Toon posts:

Welke taal raden jullie aan?

Pagina: 1
Acties:
 • 506 views

 • lauwsa
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 08-05 16:04
Hallo iedereen,

Ik weet niet als ik in het goede gedeelte ben, dus alvast sorry als ik dit topic verkeerd geplaatst heb.

Ik had een vraag. Ik vind programmeren/scripte leuk om te doen, het is eigenlijk een soort hobby van mij. Ik heb een aantal projecten in PHP gedaan en ik ben ook bezig geweest met C++. Ik heb een aantal boeken over C++ gelezen en uitgevoerd en ik heb heel wat uren in PHP gewerkt.

Ik vind het beiden leuke talen om dingen in te maken maar C++ vind ik van deze 2 toch het leukste omdat je veel meer mogelijkheden hebt. Ik ben nog niet echt specifiek voor één taal gaan leren. Dit wil ik wel gaan doen en me dan om zo maar te zeggen in één of een aantal talen te gaan specialiseren die met elkaar te maken hebben en die je ook beiden nodig hebt.

Mijn vraag is eigenlijk welke taal/talen kan ik het beste gaan leren? En dan voornamelijk op de toekomst gericht. Ik wil hier niet mee zeggen dat deze taal ook in de toekomst gebruik moeten gaan worden. Ik doel meer op de breete van de taal wat je er mee kunt en wat je er van leert. Dus bijvoorbeeld dat de taal OOP support want dit zal denk ik in de toekomst nog steeds gebruik gaan worden. En dat je ook met pointers etc kan werken

Ik weet dat je als programmeur bijna met elke talen over weg moet kunnen en dat een taal leren niet eens de helft van het werk is. Maar ik wil in één taal serieus beginnen. Ik vind het belangrijk dat er bijvoorbeeld van meerdere threads gebruik gemaakt kan worden en niet zoals in PHP maar 1 per gebruiker. Ik verwacht namelijk dat er in de toekomst nog meer Cores/Threats op een CPU komen te zitten. Dit lijkt me dan erg handig om hier al mee ervaring te hebben. Want het is niet zomaar wat aan je programma hangen en klaar.

Ik denk zelf dat het beste is om door te gaan in C++, maar als je naar een grafiek zoals op deze site kijkt: http://www.tiobe.com/inde...paperinfo/tpci/index.html dan zie je dat bijvoorbeeld C++ steeds minder gebruikt worden. Om deze reden wil ik ook aan jullie vragen wat ik het beste kan gaan doen.

Een taal zoals Java lijkt me niet echt future proof, en het spreekt me niet echt aan. Maar dit is eigenlijk een voor oordeel omdat ik er altijd slechte dingen over hoor. Veel mensen die ik over java hoor praten vinden het een slechte taal. Maar ik heb nooit echt met een java expert gepraat, dus ik kan hier eigenlijk geen mening over geven.

Een taal zoals c# wil ik eigenlijk niet aan beginnen omdat .net zover ik weer alleen maar voor Windows is. Ik denk namelijk dat de toekomst meer bij open source besturing systemen liggen bijvoorbeeld Linux en niet iets zoals Windows.

Dus wat zouden jullie doen, door gaan met c++ of toch naar een andere taal gaan? Ik ben nu nog maar een aantal jaar hier in aan het hobbyen geweest dus het lijkt me verstandig om nu er een keuze in te maken. Ik wil ook over 1,5 jaar een studie gaan volgens die met programmeren te maken heeft. Tot nu toe wil ik het liefst naar fonty’s gaan in Eindhoven gaan. Daar geven ze zover ik weet in het begin java en later C++.

Ik heb zelf ook onderzoek gedaan naar talen. Ik heb het volgende gevonden:

Visual Basic, hier heb ik ooit wat mee gemaakt maar ik vind het niet echt interessant om wat in te maken. Je hoort er ook bijna nooit wat over. Het lijkt net alsof deze taal dood aan het gaan is.

Php, het is een makkelijke taal, je kan er ook goed een webapplicatie in maken maar ik vind het niet echt uitgebreid genoeg wat ik tot nu toe gezien heb. Dit kan ook komen omdat ik nooit echt een Ebook gelezen heb over PHP en ik wil liever toch iets waar je ook echt een programma in kan maken die ook los op een systeem kan draaien.

Java, de gebruiker moet er Java voor installeren en ik hoor er meestal slechte verhalen over, maar goed dit kan ook omdat ik nooit met iemand gepraat heb die verstand heeft van Java. C++ is bijvoorbeeld ook sneller dan Java.

C, ik zou niet weten waarom ik C zou gaan leren als ik toch al begonnen ben met C++.

C# etc, zover ik weet is dit alleen maar voor Windows, ik wil iets dat op bijna elke besturing systeem kan draaien.

Objective-C, dit was dacht ik alleen maar voor Ios.

Python, lijkt me een trage taal met bvb C++ vergeleken. Maar is zover ik hoorde wel makkelijk om dingen in te maken.

C++, hoor er altijd goeie verhalen over en vind het leuk om te doen. Je kan er ook alles mee wat ik er mee zou willen doen en het is ook nog een snelle taal. Het is alleen moeilijker te programmeren dan de overige talen. Maar zoals ik hier boven al zei word het steeds minder gebruikt. En dit heeft me toch wel een beetje af geschrokken. Dit zal natuurlijk niet voor niks zijn.

Als jullie vinden dat ik het beste met C++ dot kan gaan, welken boeken zouden jullie me dan aanraden? Ik was aan deze lijst ooit begonnen: http://www.cprogramming.com/books.html zelf heb ik de eerste boeken verplaatst voor de boeken van Gameinstitute.com omdat hier de C++ boeken die ook echt over C++ gaan erg goed geschreven zijn. Ik heb hier helemaal C++ van gedaan plus een stukje visual C++. En welk boek zou ik het beste voor c++ 0x, hier heb ik nog niet een goede ebook over kunnen vinden. En waarom word C++ steeds minder gebruikt?

 • Ventieldopje
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 10:47

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Ik denk niet dat je je druk moet gaan maken of een taal future proof is, heeft helemaal geen zin. Aangezien je een poos bezig geweest bent met PHP zou ik lekker voor PHP / MySQL gaan.

Voor Windows (en ook linux dmv. Mono) is het vaak makkelijker en sneller om te ontwikkelen in C# ;)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


90710

Van Objective-C zijn er wel meerdere compilers dan alleen MacOSX en iOS ;)

Wikipedia: Objective-C

Ook kan je kiezen voor .NET / Mono wat op elk OS draait. Of java, maar daarvan is de toekomst nogal troebel.

Maar het is helemaal aan jezelf, wat je het fijnst vind werken.

[Voor 36% gewijzigd door 90710 op 27-06-2011 20:22]


 • Icekiller2k6
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 10:47
Programmeertalen leren is niets anders dan Syntax leren (en de bijbehorende libraries van een taal)

Logisch nadenken is veel belangrijker.

Maak niet echt uit in welke taal je een "probleem" oplost.. 't is hoe je het probleem oplost.

Ik moet toegeven normaal zou ik roepen "C/C++", maar object georiënteerd programmeren kan in Java/C/ .. zelfs vb.net.

Als je wilt zal ik straks eens m'n boek bovenhalen van C opgaves die we kregen op unief.
Dat zijn "denk vragen".. hoe los je probleem X .

C++ als je universeel wilt zijn en een GUI zoals QT of GTK pakken (persoonlijk prefereer ik QT. )
Als je windows "based" wilt worden kun je kijken naar C# maar in dit model is redelijk veel van "logisch" dingen van C++ omgegooid (persoonlijke mening).

Wat ik wil zeggen is leer object georiënteerd te programmeren welke taal maakt weinig uit.
En pak dan een doel/opdracht wat je wilt uitvoeren.

Hackerspace Brixel te Hasselt (BE) - http://www.brixel.be


 • lauwsa
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 08-05 16:04
Zelf vond ik C++ altijd wel goed werken omdat je er zoveel mee kan, Ik heb hier dan al een aantal boeken over gelezen.

Maar PHP ben ik al heel wat honderden uren mee bezig geweest als het niet meer is, en alles wat ik er mee wil kan ik er ook mee maken. Ik vind alleen jammer dat je als je een goeie applicatie wilt maken dat je meestal ook bijvoorbeeld Jquery nodig hebt, Hier heb ik nog geen verstand van maar dit is zo geleerd lijkt mij.

PHP is ook niet echt veel nadenken over hoe je iets gaat maken, c++ heb je hier voor mijn gevoel er veel meer mee te maken.

Maar voor een studie lijkt me het niet verstandig om de PHP MYSQL kant op te gaan, omdat dit ook meer de design kant gaat worden (voor zo ver ik weet). Ik programmeer eigenlijk liever en je hebt de meesten dingen in PHP niet die je in C++ wel hebt.

Maar zou het niet verstandig zijn om nu voor me zelf door te gaan met PHP en MYSQL en ook een beetje C++ en over 1,5 jaar als ik met mijn MBO klaar ben naar het HBO te gaan en dan C++ te gaan doen?

@Icekiller2k6
Dat zou fijn zijn als je me een aantal opgaves door kan sturen, ik vind dat soort dingen ook het leukste om te doen. Ik denk dat je zeker wel gelijkt hebt dat je goed logisch moet nadenken. Morgen zal ik naar de overige talen kijken. Ik ken de meesten daar nog niet van.

Edit: Opmaak

 • NMe
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22-05 17:03

NMe

Quia Ego Sic Dico.

Deze vraag komt elke zoveel weken weer voorbij en elke keer is het antwoord hetzelfde: de taal is in zijn geheel niet relevant. Iemand die kan programmeren leert binnen twee weken genoeg van welke taal dan ook om vooruit te kunnen. Vergeet vooral ook niet dat hogescholen over het algemeen niet uitgaan van voorkennis en dat je het daarvoor dus ook niet hoeft te doen.

Dit soort topics loopt elke keer weer uit op een lading mensen die elk voor zich weer hun favoriete taal gaan opnoemen en daar ben jij niet bij geholpen. Je moet leren programmeren, niet leren om een taal te gebruiken. Als je eenmaal kan programmeren kun je met elke taal uit de voeten.

Dit topics gaat dus net als zijn voorgangers met dezelfde vraag op slot omdat er gewoon geen eenduidig en zinnig antwoord op te geven valt. Als dat er was zouden er niet zoveel verschillende talen en omgevingen zijn. Use the right tool for the right job. ;)

Overigens overschat je C++ gigantisch of onderschat je de andere talen, maar behalve voor relatief low level spul zijn C# en Java op dit moment toch echt de grootste en meest gebruikte talen voor applicatiedevelopment, en dat zullen ze voorlopig ook wel even blijven. ;)

[Voor 8% gewijzigd door NMe op 27-06-2011 20:52]

'E's fighting in there!' he stuttered, grabbing the captain's arm.
'All by himself?' said the captain.
'No, with everyone!' shouted Nobby, hopping from one foot to the other.

Pagina: 1

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee