s" die je soms ziet. Maar... om te beginnen gaat het om twee verschillende banden, dus twee verschillende TCP streams. Met een enkele stream ga je die verdubbeling nooit realiseren, enkel als je meerdere concurrent streams hebt. Zie het een beetje als SLI/CF bij videokaarten - in het beste geval kan het een verdubbeling opleveren maar dat wordt lang niet altijd gehaald. Die verdubbeling zou dus absoluut maximaal kunnen uitkomen op 270Mb/s. Ik heb nooit iets in de buurt daarvan gehaald of gehaald zien worden, maar het zou theoretisch kunnen.
Maar genoeg theorie. Praktijk (niet zo dichtbij de router dat je net zo goed een kabel kunt gebruiken) is dat je bij goed ontvangst uit kunt gaan van 60Mb/s en bij redelijk ontvangst (kamer verderop) 30Mb/s kunt verwachten met WiFi-n, dus 1/10 van de onzinnige beloofde snelheiden en de heflt tot een kwart van theoretische maxima. Zie ook:
http://www.smallnetbuilde...-charts/bar/58-2_4-ghz-dn
Let op dat de snelste resultaten 802.11pre-ac zijn, dus de opvolger van 802.11n.
Je moet niet voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Ik zou momenteel de Netgear WNDR3700 (de originele, niet de v2) aanraden als beste prijs-prestatieverhouding voor zo'n EUR 70, al zou ik de software die erop zit eraf knikkeren en DD-WRT of OpenWRT op zetten. Goedkoper dan dat zou ik eigenlijk niets aanraden.