Toon posts:

Problemen met klonen van RAID-0 setup

Pagina: 1
Acties:

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Ik heb een RAID-0 array dat bestaat uit twee Samsung schijven van ieder 500GB. Nu dat deze array bijna helemaal vol zit, heb ik twee nieuwe schijven besteld, namelijk twee Hitachi Deskstar schijven van ieder 2TB. Het is de bedoeling dat alle gegevens van de array van 1TB 1:1 worden gekloond naar de nieuwe array van 4TB, maar daar zit nu dus het probleem: de Samsung schijven hebben een sector grootte van 512 bytes terwijl de Hitachi schijven een sector grootte hebben van 1024 bytes. Cloning software zoals Acronis accepteert de array dus niet als een acceptabel target en dat is natuurlijk best vervelend. Weet iemand misschien een workaround voor dit probleem? Ik ben op dit moment al een Acronis image aan het maken van de array van 1TB om straks op die van 4TB te zetten, in de hoop dat ik dan geen last heb van die verschillende sectoren (?)

 • Nielson
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 00:06
Een beetje modern image/clone programma werkt tegenwoordig op fileniveau waardoor sector grootte e.d. niks uit zou mogen maken.

Anoniem: 15758

Om welke schijven gaat het? Hitachi schijven hebben denk ik gewoon 512 byte sectors; iig als het om de 5K3000 serie gaat. 1024 bytes komt niet voor; je hebt alleen 512 bytes en 4096 bytes. Dat laatste gebeurt met emulatie; ze rapporteren nog steeds 512 bytes dus in feite zijn alle hardeschijven 512 byte sectoren vanuit het perspectief van de host / filesystem / RAID engine.

Het vermelden om welke schijven het gaat en ook om welke RAID engine het gaat is wel een vereiste om je van passend advies te kunnen voorzien.

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Ik heb niet zo heel veel ervaring met klonen kun je wel merken :p

De twee 500GB schijven zijn pricewatch: Samsung EcoGreen F2 HD502HI, 500GB. De schijven van 2TB zijn pricewatch: Hitachi Deskstar 5K3000, 2TB. Als raid controller wordt de onboard functionaliteit van mijn moederbord gebruikt, de MSI 790X-G45 (AMD dus).

Edit:// Hier nog een screenshot waar de cluster grootte van beide arrays te zien is.
http://tweakers.net/ext/f/p1NIlrQiA1dvkrrTZjU88rh4/thumb.png

[Voor 19% gewijzigd door Bitage op 28-06-2011 20:40]


Anoniem: 15758

Dus je hebt straks twee RAID arrays, eentje van je huidige twee Samsung schijven en één van je nieuwe Hitachi schijven? Dan kun je dus heel makkelijk kopiëren.

Het clonen kun je het makkelijkst doen in Linux. Gewoon een Ubuntu livecd booten en met dd de data van je samsung RAID naar je Hitachi RAID overkopieren. Dat gaat zeker werken. Maar er zijn mogelijk wel struikelblokken:
- na het clonen heb je nog steeds een partitie die je moet extenden, dat kan makkelijk in Windows schijfbeheer (disk management) door rechts te klikken en Extend te kiezen
- echter, met MBR partitietabel kun je maximaal 2TiB adresseren; hoger kan niet! Je hebt dus GPT partities nodig om meer te kunnen adresseren.

Als je nu nog MBR partities gebruikt zou je die moeten omzetten naar GPT, iets waar ik geen ervaring mee heb en wat mogelijk gevaarlijk is aangezien GPT ook data opslaat op het einde van de (virtuele) schijf; terwijl MBR alleen data opslaat aan het begin van de schijf.

Heb je nu al GPT partities dan is het vrij simpel en kan ik je stap voor stap Linux instructies geven. Ubuntu Linux herkent je AMD RAID array gewoon dus dat is geen enkel probleem! Dan heb je dus geen Acronis meer nodig.

Let wel, laat Windows nooit beide clonen tegelijkertijd zien! Ga dus niet booten met je 2 identieke RAID arrays. Na het clonen je samsung schijven dus even disconnecten en als Hitachi helemaal lukt dan kun je de Samsung array verbreken en de schijven in Windows formatteren.

Addendum: sector size van Hitachi 5K3000 is gewoon 512 bytes. Wat ik op je screenshot zie is de clustersize van NTFS, 4K is standaard en de frag size wat het kleinste hoeveelheid is, 1K is standaard. Dat houdt in dat een bestand van 23 bytes altijd minimaal 1KiB inneemt, en een bestand van 1025 bytes (één byte méér dan 1KiB) zal dan 2KiB innemen. Dit zijn NTFS parameters en heeft verder niet direct met sector size van je hardeschijven of RAID array te maken!

[Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 15758 op 28-06-2011 20:42]


 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Thanks, ik heb al wat goede info gevonden over dat klonen met dd, nooit gedacht dat dat zó simpel was :$ Dat GPT was ik al achter ja, in schijfbeheer was dat makkelijk te regelen :) Ik kan weer even vooruit!

Anoniem: 15758

Wees wel voorzichtig met het dd commando; met name dat je van de juiste array leest en naar de juiste array schrijft. Als je dit omwisselt dan vernietig je dus je data, dus voorzichtig is geboden!

Bij Ubuntu Linux zouden je RAID arrays direct herkend moeten worden. Je kunt in Disk Utility zien wat je hebt. Voordat je Ubuntu Linux in gaat maak je in je AMD RAID setup dus een RAID aan van je nieuwe Hitachi schijven, dan booten van Ubuntu Linux, disk utility kijken welke device read en welke device write is, en dan het commando:

sudo dd if=/dev/mdXX of=/dev/mdYY bs=1M

mdXX = input file = read device = je samsung RAID array
mdYY = output file = write device = je nieuwe hitachi RAID array

Daarna shutdown doen en je samsung schijven even unpluggen, en kijken of je kunt booten van je Hitachi RAID array. Zo ja doe een disk check en kijk of alles intact is. Pas daarna je samsung RAID verbreken en je kunt die voor een ander doel gebruiken.

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Ok, alles zou goed moeten zijn gegaan, maar ik kan nu niet in Win7 booten vanaf de nieuwe array. Als ik de nieuwe array afkoppel en de oude array weer aansluit, boot Win7 wel door. Er is dus iets misgegaan. Ik kan wel gewoon de array exploren in Ubuntu (11.04) en alle bestanden lijken verder gewoon intact. Wat ik wel apart vind, is dat Ubuntu mijn 4TB (of 3.6TiB) array ziet als een schijf van maar 1.64TiB, maar verder lukte de dd wel gewoon. Ook als ik de partition table verander naar GPT, blijft Ubuntu/GParted maar 1.64TiB zien.
http://tweakers.net/ext/f/AHg4ud737iRtxatWpUH3irEB/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/9NWVZftzBRyYnnP49SiHPE19/thumb.png

Wat er gebeurt als ik probeer te booten van de nieuwe array, is dat Windows opstart tot en met het bootsplash met de Windows vlag en daarna spontaan reboot. Vervolgens krijg je een melding of je Opstartherstel wilt draaien, wat verder niets doet. Klik: Video met wat er gebeurt.
http://tweakers.net/ext/f/oQrpqcxq6x9i7GcAVpy5AQRB/thumb.jpg

Als ik de Win7 DVD erin stop om te herstellen, wordt mijn disk niet herkent als een schijf die Windows bevat. Ik heb ook geprobeerd om de AMD RAID drivers te laden via een USB stick, maar dit maakte niets uit. Proberen om dingen te repareren met CMD werkt ook niet, want de partitie wordt niet herkent. Met de WIndows Repair optie wordt er gezegd dat er geen bootmanager aanwezig is (MissingBootManager).
http://tweakers.net/ext/f/GYOfRj4YFyBWaRyNT4nilb6v/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/vM1VKQV2SYDoj1vrnMqh6hoz/thumb.jpg

Wat moet ik hiermee aan? :'(

Anoniem: 15758

Hmm vreemd, maar:
Wat ik wel apart vind, is dat Ubuntu mijn 4TB (of 3.6TiB) array ziet als een schijf van maar 1.64TiB
Dat hoort dus niet; je moet dan 3,6TiB zien inderdaad, net zoals je huidige 2x500GB als 931GiB gezien wordt.

Kun je een screenshot/foto maken van je AMD RAID setup met beide arrays erin? Mogelijk dat Ubuntu de verkeerde device voor je laat zien en dat je dus niet naar een RAID array hebt geschreven. Je lijkt alles goed gedaan te hebben, maar Ubuntu ziet niet je nieuwe RAID array van 3,xxTiB; wat wel zou moeten.

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Ik heb vanmiddag voor de zekerheid de hele (4TB) array leeg gegooid en opnieuw ge'dd'ed, maar dat baatte niets. Maar toen ik nadien in GParted keek naar de individuele schijven, zag ik dat er iets heel geks was gebeurt: blijkbaar stonden alle gegevens op een van de twee schijven en was het op de een of andere manier niet naar de array geschreven. Ik heb toen later deze avond nog eens gekloond door met Acronis te booten, echter herkende ook Acronis maar 1.64TiB van de array en kwam daar precies hetzelfde resultaat uit als met dd: er was maar een van de twee schijven beschreven en er was niets met de array als geheel gebeurd. Hier zijn de screenshots:

alle schijven1TB arrayschijf 1 van 1TB arrayschijf 2 van 1TB array
http://tweakers.net/ext/f/fQuJh3mBOmzgUmguqmnIF476/thumb.jpghttp://tweakers.net/ext/f/kDp0cOtESMv6bryajJ2hAnAO/thumb.pnghttp://tweakers.net/ext/f/6OLeos7XDrYeXKwWuyIWlukb/thumb.pnghttp://tweakers.net/ext/f/PbrgUAD3rqMT0ANhCdEbgSzt/thumb.png
4TB arrayschijf 1 van 4TB arrayschijf 2 van 4TB array
http://tweakers.net/ext/f/G7KanWumI0DvmnUp7D7gCfiy/thumb.pnghttp://tweakers.net/ext/f/xvqQdbHyOr8tUmmrf5ce2YzZ/thumb.pnghttp://tweakers.net/ext/f/9NKuw0QUotE8LVwF4nsLim6l/thumb.png
De screenshots zijn genomen na een kloon met Acronis 2011 Home, maar op de ge-expande NTFS partitie na, was het resultaat exact gelijk aan het resultaat van dd

Edit:// Hier nog de foto's van het AMD RAID menu zelf:
http://tweakers.net/ext/f/Ul7xC58fxdOF8k2mokThIkda/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/IJXmnbSJnOQMyF1za5IL89HB/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/c7VdRR7l4QLaRDqfioZLPJnr/thumb.jpg

[Voor 10% gewijzigd door Bitage op 01-07-2011 00:21]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
*bump*
Heeft er iemand misschien een idee? :?

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 15758

Zal vanavond nog eens naar je probleem kijken; maar ik gok dat de fout zit in het feit dat je naar een enkele disk geschreven hebt ipv een RAID array; kennelijk is daar toch iets fout gegaan. Eventueel kan ik je helpen met een op BSD gebaseerd platform dat moet ik nog even uitzoeken.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kuhlie
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
Wat betreft dat je windows niet start: met Windows XP heb je normaal gesproken ook vaak zoiets als je een disk kloont. Ik kon dat altijd oplossen door vanaf de windows-cd te booten, en dan daar naar de herstelmodus (prompt) gaan, en de magische commando's:

fixboot
fixmbr
bootcfg /rebuild

uit te voeren. Misschien kan jij hier ook wat mee?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
@ Kuhlie, ja dat had ik al geprobeerd met de Vista DVD, maar dat werkte dus niet omdat er geen partities herkent werden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Ik ben nu eens aan het kijken of het wat uitmaakt als ik de aparte schijven uit de arrays naar elkaar toe kloon, dus sudo dd if=/dev/sdc of=/dev/sda bs=1M -en- sudo dd if=/dev/sdd of=/dev/sdb bs=1M. Ben benieuwd...

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Nou breekt mijn klomp: dd per individuele schijf resulteert in precies hetzelfde als wanneer ik direct de RAID dd. Wat is hier toch aan de hand.. :?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Vannacht gekloond met Ghost 11.5 (DOS), precies hetzelfde resultaat.. Ik begin te denken dat dit meer te maken heeft met mijn onboard RAID controller...

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Saturnus
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online
Het is allemaal wat vaag maar na die laatste 2 plaatjes zou ik denken dat de array niet actief is, /deb/sdb heeft geen partities.

[Voor 7% gewijzigd door Saturnus op 03-07-2011 12:27]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bitage
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 27-02 11:19
Nou, ik heb het opgegeven. Aangezien mijn mobo toch al geen UEFI heeft, ben ik erachter gekomen dat dit een kansloze operatie is.. Bedankt iedereen voor het meedenken, maar ik houd er mee op. Wachten maar op nieuwere moederborden etc. :) Gebruik ik deze 4TB array in de tussentijd wel als extensie van mijn al bestaande 1TB array en map ik de Documents folder er wel naar ofzo...

[Voor 23% gewijzigd door Bitage op 03-07-2011 19:46]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • _Dune_
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 02:13

_Dune_

Moderator Harde Waren

RAID is geen BACKUP

Modbreak:Op verzoek een titel change, maar daarnaast ook een waarschuwing. Bitage, zoals je inmiddels wel mag weten, je loopt hier al even rond op GoT, wordt het kicken van een topic binnen 24 uur niet erg op prijs gesteld. Wanneer jij zelf de laatste bent die een reactie hebt geplaatst in het topic, dan wordt er verwacht dat je deze gewoon edit om extra informatie toe te voegen.

Sinds 1999@Tweakers | Bij IT-ers gaat alles automatisch, maar niets vanzelf. | https://www.go-euc.com/

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee