Wat beter is hangt van veel zaken af:
- welke (minimale) bandbreedtes wil je behalen?
- wat haal je nu met 2.4GHz WiFi-g?
- wat zit er qua muren/vloeren tussen waar de modem staat en waar de apparaten staan? 5GHz is buitengewoon gevoelig voor beton en metaal
- welke alternatieven heb je overwogen?
Als ik je hoor praten over "verschillende multimedia doeleinden" zeg ik: bedraad, liefst Gb, maar liever 100Mb bedraad dan welke WiFi dan ook. Vaste apparaten verdienen een vaste bedrade verbinding. Bewaar WiFi voor je laptop of tablet of andere mobiele devices.
Met 100Mb bedraad haal je gegarandeerd 92Mb/s. Met simultaneous dualband WiFi *kun* je meer dan dat halen, maar niet veel meer, 135Mb/s is ongeveer de max (negeer marketingblaat van 150/300/450/600Mb/s, dat is de carrier frequency plus een stel onterechte multipliers) - maar het gaat bij multimedia helemaal niet om de max maar om de gemiddelde waardes. En no way dat je gemiddeld boven de 90Mb/s gaat komen.
Bedenk dat je voor 5GHz (en al helemaal voor simultaneous dualband) niet alleen een router nodig hebt die het aankan, maar ook NICs. Veel NICs kunnen alleen 2.4GHz aan. Dan schiet je weinig op met 5GHz.
Grosso modo is voordeel van 5GHz dat *als* je verbinding hebt, het meestal ook snel gaat zijn (>60Mb/s), nadeel is dat alles muv hout de boel volledig blokkeert. 2.4GHz beukt prima door steen en zelfs bescheiden hoeveelheden beton, maar het signaal begint al veel sneller af te zwakken, waardoor je meestal op lagere snelheden uitkomt (in de regel 40-60Mb/s, maar met een paar vloeren ertussen kan dat <10Mb/s zakken). Kort gezegd, 5GHz is - met genoemde beperkingen - beter voor hoge bandbreedtes, 2.4GHz is beter voor connectivity, maar dan moet je geen eisen stellen aan prestatie.
Mbt kanalen - ja, zoeken naar zo vrij mogelijke kanalen (vrije kanalen zijn in stedelijk gebied met 2.4GHz gewoon onvindbaar) helpt, maar reken je niet rijk: het is gerommel in de marge vergeleken met de impact van andere storingsbronnen in die frequenties. Babyfoons en draadloze AV-zenders zijn de meest beruchte probleemgevallen, maar het zijn vrije frequentiebanden en heel veel troep maakt er gebruik van. Het nare is dat je dit soort zaak niet terugziet als je scant naar WiFi-netwerken, dus tenzij je een spectrum analyzer hebt liggen ga je dat niet 1-2-3 vinden. Gewoon uitproberen van verschillende frequenties is doorgaans het beste, maar je moet er rekening mee houden dat het mogelijk is dat geen enkele frequentie bevredigende resultaten geeft
Mbt andere alternatieven:
Mijn eigen ervaringen met Powerline-meuk zijn niet goed, 50Mb/s de ene kant op, 5Mb/s de andere. Dat was niet de nieuwste generatie, maar als ik daar reviews van lees *kan* het acceptabele resultaten leveren, maar kun je daar niet vanuit gaan. En dan nog neemt je latency onvermijdelijk toe (irrelevant voor media, irritant voor gaming en VoIP) Aangezien die meuk veel meer kost dan een 15m-lange UTP kabel zou ik er niet aan beginnen.
Enige wat ik gezien heb dat in de buurt komt bij bedrade Ethernet is MoCA, een techniek om data over binnenhuiscoax te zenden. Ik heb een Netgear setje in handen gehad die daadwerkelijk strak 93Mb/s (beperkt door de 100Mb Ethernetaansluiting) leverde ongeacht waar in huis ik die zooi aansloot. Nadeel is dat dit zo goed als onvindbaar is op de NL markt (zoek op Netgear MCAB1001) en dat het IMHO overpriced is (EUR 110 voor een 100Mb setje).
Kortom, bedraad Ethernet blijft superieur voor alle toepassingen waar je niet daadwerkelijk mee rondloopt.