Ik ben erachter welke partij achter de mysterieuze javascript zit, en wat ING bedoelde met "We testen software die ons in staat stelt bepaalde vormen van fraude en phishing op te sporen".
Wat Googlen leerde dat mensen eerder eenzelfde script ontdekten bij andere banken, en dat in deze gevallen andere (schimmige) domeinen werden gebruikt. Een overzichtje:
code:
1
2
3
4
5
6
| primebyte.net
vsonicw.com
polycache.com
gate-logic.com
analytics-control.com
advanced-web-analytics.com |
Het laatstgenoemde domein komt nog steeds voor in onlinebankinginterfaces van andere banken. Een erg interessant voorbeeld is
Santander UK. In de source vinden we een script include:
code:
1
| https://www.advanced-web-analytics.com/83179/splash.js |
Je kunt dit script zelf even
beautifien, meteen valt een gelijkenis op met het script dat afgelopen donderdag op mijn.ing.nl te vinden was.
Interesting snippets:
code:
1
2
3
| var b = "rapport_info";
var an = S + "://trusteer.s3.amazonaws.com/img";
var X = "http://download.trusteer.com/Xby7sRh2E/" + n() + "?x-src=splash_santanderuk"; |
Dit is dus een script dat de gebruiker prompt om
Trusteer Rapport te downloaden en installeren.
Rapport implements a completely new approach to protecting customers and employees. By locking down customer browsers and creating a tunnel for safe communication with the online website, Rapport prevents Man-in-the-Browser malware and Man-in-the-Middle attacks. Rapport also prevents phishing via website authentication to ensure that account credentials are passed to genuine sources only.
Pakken we de quote van ING er nogmaals bij:
We testen software die ons in staat stelt bepaalde vormen van fraude en phishing op te sporen
Het lijkt er dus op dat men een van de producten van Trusteer evalueert. Misschien is dat inderdaad Trusteer Rapport, misschien een ander product.
Aangenomen dat bovenstaande klopt, een paar open vragen..
ING
• Waarom voert men tests uit op een productieomgeving? Ik zie niet in waarom de klant betrokken zou moeten worden bij de 'test' met de primebyte-include.
• Waarom is de klant niet vooraf geinformeerd (in de vorm van een simpel linkje met verklaring). De gemiddelde gebruiker valt de 'test' inderdaad niet op, iemand met NoScript of RequestPolicy mogelijk wel..
• Waarom doet de afdeling PR zo geheimzinnig over de 'test'? Mogelijk werd het product enkel geevalueerd, maar dan nog verwacht ik enige vorm van transparantie van een bank..
• Toch wel benieuwd naar de risicoanalyse van het includen van een scriptje op een externe server (een VPS notabene, in een heel ander land). Misschien dat een implementatie van Rapport ING geld bespaart, maar dit voegt desalniettemin een interessante attack vector toe, als je 't mij vraagt..
Trusteer
• Wat voor tests voeren jullie uberhaupt uit? Het scriptje was geen splashscreen-script zoals bij Santander, maar zag er wel extreem dubieus uit.
• Waarom verstoppen jullie deze scripts achter verschillende, even dubieuze domeinnamen met WHOIS-guard?
• Waarom host je dat op een VPS, gezien het feit dat meerdere inlogportals van banken een script includen vanaf de VPS is dit een erg interessante attack vector voor criminelen. Een hack betekent dat je meerdere banken probleemloos kunt phishen/mitm'en..
Zo.