Het verhaal van Bullet is totaal niet relevant omdat dit niet een consument vs bedrijf is. Een rechter kijkt daar totaal anders naar!
Over een adviesprijs staat niet iets specifiek in de wet. Maar voor de consumenten is dit wel een begrip en een belangrijk ijkpunt dat ze gebruiken voor de beslissing over een aankoop. Het dus niet eerlijk weergeven van de adviesprijs is dus duidelijk misleidend. Een rechter zal dan dus ook volgens 6:193 / 6:194 BW de consument in het gelijk stellen en beschermen.
Bij bedrijf vs bedrijf zal de rechter er anders naar kijken en verwachten dat de koper zelf onderzoek moet doen naar de adviesprijs.
Verder is het inkoop verhaal van de verkoper totaal niet relevant. We hebben met één adviesprijs te maken in Nederland en daar hoor je je aan te houden (als je het als verkoper wilt vermelden). Een van voor prijs is weer totaal anders omdat daar het begrip adviesprijs niet gebruikt wordt. Verder is de verkoper vrij om zijn eigen prijs te bepalen, zolang hij de consument maar niet misleid.
Probleem is dat de pakkans erg klein is voor bedrijven en ze dus makkelijk misbruik kunnen maken van foute adviesprijzen.
Van de consumentenbond:
V: Wat kan ik doen als ik misleidende reclame tegenkom in een (web)winkel?
A: Misleidende reclame is verboden volgens de Wet oneerlijke handelspraktijken. U kunt schriftelijk of online een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie (
www.reclamecode.nl). Houdt de ondernemer zich niet aan de uitspraak, dan kan de Consumentenautoriteit hem een boete opleggen.
En zie ook
6:193 BW Oneerlijke handelspraktijkenArtikel 193b
2. Een handelspraktijk is oneerlijk indien een handelaar handelt:
a. in strijd met de vereisten van professionele toewijding, en
b. het vermogen van de gemiddelde consument om een geïnformeerd besluit te nemen merkbaar is beperkt of kan worden beperkt, waardoor de gemiddelde consument een besluit over een overeenkomst neemt of kan nemen, dat hij anders niet had genomen.
Artikel 193c
1.Een handelspraktijk is misleidend indien informatie wordt verstrekt die feitelijk onjuist is of die de gemiddelde consument misleidt of kan misleiden, al dan niet door de algemene presentatie van de informatie, zoals ten aanzien van:
d. de prijs of de wijze waarop de prijs wordt berekend, of het bestaan van een specifiek prijsvoordeel;
Of lees
Ontoelaatbare reclame , (preview google books).
Verder is duidelijk dat onwaarheden omtrent een adviesprijs of de samenstelling van een produkt niet getolereerd worden, ook al betreft het een voor de aankoopbeslissing irrelevant aspect. De rechtspraak gaat er kennelijk vanuit, dat overdrijving door het publiek wordt gecorrigeerd, maar feitelijke onwaarheden niet.