"Wij van WC-eend..."
Wat de fabrikant zegt is een goed begin, maar veel belangrijker is of en zo ja hoe het werkt onder Linux. Daarvoor kun je het beste op zoek gaan naar gebruikerservaringen. Als die er niet zijn voor een (nieuwe) NIC kun je ook op zoek gaan naar ervaringen met NICs met dezelfde chipset. Dat zegt niet zoveel over performance (omdat dat sterk van antenne etc. en dus de specifieke NIC afhangt), maar wel over compatibility (wat dus van de chip afhangt). Gelukkig werkt tegenwoordig vrij veel 'out of the box', met name doordat de goedkope en goede RaLink chipsets de markt zijn gaan domineren en uitstekende opensource Linux drivers hebben.
Heb ook gekeken naar de TP-Link TL-WN821N V3. Deze zou ook moeten werken onder Linux en is een stukje groter.
Nu heb ik 2 vragen:
Is groter beter omdat men een grotere antenne kwijt kan en dus beter ontvangst heeft?
Een grotere antenne kan beter zijn dan een kleinere, maar dat zegt absoluut niet dat een grotere NIC altijd beter zal zijn dan een kleinere. Zoek reviews. Onder Linux is een pre, maar omdat performance grotendeels een zaak is van antennes kun je ook veel hebben aan reviews onder Windows.
De Asus heeft een snelheid van 150mb max en de TP-Link 300mb. Ga ik dat merken met mijn internet snelheid van 40mb download?
Om te beginnen: jij hebt hoogstwaarschijnlijk geen 40mb downloadsnelheid en Asus adverteert met 150Mb, niet 150mb. Wees nauwkeurig en consequent met hoofdletters:
m=milli, 1/1000
M=Mega, 1000000
b=bit, 1/8 Byte
B=Byte, 8 bit
- en neem de moeite de eenheden er volledig bij te vermelden, dus Mb/s of Mbps (hetzelfde anders geschreven)
Vervolgens zijn die geadverteerde snelheden carrier bitrates, niet bruikbare snelheden. Het allerbest haalbare is 1/2 van die snelheid min ongeveer 10% overhead. Dat komt dus neer op zo'n 135Mb/s absolute max voor WiFi-n. En in praktijk ga je die max nooit halen...
Tenslotte is de vraag wat je wel haalt. Je kunt daarbij onderscheid maken in max snelheid, gemiddelde snelheid en minimale snelheid. Max snelheid staat leuk maar je hebt er practisch gezien niets aan. Reken op max van single-band WiFi van rond de 95Mb/s en dual-band rond de 125Mb/s. Je gemiddelde bepaalt hoe snel je downloadt en wat de maximale bitrate is dat je gebuffered kunt streamen (filmpjes kijken). Hoeveel dat is hangt af van afstand tussen AP en NIC, van wat er allemaal tussenin zit en waar het van gemaakt is (vloeren, muren etc), van de kwaliteit van je AP en NIC antennes, en (wordt vaak vergeten) van hoe ze gericht zijn. In dezelfde ruimte kun je meestal wel gemiddeld 60Mb/s halen, maar dat zakt in naar gemiddeld 40Mb/s als er een paar dunne muren tussen zitten. Zodra er beton in het spel is zakt het nog verder. Je kunt met WiFi-n als je pech hebt onder de 1Mb/s zakken
Of het genoeg is om je 40Mb/s internetverbinding te vervoeren hangt dus totaal van omstandigheden af. Bij mij in huis (bescheiden appartement met houten vloeren en enkele bakstenen muren) trekt m'n WiFi overal wel 45Mb/s en doorgaans >60Mb/s gemiddeld. Maar verwacht niet dat je dat haalt in betonnen nieuwbouw met AP beneden en NIC op zolder...
Mbt 150 vs 300: kan verschillende dingen zeggen
lies, damned lies & marketing. Meest waarschijnlijk is dat de Asus alleen WiFi-n (en b en g) ondersteunt in de 2.4GHz band, en dat de TP-Link dual-band is en dus ook WiFi-n (en a) 5GHz ondersteunt. Als dat zo is zou ik sowieos de dual-band oplossing kiezen.
Let wel dat die banden sterk verschillen qua karakter. 2.4GHz heeft aardig wat bereik en kan door een paar muren heenbeuken, maar de snelheid zwakt al snel af. Verbinding heb je dus meestal wel, maar je moet niet vragen hoe snel. 5GHz heeft minder bereik en kan zeer slecht door vloeren of muren heen, maar zolang je ontvangst hebt, blijft snelheid veel langer op peil. Omdat je als leek geheid geen zin hebt om zelf uit te zoeken wat bij jou het beste werkt is een simultaneous dual-band oplossing het handigst, dan zoekt je NIC dat voor je uit. Enig probleem is dat daarvoor zowel NIC als AP simultaan dual-band moeten ondersteunen, en dat kom je vooralsnog slechts in de high-end tegen. Het is onwaarschijnlijk dat je AP (router) het ondersteunt als je het daar niet op uitgezocht hebt en daarbij minimaal het dubbele van de goedkoopste optie betaald hebt
Dan nog is een dual-band NIC te prefereren, want die kosten nauwelijks meer en mocht je ooit een 5GHz of dual-band netwerk tegenkomen, dan kun je het volop gebruiken.