Reply direct op topic starter:
Heb je de vraag eigenlijk niet te ruim en algemeen gesteld voor de hedendaagse maatschappij?
Denk, dat je 10 a 15 jaar terug rustig programmeurs op 1 bult kon gooien, maar lijkt me, dat ze tegenwoordig om echt onderste uit de kan te willen/kunnen halen, ook in elk geval een basis kennis moeten hebben van de bedrijfstak, waarvoor ze iets gaan programmeren, waarbij meer dan gemiddelde kennis van zo een vakgebied soms al belangrijker is dan kunnen programmeren.
En voor sommige bedrijfstakken is het zelfs handiger om iemand te hebben met een graad van een opleiding in het betreffende vakgebied, waarbij goed kunnen programmeren pas op de 2e plaats komt.
Wat iemand zegt over: ach gooi alle niet-uni kandidaten maar weg.
Tja, ik geef je gelijk, dat een programmeur met universiteit titel voorsprong heeft op bepaalde eigenschappen en meestal een ZEER goede basis heeft qua "denkwerktuigen" en allerlei wijzes hoe ze een probleem moeten aanpakken, echter het universitair klimaat in nederland is voor bepaalde mensen te beknellend, waardoor ze er uberhaupt niet aan beginnen of niet af maken.
Toch zijn er zeer goede programmeurs onder de niet-uni., alhoewel ik wel moet toegeven, dat zulke mensen dan vaak veel tijd hebben gespendeerd aan zelfstudie of gewoon vrij hoogbegaafd zijn of het gewoon superleuk werk vinden, waarbij ze programmeren meer zien als levensstijl dan als werk.
En wat ik vaak zelf meemaak is dat veel universitair opgeleide mensen, eerst nog in de praktijk moeten leren om praktisch te denken, ze willen soms dingen te veel uitzoeken en hebben soms probleem om goede balans te vinden tussen meest efficiente oplossing en snelle oplossing.
Dan heb je ook nog het slag mensen er onder, dat eigenlijk alleen de ogen recht vooruit hebben, alleen in hun eigen vakgebiedje geinteresseerd zijn en niet rond hun heen kijken(wat dus voor het voltooien van een universitaire opleiding over het algemeen een zeer hoog pluspunt is, echter niet in de praktijk) waardoor ze meer moeite hebben om zich in de klant in te leven.
Maar ja, ook bovenstaande is natuurlijk niet geldig voor iedereen van de deelgroep "universitaire opleiding"