Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 400062

Topicstarter
Beste Tweakers,

Een aantal jaren geleden heb ik door een paar domme keuzes mijn ICT opleiding af moeten breken en moest ik zeg maar echt gaan werken voor mijn geld :P
Nu heb ik inmmiddels alweer 5 jaar een stabiele baan in de logistiek. M'n leven op de rails , huisje gekocht, getrouwd, etc etc. Maar hoe langer ik hier werk hoe meer ik besef dat ik dit niet de rest van mijn leven wil blijven doen.

Het speelt al een tijdje in mijn hoofd om weer iets met ICT te gaan doen, met name webdesign lijkt me erg leuk. Maar het probleem is... Hoe begin ik hieraan? 8)7 Ik zou met zelfstudie kunnen beginnen maar waar begin ik mee?
Heb via internet al wel basis html geleerd maar ik krijg niet het gevoel dat dat de beste manier is.
Ik kan niet zomaar mijn baan opzeggen en weer gaan studeren. Maar zonder diploma oid kom ik ook niet aan een baan die er iets mee te maken heeft.
Hebben jullie misschien tips voor mij over hoe ik dit het beste aan zou kunnen pakken?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DutchAddick
  • Registratie: December 2002
  • Laatst online: 28-04 18:38
Baan opzeggen moet je ook niet doen. Zorg eerst dat je kennis opbouwt, dat je in je vrije tijd websites gaat designen. Probeer dan wat klanten te werven en bouw zo langzaam op. Dan neem je financieel geen risico en kun je ook kijken of je het wel leuk vindt en of je talent hebt. Qua kennis is het een kwestie van veel lezen en vooral doen. Je zou kunnen overwegen om een cursus te gaan doen, bv de LOI heeft een webdesign cursus.

Een ding is zeker: met alleen HTML kennis ga je het zeker niet redden. Niet alleen is HTML geen synoniem voor web design (eerder voor web development), maar met alleen HTML worden anno 2011 geen websites meer ontwikkeld. Bovendien kan elke tiener dit.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Struikrover
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 28-04 09:20
Nu is webdesign een hobby van me, naast mijn normale opleiding, zoals dit met heel veel mensen het geval is.
Echter, het probleem met in je eentje webdesign leren en er ook in je eentje mee aan de slag is dat je echt van alle markten thuis moet zijn. Natuurlijk zijn er ook klanten, vooral met kleine bedrijfjes, die je kunt werven die niet erg veeleisend zijn wat betreft het technische aspect van hun website.

Echter, als je het tegenwoordig een beetje leuk wilt maken, dus een mooie dynamische website die bepaalde soorten inhoud heeft die bijvoorbeeld automatisch kunnen refreshen, die integratie met social media heeft, die de mogelijkheid heeft om nieuws in een blogvorm te presenteren met de mogelijkheid om hier weer op te reageren moet je al gauw kennis hebben van:

- HTML
- CSS
- PHP, en dan bedoel ik fatsoenlijke PHP code produceren, die veilig en functioneel is.
- MySQL
- Javascript en AJAX
- JQuery (want handig)

En eigenlijk wil je ook nog wel eens hier en daar een ander framework gebruiken (JQuery is een javascript framework, for your information ;) ). Je zult vooral in het begin heel vaak tegen de lamp lopen door een simpel gebrek aan kennis en ervaring, hoewel je sommige dingen misschien wel zou willen maken.

Webdesign heeft in mijn ogen twee kanten: het is hartstikke leuk om je creatief te uiten in een website die je voor een klant kunt maken. Je creeert echt iets met je eigen handen en het resultaat mag er soms ook wezen. Erg leuk als de klant daar dan ook heel tevreden over is, zo hoort het te zijn!

Maar vergeet niet dat je onder de motorkap ook ontzettend veel werk kwijt bent. Niet iedereen wordt ' overnight' een goede website programmeur, die valide, functionele en vooral veilige code maakt. Daar zit IMO het meeste bikkelwerk in. Gelukkig kun je zoiets leren, creativiteit is daartegen iets lastiger ;).

Let wel, ik probeer je niet helemaal moedeloos te maken. Ik wil je graag een heads-up geven over wat je te wachten staat mocht je aan zo'n mooi beroep willen beginnen. In deze tijd waarin nieuwe ontwikkelingen erg hard gaan is het belangrijk een solide fundering te hebben met je kennis, bijvoorbeeld van PHP, maar is het net zo belangrijk om je kennis uit te breiden met nieuwigheden, zoals het kunnen werken met de API's van facebook en google.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ZieMaar!
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 30-04 07:55

ZieMaar!

Moderator General Chat
Bovenstaande klopt volgens mij deels. Ik zelf hobby ook wat bij, maar ben via via met een designer in contact gekomen. Hij maakt de designs, ik script het gebeuren. Ik denk dat zo'n combinatie ook iets krachtiger werkt, omdat het twee verschillende dingen zijn, design en werking van de website.

Maar voor de overstap, zou ik misschien wel zoiets zoeken Kun je lekker in de avonden en in de weekenden erbij doen, een heel leuk zakcentje mee verdienen en als 't goed loopt, ga je steeds iets minder werken en kan je voor jezelf beginnen. Let wel op; je wordt één van de duizenden webdesign bedrijfjes...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 294535

En niet direct alles willen leren! Dan kom je om van het werk.. Ik zou eerst beginnnen met HTML en CSS (stellen beide eigenlijk niet zo veel voor), daarna PHP waarschijnlijk i.c.m. MySQL. Op het laatst pas Javascript, dat vond ik persoonlijk veruit het moeilijkst. Tussendoor is het ook uitermate handig om je weg te kunnen vinden in Photoshop :)

Verder zijn cursussen o.i.d. niet echt noodzakelijk. Webdesign/development tutorials zijn er duizenden van op het internet. Ik zou gewoon beginnen een website te maken, en daarna nog een, en nog een. Je ziet zelf dat je waarschijnlijk steeds meer toe wilt voegen, en dan kan je tijdens het werken je daar mee bezig houden, al doende leert men!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • McVirusS
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 11-04 11:09
Webdesign is eigenlijk een vage term, want het wordt vaak gebruikt voor zowel frontend development (HTML en zo) als ontwerpen. Ontwerpen van websites is een aparte discipline. Ken zat goede website ontwerpers die zelf niet goed kunnen HTMLen (vaak wel een beetje omdat je de basis wel moet kennen).

Dus denk eens na over wat je wilt/leuk lijkt:
1) Frontend ontwikkeling, hiervoor hoef je niet perse grafisch onderlegd te zijn. Kernwoorden: HTML, CSS, javascript, jQuery
2) Vormgever, hiervoor moet je wel grafisch onderlegd zijn. Kernwoorden: Photoshop, Illustrator, Fonts, Typografie, Kleurgebruik
3) Backend ontwikkeling, meest technische kant van websiteontwikkeling, kernwoorden: programmeren (PHP/.NET meestal), databases, technisch ontwerp.

Bij kleinere bureau's kom je wel een mix van bovenstaande 3 discplines in 1 functie tegen. Bij grotere bureau's wordt dit vaak gescheiden.

Meeste van bovenstaande dingen kan je ook prima jezelf aanleren door het volgen van tutorials. Goede link: www.alistapart.com en www.smashingmagazine.com.

Voor PHP kan je bijvoorbeeld ook zelf je Zend certificering halen, maar dan is een goede cursus/opleiding wel verstandig denk ik.

[ Voor 10% gewijzigd door McVirusS op 22-07-2011 20:01 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • merauder
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 29-04 13:32
Probleem met webdesign is dat de tarieven nogal onder druk staan. Als je nu zou beginnen als webdesigner zal je klantenkring hoogstwaarschijnlijk uit MKB bestaan.

Binnen deze kringen zal je qua budgetten niet heel veel meer kunnen vangen dan bedragen tussen de 500 en de 1000 euro. Ik weet dat er momenteel partijen zijn die voor dit bedrag een site kunnen leveren.

Bij een vriendendienst zal in de praktijk betekenen dat je ergens rond de 300 euro uit zal komen. Wil je een beetje ervan kunnen leven dan zal dit betekenen dat je in 5 uur tijd het hele ontwikkel traject van een website moet kunnen doorlopen. In de praktijk zal dit langer gaan duren waardoor je er al bij inschiet.

Verder is binnen het webdesign wereldje niet eens nodig om jezelf heel erg goed te scholen. Wat wel belangrijk is, dat is het realiseren van een mooie portfolio.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tom
  • Registratie: Juni 1999
  • Niet online

Tom

@CAFC1905 en Struikrover:
Ik ben het niet met jullie eens dat je zo breed onderlegd moet zijn. En dat terwijl ik zelf wel een breed kennisgebied heb. Als je bij een internetbureau werkt zul je je, zoals McVirusS al aangeeft, richten op vormgeving, frontend of backend. En daarbinnen heb je nog specialisaties zoals interactie ontwerp. Bij internetbureaus zoeken ze juist iemand die een kei is in alleen HTML en CSS. Jullie lijken dat vak te onderschatten. Na een paar avonden kun je al HTML schrijven, maar goede HTML is rekening houden met semantiek, goede cross-browser ondersteuning, graceful degradation, diverse devices (van mobieltjes tot tablets tot desktops) etcetera.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Blue-eagle
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Waar denk je werk te gaan vinden dan? De markt is nogal verzadigd met 18-jarigen die het zichzelf op een zolderkamertje hebben geleerd (vaak de technische kant) of frisse begin-20ers die uit een grafische opleiding komen. Die zijn te vormen, die zijn goedkoop. Ik vermoed dat jij een stuk ouder bent en geen relevante ervaring hebt ter compensatie.

Dus als ze jou dan al aannemen begin je tegen een extreem laag loon en is het maar de vraag hoeveel je nou daadwerkelijk weet van "het vak" en niet door de mand valt in je proefperiode.

Genoeg pessimisme. Het is een leuk beroep, maar let wel op dat je waarschijnlijk onderaan de ladder begint. Werkervaring of een portfolio kan allebei, maar zonder een van deze twee is het lastig binnen komen zonder connecties of een leuke babbel.

Ik zou als ik jou was kijken naar sites als Deviantart en de populaire designs proberen na te bouwen. En laat iemand die onafhankelijk van jou is je werk eerlijk reviewen. Leer van de kritiek en verbeter jezelf. Bouw met wat je leert een portfolio op. Ga desnoods sites ongevraagd redesignen en plaats je design op Deviantart en andere sites.

Oh, en specialiseer jezelf, maar zorg er wel voor dat je kennis breed genoeg is dat je ook je directe collega's begrijpt. Een designer zonder kennis van HTML en de mogelijkheden + beperkingen aan de hand van de gestelde eisen is verschrikkelijk om mee te werken. Een front-ender die constant 3 pixels van je design afwijkt en dus geen oog voor details heeft is zo mogelijk nog erger. Een programmeur die niet doorheeft dat al zijn vette libraries niet aansluiten bij het project is ook redelijk nutteloos.

"Jack of all trades, master of none." - probeer dit niet te worden.
Pagina: 1